Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Murzynek

Klasyczny przepis na ciasto murzynek. To pyszne, proste i szybkie do przygotowania, kakaowe ciasto. Murzynek z tego przepisu jest wilgotny, puszysty, delikatny i rozpływający się w ustach.

1 szklanka= 250ml

Na dole sposób przygotowania w Thermomixie.

Składniki:

  • ½ szklanki mleka lub wody (125ml)
  • 3 kopiate łyżki kakao
  • 1,5 szklanki cukru (300g)
  • 250g masła lub margaryny
  • 4 jajka
  • 1,5 szklanki mąki pszennej (225g)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

  1. Mleko (lub wodę), kakao i cukier przełożyć do garnka i mieszając, zagotować. Do gorącej masy dodać masło i mieszać , aż się rozpuści. Pozostawić do ostygnięcia.
  2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Odstawić na bok.
  3. Jajka sparzyć wrzątkiem.  Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Odstawić na bok. Żółtka wmieszać do ostygniętej masy, trzepaczką lub mikserem. Odlać pół szklanki masy. Ostawić na bok. (Będzie to polewa). Trzepaczką (lub mikserem) wmieszać mąkę z proszkiem. Na końcu wmieszać delikatnie szpatułką pianę z białek.
  4. Dno tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Ciasto przełożyć do formy.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.
  6. Ciasto polać odłożoną polewą. (Gdyby polewa była za rzadka, należy włożyć ją na chwilę do lodówki, aż lekko zgęstnieje).

 

Wariant Thermomix:

Sposób przygotowania:

  1. Do naczynia miksującego włożyć masło, pokrojone na nieduże kawałki, mleko (lub wodę), kakao i cukier. Rozpuścić 6 min./ 100°C/ obr. 2. (Gdyby nie powstała jednolita masa, należy mieszać dłużej). Pozostawić do ostygnięcia.
  2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Odstawić na bok.
  3. Jajka sparzyć wrzątkiem. Oddzielić żółtka od białek. Do chłodnej masy dodać żółtka i wymieszać 30s./ obr. 2. Odlać pół szklanki masy. Ostawić na bok. (Będzie to polewa).
  4. Do masy czekoladowej w naczyniu miksującym dodać mąkę z proszkiem. Wymieszać, do połączenia się składników 30s./ obr. 3. Masę przelać do miski.
  5. Naczynie miksujące umyć i dokładnie osuszyć. Założyć motylek. Przełożyć białka. Ubić na sztywno 3,5 min./ 37°C/ obr. 4. (Ubijając białka nie zakrywam naczynia miarką).
  6. Pianę z białek wmieszać delikatnie szpatułką do masy czekoladowej.
  7. Dno tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Ciasto przełożyć do formy.
  8. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.
  9. Ciasto polać odłożoną polewą. (Gdyby polewa była za rzadka, należy włożyć ją na chwilę do lodówki, aż lekko zgęstnieje).

Smacznego.

Murzynek

Murzynek

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (39)

  1. Barbara

Bardzo fajny przepis - dziękuję za udostępnienie
Nie odlewałam części ciasta.Murzynek po upieczeniu posmarowałam powidłami a potem polałam czekoladą z torebki ( taką , którą rozpuszcza się w gorącej kąpieli )
Pychotka.

  Załączniki
 
  1. Anna

Mniam mniam
Dziękuję za przepis

  Załączniki
 
  1. Morelka

Skąd te złe komentarze? Brak umiejętności, czy celowe działanie? Nie wnikam.... Zrobiłam prawie wszystko według przepisu. Nie dodałam żółtek do polewy. Odlałam pół kubka i dodałam kilka tabliczek czekolady gorzkiej. Ciasto wcale nie za słodkie, a...

Skąd te złe komentarze? Brak umiejętności, czy celowe działanie? Nie wnikam.... Zrobiłam prawie wszystko według przepisu. Nie dodałam żółtek do polewy. Odlałam pół kubka i dodałam kilka tabliczek czekolady gorzkiej. Ciasto wcale nie za słodkie, a dodać muszę, że ja nawet nie słodzę kawy czy herbaty. . Wyszło puszyste, mokre...no rewelacja. Przepis dodaję do ulubionych.

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. WS

Przepis super, ciasto wyszło pyszne.

  Załączniki
 
  1. Basia

Ciasto jest takie sobie, a polewa (po dodaniu żółtek) jest zwyczajnie wstrętna. Niestety, po raz pierwszy w życiu upiekłam niedobre ciasto

  Załączniki
 
  1. Anya

Zrobiłam i mam kilka ale. Przede wszystkim, taka ilość ciasta jest w sam raz na tortownicę 20 cm, a nie 26cm. Cukru odrobinę za dużo, wystarczy max. 1,25 szklanki, jak się doda 1,5 to jest zbyt słodkie. Po co dodawać żółtka do polewy?? Najpierw...

Zrobiłam i mam kilka ale. Przede wszystkim, taka ilość ciasta jest w sam raz na tortownicę 20 cm, a nie 26cm. Cukru odrobinę za dużo, wystarczy max. 1,25 szklanki, jak się doda 1,5 to jest zbyt słodkie. Po co dodawać żółtka do polewy?? Najpierw trzeba odlać czekoladę na polewę, a do reszty dodać żółtka. Piec w temp. około 150C przez około 35 minut, 45 min wysuszy ciasto.

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. monika

witam zastanawiam sie czy ciasto z murzynka mozna uzyc zamiast biszkoptu do ciast tortu?

  Załączniki
  Komentarz ostatnio edytowany około 4 miesiące(ęcy) temu przez Joanna Moderator Joanna Moderator
  1. Joanna Moderator    monika

Można

  Załączniki
 
  1. Joanna Mirek

Wierzę w dobre intencje ale przepis jest napisany niedokładnie. Dla niedoświadczonych może być niezrozumiały

  Załączniki
 
  1. Irena

Szybki w wykonaniu i pyszny .
Polecam.

  Załączniki
  Komentarz ostatnio edytowany około 7 miesiące(ęcy) temu przez Joanna Moderator Joanna Moderator
  1. Ania

Czy mąka pszenna do tego ciasta to "zwykła" (typ 550), czy tortowa (typ 450)?

W książce kucharskiej przeczytałam sugestię, że najlepsza będzie tortowa, ale nie udało mi się ciasto robione według tamtego przepisu.

Pozdrawiam

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Ania

Myślę, że obojętne, ale jak już mam wybrać to wzięłabym tortową. (Ja mieszkam w Niemczech i zwyczajna mąka pszenna ma typ 405 i na niej piekę właściwe wszystko).

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Polub nas na ...

Początek strony