Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
20 Komentarzy
Ciasto czekoladowe na Guinnessie

Mocno czekoladowe, soczyste, mięsiste, a do tego bardzo łatwe do przygotowania ciasto. Jest ciężkie, ale nie zbite jak Brownie. Pieczone jest na ciemnym piwie Guinness, które wpływa na kolor i strukturę ciasta. Bardzo smaczne.

Składniki:

Ciasto:

  • 250ml ciemnego piwa Guinness (w zastępstwie innego, ciemnego piwa)
  • 250g masła
  • 75g kakao
  • 350g cukru
  • 140ml gęstej, kwaśnej śmietany
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 275g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Polewa:

  • 200g serka kremowego typu Philadelphia
  • 50g cukru pudru
  • trochę czekolady gorzkiej do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Piwo wlać do dużego garnka. Dodać masło i podgrzewać, mieszając, aż masło się rozpuści. Garnek ściągnąć z pieca. Dodać cukier i kakao. Wymieszać.
  2. Osobno ubić śmietanę, jajka i cukier waniliowy. Dodać do garnka z piwem. (Wlałam do piwa lekko ciepłego, ciągle mieszając trzepaczką).
  3. Mąkę wymieszać z sodą. Przesiać do garnka z piwem i wymieszać (nie za długo, tylko do połączenia się składników).
  4. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 26cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Ciasto po upieczeniu wyciągnąć na blat i pozostawić w formie do ostygnięcia.
  5. Gdy ciasto ostygnie, utrzeć serek z cukrem pudrem na jednolitą masę. (Miksując krótko mikserem lub mieszając trzepaczką lub łyżką). Polewę wyłożyć na ciasto. Z góry posypać startą na tarce czekoladą.
  6. Ciasto przechowywać w lodówce.

Źródło: Zmieniony przepis ze strony: chefkoch.de

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 20

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: średni
Ciasto czekoladowe na Guinnessie Ciasto czekoladowe na Guinnessie

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Gosia · 10 miesięcy temu
    Ulubione ciasto mojego męża i wszystkich którzy je spróbowali! Za każdym razem mi wychodzi, używam serka mascarpone i do tego trochę śmietanki 36% by ser nie był ciężki. Jest idealne! Od lat je piękę, pierwszy raz zrobiłam na roczek Synka, dzis ma juz 5 lat :D:D
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Margo · 1 lat temu
    Błagam o radę, nigdzie nie znalazłam serka mascarpone i philadelfia! Czym mogę zastąpić krem?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Użyj dowolny serek biały naturalny o konsystencji kremowej, mazistej np. Bieluch, Turek, "Twój smak" Piątnicy, Hochland kanapkowy, serek śmietankowy łaciaty itp.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 5 lat temu
    [b]Agnieszko[/b] można, ale połączyłabym go ze słodką śmietaną w proporcji pół na pół. (np. 200g mascarpone i 200g śmietany 30- 36%. Schłodzone produkty przełożyć do miski i ubić razem mikserem do zgęstnienia. Na końcu dodać cukier puder).
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agnieszka Ww · 5 lat temu
    Witam .
    Czy zamiast serka Philadelphia można użyć Mascarpone ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 6 lat temu
    [b]Jolu[/b] nie powinno być mokre. Piecz do suchego patyczka.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    jola · 6 lat temu
    witam, mam pytanie czy po upieczeniu ciasto powinno byc suche czy mokre w srodku? bo upieklam i juz ponad godzine pieke a ciasto w srodku ciagle mokre ale nie wodniste...nie wiem czy moze temperatura za niska ale pieklam w prawie 200st
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 7 lat temu
    [b]Madzik[/b] bardzo proszę. Dzięki za informację. Ciasto włożyłam od razu na noc do lodówki, więc nawet nie wiedziałam, że smakuje inaczej w pierwszy dzień ;-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    madzik 1984 · 7 lat temu
    zrobilam to ciasto i musze powiedziec ze cala rodzina byla zachwycona. Ja pierwszego dnia troche mniej bo bylo wyczuc piwo ale nastepnego dnia(trzymalam na noc w lodowce) ciasto zrobilo sie jeszcze bardziej gliniaste i tak jakby bardziej czekoladowe, bylo genialne. uwielbiam takie i napewno jeszcze nieraz bede je robic. dziekuje!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Gość · 7 lat temu
    no właśnie starałam się jak najkrócej ale ciągle te gródki były i jako, że zrobiłam tak jak Pani pisze-studziłam przy uchylonych drzwiczkach winę zrzucam na to mieszanie, na szczęście przybyło mi dzięki temu trochę więcej doświadczenia; dziękuję za cierpliwe odpisywanie!;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 7 lat temu
    [b]Anito[/b] przy robieniu takich ciast, jeśli mi się zdarzą grudki to również używam miksera, tylko staram się zrobić ze dwa obroty wokół miski. Po prostu najkrócej jak się da ;-) Można również studzić ciasto przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Wtedy jest mniejsze ryzyko opadania ciast (mniejsza różnica temperatur).
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Gość · 7 lat temu
    wiem, że w przepisie jest napisane żeby długo nie mieszać ale jak do mokrych składników dodałam mąki to się zrobiły gródki i musiałam użyć miksera; złe serki-moja wina-zapamiętam na przyszłość; określenie mocno czekoladowe pasuje chyba do czegoś bardzo czekoladowego, ciasto było ciemne i słodkie ale żeby takie bardzo czekoladowe? kwestia subiektywna chyba; dziękuję za odpisanie, uczę się dopiero więc każda wskazówka się przyda:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 7 lat temu
    [b]Anito[/b] dobrze, że smakowało :-)
    1) Jedną z przyczyn opadania ciasta może być za długie mieszanie składników.
    2) Serek kremowy Philadelphia nie jest w ogóle kwaśny. Miałaś w takim razie nieodpowiedni ser.
    3) jakie określenie Twoim zdaniem pasuje najlepiej do tego ciasta?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Gość · 7 lat temu
    po 1 ciasto opadło nie wiedzieć czemu, po 2 ta biała masa była 'kwaśna' pomimo większej ilości cukru niż w przepisie chyba, że trzeba było użyć konkretnych serków oraz określenie 'mocno czekoladowe' raczej nie pasuje; poza tym bardzo smaczne!;]
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kaś · 7 lat temu
    podoba mi się, nawet bardzo. lubię od czasu do czasu zjeść takie "cięższe" ciasto
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    mikimama · 7 lat temu
    Bardzo by mi smakowało, bo wygląda fantastycznie!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Majana · 7 lat temu
    [i]Wyglada bosko! Robilam piernik na guinnessie , był super!:)[/i]
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Atria · 7 lat temu
    Fajne! Podoba mi się zwłaszcza ta czapa na wierzchu. Niestety nie wiem czy byłoby dobrym pomysłem robienie go w domu gdzie mieszkają tylko dwie osoby..

    Ale jako fanka czekoladowych wypieków, jestem na tak. Pozdrawiam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Danusia · 7 lat temu
    bardzo lubię takie wilgotne ciasta, to wygląda wyśmienicie (:
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    zauberi · 7 lat temu
    smakowicie wygląda
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Justin&Dorothy · 7 lat temu
    Ciasto prezentuje się pięknie

Polub nas na ...

Początek strony