Sernik czekoladowy z batonikami Bounty

Pyszny, czekoladowy sernik z kawałkami batonika Bounty. Sernik jest kremowy, nie za słodki, o wyraźnym smaku czekolady i delikatnie kokosowy. Upieczony został na kakaowo- kokosowym spodzie z sucharków. Bardzo smaczny.
Składniki:
Spód:
- 200g sucharków z cukrem
- 100g masła
- 2 łyżki cukru
- 50g wiórków kokosowych
- 1 łyżka kakao
Masa serowa:
- 1kg twarogu zmielonego z wiaderka lub twarożku śmietankowego (u mnie Quark)
- 1 opakowanie budyniu czekoladowego bez cukru
- 4 jajka
- 140g cukru
- 2 łyżki kakao
- 6 mini batoników Bounty (Wszystkie sześć ważą 170g. Można oczywiście użyć Bounty normalnych rozmiarów ;))
- 80g czekolady mlecznej
Do dekoracji:
- trochę wiórków kokosowych
- 100g czekolady mlecznej
- 1 łyżeczka oleju
Sposób przygotowania:
- Sucharki rozkruszyć na bardzo drobno. (W tym celu najlepiej włożyć sucharki do woreczka do mrożenia i przy pomocy wałka rozkruszyć). Sucharki wsypać do miski. Dodać cukier, kakao i wiórki kokosowe.
- Masło roztopić i od razu jeszcze gorące wlać do rozkruszonych sucharków. Wymieszać. (Całość nie połączy się całkowicie, będzie ciągle sypka). Spód tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia (tj.najpierw nałożyć papier na spód tortownicy i następnie zacisnąć obręcz. Wystający papier obciąć). Sucharki wyłożyć do tortownicy wyklejając spód i boki tortownicy. (Cierpliwości. Spód się kruszy, ale powoli uda się go ułożyć ;)). Wstawić do lodówki.
- Batoniki Bounty pokroić na cienkie plasterki.
- 80g czekolady mlecznej roztopić w kąpieli wodnej.
- Jajka ubić mikserem z cukrem na puszystą masę. Dodać stopniowo ser i budyń. Kolejno dodać rozpuszczoną, chłodną czekoladę i kakao. Na końcu wmieszać kawałki batoników. Masę przełożyć do tortownicy.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60- 70 minut w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.
- Czekoladę razem z olejem roztopić w kąpieli wodnej. Czekoladę wyłożyć na górę sernika. Boki posypać wiórkami kokosowymi.
- Sernik wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
![]() |
Czas przygotowania: |
około 40 min. |
![]() |
Czas pieczenia: |
około 60 min. |
![]() |
Liczba porcji: |
około 20 |
![]() |
Trudność: | średnie |
![]() |
Koszt: | średni |
Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.