Murzynek z nutą piernikową z dodatkiem majonezu

Wilgotny, miękki, gąbczasty murzynek z nutą piernikową, dzięki dodatkowi przyprawy korzennej do ciasta. Pokryty jest pyszną warstwą czekośliwki i czekoladą. Zamiast masła do ciasta dodajemy niedużą ilość majonezu, który idealnie je zastępuje i nadaje ciastu wilgotności. Zapewniam, że smak majonezu nie jest wyczuwalny, nawet gdy jest to mój ulubiony Majonez Kielecki, który jest dość ostry w smaku.

Składniki:

Ciasto:

  • 125 ml mleka lub wody
  • 30 g kakao
  • 250 g cukru
  • 2 jajka (rozmiar M)
  • 50 g majonezu kieleckiego
  • 160 g mąki pszennej
  • 30 g skrobi ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika

Czekośliwka:

  • 180 g powideł śliwkowych
  • 100 g czekolady gorzkiej

Polewa czekoladowa:

  • 150 g czekolady gorzkiej
  • 1 łyżka oleju rzepakowego lub słonecznikowego

Sposób przygotowania:

  1. Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz.
  2. Przygotować ciasto. Mleko (lub wodę), kakao i cukier przełożyć do garnka i mieszając mocno podgrzać, aż cukier się rozpuści. Pozostawić do lekkiego ostygnięcia.
  3. W międzyczasie wymieszać mąkę, skrobię, sodę oczyszczoną i przyprawę do piernika. Odstawić na bok.
  4. Do lekko ciepłej masy kakaowej dodać jajka i majonez i wymieszać trzepaczką. Następnie dodać mieszankę mączną i wymieszać trzepaczką do połączenia.
  5. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy. (Ciasta jest mało, ale podczas pieczenia wyrasta powyżej połowę formy).
  6. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), do suchego patyczka. Pozostawić do ostygnięcia.
  7. Przygotować czekośliwkę. Czekoladę posiekać i przełożyć do rondelka. Dodać powidła śliwkowe. Podgrzewać na małej mocy palnika, mieszając, aż czekolada się rozpuści. Gorącą czekośliwkę rozsmarować na cieście. Pozostawić do ostygnięcia.
  8. Przygotować polewę czekoladową. Czekoladę posiekać i razem z olejem roztopić w kąpieli wodnej.
  9. Lekko ciepłą polewę wylać na czekośliwkę. Ciasto można dodatkowo ozdobić np. posypką cukrową.

Uwagi:

  • Ciasto najsmaczniejsze jest, gdy postoi w temperaturze pokojowej.
  • Jeśli ciasto będziecie przechowywać w lodówce, najlepiej pokroić je, gdy polewa czekoladowa jeszcze całkowicie nie zastygnie.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Murzynek z nutą piernikową z dodatkiem majonezu Murzynek z nutą piernikową z dodatkiem majonezu Murzynek z nutą piernikową z dodatkiem majonezu