Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

murzynek z serem

Proste, kakaowe ciasto w serowe łatki. Smakuje jak murzynek połączony z sernikiem. Proste i szybkie ciasto do kawy. Wygląd ciasta zależy od użytego sera i ułożonych łatek. Jeśli masa serowa będzie lekka, to łatki serowe ładnie utrzymają się na powierzchni. Cięższy ser wpadnie bardziej w ciasto, a ciasto kakaowe będzie się wybrzuszać do góry.

Składniki:
Ciasto:

  • 250g masła lub margaryny
  • 150g cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 5 łyżek wody
  • 2 jajka
  • 3 żółtka
  • 250g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa:

  • 400g twarogu półtłustego lub tłustego dwukrotnie zmielonego lub twarogu z wiaderka
  • 2 jajka
  • 80g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 80g roztopionego masła lub margaryny

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto. Masło, cukier, kakao i wodę umieścić w garnku. Podgrzewać mieszając, aż składniki się połączą i powstanie jednolita masa. Pozostawić do ostygnięcia.
  2. Oddzielić żółtka od białek. 5 żółtek wmieszać trzepaczką do zimnej masy kakaowej.
  3. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do masy kakaowej i wymieszać trzepaczką, tylko do połączenia się składników.
  4. Ubić 2 białka na sztywną pianę. Pianę wmieszać delikatnie do masy kakaowej.
  5. Ciasto przełożyć do formy prostokątnej o wymiarach ok. 35x 24cm. (Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia).
  6. Przygotować masę serową. Wszystkie składniki na masę serową zmiksować krótko, tylko do połączenia się składników.
  7. Masę serową wykładać na ciasto kakaowe łyżką, robiąc kleksy.

2

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40 min, w temperaturze 180°C. (Ciasto sprawdzić patyczkiem). Pozostawić do ostygnięcia.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

około 40 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 40 min.
porcje

Liczba porcji:

około 24
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Murzynek z serem

Murzynek z serem

Powiązane przepisy


Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Ostatnie Komentarze

4 dni wcześniej jest ok.
Dzień dobry,
Czy to ciasto można mrozić?
Możesz zrobić również budyń bez dodatku masła.
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Ostatnio zarejestrowani

  • Barbara Bodys
  • TERESA MARIA STASICKA
  • IREK RAFAL WERESA
  • Sylwia Bachara
  • Sylwia Bachara
  • Mamutkowa
  • Katarzyna
  • Szkolenia Bhp Tomasz Bielski
  • Monika Zdanowicz
  • Gabriela
  • Oksana Yaremchuk-Konieva
  • Beata Orzechowska
  • Krzysztof Kowalski
  • ULA Rzeszotarska
  • Karolina Sandra Gierlitz
  • Barbara Romaniuk
Początek strony