Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
112 Komentarzy

Murzynek

Klasyczny przepis na ciasto murzynek. To pyszne, proste i szybkie do przygotowania, kakaowe ciasto. Murzynek z tego przepisu jest wilgotny, puszysty, delikatny i rozpływający się w ustach.

1 szklanka= 250ml

Na dole sposób przygotowania w Thermomixie.

Składniki:

  • ½ szklanki mleka lub wody (125ml)
  • 3 kopiate łyżki kakao
  • 1,5 szklanki cukru (300g)
  • 250g masła lub margaryny
  • 4 jajka
  • 1,5 szklanki mąki pszennej (225g)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

  1. Mleko (lub wodę), kakao i cukier przełożyć do garnka i mieszając, zagotować. Do gorącej masy dodać masło i mieszać , aż się rozpuści. Pozostawić do ostygnięcia.
  2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Odstawić na bok.
  3. Jajka sparzyć wrzątkiem.  Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Odstawić na bok. Żółtka wmieszać do ostygniętej masy, trzepaczką lub mikserem. Odlać pół szklanki masy. Ostawić na bok. (Będzie to polewa). Trzepaczką (lub mikserem) wmieszać mąkę z proszkiem. Na końcu wmieszać delikatnie szpatułką pianę z białek.
  4. Dno tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Ciasto przełożyć do formy.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.
  6. Ciasto polać odłożoną polewą. (Gdyby polewa była za rzadka, należy włożyć ją na chwilę do lodówki, aż lekko zgęstnieje).

 

Wariant Thermomix:

Sposób przygotowania:

  1. Do naczynia miksującego włożyć masło, pokrojone na nieduże kawałki, mleko (lub wodę), kakao i cukier. Rozpuścić 6 min./ 100°C/ obr. 2. (Gdyby nie powstała jednolita masa, należy mieszać dłużej). Pozostawić do ostygnięcia.
  2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Odstawić na bok.
  3. Jajka sparzyć wrzątkiem. Oddzielić żółtka od białek. Do chłodnej masy dodać żółtka i wymieszać 30s./ obr. 2. Odlać pół szklanki masy. Ostawić na bok. (Będzie to polewa).
  4. Do masy czekoladowej w naczyniu miksującym dodać mąkę z proszkiem. Wymieszać, do połączenia się składników 30s./ obr. 3. Masę przelać do miski.
  5. Naczynie miksujące umyć i dokładnie osuszyć. Założyć motylek. Przełożyć białka. Ubić na sztywno 3,5 min./ 37°C/ obr. 4. (Ubijając białka nie zakrywam naczynia miarką).
  6. Pianę z białek wmieszać delikatnie szpatułką do masy czekoladowej.
  7. Dno tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Ciasto przełożyć do formy.
  8. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.
  9. Ciasto polać odłożoną polewą. (Gdyby polewa była za rzadka, należy włożyć ją na chwilę do lodówki, aż lekko zgęstnieje).

Smacznego.

Murzynek

Murzynek

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Karolina · 3 dni temu
    Szybki i łatwy przepis. Ciasto puszyste, miękkie i smaczne ❤️
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Zo · 8 dni temu
    Ciasto przepyszne, chętnie je robię na różne okazje i wszystkim smakuje. Tylko daruję sobie polewę, bo raz że za słodka, a drugi, że jakoś mi się nie widzą te surowe żółtka w polewie...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marta · 20 dni temu
    Uwielbiam go, korzystam z przepisu za każdym razem. Jest pyszny i wychodzi zawsze taki sam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Sylwia · 23 dni temu
    Cudowny w smaku.Ja nie zostawiłam na polewę,calosc upiekłam.Dadaje jablka w kostkę i maliny mmrożone.Dziekuje za przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Elise · 1 miesięcy temu
    Witam, zrobiłam wszystko zgodnie z przepisem. Ciasto w piekarniku było piękne i wyrośnięte. Niestety po wyłączeniu piekarnika i lekkim otwarciu drzwi, po chwili ciasto zupełnie opadło. W smaku pyszne, w odbiorze niezbyt przyjemne. Czy ktoś wie jaka może być tego przyczyna?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Jarek · 1 miesięcy temu
    Rewelacyjny przepis taki sam był w poradniku babci Aliny z 1984 roku stosuje go od dziecka,tym razem robię muffinki z tego ciasta w papilotkach zalewam do płowy piekę 30 min w 200 stopniach.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Paulina · 1 miesięcy temu
    Jest przepyszny! Daje do srodka rodzynki i aromat migdalowy, wszyscy sie zajadaja
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    siema · 1 miesięcy temu
    najlepsze kocham . P.S z polewą najlepsze
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Zofia · 1 miesięcy temu
    Czy ktoś mi powie dlaczego usiadł? Rósł rósł piękny, poszłam do pokoju , wracam bo czas już A tam klapa ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    K · 1 miesięcy temu
    Wyszedl mi kopiec u gory - obcinac?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 miesięcy temu
      Jak chcesz Możesz zostawić lub wyrówać i polać polewą. Można posypac jeszcze okruszkami z odciętego ciasta
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Karolina · 1 miesięcy temu
    Ten murzynek jest najlepszy !!!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ewelina · 2 miesięcy temu
    Ciasto najlepsze ze wszystkich . Robie je pare razy w tygodniu
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Aneta · 2 miesięcy temu
    Wyszło przepyszne!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Justyna · 2 miesięcy temu
    Wyszedł wyśmienicie dałam tylko 1 szklankę cukru i przełożyłam powidłami chwila i znikł
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Natalia · 3 miesięcy temu
    Czy jeśli chcę zrobić ciasto na dużej blaszce, to wszystkie składniki podwoić?

Polub nas na ...

Początek strony