Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
50 Komentarzy

Murzynek

Klasyczny przepis na ciasto murzynek. To pyszne, proste i szybkie do przygotowania, kakaowe ciasto. Murzynek z tego przepisu jest wilgotny, puszysty, delikatny i rozpływający się w ustach.

1 szklanka= 250ml

Na dole sposób przygotowania w Thermomixie.

Składniki:

  • ½ szklanki mleka lub wody (125ml)
  • 3 kopiate łyżki kakao
  • 1,5 szklanki cukru (300g)
  • 250g masła lub margaryny
  • 4 jajka
  • 1,5 szklanki mąki pszennej (225g)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

  1. Mleko (lub wodę), kakao i cukier przełożyć do garnka i mieszając, zagotować. Do gorącej masy dodać masło i mieszać , aż się rozpuści. Pozostawić do ostygnięcia.
  2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Odstawić na bok.
  3. Jajka sparzyć wrzątkiem.  Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Odstawić na bok. Żółtka wmieszać do ostygniętej masy, trzepaczką lub mikserem. Odlać pół szklanki masy. Ostawić na bok. (Będzie to polewa). Trzepaczką (lub mikserem) wmieszać mąkę z proszkiem. Na końcu wmieszać delikatnie szpatułką pianę z białek.
  4. Dno tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Ciasto przełożyć do formy.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.
  6. Ciasto polać odłożoną polewą. (Gdyby polewa była za rzadka, należy włożyć ją na chwilę do lodówki, aż lekko zgęstnieje).

 

Wariant Thermomix:

Sposób przygotowania:

  1. Do naczynia miksującego włożyć masło, pokrojone na nieduże kawałki, mleko (lub wodę), kakao i cukier. Rozpuścić 6 min./ 100°C/ obr. 2. (Gdyby nie powstała jednolita masa, należy mieszać dłużej). Pozostawić do ostygnięcia.
  2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Odstawić na bok.
  3. Jajka sparzyć wrzątkiem. Oddzielić żółtka od białek. Do chłodnej masy dodać żółtka i wymieszać 30s./ obr. 2. Odlać pół szklanki masy. Ostawić na bok. (Będzie to polewa).
  4. Do masy czekoladowej w naczyniu miksującym dodać mąkę z proszkiem. Wymieszać, do połączenia się składników 30s./ obr. 3. Masę przelać do miski.
  5. Naczynie miksujące umyć i dokładnie osuszyć. Założyć motylek. Przełożyć białka. Ubić na sztywno 3,5 min./ 37°C/ obr. 4. (Ubijając białka nie zakrywam naczynia miarką).
  6. Pianę z białek wmieszać delikatnie szpatułką do masy czekoladowej.
  7. Dno tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Ciasto przełożyć do formy.
  8. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.
  9. Ciasto polać odłożoną polewą. (Gdyby polewa była za rzadka, należy włożyć ją na chwilę do lodówki, aż lekko zgęstnieje).

Smacznego.

Murzynek

Murzynek

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ania · 1 dni temu
    Pierwszy raz robie z mlekiem, zobaczymy jaki wyjdzie.Zawsze dodaje jeszcze do srodka orzechy, a po ostygnieciu przekladam dzemem
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ola · 5 dni temu
    Wie ktoś może ile gram tego ciasta wychodzi?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ania · 16 dni temu
    Polewa z gorzkiej czekolady. Ciacho posypane rodzynkami w czekoladzie. Pyyyychaaa
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Dorota · 24 dni temu
    Wyszło pycha
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Natalia · 1 miesięcy temu
    Po samym upieczeniu ciasto było baaardzo suche. Wystraszyłam się tychy żółtek w polewie. Polała ciasto polewą i czekam aż nasiąknie, po innych komentarzach wnioskuje, że tak będzie. Dalej nie wiem co z tymi żółtkami, ogólnie przepis wydaje się ok?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Klaudia · 1 miesięcy temu
    Genialny przepis!!! Nic dodać, nic ująć.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Henryk III · 1 miesięcy temu
    Dziękuję za przepis! Po sparzeniu jajek białka nie chciały się ubić. Po 17-stu minutach pracy mikserem poddałem się i sięgnąłem po kolejne z tej samej wytłaczanki. Nie potraktowałem ich wrzątkiem i po chwili mogłem bez obaw odwrócić miskę z białkiem nad głową.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Natalia · 1 miesięcy temu
    Piekłam 40 min i po ostudzeniu ciasta miałam wrażenie, że boki były suche, ale po polaniu polewą ciasto namiękło i zrobiło się wilgotne. Przestraszyłam się tych żółtek w polewie i mieszając trzepaczką doprowadziłam jeszcze ją do wrzenia, nic jej się nie stało, ale mimo schłodzenia w lodówce nie zgęstniała wystarczająco i po polaniu w większości wchłonęła się w ciasto. Efekt końcowy wyszedł i tak pyszny. Ciasto przełożyłam jeszcze zesmażonymi śliwkami. Ogólnie przepis bardzo polecam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    amelia · 1 miesięcy temu
    dzięki moje 1 ciasto w życiu
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 2 miesięcy temu
    Cuuuudo, właśnie kończę pochłaniać! Lepszego murzynka nie jadłam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marta · 2 miesięcy temu
    Pyszny. :). Piekl sie 35 minut i postał w piekarniku dodatkowo 5 minut. ;).
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Pati · 2 miesięcy temu
    Bardzo dobry przepis .Polecam serdecznie .Pyszne i wilgotne ciasto .Wszyscy domownicy je uwielbiają
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Elwira · 2 miesięcy temu
    Dziękuję za wspaniały przepis. Smak fantastyczny. Piekłam tylko 0,5h
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kejti · 2 miesięcy temu
    Autorce bardzo dziękuje za podany przepis. Trafi do mojego skarbca na stałe. Upiekłam i wszystkim bardzo smakowało. Jest bardzo kakaowe w smaku i dość wilgotne, przy czym osobiście wolę ciasto bardziej wypieczone, więc skoro przy moim przesuszeniu nadal było wilgotne, to rzeczywiście musi być wilgotne.

    Przy polewie dodawanie surowych żółtek i nie zagrzanie tego powtórnie podczas miksowania żółtek jest lekko ryzykowne. Jajka wcześniej powinny siedzieć w gorącej wodzie ze 3 min co najmniej. Z powodu powyższego oraz lipcowego upału (ciasto miało jechać w gości) osobiście zrezygnowałam z polewy wykorzystując całą masę kakaową na ciasto. W związku z tym użyłam 2 razy więcej jajek, mąki i proszku do pieczenia. Wyszły mi 2 duże keksówki (długie na cały piekarnik) zapełnione po upieczeniu może do 2/3. Następnym razem ciasto zrobię tak jak zrobiłam, tylko dwukrotnie i będzie to porcja na porządne zapełnienie 3 długich keksówek (czyli porcja na mój piekarnik).

    Co do słodkości się nie wypowiadam, ale rzeczywiście u mnie wyszło tak, że 1,5 szklanki cukru było na 3 szklanki mąki.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Anita Lilianna Złotkowska · 2 miesięcy temu
    Idealne! Wszyscy w domu się zajadają, serdecznie polecam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Krzysiek · 3 miesięcy temu
    Przepyszne ciasto. Wszystko zrobiłem tak jak w przepisie ale dodaem do ciasta już po wymieszaniu, dwie tabliczki posiekanej gorzkiej czekolady, a po polaniu polewą posypałem wierzch wiórkami kokosowymi. Palce lizać. a smak ciepłego jeszcze ciasta z rozpuszczonymi kawałkami czekolady .... mmmm. Polecam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Aga · 3 miesięcy temu
    Pyszny, polewa bez żółtek.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ala · 3 miesięcy temu
    Dziękuję za przepis. Wyszło przepyszne
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Barbara · 4 miesięcy temu
    Bardzo fajny przepis - dziękuję za udostępnienie
    Nie odlewałam części ciasta.Murzynek po upieczeniu posmarowałam powidłami a potem polałam czekoladą z torebki ( taką , którą rozpuszcza się w gorącej kąpieli )
    Pychotka.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Anna · 4 miesięcy temu
    Mniam mniam
    Dziękuję za przepis

Polub nas na ...

Początek strony