Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
126 Komentarzy

Murzynek

Klasyczny przepis na ciasto murzynek. To pyszne, proste i szybkie do przygotowania, kakaowe ciasto. Murzynek z tego przepisu jest wilgotny, puszysty, delikatny i rozpływający się w ustach.

1 szklanka= 250ml

Na dole sposób przygotowania w Thermomixie.

Składniki:

  • ½ szklanki mleka lub wody (125ml)
  • 3 kopiate łyżki kakao
  • 1,5 szklanki cukru (300g)
  • 250g masła lub margaryny
  • 4 jajka
  • 1,5 szklanki mąki pszennej (225g)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

  1. Mleko (lub wodę), kakao i cukier przełożyć do garnka i mieszając, zagotować. Do gorącej masy dodać masło i mieszać , aż się rozpuści. Pozostawić do ostygnięcia.
  2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Odstawić na bok.
  3. Jajka sparzyć wrzątkiem.  Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Odstawić na bok. Żółtka wmieszać do ostygniętej masy, trzepaczką lub mikserem. Odlać pół szklanki masy. Ostawić na bok. (Będzie to polewa). Trzepaczką (lub mikserem) wmieszać mąkę z proszkiem. Na końcu wmieszać delikatnie szpatułką pianę z białek.
  4. Dno tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Ciasto przełożyć do formy.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.
  6. Ciasto polać odłożoną polewą. (Gdyby polewa była za rzadka, należy włożyć ją na chwilę do lodówki, aż lekko zgęstnieje).

 

Wariant Thermomix:

Sposób przygotowania:

  1. Do naczynia miksującego włożyć masło, pokrojone na nieduże kawałki, mleko (lub wodę), kakao i cukier. Rozpuścić 6 min./ 100°C/ obr. 2. (Gdyby nie powstała jednolita masa, należy mieszać dłużej). Pozostawić do ostygnięcia.
  2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Odstawić na bok.
  3. Jajka sparzyć wrzątkiem. Oddzielić żółtka od białek. Do chłodnej masy dodać żółtka i wymieszać 30s./ obr. 2. Odlać pół szklanki masy. Ostawić na bok. (Będzie to polewa).
  4. Do masy czekoladowej w naczyniu miksującym dodać mąkę z proszkiem. Wymieszać, do połączenia się składników 30s./ obr. 3. Masę przelać do miski.
  5. Naczynie miksujące umyć i dokładnie osuszyć. Założyć motylek. Przełożyć białka. Ubić na sztywno 3,5 min./ 37°C/ obr. 4. (Ubijając białka nie zakrywam naczynia miarką).
  6. Pianę z białek wmieszać delikatnie szpatułką do masy czekoladowej.
  7. Dno tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Ciasto przełożyć do formy.
  8. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.
  9. Ciasto polać odłożoną polewą. (Gdyby polewa była za rzadka, należy włożyć ją na chwilę do lodówki, aż lekko zgęstnieje).

Smacznego.

Murzynek

Murzynek

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Natalia Ś · 8 godzin temu
    Bardzo dobry przepis na Murzynka. Dzisiaj z tego przepisu zrobiłam Murzynka bezglutenowego, wszystko tak samo tylko zamiast mąki pszennej dałam bezglutenową wyszło doskonale, nie spodziewałam się takiego efektu, pięknie wyrosło, bardzo puszyste, nigdy jeszcze nie jadłam tak dobrego ciasta bezglutenowego.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Aneta · 3 dni temu
    Dobre ale troszkę za słodkie. Trzeba lekko zmniejszyć ilość cukru.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Paulina · 7 dni temu
    Super przepis! Murzynek wyszedł przepyszny. Nigdy nie przepadałam za ciastami tego typu, bo wydawały mi się za suche, a upiekłam, tylko dlatego, że tylko na to ciasto miałam składniki w domu i tak się nim cały dzień z mężem zachwycamy, że postanowiłam się tym zachwytem podzielić.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Yoanna · 7 dni temu
    Dziś upiekłam ciasto z w/w przepisu. Pychota! Puszyste i czekoladowe
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Alexandra Grochola · 9 dni temu
    Czy ciasto nadaje się na tort? Do przekrojenia i przełożenia kremem? Taki trochę oszukany biszkopt
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Bartek · 13 dni temu
    Moje drugie ciasto, które upiekłem w życiu przepis jasny i klarowny ciasto wyszło pyszne moment zniknęło ze stołu
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Zuza · 15 dni temu
    Czy można zastąpić margarynę olejem rzepakowym?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Rafal · 24 dni temu
    Pomóżcie robiłem już to ciasto 4 razy i za każdym razem mam zakalca. Robię wszystko według przepisu ciasto wyrasta a później jak wyłączam piekarnik za każdym razem siada.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Natalia · 12 godzin temu
      Mi wychodziły zakalce z ciast ucieranych dopóki nie wpadłam na to, że po dodaniu mąki nie wolno ubijać mikserem tylko trzeba ją delikatnie wmieszać szpatułką lub rózgą, potem białka również w ten sam sposób delikatnie okrężnymi ruchami żeby tej piany nie zgnieść, żeby nie opadła i jeszcze jedna kwestia: masło lub margaryna powinna być wysokotłuszczowa min. 80% tłuszczu. Stosując się do tych zasad nie ma możliwości żeby nie wyszło, dotyczy to także biszkoptów. Powodzenia.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Tomasz · 2 dni temu
      Bo to g.. przepis, u mnie też zakalec, ciasto jest za ciężkie, cukier powinien być dodany przy ubijaniu białek wtedy masa byłaby stabilniejsza, podejrzewam że 2 łyżeczki proszku do pieczenia to też za dużo i za szybko wyrastanie opada.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Natalia · 19 dni temu
      Radzę po upieczeniu nie wyjmować zaraz ciasta z piekarnika lecz zostawić na jakiś czas
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika · 28 dni temu
    Udało się Super przepis! Prosty, szybki. POLECAM I DZIĘKUJĘ.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Barbara · 28 dni temu
    Przepyszny rodzina sie zachwycala dziękuję
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Natalia · 1 miesięcy temu
    Murzynka upiekłam wczoraj. Dziś go skosztowałam i muszę stwierdzić, że jest po prostu pyszny. Obawiałam się, że mi nie wyjdzie, a tu takie miłe zaskoczenie. Jest to od teraz mój ulubiony murzynek. Polecam każdemu upiec murzynka z tego przepisu. Dziękuję i pozdrawiam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Wioleta · 1 miesięcy temu
    Robilam według przepisu niestety wyszedł troszkę za suchy w srodku
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Gosia · 1 miesięcy temu
    Zrobiłam z całości bez polewy. Bardzo dobre, choć jak dla mnie za dużo cukru(spokojnie można odjąć 25-50 g) . W przeszłości murzynek wychodził bardzo kopiasty na środku i suchy na bokach. Teraz już wiem, że na mój piekarnik 180° to za duża temperatura. U mnie musi być ok 165° i w końcu murzynek był wilgotny, a jednocześnie puszysty i równy. Za to piekłam 10 min dłużej. Oczywiście piekarnika nie otwierałam wcześniej niż po 40 min i w między czasie sprawdzałam patyczkiem. Dzięki i pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Anula · 1 miesięcy temu
    Jak zawsze pyszne
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Karolina · 1 miesięcy temu
    Szybki i łatwy przepis. Ciasto puszyste, miękkie i smaczne ❤️

Polub nas na ...

Początek strony