Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
59 Komentarzy

Murzynek

Klasyczny przepis na ciasto murzynek. To pyszne, proste i szybkie do przygotowania, kakaowe ciasto. Murzynek z tego przepisu jest wilgotny, puszysty, delikatny i rozpływający się w ustach.

1 szklanka= 250ml

Na dole sposób przygotowania w Thermomixie.

Składniki:

  • ½ szklanki mleka lub wody (125ml)
  • 3 kopiate łyżki kakao
  • 1,5 szklanki cukru (300g)
  • 250g masła lub margaryny
  • 4 jajka
  • 1,5 szklanki mąki pszennej (225g)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

  1. Mleko (lub wodę), kakao i cukier przełożyć do garnka i mieszając, zagotować. Do gorącej masy dodać masło i mieszać , aż się rozpuści. Pozostawić do ostygnięcia.
  2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Odstawić na bok.
  3. Jajka sparzyć wrzątkiem.  Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Odstawić na bok. Żółtka wmieszać do ostygniętej masy, trzepaczką lub mikserem. Odlać pół szklanki masy. Ostawić na bok. (Będzie to polewa). Trzepaczką (lub mikserem) wmieszać mąkę z proszkiem. Na końcu wmieszać delikatnie szpatułką pianę z białek.
  4. Dno tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Ciasto przełożyć do formy.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.
  6. Ciasto polać odłożoną polewą. (Gdyby polewa była za rzadka, należy włożyć ją na chwilę do lodówki, aż lekko zgęstnieje).

 

Wariant Thermomix:

Sposób przygotowania:

  1. Do naczynia miksującego włożyć masło, pokrojone na nieduże kawałki, mleko (lub wodę), kakao i cukier. Rozpuścić 6 min./ 100°C/ obr. 2. (Gdyby nie powstała jednolita masa, należy mieszać dłużej). Pozostawić do ostygnięcia.
  2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Odstawić na bok.
  3. Jajka sparzyć wrzątkiem. Oddzielić żółtka od białek. Do chłodnej masy dodać żółtka i wymieszać 30s./ obr. 2. Odlać pół szklanki masy. Ostawić na bok. (Będzie to polewa).
  4. Do masy czekoladowej w naczyniu miksującym dodać mąkę z proszkiem. Wymieszać, do połączenia się składników 30s./ obr. 3. Masę przelać do miski.
  5. Naczynie miksujące umyć i dokładnie osuszyć. Założyć motylek. Przełożyć białka. Ubić na sztywno 3,5 min./ 37°C/ obr. 4. (Ubijając białka nie zakrywam naczynia miarką).
  6. Pianę z białek wmieszać delikatnie szpatułką do masy czekoladowej.
  7. Dno tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Ciasto przełożyć do formy.
  8. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.
  9. Ciasto polać odłożoną polewą. (Gdyby polewa była za rzadka, należy włożyć ją na chwilę do lodówki, aż lekko zgęstnieje).

Smacznego.

Murzynek

Murzynek

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Magda · 15 dni temu
    Czy do ciasta przed pieczeniem można dodać wiśnie? Mrożone, albo z syropu?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 14 dni temu
      Nie wiem, czy ciasto utrzyma owoce. Nie pamiętam dokładnie konsystencji, ale jest chyba dość luźna. Możesz spróbować z wiśniami z syropu. Napisz jak wyszło.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kaśka paraśka · 16 dni temu
    Rewelacja!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ewelina · 22 dni temu
    A czy ciasto mozna zrobic w muffinkach?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marzena · 25 dni temu
    Robiłam już 2 razy,super,polecam:-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Danka · 26 dni temu
    Czy nie ma błędu w gramaturze, ponieważ cukier 300g to 1.5szklanki a mąki podane jest 225g a też ma być 1.5 szklanki
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 26 dni temu
      Wszystko pasuje. Mąka jest przecież lżejsza od cukru. Możesz zrobić przepis na szklanki lub na gramy. Podałam dwie wersje do wyboru.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Magdalena · 26 dni temu
    Co wy ludzie macie z tymi żółtkami? Nigdy kogla-mogla nie jedliscie?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Karolina · 29 dni temu
    Czy mogę go użyć zamiast biszkoptu do tortu?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Piter · 1 miesięcy temu
    Ja wyjąłem ciasto po 40 min Wyglądało jakby zaczęło się palić, ale to chyba dlatego że piekarnik włączyłem na termoobieg i z reguły mam dobry piekarnik który raczej dobrze grzeje , ale ciasto wyszło przepis czytelny, a dobór piekarnika wiadomo sprawa indywidualna.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Gosia · 1 miesięcy temu
    Jakie będą proporcje na dużą blachę ? ?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 miesięcy temu
      Zależy od wymiarów blachy. Proszę skorzystać z przelicznika form znajdującego się na stronie (po lewej stronie w menu).
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ania · 2 miesięcy temu
    Pierwszy raz robie z mlekiem, zobaczymy jaki wyjdzie.Zawsze dodaje jeszcze do srodka orzechy, a po ostygnieciu przekladam dzemem
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ola · 2 miesięcy temu
    Wie ktoś może ile gram tego ciasta wychodzi?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ania · 2 miesięcy temu
    Polewa z gorzkiej czekolady. Ciacho posypane rodzynkami w czekoladzie. Pyyyychaaa
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Dorota · 2 miesięcy temu
    Wyszło pycha
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Natalia · 2 miesięcy temu
    Po samym upieczeniu ciasto było baaardzo suche. Wystraszyłam się tychy żółtek w polewie. Polała ciasto polewą i czekam aż nasiąknie, po innych komentarzach wnioskuje, że tak będzie. Dalej nie wiem co z tymi żółtkami, ogólnie przepis wydaje się ok?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Basia · 10 dni temu
      W polewie nie ma byc żółtek. Jak zagotujesz mleko , bądź wodę z kakaem i cukrem to odlewasz poł szklanki na polewę. Do pozostałej częśći dodajesz żółtka.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
        Joanna Moderator · 10 dni temu
        Proszę przeczytać przepis jeszcze raz powoli. Dodaje się żółtka i dopiero odlewa, więc w polewie też są żółtka.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Klaudia · 3 miesięcy temu
    Genialny przepis!!! Nic dodać, nic ująć.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Henryk III · 3 miesięcy temu
    Dziękuję za przepis! Po sparzeniu jajek białka nie chciały się ubić. Po 17-stu minutach pracy mikserem poddałem się i sięgnąłem po kolejne z tej samej wytłaczanki. Nie potraktowałem ich wrzątkiem i po chwili mogłem bez obaw odwrócić miskę z białkiem nad głową.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Beata · 28 dni temu
      Ja ubilam w 2 minuty po zalaniu wrzatkiem. We wrzatku staly okolo 3 min.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Beata · 1 miesięcy temu
      Po co parzyć jajka jeżeli piecze się w 180 stopniach?
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
        Henryk III · 1 miesięcy temu
        Zamiast rozkminiać sens parzenia zadziałałem zgodnie z procedurą mimo iż na polewę miałem przewidzianą gorzką czekoladę.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
        Joanna Moderator · 1 miesięcy temu
        Tylko ze względu na polewę.
        • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
          Dominik · 11 dni temu
          Co da sparzenie jajka z zewnątrz? Przecież temperatura nie dojdzie do żółtka za chiny ludowe. A jakby doszła to jajko by się ścięło.
          • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
            Joanna Moderator · 10 dni temu
            Nie każde jajko jest źródłem salmonelli. Sparzenie wrzątkiem nie daje 100% gwarancji, ale zawsze coś ;). Jak ktoś chce mieć 100% pewności to niech zrobi inną polewę na wierzch bez dodatku jajek.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Natalia · 3 miesięcy temu
    Piekłam 40 min i po ostudzeniu ciasta miałam wrażenie, że boki były suche, ale po polaniu polewą ciasto namiękło i zrobiło się wilgotne. Przestraszyłam się tych żółtek w polewie i mieszając trzepaczką doprowadziłam jeszcze ją do wrzenia, nic jej się nie stało, ale mimo schłodzenia w lodówce nie zgęstniała wystarczająco i po polaniu w większości wchłonęła się w ciasto. Efekt końcowy wyszedł i tak pyszny. Ciasto przełożyłam jeszcze zesmażonymi śliwkami. Ogólnie przepis bardzo polecam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    amelia · 3 miesięcy temu
    dzięki moje 1 ciasto w życiu
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 3 miesięcy temu
    Cuuuudo, właśnie kończę pochłaniać! Lepszego murzynka nie jadłam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marta · 4 miesięcy temu
    Pyszny. :). Piekl sie 35 minut i postał w piekarniku dodatkowo 5 minut. ;).

Polub nas na ...

Początek strony