Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Masa cukrowa

Masa cukrowa (lukier plastyczny), podobnie jak marcepan, służy do dekoracji ciast i tortów. Masą cukrową najczęściej pokrywa się torty i formuje z niej różnego rodzaje kwiaty, bądź figury do dekoracji. Jest bardzo elastyczna i plastyczna tak, że bardzo dobrze lepi się z niej dowolne ozdoby. Z podanego poniżej przepisu, masy wystarcza na pokrycie dużego tortu o średnicy 30cm i jeszcze pozostaje na ozdoby. Jest koloru białego i może zostać zabarwiona barwnikami spożywczymi na dowolny kolor.

Korzystałam z przepisu z Galerii Potraw.

Składniki:

  • 800g cukru pudru
  • 100g glukozy (w proszku lub w płynie; ja daję w proszku)
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 70ml wody
  • ewentualnie aromat migdałowy, waniliowy, cytrynowy lub pomarańczowy

Sposób przygotowania:

  1. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Gdy napęcznieje podgrzać ją razem z glukozą, ciągle mieszając, aż się rozpuści i powstanie jednolita konsystencja. (Należy uważać, aby płyn się nie zagotował. Jeśli się zagotuje, wyrzucić i zacząć od początku).
  2. Gdy płyn przestygnie (ale nie całkowicie) dodawać po trochu cukru pudru, ciągle mieszając. (Może nie będzie konieczne dodanie całego cukru. Trzeba wyczuć moment, kiedy masa będzie odpowiednia. Dużo zależy od jakości cukru pudru). Można dodać parę kropelek aromatu, według uznania. Masę wyrabiać, aż będzie miała konsystencję plasteliny. (Masa na początku zagniatania strasznie się klei. To normalne, należy dalej zagniatać. Można pomóc sobie posypując ręce cukrem pudrem i zagniatając opuszkami palców).
  3. Masę rozwałkować na blacie posmarowanym delikatnie olejem lub posypanym delikatnie mąką ziemniaczaną lub cukrem pudrem. (Osobiście preferuję smarowanie olejem. Jeśli masą chcemy obłożyć ciasto, należy rozwałkować ją na dużej powierzchni, dużo większej niż ciasto, aby masy na pewno starczyło na jego obłożenie).

02

  1. Rozwałkowaną masę należy przełożyć na ciasto, posmarowane masą na bazie masła. (Masa na bazie masła umożliwi przyklejenie się masy cukrowej do ciasta. Zanim ciasto zostanie pokryte masą cukrową, powinno być schłodzone w lodówce, aby było bardziej stabilne. Przed obłożeniem ciasta masą cukrową, wyciągnąć ciasto wcześniej z lodówki, aby masa maślana była lekko miękka, wtedy masa cukrowa dobrze przyklei się do niej). Masę najlepiej przenieść na wałku lub przedramieniu, aby nie zrobić niechcąco dziur.

03

04

05

  1. Masę dopasować do ciasta. (Najpierw należy wygładzić wierzch, a potem boki ciasta). Nadmiar odkroić. Z resztek można zrobić ozdoby.

06

07

  1. Masę możne przechowywać, szczelnie zamkniętą, w lodówce. W tym przypadku, przed nałożeniem na tort lub inne ciasto, należy podgrzać ją przez kilka sekund w mikrofalówce, ponownie zagnieść i rozwałkować. (Choć uważam, że najłatwiej się ją rozwałkowuje od razu po zrobieniu).
  2. Przygotowane z masy ozdoby można przechowywać naprawdę długo.
  3. Ozdoby na tort można przykleić za pomocą lukru zrobionego z wody wymieszanej z cukrem pudrem, białka, masy, bądź też specjalnego kleju przeznaczonego do tego celu. (Ja używam lukru).
  4. Jeśli pracujemy tylko z częścią masy, pozostała cześć powinna być szczelnie zamknięta, aby nie obeschła.
  5. Masa po pewnym czasie zmienia swoją konsystencję. Staje się twarda i jest bardzo sztywna. Ciasto (tort) obłożone taką masą wydaje się być bardzo stabilne. Pomimo tego, że masa stwardnieje, ciasto bardzo dobrze się kroi.
  6. Masa jest bardzo słodka. Smakuje jak cukier, ale jeśli rozwałkuje się ją dość cienko, to nie będzie jej dużo i jest całkiem zjadliwa ;). Jeśli ktoś nie lubi, nie musi jej wcale jeść. Głównym jej zadaniem jest przecież nadanie tortowi pięknego wyglądu.

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

  • Joanna

    Malwino tak, możesz ją zrobić już teraz i przechować szczelnie zamkniętą w lodówce.

  • malwina

    witam, chciałam zrobic tą mase na tort na 21 maja, stad moje pytanie czy jak ja zrobie teraz to czy mogę ja przechowac tak długi czas? Czy lepiej zrobić ja na bieżąco?

  • Joanna

    Olu ja tak właśnie robię. Jak potrzebuję tort na niedzielę to piekę ciasta w piątek i najczęściej już je przekładam i do lodówki. Na drugi dzień robię krem do obłożenia, wstawiam do lodówki i przygotowuję masę cukrową. Obkładam tort i gotowy czeka do następnego dnia w lodówce :-)

  • Ola

    Jak najlepiej przechowywać gotowy tort? Będę 1 raz robiła tort dla moich siostrzeńców. Pomyślalam,że w piątek upiekę ciasto,w sobotę masę do ciasta, lukier i ozdoby, ale właśnie zastanawia mnie jak najlepiej przechowywać całość? i czy uważa Pani czy dobrym pomysłem jest wcześniejsze pieczenie spodów (2 dni przed imprezą)? Z góry dziękuje za odpowiedź

  • Joanna

    Agnieszko dokładnie tak możesz zrobić.

  • Agnieszka

    kiedy dodaje sie barwniki? czy w przypadku gdy mam barwniki w proszku moge na samym koncu gdy juz jest wyrobiona podzielic ją na czesci i zabarwic barwnikiem?

  • Sylwia

    Sylwio używałam raz pisaków cukrowych, ale robiłam napis tylko na wierzchu tortu. Z boku nie robiłam napisów, tylko tak jak na torcie komunijnym ze strony robiłam napis z wyciętych literek z masy cukrowej. Może roztopiona czekolada trzymałaby się lepiej? Tylko trzeba by uważać, żeby nie była za ciepła.

    Te moje to chyba nie takie cukrowe. One wtapiały się wmasę. To tak jakby pisać piórem i to pióro delikatnie się rozlewało :)

  • Joanna

    Sylwio używałam raz pisaków cukrowych, ale robiłam napis tylko na wierzchu tortu. Z boku nie robiłam napisów, tylko tak jak na torcie komunijnym ze strony robiłam napis z wyciętych literek z masy cukrowej. Może roztopiona czekolada trzymałaby się lepiej? Tylko trzeba by uważać, żeby nie była za ciepła.

  • Sylwia

    Witam,
    super przepis. Robiłam dwa razy z tego przepisu i za każdym razem wyszła.
    Jedyny mankament jest taki, ze jak używałam pisaków do dekoracji wygladających jak mazaki to mi się napis "rozlewał" po bokach. Przy kupnej masie to się nie robi.
    Zastanawiam się czy dodanie margaryny planta lub odrobiny innego tłuszczu nie zniweluje tego.
    Może pracowała Pani na masie z tłuszczem, albo próbowała coś pisać na swojej i nie było problemu? Co może być przyczyną?
    Tort robie w niedziele

  • Ania

    Super przepis, pierwsze podejście i sukces. Dziękuje

Pokaż więcej

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony