Tort tor wyścigowy

Lekki tort na biszkopcie z czekoladowym kremem z serka mascarpone i świeżymi truskawkami. Do kremu, poza czekoladą, nie dodałam cukru i według mnie jest wystarczająco słodki.
Tort pokryty jest masą cukrową i udekorowany również ozdobami z tej masy.

Składniki:

Krem:

  • ok. 600g truskawek
  • 250g serka mascarpone
  • 400g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 100g czekolady gorzkiej

Poncz:

  • ok. 190ml wody
  • 2 łyżki cytryny

Masa budyniowa (do obłożenia tortu):

  • 2 żółtka
  • 250ml mleka
  • 100g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 kopiata łyżka mąki ziemniaczanej (20g)
  • 250g masła

Masa cukrowa:

  • 600g cukru pudru
  • 52ml wody
  • 75g glukozy
  • 3 łyżeczki żelatyny

Dodatkowo:

  • barwniki spożywcze

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować biszkopt według przepisu: „Biszkopt genueński”.
  2. Przygotować poncz. Wodę wymieszać z sokiem z cytryny. Odstawić na bok.
  3. Przygotować krem. Truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować. Przekroić na pół. Czekoladę połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić do ostygnięcia. Zimną śmietanę i zimny serek mascarpone przełożyć do miski i zmiksować razem na sztywną, puszystą masę. Pod koniec ubijania wlać stopniowo chłodną, ale jeszcze płynną czekoladę.
  4. Pierwszy blat biszkoptowy ułożyć na paterze. Nasączyć częścią ponczu i ułożyć połowę truskawek przecięciem do dołu.

2

  1. Wyłożyć połowę kremu.

3

  1. Przykryć drugim blatem, nasączyć, ułożyć resztę truskawek i rozłożyć resztę kremu. Przykryć trzecim blatem i nasączyć. Ciasto wstawić do lodówki.
  2. W tym czasie przygotować masę budyniową. Pół szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami, cukrem waniliowym i mąką ziemniaczaną. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając trzepaczką, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (ok. 1 minuty), aż budyń zgęstnieje. Gotowy budyń ściągnąć z pieca i przykryć folią spożywczą tak, aby folia dotykała powierzchni budyniu. (W ten sposób na budyniu nie utworzy się kożuch). Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo zimny budyń. Masą budyniową posmarować górę i bok tortu.
  3. Przygotować masę cukrową według przepisu: „Biała masa cukrowa”.
  4. Tort obłożyć masą cukrową, a z pozostałej masy zrobić dekoracje.

Smacznego.

Tort tor wyścigowy

Tort tor wyścigowy

Tort tor wyścigowy

Tort tor wyścigowy