Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Ciasto czekoladowe na Guinnessie

Mocno czekoladowe, soczyste, mięsiste, a do tego bardzo łatwe do przygotowania ciasto. Jest ciężkie, ale nie zbite jak Brownie. Pieczone jest na ciemnym piwie Guinness, które wpływa na kolor i strukturę ciasta. Bardzo smaczne.

Składniki:

Ciasto:

  • 250ml ciemnego piwa Guinness (w zastępstwie innego, ciemnego piwa)
  • 250g masła
  • 75g kakao
  • 350g cukru
  • 140ml gęstej, kwaśnej śmietany
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 275g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Polewa:

  • 200g serka kremowego typu Philadelphia
  • 50g cukru pudru
  • trochę czekolady gorzkiej do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Piwo wlać do dużego garnka. Dodać masło i podgrzewać, mieszając, aż masło się rozpuści. Garnek ściągnąć z pieca. Dodać cukier i kakao. Wymieszać.
  2. Osobno ubić śmietanę, jajka i cukier waniliowy. Dodać do garnka z piwem. (Wlałam do piwa lekko ciepłego, ciągle mieszając trzepaczką).
  3. Mąkę wymieszać z sodą. Przesiać do garnka z piwem i wymieszać (nie za długo, tylko do połączenia się składników).
  4. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 26cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Ciasto po upieczeniu wyciągnąć na blat i pozostawić w formie do ostygnięcia.
  5. Gdy ciasto ostygnie, utrzeć serek z cukrem pudrem na jednolitą masę. (Miksując krótko mikserem lub mieszając trzepaczką lub łyżką). Polewę wyłożyć na ciasto. Z góry posypać startą na tarce czekoladą.
  6. Ciasto przechowywać w lodówce.

Źródło: Przepis pochodzi ze strony chefkoch.de

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 20

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: średni
Ciasto czekoladowe na Guinnessie Ciasto czekoladowe na Guinnessie

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (20)

  1. Margo

Błagam o radę, nigdzie nie znalazłam serka mascarpone i philadelfia! Czym mogę zastąpić krem?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Margo

Użyj dowolny serek biały naturalny o konsystencji kremowej, mazistej np. Bieluch, Turek, "Twój smak" Piątnicy, Hochland kanapkowy, serek śmietankowy łaciaty itp.

  Załączniki
 
  1. Joanna

Agnieszko można, ale połączyłabym go ze słodką śmietaną w proporcji pół na pół. (np. 200g mascarpone i 200g śmietany 30- 36%. Schłodzone produkty przełożyć do miski i ubić razem mikserem do zgęstnienia. Na końcu dodać cukier puder).

  Załączniki
  Komentarz ostatnio edytowany około 1 rok temu przez Joanna Moderator Joanna Moderator
  1. Agnieszka Ww

Witam .
Czy zamiast serka Philadelphia można użyć Mascarpone ?

  Załączniki
 
  1. Joanna

Jolu nie powinno być mokre. Piecz do suchego patyczka.

  Załączniki
  Komentarz ostatnio edytowany około 1 rok temu przez Joanna Moderator Joanna Moderator
  1. jola

witam, mam pytanie czy po upieczeniu ciasto powinno byc suche czy mokre w srodku? bo upieklam i juz ponad godzine pieke a ciasto w srodku ciagle mokre ale nie wodniste...nie wiem czy moze temperatura za niska ale pieklam w prawie 200st

  Załączniki
 
  1. Joanna

Madzik bardzo proszę. Dzięki za informację. Ciasto włożyłam od razu na noc do lodówki, więc nawet nie wiedziałam, że smakuje inaczej w pierwszy dzień ;-)

  Załączniki
 
  1. madzik 1984

zrobilam to ciasto i musze powiedziec ze cala rodzina byla zachwycona. Ja pierwszego dnia troche mniej bo bylo wyczuc piwo ale nastepnego dnia(trzymalam na noc w lodowce) ciasto zrobilo sie jeszcze bardziej gliniaste i tak jakby bardziej...

zrobilam to ciasto i musze powiedziec ze cala rodzina byla zachwycona. Ja pierwszego dnia troche mniej bo bylo wyczuc piwo ale nastepnego dnia(trzymalam na noc w lodowce) ciasto zrobilo sie jeszcze bardziej gliniaste i tak jakby bardziej czekoladowe, bylo genialne. uwielbiam takie i napewno jeszcze nieraz bede je robic. dziekuje!!!

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Gość

no właśnie starałam się jak najkrócej ale ciągle te gródki były i jako, że zrobiłam tak jak Pani pisze-studziłam przy uchylonych drzwiczkach winę zrzucam na to mieszanie, na szczęście przybyło mi dzięki temu trochę więcej doświadczenia; dziękuję...

no właśnie starałam się jak najkrócej ale ciągle te gródki były i jako, że zrobiłam tak jak Pani pisze-studziłam przy uchylonych drzwiczkach winę zrzucam na to mieszanie, na szczęście przybyło mi dzięki temu trochę więcej doświadczenia; dziękuję za cierpliwe odpisywanie!

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Joanna

Anito przy robieniu takich ciast, jeśli mi się zdarzą grudki to również używam miksera, tylko staram się zrobić ze dwa obroty wokół miski. Po prostu najkrócej jak się da ;-) Można również studzić ciasto przy uchylonych drzwiczkach piekarnika....

Anito przy robieniu takich ciast, jeśli mi się zdarzą grudki to również używam miksera, tylko staram się zrobić ze dwa obroty wokół miski. Po prostu najkrócej jak się da ;-) Można również studzić ciasto przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Wtedy jest mniejsze ryzyko opadania ciast (mniejsza różnica temperatur).

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Gość

wiem, że w przepisie jest napisane żeby długo nie mieszać ale jak do mokrych składników dodałam mąki to się zrobiły gródki i musiałam użyć miksera; złe serki-moja wina-zapamiętam na przyszłość; określenie mocno czekoladowe pasuje chyba do czegoś...

wiem, że w przepisie jest napisane żeby długo nie mieszać ale jak do mokrych składników dodałam mąki to się zrobiły gródki i musiałam użyć miksera; złe serki-moja wina-zapamiętam na przyszłość; określenie mocno czekoladowe pasuje chyba do czegoś bardzo czekoladowego, ciasto było ciemne i słodkie ale żeby takie bardzo czekoladowe? kwestia subiektywna chyba; dziękuję za odpisanie, uczę się dopiero więc każda wskazówka się przyda

Czytaj więcej
  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony