Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
14 Komentarzy

babka_z_nutella

Przepis na czekoladową babką z nutellą i mielonymi orzechami. Smak nutelli nie jest dominujący. Powiedziałabym, że ciasto jest w równej mierze czekoladowe, jak i orzechowe. Babka jest mięciutka, delikatna i pachnąca. Dodatkowo wzbogaciłam ją polewą z nutelli. Bardzo smaczna i na pewno posmakuje dzieciom, a i dorośli będą mieć coś do kawy.

Składniki:

  • 200g masła lub margaryny
  • 100g nutelli
  • 125g cukru (najlepiej brązowego, ale może być też zwykły)
  • 75g zmielonych orzechów laskowych
  • 200g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 2 łyżki kakao

Polewa:

  • 2 łyżki nutelli
  • 1 łyżka masła

Sposób przygotowania:

  1. Masło roztopić i ostudzić. Razem z nutellą, solą i cukrem utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać po jednym jajku. (Każde jajko miksować ok. 2 minut).
  2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, orzechami i kakao. Dodać stopniowo do utartej masy i wymieszać delikatnie, tylko do połączenia składników.
  3. Ciasto przełożyć do formy keksowej (o długości 25cm) wysmarowanej margaryną i posypanej mąką lub bułką tartą.
  4. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 70 minut (sprawdzić patyczkiem) w temperaturze 175°C (termoobieg 150°C). Pozostawić na chwilę w formie. Kolejno wyłożyć na kratkę z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  5. Przygotować polewę. Nutellę podgrzać razem z masłem, ciągle mieszając, aż do rozpuszczenia i połączenia się składników. Gotową polewą polać ciasto.

Smacznego.

Przepis pochodzi ze strony www.chefkoch.de, autor: Fadi

zegarek

Czas przygotowania:

około 30 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

ok. 70 min.
porcje

Liczba porcji:

około 12
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: średni

babka z nutellą

babka z nutellą i orzechami

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    monika · 3 lat temu
    dzis wlasnie robilam babke nic innego tylko powiedziec Pycha
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    zibi · 3 lat temu
    Jednak w piekarniku z termoobiegiem doradzilbym ok 50 min max. Moja po 55 min byla za sucha. Nastepna wyszla bajka, polecam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    olka · 4 lat temu
    Pycha:P Super babka ;-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Lusi · 5 lat temu
    Właśnie się piecze ...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Natii · 5 lat temu
    babka rewalka tak jak wygląda tak smakuje :lol:
    Polecam ps-fajnie ,że dzielisz się z nami tymi pysznościami
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Mariola · 5 lat temu
    Babka naprawdę bardzo dobra, szybka do zrobienia,smakuje dzieciom i dorosłym, ale masa z tych składników nie wychodzi tak błyszcząca jak na zdjęciu. Wypróbowałam serniczek 3-kolorowy z czekoladą też bardzo dobre ciacho, myślę, że najbardziej zasmakuje kawoszom.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    kasiulek · 6 lat temu
    Zrobiłam tą babkę w święta i.....rewelacja!
    Zamiast nutelli dałam czekoladę mleczną i kawałek gorzkiej(nutellę potajemnie zjadł mąż),a orzechy miałam włoskie więc poszatkowałam i dodałam do ciasta. Babka niestety nie wytrzymała oblężenia i bardzo szybko znikła:-) Gorąco pozdrawiam i bardzo dziękuję za ten cudowny przepis.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    studencik · 6 lat temu
    pychotka, tyle radosci z robienia (brak miksera ale za to wiertarka i na koniec do ręcznego ubijania nalesników końcówka) , blyskawicznie miesza mase, smaczek bombaaaa, cos wspanialego, dziekuje za przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    malwina · 6 lat temu
    powiem tak NIEBO W GĘBIE :lol: proszę o więcej takich łatwych i szybkich przepisów pozdrawiam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika · 6 lat temu
    Wlasnie dzis zrobilam ta babke,jest bardzo prosta i szybka w wykonaniu,a smakujeeeee... pychota,polecam wszystkim tym co chca upiec cos na szybko ! pozdrawiam serdecznie !
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    mniamusne.blox.pl · 7 lat temu
    Orzechy i nutella? Mniam! A ta polewa tak kusi
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Aneta · 7 lat temu
    Przepysznie wygląda ta babka..... :lol:
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Majana · 7 lat temu
    Ale piękna! Bardzo mi się podoba i jak pięknie błyszczy ta polewa.
    Koniecznie do zrobienia!
    Pozdrawiam:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    cukrowa wróżka · 7 lat temu
    Ojej, z nutellą

Polub nas na ...

Początek strony