Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
143 Komentarzy
Biała masa cukrowa

Masa cukrowa (lukier plastyczny), podobnie jak masa marcepanowa, służy do dekoracji ciast i tortów. Masą cukrową najczęściej pokrywa się torty i formuje z niej różnego rodzaju ozdoby. Jest bardzo elastyczna i plastyczna.

Z podanego poniżej przepisu, masy cukrowej wystarcza na pokrycie dużego tortu o średnicy 30 cm i jeszcze pozostaje na ozdoby. Jest koloru białego i może zostać zabarwiona barwnikami spożywczymi na dowolny kolor.

Składniki:

  • ok. 800 g cukru pudru (najlepiej przesiać)
  • 100 g glukozy (w proszku lub w płynie, ja używam w proszku)
  • 4 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku
  • 70 ml zimnej wody
  • aromat migdałowy, waniliowy, cytrynowy lub pomarańczowy (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Żelatynę namoczyć w 70 ml zimnej wodzie. Pozostawić na 5 minut do napęcznienia. Gdy napęcznieje podgrzać ją razem z glukozą, ciągle mieszając, aż się rozpuści i powstanie jednolita konsystencja. (Należy uważać, aby płyn się nie zagotował. Jeśli się zagotuje, wyrzucić i zacząć od początku).
  2. Gdy płyn lekko przestygnie, dodawać po trochu cukru pudru, ciągle mieszając np. łyżką lub używając robota kuchennego z hakiem do zagniatania ciasta. Następnie przenieść masę na blat posypany grubo cukrem pudrem i wyrabiać ręką, dosypując cukier puder. (Może nie będzie konieczne dodanie całego cukru. Trzeba wyczuć moment, kiedy masa będzie odpowiednia. Dużo zależy od jakości cukru pudru). Można dodać parę kropelek aromatu, według uznania. Masę wyrabiać, aż będzie miała konsystencję plasteliny. (Masa na początku zagniatania strasznie się klei. To normalne, należy dalej zagniatać. Można pomóc sobie posypując ręce cukrem pudrem i zagniatając opuszkami palców).
  3. Masę cukrową można zabarwić barwnikiem spożywczym. (Polecam barwniki w żelu lub ewentualnie w proszku. Barwniki w płynie mogą rozrzedzić masę). W tym celu należy dodać troszkę barwnika i zagnieść masę, jak plastelinę, aż stanie się jednolita. Gdyby kolor był za blady, dodać więcej barwnika i ponownie zagnieść. Jeśli masa podczas zagniatania będzie się kleić, należy podsypać ją cukrem pudrem. (Jeśli chcemy zabarwić całą masę cukrową na jeden kolor to można barwnik dodać już razem z glukozą).
  4. Masę rozwałkować na blacie posmarowanym delikatnie olejem,  posypanym cukrem pudrem lub skrobią ziemniaczaną na grubo ok. 5 mm (lub cieniej, jeśli mamy doświadczenie). Rozwałkowana masa musi być dużo większa od tortu. (W zimie i przy intensywnych kolorach masy cukrowej poleca się bardziej użycie oleju, ponieważ cukier puder i skrobia mogą zaprószyć masę. Z kolei w gorące dni lepiej wybrać cukier puder lub skrobię, ponieważ pod wpływem oleju masa może się bardziej kleić).

2

  1. Rozwałkowaną masę należy przełożyć na tort, posmarowany masą na bazie masła lub ganache. Masa na bazie masła lub ganache umożliwi przyklejenie się masy cukrowej do ciasta. Zanim ciasto zostanie pokryte masą cukrową, powinno być schłodzone w lodówce, aby było bardziej stabilne. Przed obłożeniem ciasta masą cukrową, wyciągnąć ciasto wcześniej z lodówki, aby masa maślana lekko zmiękła, wtedy masa cukrowa dobrze przyklei się do niej. Należy unikać bezpośredniego kontaktu masy cukrowej z bitą śmietaną lub masą serową i innymi "wodnistymi" kremami, ponieważ mogą one rozpuścić masę cukrową. Masę najlepiej przenieść na wałku lub przedramieniu, aby nie zrobić niechcąco dziur.

3

4

5

  1. Masę dopasować do ciasta. (Najpierw należy wygładzić wierzch, a potem boki). Nadmiar odkroić nożykiem. Z resztek można zrobić ozdoby.

6

7

  1. Masę można przechowywać szczelnie zamkniętą w lodówce (np. zawiniętą w woreczku do mrożenia). Zimną masę cukrową z lodówki, przed nałożeniem na tort, należy podgrzać kilka sekund w mikrofalówce, aby zmiękła, ponownie zagnieść i rozwałkować. (Osobiście uważam, że najłatwiej rozwałkowuje się ją od razu po przygotowaniu).
  2. Przygotowane z masy ozdoby można przechowywać naprawdę długo. (Po uformowaniu ozdób, należy pozostawić je w temperaturze pokojowej, aż masa stwardnieje. Następnie należy włożyć je do kartonika lub przykryć ściereczką, aby masa się nie kurzyła).
  3. Ozdoby na tort można przykleić za pomocą lukru (zrobionego z cukru pudru wymieszanego z odrobiną wody lub białka zmiksowanego z cukrem pudrem), masy maślanej, specjalnego kleju spożywczego przeznaczonego do tego celu. Można użyć też wody lub bezbarwnego alkoholu np. wódki, ale tylko w przypadku elementów miękkich (czyli od razu po przygotowaniu) i płaskich.
  4. Jeśli pracujemy tylko z częścią masy, pozostała cześć powinna być szczelnie zamknięta, aby nie obeschła.
  5. Masa po pewnym czasie zmienia swoją konsystencję. Staje się twarda i jest bardzo sztywna. Tort obłożony taką masą wydaje się być bardzo stabilny. Pomimo tego, że masa stwardnieje, ciasto bardzo dobrze się kroi.
  6. Masa jest bardzo słodka. Smakuje jak cukier. Można, ale nie trzeba jej jeść. Głównym jej zadaniem jest przecież nadanie tortowi pięknego wyglądu.

Źródło: Przepis pochodzi z "Galerii Potraw".

Całkowity czas przygotowania:

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Anna · 11 godzin temu
    Można prosić o namiary gdzie mogę dostać glukozę najlepiej przez Internet?

    I jak ją przechowywać ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Sara · 1 miesięcy temu
    Czego można użyć zamiast glukozy?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Anna Patan-Nowak · 1 miesięcy temu
    Czy do robienia kwiatków trzeba zmienić proporcje? Moje nie dały się ładnie formować
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 miesięcy temu
      Nic nie zmieniam. Masę, z którą w danej chwili nie pracujesz, zawiń w woreczek, żeby nie wysychała i nie twarniała.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
        Anna Patan-Nowak · 1 miesięcy temu
        Tak właśnie robię. Nigdy też nie zużyłam całej ilości cukru. Może powinnam rozpuszczać żelatynę w większej ilości wody?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agnieszka · 2 miesięcy temu
    Czy ozdoby z masy cukrowej można przyklejac do kremu maślanego z dodatkiem słonego serka smietanowego? Nie rozpuścić to masy cukrowej? Wiem, że możemy pracować z kremem z masła i cukru pudru
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 2 miesięcy temu
      Trudno mi powiedzieć, trzeba wypróbować. Jest ryzyko. Pewnie zależy też od proporcji masła do serka. Im więcej masła tym pewniej. Na takie kremy serowe, gdzie do serka kremowego jest dodane tylko trochę masła, żeby krem był stabilny to raczej bym nie ryzykowała.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Eliz · 2 miesięcy temu
    Jak pomalować figurkę z takiej masy na kilka kolorów?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 2 miesięcy temu
      Najlepiej nie malować figurki, a zabarwić kilka kawałków masy cukrowej na wybrane kolory, dodając trochę barwnika do gotowej masy i ugniatając, aż do otrzymania jednolitego koloru. Z takich kolorowych mas uformować dopiero figurkę.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Gaba · 2 miesięcy temu
    A czy na taką masę cukrową można położyć oplatek?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ela☺ · 2 miesięcy temu
    Pierwszy raz robiłyśmy z dziewięcioletnią córką tę masę.Wyszła super. Najpierw zarabiałyśmy ją łyżką dosypując po trochę cukier puder do miski z glukozą i żelatyną , potem dokończyłyśmy na stolnicy i w ten sposób nie pobrudziłyśmy rąk.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Julia · 2 miesięcy temu
    Czym posmarować masę tak żeby przykleiła się do niej później posypka?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Wiolata c · 3 miesięcy temu
    Witam, czy taką masą cukrową bądź marcepanową mogę przykryć galaretkę na torcie czy to raczej słaby pomysł?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Elwira · 4 miesięcy temu
    Zrobiłam wg przepisu i pięknie wyszła za pierwszym razem. Stokrotme dzięki.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Weronika Ulikowska · 4 miesięcy temu
    A jak zachowa się masa na polewie lustrzanej? (Mirror glaze)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 4 miesięcy temu
      Sama nie robiłam, ale napiszę co wyczytałam w necie Nie poleca się dekorowania polewy lustrzanej ozdobami z masy cukrowej. Masa cukrowa (podobnie marcepanowa) ciągnie wilgoć i rozpuszczają się z czasem. Wszystko zależy też jaki krem, czy masa jest pod polewą lustrzaną. Jeśli jest to jakiś wilgotny krem to masa cukrowa szybciej się rozpuszcza, jeśli np. ganache to dekoracja się raczej trzyma. Widziałam zdjęcia tortów z polewą lustrzaną i dekoracjami z masy cukrowej, ale nie wiem ile przed podaniem były nakładane. Z tego co napisałam wyciągam wniosek, że bezpiecznie jest udekorować tort niedługo przed podaniem. Możesz też przetestować np. robiąc pod polewę masę maślaną lub ganache
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna Moderator · 7 miesięcy temu
    Tort świnka Peppa obłożony masą cukrową.
    W środku kakaowy biszkopt genueński: www.Domowe-Wypieki.pl/725
    przełożony masą truflową, nasączony ponczem i obłożony masą z nutellą z przepisu: www.Domowe-Wypieki.pl/707 (Masę z nutellą zrobiłam z 1,5 porcji. Reszta jak w przepisie na tort Rocher).
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    renata p · 7 miesięcy temu
    Jak długo można przechowywać masę lukrową w lodówce w torebkach foliowych?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Aga · 7 miesięcy temu
    Czy tej masy można używać do silikonowych foremek? Żeby ozdobne wyciski zrobić?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Natalia · 9 miesięcy temu
    Witam! Czy można masę cukrową połozyć na ciasto posmarowane masą kajmakową?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 9 miesięcy temu
      Zrobiłabym masę z utartego masła i masy kajmakowej. Nie próbowałam z samym kajmakiem, ale wydaje mi się, że jest za wilgotny i niestabilny pod masę cukrową.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agnieszka · 9 miesięcy temu
    Czy można mase cukrową wyciskać z rękawa cukierniczego?? . Czy masa się wtedy nie zepsuje?! ??
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 9 miesięcy temu
      Masa się nie zapsuje, prędzej rękaw . Masa jest za gęsta, żeby ją wycisnąć. Ma konsystencję podobną do plasteliny.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    zzagubiona · 11 miesięcy temu
    a jak postawie takie fikurki na torcie bezowym to sie przykleja?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 11 miesięcy temu
      Jak będą miały do czego. Do samej bezy się nie przykleją, tylko do masy, a jeśli chcesz je bezpośrednio przykleić do bezy to np. lukrem.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    zzaklinowana · 11 miesięcy temu
    a mozna robić z tego figurki?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Lord_dab · 1 lat temu
    Super masa cukrowa!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agnieszka · 1 lat temu
    Ja zamiast wody dodaję sok z cytryny lub w stosunku 3/4 soku z cytryny do 1/4 wody. Jest to wtedy o wiele bardziej zjadliwe.

Polub nas na ...

Początek strony