Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
 
Napisz komentarz
Murzynek z nutą piernikową z dodatkiem majonezu

Wilgotny, miękki, gąbczasty murzynek z nutą piernikową, dzięki dodatkowi przyprawy korzennej do ciasta. Pokryty jest pyszną warstwą czekośliwki i czekoladą. Zamiast masła do ciasta dodajemy niedużą ilość majonezu, który idealnie je zastępuje i nadaje ciastu wilgotności. Zapewniam, że smak majonezu nie jest wyczuwalny, nawet gdy jest to mój ulubiony Majonez Kielecki, który jest dość ostry w smaku.

Składniki:

Ciasto:

  • 125 ml mleka lub wody
  • 30 g kakao
  • 250 g cukru
  • 2 jajka (rozmiar M)
  • 50 g majonezu kieleckiego
  • 160 g mąki pszennej
  • 30 g skrobi ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika

Czekośliwka:

  • 180 g powideł śliwkowych
  • 100 g czekolady gorzkiej

Polewa czekoladowa:

  • 150 g czekolady gorzkiej
  • 1 łyżka oleju rzepakowego lub słonecznikowego

Sposób przygotowania:

  1. Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz.
  2. Przygotować ciasto. Mleko (lub wodę), kakao i cukier przełożyć do garnka i mieszając mocno podgrzać, aż cukier się rozpuści. Pozostawić do lekkiego ostygnięcia.
  3. W międzyczasie wymieszać mąkę, skrobię, sodę oczyszczoną i przyprawę do piernika. Odstawić na bok.
  4. Do lekko ciepłej masy kakaowej dodać jajka i majonez i wymieszać trzepaczką. Następnie dodać mieszankę mączną i wymieszać trzepaczką do połączenia.
  5. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy. (Ciasta jest mało, ale podczas pieczenia wyrasta powyżej połowę formy).
  6. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), do suchego patyczka. Pozostawić do ostygnięcia.
  7. Przygotować czekośliwkę. Czekoladę posiekać i przełożyć do rondelka. Dodać powidła śliwkowe. Podgrzewać na małej mocy palnika, mieszając, aż czekolada się rozpuści. Gorącą czekośliwkę rozsmarować na cieście. Pozostawić do ostygnięcia.
  8. Przygotować polewę czekoladową. Czekoladę posiekać i razem z olejem roztopić w kąpieli wodnej.
  9. Lekko ciepłą polewę wylać na czekośliwkę. Ciasto można dodatkowo ozdobić np. posypką cukrową.

Uwagi:

  • Ciasto najsmaczniejsze jest, gdy postoi w temperaturze pokojowej.
  • Jeśli ciasto będziecie przechowywać w lodówce, najlepiej pokroić je, gdy polewa czekoladowa jeszcze całkowicie nie zastygnie.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Murzynek z nutą piernikową z dodatkiem majonezu Murzynek z nutą piernikową z dodatkiem majonezu Murzynek z nutą piernikową z dodatkiem majonezu

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.

Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!

Polub nas na ...

Początek strony