Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Biała masa cukrowa

Masa cukrowa (lukier plastyczny), podobnie jak masa marcepanowa, służy do dekoracji ciast i tortów. Masą cukrową najczęściej pokrywa się torty i formuje z niej różnego rodzaju ozdoby. Jest bardzo elastyczna i plastyczna.

Z podanego poniżej przepisu, masy cukrowej wystarcza na pokrycie dużego tortu o średnicy 30 cm i jeszcze pozostaje na ozdoby. Jest koloru białego i może zostać zabarwiona barwnikami spożywczymi na dowolny kolor.

Składniki:

  • ok. 800 g cukru pudru (najlepiej przesiać)
  • 100 g glukozy (w proszku lub w płynie, ja używam w proszku)
  • 4 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku
  • 70 ml zimnej wody
  • aromat migdałowy, waniliowy, cytrynowy lub pomarańczowy (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Żelatynę namoczyć w 70 ml zimnej wodzie. Pozostawić na 5 minut do napęcznienia. Gdy napęcznieje podgrzać ją razem z glukozą, ciągle mieszając, aż się rozpuści i powstanie jednolita konsystencja. (Należy uważać, aby płyn się nie zagotował. Jeśli się zagotuje, wyrzucić i zacząć od początku).
  2. Gdy płyn lekko przestygnie, dodawać po trochu cukru pudru, ciągle mieszając np. łyżką lub używając robota kuchennego z hakiem do zagniatania ciasta. Następnie przenieść masę na blat posypany grubo cukrem pudrem i wyrabiać ręką, dosypując cukier puder. (Może nie będzie konieczne dodanie całego cukru. Trzeba wyczuć moment, kiedy masa będzie odpowiednia. Dużo zależy od jakości cukru pudru). Można dodać parę kropelek aromatu, według uznania. Masę wyrabiać, aż będzie miała konsystencję plasteliny. (Masa na początku zagniatania strasznie się klei. To normalne, należy dalej zagniatać. Można pomóc sobie posypując ręce cukrem pudrem i zagniatając opuszkami palców).
  3. Masę cukrową można zabarwić barwnikiem spożywczym. (Polecam barwniki w żelu lub ewentualnie w proszku. Barwniki w płynie mogą rozrzedzić masę). W tym celu należy dodać troszkę barwnika i zagnieść masę, jak plastelinę, aż stanie się jednolita. Gdyby kolor był za blady, dodać więcej barwnika i ponownie zagnieść. Jeśli masa podczas zagniatania będzie się kleić, należy podsypać ją cukrem pudrem. (Jeśli chcemy zabarwić całą masę cukrową na jeden kolor to można barwnik dodać już razem z glukozą).
  4. Masę rozwałkować na blacie posmarowanym delikatnie olejem,  posypanym cukrem pudrem lub skrobią ziemniaczaną na grubo ok. 5 mm (lub cieniej, jeśli mamy doświadczenie). Rozwałkowana masa musi być dużo większa od tortu. (W zimie i przy intensywnych kolorach masy cukrowej poleca się bardziej użycie oleju, ponieważ cukier puder i skrobia mogą zaprószyć masę. Z kolei w gorące dni lepiej wybrać cukier puder lub skrobię, ponieważ pod wpływem oleju masa może się bardziej kleić).

2

  1. Rozwałkowaną masę należy przełożyć na tort, posmarowany masą na bazie masła lub ganache. Masa na bazie masła lub ganache umożliwi przyklejenie się masy cukrowej do ciasta. Zanim ciasto zostanie pokryte masą cukrową, powinno być schłodzone w lodówce, aby było bardziej stabilne. Przed obłożeniem ciasta masą cukrową, wyciągnąć ciasto wcześniej z lodówki, aby masa maślana lekko zmiękła, wtedy masa cukrowa dobrze przyklei się do niej. Należy unikać bezpośredniego kontaktu masy cukrowej z bitą śmietaną lub masą serową i innymi "wodnistymi" kremami, ponieważ mogą one rozpuścić masę cukrową. Masę najlepiej przenieść na wałku lub przedramieniu, aby nie zrobić niechcąco dziur.

3

4

5

  1. Masę dopasować do ciasta. (Najpierw należy wygładzić wierzch, a potem boki). Nadmiar odkroić nożykiem. Z resztek można zrobić ozdoby.

6

7

  1. Masę można przechowywać szczelnie zamkniętą w lodówce (np. zawiniętą w woreczku do mrożenia). Zimną masę cukrową z lodówki, przed nałożeniem na tort, należy podgrzać kilka sekund w mikrofalówce, aby zmiękła, ponownie zagnieść i rozwałkować. (Osobiście uważam, że najłatwiej rozwałkowuje się ją od razu po przygotowaniu).
  2. Przygotowane z masy ozdoby można przechowywać naprawdę długo. (Po uformowaniu ozdób, należy pozostawić je w temperaturze pokojowej, aż masa stwardnieje. Następnie należy włożyć je do kartonika lub przykryć ściereczką, aby masa się nie kurzyła).
  3. Ozdoby na tort można przykleić za pomocą lukru (zrobionego z cukru pudru wymieszanego z odrobiną wody lub białka zmiksowanego z cukrem pudrem), masy maślanej, specjalnego kleju spożywczego przeznaczonego do tego celu. Można użyć też wody lub bezbarwnego alkoholu np. wódki, ale tylko w przypadku elementów miękkich (czyli od razu po przygotowaniu) i płaskich.
  4. Jeśli pracujemy tylko z częścią masy, pozostała cześć powinna być szczelnie zamknięta, aby nie obeschła.
  5. Masa po pewnym czasie zmienia swoją konsystencję. Staje się twarda i jest bardzo sztywna. Tort obłożony taką masą wydaje się być bardzo stabilny. Pomimo tego, że masa stwardnieje, ciasto bardzo dobrze się kroi.
  6. Masa jest bardzo słodka. Smakuje jak cukier. Można, ale nie trzeba jej jeść. Głównym jej zadaniem jest przecież nadanie tortowi pięknego wyglądu.

Źródło: Przepis pochodzi z "Galerii Potraw".

Całkowity czas przygotowania:

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (172)

  1. Anna

Witam mam pytanie, czy te 70 ml wody dodać do garnka w którym będzie się gotować napeczniala żelatyna i glukoza czy te 70 ml wody jest podane w związku dodania jej do żelatyny by napeczniala?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Anna

Aniu, wsyp żelatynę do garnka i zalej ją 70 ml wody. Tak zostaw do napęcznienia. Zelatyna napęcznieje w tej wodzie. Potem dodasz do tego glukozę i podgrzejesz

  Załączniki
 
  1. Paulina

Masa wyszła! Chociaż bałam się, że łyżkę złamię w czasie dosypywania cukru pudru, ale udało się! Szczelnie zapakowana będzie czekać w lodówce do soboty. Super przepis - polecam!

  Załączniki
 
  1. A

Zrobiłam mase wyszła za 1-wszym razem, schowałam do lodówki ale nie mam mikrofali i co teraz ??

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    A

Wyciągnij ją z lodówki dużo wcześniej przed użyciem i jak się ociepli zagniataj, aż zmięknie.

  Załączniki
 
  1. magda

Dzien dobry
Mam problem z wyrobieniem tej masy zeby byla bardzo elastyczna, zazwyczaj mi sie kruszy. Jak nakladam na torta potrafi pekac. Co robie zle?
z gory dziekuje za odpowiedz.
Pozdrawiam,
Magda

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    magda

Dodawaj stopniowo cukier puder, aż uzyskasz plastyczną masę. Nie musisz zużyć całego cukru, jeśli nie jest to konieczne.

  Załączniki
 
  1. Ala

Czy taka masa starczy na udekorowanie dwóch tortów o średnicy 25 cm ?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Ala

Zrobiłabym z 1,5 porcji.

  Załączniki
 
  1. malwina

witam, chciałam zrobic tą mase na tort na 21 maja, stad moje pytanie czy jak ja zrobie teraz to czy mogę ja przechowac tak długi czas? Czy lepiej zrobić ja na bieżąco?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    malwina

Tak, możesz ją zrobić już teraz i przechować szczelnie zamkniętą w lodówce.

  Załączniki
 
  1. Ola

Jak najlepiej przechowywać gotowy tort? Będę 1 raz robiła tort dla moich siostrzeńców. Pomyślalam,że w piątek upiekę ciasto,w sobotę masę do ciasta, lukier i ozdoby, ale właśnie zastanawia mnie jak najlepiej przechowywać całość? i czy uważa Pani...

Jak najlepiej przechowywać gotowy tort? Będę 1 raz robiła tort dla moich siostrzeńców. Pomyślalam,że w piątek upiekę ciasto,w sobotę masę do ciasta, lukier i ozdoby, ale właśnie zastanawia mnie jak najlepiej przechowywać całość? i czy uważa Pani czy dobrym pomysłem jest wcześniejsze pieczenie spodów (2 dni przed imprezą)? Z góry dziękuje za odpowiedź

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Ola

Olu, ja tak właśnie robię. Jak potrzebuję tort na niedzielę to piekę ciasta w piątek i najczęściej już je przekładam i do lodówki. Na drugi dzień robię krem do obłożenia, wstawiam do lodówki i przygotowuję masę cukrową. Obkładam tort masą cukrową...

Olu, ja tak właśnie robię. Jak potrzebuję tort na niedzielę to piekę ciasta w piątek i najczęściej już je przekładam i do lodówki. Na drugi dzień robię krem do obłożenia, wstawiam do lodówki i przygotowuję masę cukrową. Obkładam tort masą cukrową i gotowy czeka do następnego dnia w lodówce

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Sylwia

Witam,
super przepis. Robiłam dwa razy z tego przepisu i za każdym razem wyszła.
Jedyny mankament jest taki, ze jak używałam pisaków do dekoracji wygladających jak mazaki to mi się napis "rozlewał" po bokach. Przy kupnej masie to się nie robi.
Zas...

Witam,
super przepis. Robiłam dwa razy z tego przepisu i za każdym razem wyszła.
Jedyny mankament jest taki, ze jak używałam pisaków do dekoracji wygladających jak mazaki to mi się napis "rozlewał" po bokach. Przy kupnej masie to się nie robi.
Zastanawiam się czy dodanie margaryny planta lub odrobiny innego tłuszczu nie zniweluje tego.
Może pracowała Pani na masie z tłuszczem, albo próbowała coś pisać na swojej i nie było problemu? Co może być przyczyną?
Tort robie w niedziele

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Sylwia

Napisy robiłam z pisaków cukrowych i z wyciętych literek z masy cukrowej. Może roztopiona, ale chłodna czekolada trzymałaby się dobrze?

  Załączniki
  Komentarz ostatnio edytowany około 2 miesiące(ęcy) temu przez Joanna Moderator Joanna Moderator
  1. Ania

Super przepis, pierwsze podejście i sukces. Dziękuje

  Załączniki
 
  1. Jola

Mam pytanko. Planuję zrobić na święta przestrzenne choinki z piernika, następnie z masy cukrowej dorobić ,,szpilki'' do drzewka. I zastanawiam się czy muszę posmarować piernik czymś przed masą? To będzie się w ogóle trzymać, czy zrezygnować z...

Mam pytanko. Planuję zrobić na święta przestrzenne choinki z piernika, następnie z masy cukrowej dorobić ,,szpilki'' do drzewka. I zastanawiam się czy muszę posmarować piernik czymś przed masą? To będzie się w ogóle trzymać, czy zrezygnować z tego pomysłu?

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Jola

Powinny się trzymać na lukrze zrobionym z białka i cukru pudru.

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Polub nas na ...

Początek strony