Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Sernik truflowy

Pyszny, kremowy i czekoladowy sernik, upieczony na ciasteczkowym spodzie. Do masy serowej użyłam twarogu z wiaderka i serka mascarpone, aby sernik był bardziej kremowy. Zrobiłam go z mleczną czekoladą i udekorowałam truflami z mlecznej czekolady. Sernik jest słodki, ale nie przesłodzony. Zwolennikom czekolady, a szczególnie mlecznej na pewno będzie smakował.

Jeśli planujecie udekorować sernik domowymi truflami, należy masę na trufle przygotować co najmniej parę godzin wcześniej, a najlepiej dzień wcześniej.

Składniki:

Spód:

  • 150g ciasteczek maślanych (w wersji bezglutenowej: bezglutenowych herbatników maślanych)
  • 1 łyżka kakao
  • 60g roztopionego masła

Masa serowa:

  • 500g twarogu z wiaderka lub quarku
  • 500g serka mascarpone
  • 150g cukru
  • 4 jajka
  • 200g czekolady mlecznej
  • 1 opakowanie budyniu czekoladowego bez cukru (opakowanie na 500ml mleka)

Polewa:

  • 100g czekolady mlecznej
  • 20ml słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
  • 20g masła

Dodatkowo (opcjonalnie):

Sposób przygotowania:

  1. Herbatniki pokruszyć na bardzo drobno. (Najłatwiej zmiksować je w malakserze lub blenderem na piasek. Można również włożyć je do woreczka do mrożenia i przy pomocy wałka pokruszyć).
  2. Pokruszone ciasteczka wymieszać z kakao. Masło roztopić i od razu jeszcze gorące dodać do pokruszonych ciasteczek.
  3. Dno tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Ciasteczka wyłożyć do tortownicy i ugnieść na dnie. Wstawić do lodówki.
  4. Przygotować masę serową. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić do ostygnięcia. Twaróg, mascarpone, cukier, jajka i budyń w proszku przełożyć do miski i zmiksować chwilę, tylko do połączenia się składników. Dodać chłodną, ale płynną czekoladę i zmiksować krótko.
  5. Masę serową wyłożyć do formy.
  6. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50 minut w temperaturze 180°C. Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Zimny sernik wstawić na parę godzin lub najlepiej całą noc do lodówki.
  7. Czekoladę posiekać i razem z masłem pokrojonym na małe kawałki i śmietaną roztopić w kąpieli wodnej. Polewą polać brzeg wierzchu sernika. Udekorować truflami.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: średni
Sernik truflowy Sernik truflowy

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (1)

  1. Justyna

Jejku, wygląda pięknie. Nie dość że to sernik to jeszcze truflowy Musi być pyszne. Przepis zapisuję pozdrawiam

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony