Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
86 Komentarzy

Murzynek

Klasyczny przepis na ciasto murzynek. To pyszne, proste i szybkie do przygotowania, kakaowe ciasto. Murzynek z tego przepisu jest wilgotny, puszysty, delikatny i rozpływający się w ustach.

1 szklanka= 250ml

Na dole sposób przygotowania w Thermomixie.

Składniki:

  • ½ szklanki mleka lub wody (125ml)
  • 3 kopiate łyżki kakao
  • 1,5 szklanki cukru (300g)
  • 250g masła lub margaryny
  • 4 jajka
  • 1,5 szklanki mąki pszennej (225g)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

  1. Mleko (lub wodę), kakao i cukier przełożyć do garnka i mieszając, zagotować. Do gorącej masy dodać masło i mieszać , aż się rozpuści. Pozostawić do ostygnięcia.
  2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Odstawić na bok.
  3. Jajka sparzyć wrzątkiem.  Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Odstawić na bok. Żółtka wmieszać do ostygniętej masy, trzepaczką lub mikserem. Odlać pół szklanki masy. Ostawić na bok. (Będzie to polewa). Trzepaczką (lub mikserem) wmieszać mąkę z proszkiem. Na końcu wmieszać delikatnie szpatułką pianę z białek.
  4. Dno tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Ciasto przełożyć do formy.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.
  6. Ciasto polać odłożoną polewą. (Gdyby polewa była za rzadka, należy włożyć ją na chwilę do lodówki, aż lekko zgęstnieje).

 

Wariant Thermomix:

Sposób przygotowania:

  1. Do naczynia miksującego włożyć masło, pokrojone na nieduże kawałki, mleko (lub wodę), kakao i cukier. Rozpuścić 6 min./ 100°C/ obr. 2. (Gdyby nie powstała jednolita masa, należy mieszać dłużej). Pozostawić do ostygnięcia.
  2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Odstawić na bok.
  3. Jajka sparzyć wrzątkiem. Oddzielić żółtka od białek. Do chłodnej masy dodać żółtka i wymieszać 30s./ obr. 2. Odlać pół szklanki masy. Ostawić na bok. (Będzie to polewa).
  4. Do masy czekoladowej w naczyniu miksującym dodać mąkę z proszkiem. Wymieszać, do połączenia się składników 30s./ obr. 3. Masę przelać do miski.
  5. Naczynie miksujące umyć i dokładnie osuszyć. Założyć motylek. Przełożyć białka. Ubić na sztywno 3,5 min./ 37°C/ obr. 4. (Ubijając białka nie zakrywam naczynia miarką).
  6. Pianę z białek wmieszać delikatnie szpatułką do masy czekoladowej.
  7. Dno tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Ciasto przełożyć do formy.
  8. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.
  9. Ciasto polać odłożoną polewą. (Gdyby polewa była za rzadka, należy włożyć ją na chwilę do lodówki, aż lekko zgęstnieje).

Smacznego.

Murzynek

Murzynek

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Lusi · 22 dni temu
    Super przepis. Murzynek wyszedł przepyszny.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Milena · 1 miesięcy temu
    Ogólnie na blaszkę 25x35 ciasto tego typu lub biszkopt zwykle robię z 10 jaj. Pozdrawiam serdecznie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Lidia · 1 miesięcy temu
    Super przepis. Najlepszy ♥️Wyszedl pyszny.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Dawid Ambroziak · 1 miesięcy temu
    Pytanie jak zrobię na dużej blaszce według tych proporcji co w opisie to wyjdzie lipa czy nie?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Milena · 1 miesięcy temu
      To o wiele za mała porcja, jeśli chodzi o blaszkę 25x35.
      Trzeba conajmniej podwoić ilość składników, można się pokusić nawet o przemnożenie wszystkiego przez 2,5.. Ale z podwojonej porcji powinni już być dobrze.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marta Gajewska · 1 miesięcy temu
    Witam. Dziś piekłam 3 raz murzynek i za każdym razem wychodzi zakalec. A robię identycznie jak w przepisie. Wam wychodzą takie piękne i wysokie murzynki. Co w takim razie robiłabym źle.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kasia · 1 miesięcy temu
    Piec z termoobiegiem czy grzanie Góra-dół?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Weronika · 2 miesięcy temu
    Wyszło super. Moje pierwsze ciasto
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika · 3 miesięcy temu
    Wyszedł idealnie - wilgotny i puszysty.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Wojtek · 3 miesięcy temu
    wyszedlo super
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Krecik555 · 4 miesięcy temu
    Super przepis już kolejny raz robie i prawie zawsze wychodzi haha
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Anna · 4 miesięcy temu
    Przepis w oryginale wyglądał nieco inaczej. Wydano go w jednej z gazet jakieś 25 lat temu. Masę na polewę odlewamy zanim dodamy żółtka. Można dodać więcej mąki i więcej cukru.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Aneta · 3 miesięcy temu
      To ciasto robiłam jaki nastolatka wiele lat temu. Również odkewam polewę zanim dodam jajka, to wazne nawet że wzgl na ryzyko salmonelli.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Ola · 3 miesięcy temu
      Pani Anno, czy ma Pani może ten stary przepis i może go tu napisać? Szukam właśnie tego dawnego przepisu.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
        Ela · 3 miesięcy temu
        Olu, znalazłam swój stary przepis (z czasów podstawówki , o ile coś widać to proszę. Należy jedynie zmienić kolejność i najpierw odlać nieco masy, a do pozostałej dołączyć żółtka.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marek36 · 4 miesięcy temu
    Super wyszło. Mój pierwszy taki wypiek
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Aga · 4 miesięcy temu
    Genialny rodzina zachwycona!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 4 miesięcy temu
    Przepyszny placek! Przepis godny polenia. Ja upiekłam w okrągłej formie, przełożyłam kremem budyniowym z masłem.

    A na to Wiśnie. Wiśnie odlałam , sok potraktowałam jak mleko, z którego ugotowałam budyń, poczym wsypałam do zagotowania owoce. Po odtudzeniu położyłam Wiśnie na kremie budyniowym i przykryłam ciastem. Mam nadzieje, że wszystko jasne..... Pyszności! !!!!

Polub nas na ...

Początek strony