Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
11 Komentarzy

Sernik czekoladowy bounty

Pyszny, czekoladowy sernik z kawałkami batonika Bounty. Sernik jest  kremowy, nie za słodki, o wyraźnym smaku czekolady i delikatnie kokosowy. Upieczony został na kakaowo- kokosowym spodzie z sucharków. Bardzo smaczny.

Składniki:
Spód:

  • 200g sucharków z cukrem
  • 100g masła
  • 2 łyżki cukru
  • 50g wiórków kokosowych
  • 1 łyżka kakao

Masa serowa:

  • 1kg twarogu zmielonego z wiaderka lub twarożku śmietankowego (u mnie Quark)
  • 1 opakowanie budyniu czekoladowego bez cukru
  • 4 jajka
  • 140g cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 6 mini batoników Bounty (Wszystkie sześć ważą 170g. Można oczywiście użyć Bounty normalnych rozmiarów ;))
  • 80g czekolady mlecznej

Do dekoracji:

  • trochę wiórków kokosowych
  • 100g czekolady mlecznej
  • 1 łyżeczka oleju

Sposób przygotowania:

  1. Sucharki rozkruszyć na bardzo drobno. (W tym celu najlepiej włożyć sucharki do woreczka do mrożenia i przy pomocy wałka rozkruszyć). Sucharki wsypać do miski. Dodać cukier, kakao i wiórki kokosowe.
  2. Masło roztopić i od razu jeszcze gorące wlać do rozkruszonych sucharków. Wymieszać. (Całość nie połączy się całkowicie, będzie ciągle sypka). Spód tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia (tj.najpierw nałożyć papier na spód tortownicy i następnie zacisnąć obręcz. Wystający papier obciąć). Sucharki wyłożyć do tortownicy wyklejając spód i boki tortownicy. (Cierpliwości. Spód się kruszy, ale powoli uda się go ułożyć ;)). Wstawić do lodówki.
  3. Batoniki Bounty pokroić na cienkie plasterki.
  4. 80g czekolady mlecznej roztopić w kąpieli wodnej.
  5. Jajka ubić mikserem z cukrem na puszystą masę. Dodać stopniowo ser i budyń. Kolejno dodać rozpuszczoną, chłodną czekoladę i kakao. Na końcu wmieszać kawałki batoników. Masę przełożyć do tortownicy.
  6. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60- 70 minut w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.
  7. Czekoladę razem z olejem roztopić w kąpieli wodnej. Czekoladę wyłożyć na górę sernika. Boki posypać wiórkami kokosowymi.
  8. Sernik wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
zegarek

Czas przygotowania:

około 40 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 60 min.
porcje

Liczba porcji:

około 20
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Sernik czekoladowy bounty

Sernik czekoladowy bounty

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Justyna · 1 lat temu
    czy mogę użyć do sernika ricotty?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Martyna · 1 lat temu
    Nie polecam, jak w opisie, nie za słodki w połączeniu z kakao daje nijaki smak lekko gorzkawy smak. Brzegi kruszą się niewiele bardziej niż przed pieczeniem, same ciasto tez też łatwo się kruszyło, więc nie jest wygodne do nakładania.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 4 lat temu
    [b]Klaudio[/b] w proszku.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Klaudia · 4 lat temu
    A czy w tym wypadku budyń ma być zrobiony czy w proszku?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika Pióro · 6 lat temu
    Zrobiam sernik, nie opadl mi jak to nieraz bywa przy serniku krolewskim, ze srodek sie zapada. wyrosl bardzo ladnie i zrobil wrazenie na domownikach bo te batoniki dodawaly mu wyjatkowego smaczku.Ja jednak wole cos mniej kakaowego i czekoladowego, czuc ta specyficzna gorycz kakaa. Mezowi bardzo smakowalo bo uwielbia wszystko co czekoladowe i gorzko czekoladowe.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika Pióro · 6 lat temu
    dziękuję bardzo;) poprostu doszukiwaam się czegoś więcej w tym stwierdzeniu a tu taka oczywista rzecz:)dzięki
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 6 lat temu
    [b]Monko[/b] to mają być sucharki, które w składzie mają cukier np. Sucharki delikatesowe extra firmy Mamut. Na rynku są bowiem również sucharki bez dodatku cukru ;-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika Pióro · 6 lat temu
    Witam, mam pytanie co do tych sucharów, co to mają być za suchary? z cukrem tzn. ? posypane nim czy jak i nie wiem gdzie szukać a chcialam zrobić na święta. Będę wdzięczna za podpowiedź;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 8 lat temu
    [b]Karola[/b] tortownica ma być o średnicy 26cm (napisałam w punkcie 2 8) ). Życzę udanego wypieku. Mam nadzieję, że Ci zasmakuje :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Karola · 8 lat temu
    Sernik wyglada pysznie a mozna prosic o wymiary tortownicy?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    anytsujx · 8 lat temu
    Sernik wygląda pysznie, śliczne zdjęcia, pozdrawiam

Polub nas na ...

Początek strony