Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Biała masa cukrowa

Masa cukrowa (lukier plastyczny), podobnie jak masa marcepanowa, służy do dekoracji ciast i tortów. Masą cukrową najczęściej pokrywa się torty i formuje z niej różnego rodzaju ozdoby. Jest bardzo elastyczna i plastyczna.

Z podanego poniżej przepisu, masy cukrowej wystarcza na pokrycie dużego tortu o średnicy 30 cm i jeszcze pozostaje na ozdoby. Jest koloru białego i może zostać zabarwiona barwnikami spożywczymi na dowolny kolor.

Składniki:

  • ok. 800 g cukru pudru (najlepiej przesiać)
  • 100 g glukozy (w proszku lub w płynie, ja używam w proszku)
  • 4 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku
  • 70 ml zimnej wody
  • aromat migdałowy, waniliowy, cytrynowy lub pomarańczowy (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Żelatynę namoczyć w 70 ml zimnej wodzie. Pozostawić na 5 minut do napęcznienia. Gdy napęcznieje podgrzać ją razem z glukozą, ciągle mieszając, aż się rozpuści i powstanie jednolita konsystencja. (Należy uważać, aby płyn się nie zagotował. Jeśli się zagotuje, wyrzucić i zacząć od początku).
  2. Gdy płyn lekko przestygnie, dodawać po trochu cukru pudru, ciągle mieszając np. łyżką lub używając robota kuchennego z hakiem do zagniatania ciasta. Następnie przenieść masę na blat posypany grubo cukrem pudrem i wyrabiać ręką, dosypując cukier puder. (Może nie będzie konieczne dodanie całego cukru. Trzeba wyczuć moment, kiedy masa będzie odpowiednia. Dużo zależy od jakości cukru pudru). Można dodać parę kropelek aromatu, według uznania. Masę wyrabiać, aż będzie miała konsystencję plasteliny. (Masa na początku zagniatania strasznie się klei. To normalne, należy dalej zagniatać. Można pomóc sobie posypując ręce cukrem pudrem i zagniatając opuszkami palców).
  3. Masę cukrową można zabarwić barwnikiem spożywczym. (Polecam barwniki w żelu lub ewentualnie w proszku. Barwniki w płynie mogą rozrzedzić masę). W tym celu należy dodać troszkę barwnika i zagnieść masę, jak plastelinę, aż stanie się jednolita. Gdyby kolor był za blady, dodać więcej barwnika i ponownie zagnieść. Jeśli masa podczas zagniatania będzie się kleić, należy podsypać ją cukrem pudrem. (Jeśli chcemy zabarwić całą masę cukrową na jeden kolor to można barwnik dodać już razem z glukozą).
  4. Masę rozwałkować na blacie posmarowanym delikatnie olejem,  posypanym cukrem pudrem lub skrobią ziemniaczaną na grubo ok. 5 mm (lub cieniej, jeśli mamy doświadczenie). Rozwałkowana masa musi być dużo większa od tortu. (W zimie i przy intensywnych kolorach masy cukrowej poleca się bardziej użycie oleju, ponieważ cukier puder i skrobia mogą zaprószyć masę. Z kolei w gorące dni lepiej wybrać cukier puder lub skrobię, ponieważ pod wpływem oleju masa może się bardziej kleić).

2

  1. Rozwałkowaną masę należy przełożyć na tort, posmarowany masą na bazie masła lub ganache. Masa na bazie masła lub ganache umożliwi przyklejenie się masy cukrowej do ciasta. Zanim ciasto zostanie pokryte masą cukrową, powinno być schłodzone w lodówce, aby było bardziej stabilne. Przed obłożeniem ciasta masą cukrową, wyciągnąć ciasto wcześniej z lodówki, aby masa maślana lekko zmiękła, wtedy masa cukrowa dobrze przyklei się do niej. Należy unikać bezpośredniego kontaktu masy cukrowej z bitą śmietaną lub masą serową i innymi "wodnistymi" kremami, ponieważ mogą one rozpuścić masę cukrową. Masę najlepiej przenieść na wałku lub przedramieniu, aby nie zrobić niechcąco dziur.

3

4

5

  1. Masę dopasować do ciasta. (Najpierw należy wygładzić wierzch, a potem boki). Nadmiar odkroić nożykiem. Z resztek można zrobić ozdoby.

6

7

  1. Masę można przechowywać szczelnie zamkniętą w lodówce (np. zawiniętą w woreczku do mrożenia). Zimną masę cukrową z lodówki, przed nałożeniem na tort, należy podgrzać kilka sekund w mikrofalówce, aby zmiękła, ponownie zagnieść i rozwałkować. (Osobiście uważam, że najłatwiej rozwałkowuje się ją od razu po przygotowaniu).
  2. Przygotowane z masy ozdoby można przechowywać naprawdę długo. (Po uformowaniu ozdób, należy pozostawić je w temperaturze pokojowej, aż masa stwardnieje. Następnie należy włożyć je do kartonika lub przykryć ściereczką, aby masa się nie kurzyła).
  3. Ozdoby na tort można przykleić za pomocą lukru (zrobionego z cukru pudru wymieszanego z odrobiną wody lub białka zmiksowanego z cukrem pudrem), masy maślanej, specjalnego kleju spożywczego przeznaczonego do tego celu. Można użyć też wody lub bezbarwnego alkoholu np. wódki, ale tylko w przypadku elementów miękkich (czyli od razu po przygotowaniu) i płaskich.
  4. Jeśli pracujemy tylko z częścią masy, pozostała cześć powinna być szczelnie zamknięta, aby nie obeschła.
  5. Masa po pewnym czasie zmienia swoją konsystencję. Staje się twarda i jest bardzo sztywna. Tort obłożony taką masą wydaje się być bardzo stabilny. Pomimo tego, że masa stwardnieje, ciasto bardzo dobrze się kroi.
  6. Masa jest bardzo słodka. Smakuje jak cukier. Można, ale nie trzeba jej jeść. Głównym jej zadaniem jest przecież nadanie tortowi pięknego wyglądu.

Źródło: Przepis pochodzi z "Galerii Potraw".

Całkowity czas przygotowania:

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (189)

  1. Klaudia

Planuje na wesele upiec ciasteczka i ozdobić je masa cukrowa. Ile dni wcześniej mogę je przygotować i jak długo przechowywać ? Czy ta masa po jakimś czasie się zepsuje ?

Pozdrawiam !

  Załączniki
 
  1. Ola Gancarz

A czy pod tą masę cukrowa można dac krem z gelwe

  Załączniki
 
  1. Dominika    Ola Gancarz

pod masę cukrową tylko i wyłącznie krem maślany na bezie lub z mleczkiem skondensowanym lub ganache z czekolady białej lub mlecznej. Ten krem jest z mleka i wszystko popłynie...

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Ola Gancarz

Nie używam gotowych kremów, więc tego nie znam. To jest krem, który przygotowuje się na maśle, więc myślę, że można spróbować

  Załączniki
  Komentarz ostatnio edytowany około 1 miesiąc temu przez Joanna Moderator Joanna Moderator
  1. Ola

Czy na masę cukrową można położyć kwiaty zrobione z kremu maślanego, którego używało się na wierzch tortu do przyklejenia masy? Czy masa się rozpuści lub zafarbuje od kwiatów?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Ola

Tak, można położyć na wierzch dekorację z kremu maślanego.

  Załączniki
 
  1. Monika

Witam. Jakbym chciała położyć masę na tort i na niej coś napisać/narysować to co by się nadawało bo śmietaną czytałam że nie bardzo.

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Monika

Moniko, może być:
1. krem maślany
2. lukier plastyczny, z którego wytniesz literki
3. roztopiona, letnia czekolada przełożona do jednorazowego rękawa cukierniczego lub grubego wareczka do mrożenia. Odcinasz malutką dziurkę i piszesz
4. pisaki...

Moniko, może być:
1. krem maślany
2. lukier plastyczny, z którego wytniesz literki
3. roztopiona, letnia czekolada przełożona do jednorazowego rękawa cukierniczego lub grubego wareczka do mrożenia. Odcinasz malutką dziurkę i piszesz
4. pisaki cukrowe np. Dr. Oetkera
5. lukier królewski (białko plus cukier puder) zabarwiony barwnikiem spożywczy na dowolny kolor
6. barwniki w żelu rozrobione z odrobiną alkoholu lub wody

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Kasia

Dobry wieczór
Mam pytanie. Czy masa nadawała by się do tego typu tortu ? Czy nie będzie za twarda ?
I krem o jakim smaku nadawał by się najlepiej żeby tort nie był przesłodzony ?
Z góry dziękuje za odpowiedz

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Kasia

Tak, ten tort jest pokryty właśnie masą cukrową do środka możesz dać każdy krem, jaki tylko chcesz. Ważne jest, aby cały tort posmarować kremem na bazie masła.

  Załączniki
 
  1. Kasia    Joanna Moderator

Dziękuuje za odpowiedź

  Załączniki
 
  1. JoannaAnna

Witam. Z masy zamierzam tym razem wykonać jedynie kilka niewielkich dekoracji. Tort dla dziecka będzie miał na wierzchu ciasto "leśny mech" (biszkoptowo-tłuszczowe ze szpinakiem, pokruszone i przyklejone na krem śmietankowy z mascarpone), w...

Witam. Z masy zamierzam tym razem wykonać jedynie kilka niewielkich dekoracji. Tort dla dziecka będzie miał na wierzchu ciasto "leśny mech" (biszkoptowo-tłuszczowe ze szpinakiem, pokruszone i przyklejone na krem śmietankowy z mascarpone), w zasadzie wykonanie jak popularny kiedyś kopiec kreta.
I teraz moje pytanie. Czy jest duże ryzyko, że śladowe ilości kremu który może przeswitywać między okruchami ciasta lub samo dość wilgotne w dotyku ciasto mogą rozpuścić dekoracje? Planuję je wyłożyć na kilka godzin przed podaniem. Zamierzam je po prostu wyłożyć, nie przytwierdzac, ewentualnie kleić na lukrze królewskim. Czy lepiej ponadziewac na wykałaczki żeby 100 % uniknąć kontaktu z masą i ciastem?

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    JoannaAnna

Myślę, że jeśli położysz je kilka godzin wcześniej to nic im nie powinno być

  Załączniki
  Komentarz ostatnio edytowany około 3 miesiące(ęcy) temu przez Joanna Moderator Joanna Moderator
  1. Paulina

Dzień dobry
jeśli chciałabym zrobić tort, który na wierzchu pokryty byłby masą ze śmietany i na to położyć różyczki wykonane z lukru to czy mi się to uda czy różyczki się roztopią?
Pozdrawiam serdecznie!

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Paulina

Roztopią się. Masa cukrowa nie lubi nic co wilgotne. Chyba, że położysz je przed podaniem tortu, albo zrobisz różyczce małą nóżkę i owiniesz ją folią spożywczą, żeby była izolacja

  Załączniki
  Komentarz ostatnio edytowany około 3 miesiące(ęcy) temu przez Joanna Moderator Joanna Moderator
  1. Jagoda

Dzień dobry,
Jeżeli położę masę bezpośrednio na biszkopt który będzie przełożony kremem (w środku) z bitej smietany i mascarpone (bez żadnej masy na wierzchu i bokach), czy masa się ułoży i przyklei ?
Pozdrawiam

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Jagoda

Jagodo, musisz zrobić jakiś podkład pod masę cukrową: masę maślaną lub ganache. Do czego ma się masa cukrowa przykleić z góry, jak położysz ją bezpośrednio na suchy biszkopt? Poza tym na bokach pewnie by się do kremu przykleiła, ale takiego kremu...

Jagodo, musisz zrobić jakiś podkład pod masę cukrową: masę maślaną lub ganache. Do czego ma się masa cukrowa przykleić z góry, jak położysz ją bezpośrednio na suchy biszkopt? Poza tym na bokach pewnie by się do kremu przykleiła, ale takiego kremu masa cukrowa nie lubi Jest za wilgotny i może jej zaszkodzić tj. ją rozpuścić.
Wiem, większość z nas nie lubi dodatkowych mas, szczególnie tych ciężkich, ale cienka warstwa masy pod masą cukrową powinna się znaleźć

Czytaj więcej
  Załączniki
  Komentarz ostatnio edytowany około 3 miesiące(ęcy) temu przez Joanna Moderator Joanna Moderator
  1. Anna

Witam mam pytanie, czy te 70 ml wody dodać do garnka w którym będzie się gotować napeczniala żelatyna i glukoza czy te 70 ml wody jest podane w związku dodania jej do żelatyny by napeczniala?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Anna

Aniu, wsyp żelatynę do garnka i zalej ją 70 ml wody. Tak zostaw do napęcznienia. Zelatyna napęcznieje w tej wodzie. Potem dodasz do tego glukozę i podgrzejesz

  Załączniki
 
  1. Paulina

Masa wyszła! Chociaż bałam się, że łyżkę złamię w czasie dosypywania cukru pudru, ale udało się! Szczelnie zapakowana będzie czekać w lodówce do soboty. Super przepis - polecam!

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Polub nas na ...

Początek strony