Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
16 Komentarzy

Tort truflowy z białej czekolady

Lekki, biały tort z masą truflową przygotowaną na bazie białej czekolady. Wzbogacony jest dodatkiem malin, które przełamują słodycz białej czekolady. Dzięki nim tort w przekroju prezentuje się ładnie. Mogę sobie wyobrazić, że równie dobrze pasowałyby tutaj kwaśne kuleczki porzeczek, jeżyny, jagody lub kawałki wiśni.
Cały tort udekorowany jest z góry wiórkami z białej czekolady i domowymi truflami. Bok tortu obsypany jest płatkami migdałowymi, które smakowo bardzo dobrze pasują do całości i dodatkowo ozdabiają tort.

Tort można zacząć piec dzień lub nawet dwa dni wcześniej wieczorem. Najpierw należy przygotować  masę truflową do przełożenia tortu i masę na trufle do dekoracji oraz upiec biszkopt. (Obie masy truflowe powinny spędzić najlepiej noc w lodówce lub co najmniej 4 godz.). Kolejnego dnia należy złożyć tort i go udekorować. Po niedługim schłodzeniu w lodówce (2- 3godz.) można tort podawać lub przechować do dnia następnego.

Składniki:
Biszkopt:

Masa truflowa:

  • 300g białej czekolady
  • 400g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
  • 100g masła
  • 200g malin

Poncz:

  • ½ szklanki zimnej wody
  • 4 łyżki likieru pomarańczowego

Dekoracja:

Sposób przygotowania:

  1. Co najmniej dzień wcześniej przygotować masę truflową. Czekoladę posiekać. Masło pokroić na małe kawałki. Śmietanę zagotować i od razu ściągnąć z pieca. Dodać posiekaną czekoladę i masło. Odczekać chwilę, aby czekolada zmiękła, a następnie wymieszać trzepaczką, aż czekolada i masło całkowicie się rozpuszczą i powstanie gładka masa. Pozostawić do ostygnięcia. Kolejno wstawić na noc do lodówki.
  2. Również co najmniej dzień wcześniej należy przygotować masę na domowe trufle według przepisu: ”Trufle z białej czekolady”.
  3. Przygotować biszkopt genueński według przepisu „Biszkopt genueński”. (Biszkopt też najlepiej przygotować dzień wcześniej. Po ostygnięciu należy przykryć go ściereczką, aby nie wysychał).
  4. Następnego dnia przygotować domowe trufle i gotowe schłodzić w lodówce.
  5. Biszkopt przeciąć dwukrotnie tak, aby powstały trzy blaty.
  6. Przygotować poncz. Wymieszać wodę z likierem pomarańczowym. Odstawić na bok.
  7. Schłodzoną masę truflową ubić mikserem do momentu zgęstnienia masy.
  8. Pierwszy blat biszkoptowy ułożyć na paterze i nasączyć częścią ponczu. Wyłożyć 1/3 masy truflowej. Na masie rozłożyć połowę pokrojonych na połówki malin, lekko wciskając je w masę. Przykryć drugim blatem, nasączyć i rozłożyć połowę z pozostałej masy. Rozłożyć resztę pokrojonych na połówki malin. Przykryć trzecim blatem i go nasączyć. Górę i bok tortu posmarować pozostałą masą truflową.
  9. Boczną ściankę czekolady ściąć obieraczką do warzyw. Tak powstałymi wiórkami czekoladowymi posypać górę tortu.
  10. Ułożyć parę trufli z białej czekolady.
  11. Bok tortu obsypać migdałami w płatkach (lub wiórkami kokosowymi), dociskając je lekko ręką.
  12. Tort wstawić do lodówki na co najmniej 2- 4 godz.

Smacznego.

Tort truflowy z białej czekolady

Tort truflowy z białej czekolady

Tort truflowy z białej czekolady

Tort truflowy z białej czekolady

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ania · 2 lat temu
    Czy kremu nie jest za mało? Wydaje się być prawie suchy ten tort.
    W mej rodzinie to głównie je się krem z biszkoptem, a nie biszkopt z kremem ;)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      W takim razie zrób więcej Faktycznie w środku nie jest masy za dużo, ale cały tort jest też nią obłożony i to według mnie wystarcza, ale w waszym przypadku może być mało
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Katarzynka · 2 lat temu
    Witam, chciałabym wiedzieć czy ten torcik wystarczy na 20 osób?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Angie · 2 lat temu
    Pyszniutki.Tort zrobiłam dla przyjaciółki. Wszystkim bardzo smakował. Jest naprawdę rewelacyjny.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kasia · 2 lat temu
    Witam jestem w trakcie robienia tego tortu. Zrobiłam trufle z masy która nie była płynna , ale masa truflowa na tort się nie zsiadla. Czy ona może powinna być w postaci pół płynnej ? Proszę o szybką odpowiedź na jutro muszę mieć tort gotowy
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Kasiu spokojnie. Wszytko jest dobrze. Masę truflową do przełożenia tortu musisz jeszcze ubić, aż zgęstnieje. Patrz punkt 7 Uważaj tylko, żeby masy nie przebić, bo się zwarzy. Miksuj krótko, aż zgęstnieje i będzie nadawała się do przełożenia.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    miłka · 2 lat temu
    Witam, czy masa truflowa nadaje się do wyciskania tylką? pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika8507 · 2 lat temu
    Robiłam już kilka razy i zawsze się udaje a mandarynki z puszki były strzałem w dziesiątkę dziękuję Joanno
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika · 2 lat temu
    biszkopt mimo solidnego ubijania jaj z cukrem, wyszedł mi zbity i bardzo słabo wyrósł, więc następnym razem zdecydowanie wrócę do tradycyjnego - bez masła i z ubijaną pianą. Masa przepyszna, ale mimo zastosowania nocnego leżakowania nie była tak zwarta jak bita śmietana czy zwykły krem. Zamiast tortu wyszła taka "śnieżna góra" trochę rozlana :). jednak chyba wolę tradycyjne przepisy
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika8507 · 2 lat temu
    Joanno a mój słynny ananas by tu pasował?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Moniko Tutaj myślę, że lepiej dać coś kwaśnego, małego. Mandarynki z puszki jakoś mi bardziej pasują. Pokrój je na małe kawałki. Ananasa zużyłabym do kremu śmietankowego np.mascarpone ze śmietanką lub masy serowej np. jak w tym torcie: [url="http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy/ciasta/297-tort-z-masa-cukrowa"]Tort z masą cukrową[/url].
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kasia · 3 lat temu
    A czy można użyć mrożonych malin?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Dorota · 3 lat temu
    Krem zrobiłam jak jest w przepisie i nie wiem czemu po wyjeciu z lodòki był bardzo gesty, odrazu zaczełam miksowac i krem zrobił się jak masło przez co mało wydajny.Mam nadzieje że będzie dobry
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Gosia · 3 lat temu
    Bardzo pyszne ciasto, robię je już któryś raz, tylko za każdym razem lekko modyfikuje. Z truskawkami, wykończone bita śmietaną było także pyszne, biszkopt wyszedł bezbłędnie. Teraz zrobię bez owoców, ale na czekoladowym biszkopcie. Super!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ula · 3 lat temu
    Czym zastąpiłybyście Panie likier pomarańczowy?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Lidka · 3 lat temu
    I mimo, że nie przepadam za białą czekoladą to wyjątkowo tego tortu bym zjadła i to dość pokaźny kawałek :lol:
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Beata · 3 lat temu
    Właśnie zrobiłam masę truflową. Jest bardzo rzadka. Zgęstnieje po ostygnięciu? I czy na tyle żeby łatwo się rozsmarowała na biszkopcie czy trzeba wyjąć wcześniej z lodówki?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Wszystko dobrze. Masa zgęstnieje trochę po schłodzeniu w lodówce, ale później trzeba ją jeszcze chwilkę mikserem ubić, aby zrobiła się sztywniejsza. Ubij ją po wyciągnięciu prosto z lodówki.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    ami · 3 lat temu
    O rany! Aż mi ślinka cieknie od samego patrzenia. Wspaniały ten tort! A do tego maliny i biała czekolada - cudo
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    karmel-itka · 3 lat temu
    mój Boże! prawdziwa rozpusta...

Polub nas na ...

Początek strony