Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
 
15 Komentarzy
Babka z nutellą i orzechami

Czekoladowa babka z nutellą i mielonymi orzechami. Smak nutelli nie jest dominujący. Powiedziałabym, że ciasto jest w równej mierze czekoladowe, jak i orzechowe. Babka jest mięciutka, delikatna i pachnąca. Dodatkowo wzbogaciłam ją polewą z nutelli. Bardzo smaczna i na pewno posmakuje dzieciom, a i dorośli będą mieć coś do kawy.

Składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.

Składniki:

Ciasto:

  • 200 g masła (lub margaryny)
  • 100 g kremu czekoladowo- orzechowego typu Nutella
  • 125 g cukru (najlepiej brązowego, ale może być też zwykły)
  • 75 g zmielonych orzechów laskowych
  • 200 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka (rozmiar M)
  • 2 łyżki kakao

Polewa:

  • 2 łyżki kremu czekoladowo- orzechowego typu Nutella
  • 1 łyżka masła

Sposób przygotowania:

  1. Formę keksową (o długości 25 cm) wysmarować masłem (lub margaryną) i obsypać mąką (lub bułką tartą).
  2. Przygotować ciasto: Masło roztopić i ostudzić. Razem z nutellą, solą i cukrem utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać po kolei po jednym jajku. (Każde jajko miksować co najmniej 1 minutę).
  3. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, zmielonymi orzechami i kakao. Dodawać stopniowo do utartej masy, delikatnie mieszając, tylko do momentu połączenia się składników.
  4. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy i wyrównać.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 175°C, grzałka góra- dół (lub termoobieg 150°C). Upieczone ciasto wyciągnąć z pieca i pozostawić na chwilę w formie, aby lekko ostygło. Następnie wyłożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  6. Przygotować polewę: Krem czekoladowo- orzechowy podgrzać razem z masłem, ciągle mieszając, aż do rozpuszczenia i połączenia się składników. Gotową polewę wyłożyć na ciasto.

Źródło: Na podstawie przepisu ze strony chefkoch.de

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Babka z nutellą i orzechami Babka z nutellą i orzechami

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Patka · 7 miesięcy temu
    Bardzo łatwy i dobry przepis , ale czas pieczenia skróciłabym o 5 minut .
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    monika · 4 lat temu
    dzis wlasnie robilam babke nic innego tylko powiedziec Pycha
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    zibi · 4 lat temu
    Jednak w piekarniku z termoobiegiem doradzilbym ok 50 min max. Moja po 55 min byla za sucha. Nastepna wyszla bajka, polecam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    olka · 5 lat temu
    Pycha:P Super babka ;-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Lusi · 6 lat temu
    Właśnie się piecze ...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Natii · 6 lat temu
    babka rewalka tak jak wygląda tak smakuje :lol:
    Polecam ps-fajnie ,że dzielisz się z nami tymi pysznościami
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Mariola · 6 lat temu
    Babka naprawdę bardzo dobra, szybka do zrobienia,smakuje dzieciom i dorosłym. Wypróbowałam serniczek 3-kolorowy z czekoladą też bardzo dobre ciacho, myślę, że najbardziej zasmakuje kawoszom.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    studencik · 7 lat temu
    pychotka, tyle radosci z robienia, smaczek bombaaaa, cos wspanialego, dziekuje za przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika · 7 lat temu
    Wlasnie dzis zrobilam ta babke,jest bardzo prosta i szybka w wykonaniu,a smakujeeeee... pychota,polecam wszystkim tym co chca upiec cos na szybko ! pozdrawiam serdecznie !
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    mniamusne.blox.pl · 8 lat temu
    Orzechy i nutella? Mniam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Aneta · 8 lat temu
    Przepysznie wygląda ta babka..... :lol:
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Majana · 8 lat temu
    Ale piękna! Bardzo mi się podoba. Koniecznie do zrobienia!
    Pozdrawiam:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    cukrowa wróżka · 8 lat temu
    Ojej, z nutellą

Polub nas na ...

Początek strony