Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Murzynek

Klasyczny przepis na ciasto murzynek. To pyszne, proste i szybkie do przygotowania, kakaowe ciasto. Murzynek z tego przepisu jest wilgotny, puszysty, delikatny i rozpływający się w ustach.

1 szklanka= 250ml

Na dole sposób przygotowania w Thermomixie.

Składniki:

  • ½ szklanki mleka lub wody (125ml)
  • 3 kopiate łyżki kakao
  • 1,5 szklanki cukru (300g)
  • 250g masła lub margaryny
  • 4 jajka
  • 1,5 szklanki mąki pszennej (225g)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

  1. Mleko (lub wodę), kakao i cukier przełożyć do garnka i mieszając, zagotować. Do gorącej masy dodać masło i mieszać , aż się rozpuści. Pozostawić do ostygnięcia.
  2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Odstawić na bok.
  3. Jajka sparzyć wrzątkiem.  Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Odstawić na bok. Żółtka wmieszać do ostygniętej masy, trzepaczką lub mikserem. Odlać pół szklanki masy. Ostawić na bok. (Będzie to polewa). Trzepaczką (lub mikserem) wmieszać mąkę z proszkiem. Na końcu wmieszać delikatnie szpatułką pianę z białek.
  4. Dno tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Ciasto przełożyć do formy.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.
  6. Ciasto polać odłożoną polewą. (Gdyby polewa była za rzadka, należy włożyć ją na chwilę do lodówki, aż lekko zgęstnieje).

 

Wariant Thermomix:

Sposób przygotowania:

  1. Do naczynia miksującego włożyć masło, pokrojone na nieduże kawałki, mleko (lub wodę), kakao i cukier. Rozpuścić 6 min./ 100°C/ obr. 2. (Gdyby nie powstała jednolita masa, należy mieszać dłużej). Pozostawić do ostygnięcia.
  2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Odstawić na bok.
  3. Jajka sparzyć wrzątkiem. Oddzielić żółtka od białek. Do chłodnej masy dodać żółtka i wymieszać 30s./ obr. 2. Odlać pół szklanki masy. Ostawić na bok. (Będzie to polewa).
  4. Do masy czekoladowej w naczyniu miksującym dodać mąkę z proszkiem. Wymieszać, do połączenia się składników 30s./ obr. 3. Masę przelać do miski.
  5. Naczynie miksujące umyć i dokładnie osuszyć. Założyć motylek. Przełożyć białka. Ubić na sztywno 3,5 min./ 37°C/ obr. 4. (Ubijając białka nie zakrywam naczynia miarką).
  6. Pianę z białek wmieszać delikatnie szpatułką do masy czekoladowej.
  7. Dno tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Ciasto przełożyć do formy.
  8. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.
  9. Ciasto polać odłożoną polewą. (Gdyby polewa była za rzadka, należy włożyć ją na chwilę do lodówki, aż lekko zgęstnieje).

Smacznego.

Murzynek

Murzynek

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (29)

  1. Ania

Czy mąka pszenna do tego ciasta to "zwykła" (typ 550), czy tortowa (typ 450)?

W książce kucharskiej przeczytałam sugestię, że najlepsza będzie tortowa, ale nie udało mi się ciasto robione według tamtego przepisu.

Pozdrawiam

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Ania

Myślę, że obojętne, ale jak już mam wybrać to wzięłabym tortową. (Ja mieszkam w Niemczech i zwyczajna mąka pszenna ma typ 405 i na niej piekę właściwe wszystko).

  Załączniki
 
  1. basia

Ja ciacho zrobiłam, wyszło super
i tak też smakuje

  Załączniki
 
  1. Aga

Czy w gramaturze mąki na pewno wszystko jest ok? 1,5 szklanki mąki to ponad 250 g

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Aga

Podaję tak, jak ja piekłam. U mnie szklanka 250ml to 150g mąki. Wiem, ze niektóre przeliczniki podają, że szklanka to 170g lub więcej, ale u mnie tyle wychodzi i tyle podałam. Najlepiej koszystać z wartości gramowych, jeśli posiada się wagę....

Podaję tak, jak ja piekłam. U mnie szklanka 250ml to 150g mąki. Wiem, ze niektóre przeliczniki podają, że szklanka to 170g lub więcej, ale u mnie tyle wychodzi i tyle podałam. Najlepiej koszystać z wartości gramowych, jeśli posiada się wagę. Miarka szklankowa nie jest tak dokładna

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Nina

Pianę z białek ubija się na końcu. Ubita i odstawiona na bok, tak jak w przepisie, "siada" i oczywiście nie daje się ubić drugi raz. Wie o tym każda gospodynie. Ale nie wiedzą tego 12 letnie panienki, a takie również korzystają z przepisów. ...

Pianę z białek ubija się na końcu. Ubita i odstawiona na bok, tak jak w przepisie, "siada" i oczywiście nie daje się ubić drugi raz. Wie o tym każda gospodynie. Ale nie wiedzą tego 12 letnie panienki, a takie również korzystają z przepisów. Proszę to poprawić....

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Monika

Super przepis. Ciasto proste i łatwe do zrobienia. Naprawdę pyszne.

  Załączniki
 
  1. regina

Wczoraj upieklam i dzis pieke nastepnego bo nic nie ma do kawy.Syn zachwycony i chce na sniadanie jutro

  Załączniki
 
  1. Maja

Czy mogę dodać 2 łyżki sody zamiast proszku do pieczenia?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Maja

Myślę, że tak. Użyłabym wtedy mleka.

  Załączniki
 
  1. Aga

Przepis super ja dodalam pokrojone w kostke jabłka i garść rodzynek polecam

  Załączniki
  Komentarz ostatnio edytowany około 4 miesiące(ęcy) temu przez Joanna Moderator Joanna Moderator
  1. Monika

Ciasto smakuje świetnie. Wymagało pieczenia ok. godziny (nie wiem z jakiej przyczyny :-P ). Efekt bardzo smaczny :-)

  Załączniki
  Komentarz ostatnio edytowany około 5 miesiące(ęcy) temu przez Joanna Moderator Joanna Moderator
  1. Joanna

Wyszedł bardzo smaczny.Super przepis.

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony