Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Masa cukrowa

Masa cukrowa (lukier plastyczny), podobnie jak marcepan, służy do dekoracji ciast i tortów. Masą cukrową najczęściej pokrywa się torty i formuje z niej różnego rodzaje kwiaty, bądź figury do dekoracji. Jest bardzo elastyczna i plastyczna tak, że bardzo dobrze lepi się z niej dowolne ozdoby. Z podanego poniżej przepisu, masy wystarcza na pokrycie dużego tortu o średnicy 30cm i jeszcze pozostaje na ozdoby. Jest koloru białego i może zostać zabarwiona barwnikami spożywczymi na dowolny kolor.

Korzystałam z przepisu z Galerii Potraw.

Składniki:

  • 800g cukru pudru
  • 100g glukozy (w proszku lub w płynie; ja daję w proszku)
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 70ml wody
  • ewentualnie aromat migdałowy, waniliowy, cytrynowy lub pomarańczowy

Sposób przygotowania:

  1. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Gdy napęcznieje podgrzać ją razem z glukozą, ciągle mieszając, aż się rozpuści i powstanie jednolita konsystencja. (Należy uważać, aby płyn się nie zagotował. Jeśli się zagotuje, wyrzucić i zacząć od początku).
  2. Gdy płyn przestygnie (ale nie całkowicie) dodawać po trochu cukru pudru, ciągle mieszając. (Może nie będzie konieczne dodanie całego cukru. Trzeba wyczuć moment, kiedy masa będzie odpowiednia. Dużo zależy od jakości cukru pudru). Można dodać parę kropelek aromatu, według uznania. Masę wyrabiać, aż będzie miała konsystencję plasteliny. (Masa na początku zagniatania strasznie się klei. To normalne, należy dalej zagniatać. Można pomóc sobie posypując ręce cukrem pudrem i zagniatając opuszkami palców).
  3. Masę rozwałkować na blacie posmarowanym delikatnie olejem lub posypanym delikatnie mąką ziemniaczaną lub cukrem pudrem. (Osobiście preferuję smarowanie olejem. Jeśli masą chcemy obłożyć ciasto, należy rozwałkować ją na dużej powierzchni, dużo większej niż ciasto, aby masy na pewno starczyło na jego obłożenie).

02

  1. Rozwałkowaną masę należy przełożyć na ciasto, posmarowane masą na bazie masła. (Masa na bazie masła umożliwi przyklejenie się masy cukrowej do ciasta. Zanim ciasto zostanie pokryte masą cukrową, powinno być schłodzone w lodówce, aby było bardziej stabilne. Przed obłożeniem ciasta masą cukrową, wyciągnąć ciasto wcześniej z lodówki, aby masa maślana była lekko miękka, wtedy masa cukrowa dobrze przyklei się do niej). Masę najlepiej przenieść na wałku lub przedramieniu, aby nie zrobić niechcąco dziur.

03

04

05

  1. Masę dopasować do ciasta. (Najpierw należy wygładzić wierzch, a potem boki ciasta). Nadmiar odkroić. Z resztek można zrobić ozdoby.

06

07

  1. Masę możne przechowywać, szczelnie zamkniętą, w lodówce. W tym przypadku, przed nałożeniem na tort lub inne ciasto, należy podgrzać ją przez kilka sekund w mikrofalówce, ponownie zagnieść i rozwałkować. (Choć uważam, że najłatwiej się ją rozwałkowuje od razu po zrobieniu).
  2. Przygotowane z masy ozdoby można przechowywać naprawdę długo.
  3. Ozdoby na tort można przykleić za pomocą lukru zrobionego z wody wymieszanej z cukrem pudrem, białka, masy, bądź też specjalnego kleju przeznaczonego do tego celu. (Ja używam lukru).
  4. Jeśli pracujemy tylko z częścią masy, pozostała cześć powinna być szczelnie zamknięta, aby nie obeschła.
  5. Masa po pewnym czasie zmienia swoją konsystencję. Staje się twarda i jest bardzo sztywna. Ciasto (tort) obłożone taką masą wydaje się być bardzo stabilne. Pomimo tego, że masa stwardnieje, ciasto bardzo dobrze się kroi.
  6. Masa jest bardzo słodka. Smakuje jak cukier, ale jeśli rozwałkuje się ją dość cienko, to nie będzie jej dużo i jest całkiem zjadliwa ;). Jeśli ktoś nie lubi, nie musi jej wcale jeść. Głównym jej zadaniem jest przecież nadanie tortowi pięknego wyglądu.

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (296)

  1. Anna

Witam mam pytanie, czy te 70 ml wody dodać do garnka w którym będzie się gotować napeczniala żelatyna i glukoza czy te 70 ml wody jest podane w związku dodania jej do żelatyny by napeczniala?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Anna

Aniu, wsyp żelatynę do garnka i zalej ją 70 ml wody. Tak zostaw do napęcznienia. Zelatyna napęcznieje w tej wodzie. Potem dodasz do tego glukozę i podgrzejesz

  Załączniki
 
  1. Paulina

Masa wyszła! Chociaż bałam się, że łyżkę złamię w czasie dosypywania cukru pudru, ale udało się! Szczelnie zapakowana będzie czekać w lodówce do soboty. Super przepis - polecam!

  Załączniki
 
  1. Sylwia

Mi nie wyszła dodałam aż dwa opakowania cukru pudru i nadal mi się lepi w rękach schowałam do lodówki i nie wiem czy mogę jutro dołożyć jeszcze cukru pudru czy już do wywalenia

  Załączniki
 
  1. Patrycja

Witam czy do masy można dodać barwnik? jeśli tak to w którym momencie?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Patrycja

Odsyłam do komentarzy.

  Załączniki
  Komentarz ostatnio edytowany około 7 miesiące(ęcy) temu przez Joanna Moderator Joanna Moderator
  1. A

Zrobiłam mase wyszła za 1-wszym razem, schowałam do lodówki ale nie mam mikrofali i co teraz ??

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    A

Wyciągnij ją z lodówki dużo wcześniej przed użyciem i jak się ociepli zagniataj, aż zmięknie.

  Załączniki
 
  1. magda

Dzien dobry
Mam problem z wyrobieniem tej masy zeby byla bardzo elastyczna, zazwyczaj mi sie kruszy. Jak nakladam na torta potrafi pekac. Co robie zle?
z gory dziekuje za odpowiedz.
Pozdrawiam,
Magda

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    magda

Dodawaj stopniowo cukier puder, aż uzyskasz plastyczną masę. Nie musisz zużyć całego cukru, jeśli nie jest to konieczne.

  Załączniki
 
  1. Ala

Czy taka masa starczy na udekorowanie dwóch tortów o średnicy 25 cm ?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Ala

Zrobiłabym z 1,5 porcji.

  Załączniki
 
  1. Joanna

Malwino tak, możesz ją zrobić już teraz i przechować szczelnie zamkniętą w lodówce.

  Załączniki
 
  1. malwina

witam, chciałam zrobic tą mase na tort na 21 maja, stad moje pytanie czy jak ja zrobie teraz to czy mogę ja przechowac tak długi czas? Czy lepiej zrobić ja na bieżąco?

  Załączniki
 
  1. Joanna

Olu ja tak właśnie robię. Jak potrzebuję tort na niedzielę to piekę ciasta w piątek i najczęściej już je przekładam i do lodówki. Na drugi dzień robię krem do obłożenia, wstawiam do lodówki i przygotowuję masę cukrową. Obkładam tort i gotowy...

Olu ja tak właśnie robię. Jak potrzebuję tort na niedzielę to piekę ciasta w piątek i najczęściej już je przekładam i do lodówki. Na drugi dzień robię krem do obłożenia, wstawiam do lodówki i przygotowuję masę cukrową. Obkładam tort i gotowy czeka do następnego dnia w lodówce :-)

Czytaj więcej
  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony