Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
115 Komentarzy
Biała masa cukrowa

Masa cukrowa (lukier plastyczny), podobnie jak masa marcepanowa, służy do dekoracji ciast i tortów. Masą cukrową najczęściej pokrywa się torty i formuje z niej różnego rodzaju ozdoby. Jest bardzo elastyczna i plastyczna.

Z podanego poniżej przepisu, masy cukrowej wystarcza na pokrycie dużego tortu o średnicy 30 cm i jeszcze pozostaje na ozdoby. Jest koloru białego i może zostać zabarwiona barwnikami spożywczymi na dowolny kolor.

Składniki:

  • ok. 800 g cukru pudru (najlepiej przesiać)
  • 100 g glukozy (w proszku lub w płynie, ja używam w proszku)
  • 4 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku
  • 70 ml zimnej wody
  • aromat migdałowy, waniliowy, cytrynowy lub pomarańczowy (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Żelatynę namoczyć w 70 ml zimnej wodzie. Pozostawić na 5 minut do napęcznienia. Gdy napęcznieje podgrzać ją razem z glukozą, ciągle mieszając, aż się rozpuści i powstanie jednolita konsystencja. (Należy uważać, aby płyn się nie zagotował. Jeśli się zagotuje, wyrzucić i zacząć od początku).
  2. Gdy płyn lekko przestygnie, dodawać po trochu cukru pudru, ciągle mieszając np. łyżką lub używając robota kuchennego z hakiem do zagniatania ciasta. Następnie przenieść masę na blat posypany grubo cukrem pudrem i wyrabiać ręką, dosypując cukier puder. (Może nie będzie konieczne dodanie całego cukru. Trzeba wyczuć moment, kiedy masa będzie odpowiednia. Dużo zależy od jakości cukru pudru). Można dodać parę kropelek aromatu, według uznania. Masę wyrabiać, aż będzie miała konsystencję plasteliny. (Masa na początku zagniatania strasznie się klei. To normalne, należy dalej zagniatać. Można pomóc sobie posypując ręce cukrem pudrem i zagniatając opuszkami palców).
  3. Masę cukrową można zabarwić barwnikiem spożywczym. (Polecam barwniki w żelu lub ewentualnie w proszku. Barwniki w płynie mogą rozrzedzić masę). W tym celu należy dodać troszkę barwnika i zagnieść masę, jak plastelinę, aż stanie się jednolita. Gdyby kolor był za blady, dodać więcej barwnika i ponownie zagnieść. Jeśli masa podczas zagniatania będzie się kleić, należy podsypać ją cukrem pudrem. (Jeśli chcemy zabarwić całą masę cukrową na jeden kolor to można barwnik dodać już razem z glukozą).
  4. Masę rozwałkować na blacie posmarowanym delikatnie olejem,  posypanym cukrem pudrem lub skrobią ziemniaczaną na grubo ok. 5 mm (lub cieniej, jeśli mamy doświadczenie). Rozwałkowana masa musi być dużo większa od tortu. (W zimie i przy intensywnych kolorach masy cukrowej poleca się bardziej użycie oleju, ponieważ cukier puder i skrobia mogą zaprószyć masę. Z kolei w gorące dni lepiej wybrać cukier puder lub skrobię, ponieważ pod wpływem oleju masa może się bardziej kleić).

2

  1. Rozwałkowaną masę należy przełożyć na tort, posmarowany masą na bazie masła lub ganache. Masa na bazie masła lub ganache umożliwi przyklejenie się masy cukrowej do ciasta. Zanim ciasto zostanie pokryte masą cukrową, powinno być schłodzone w lodówce, aby było bardziej stabilne. Przed obłożeniem ciasta masą cukrową, wyciągnąć ciasto wcześniej z lodówki, aby masa maślana lekko zmiękła, wtedy masa cukrowa dobrze przyklei się do niej. Należy unikać bezpośredniego kontaktu masy cukrowej z bitą śmietaną lub masą serową i innymi "wodnistymi" kremami, ponieważ mogą one rozpuścić masę cukrową. Masę najlepiej przenieść na wałku lub przedramieniu, aby nie zrobić niechcąco dziur.

3

4

5

  1. Masę dopasować do ciasta. (Najpierw należy wygładzić wierzch, a potem boki). Nadmiar odkroić nożykiem. Z resztek można zrobić ozdoby.

6

7

  1. Masę można przechowywać szczelnie zamkniętą w lodówce (np. zawiniętą w woreczku do mrożenia). Zimną masę cukrową z lodówki, przed nałożeniem na tort, należy podgrzać kilka sekund w mikrofalówce, aby zmiękła, ponownie zagnieść i rozwałkować. (Osobiście uważam, że najłatwiej rozwałkowuje się ją od razu po przygotowaniu).
  2. Przygotowane z masy ozdoby można przechowywać naprawdę długo. (Po uformowaniu ozdób, należy pozostawić je w temperaturze pokojowej, aż masa stwardnieje. Następnie należy włożyć je do kartonika lub przykryć ściereczką, aby masa się nie kurzyła).
  3. Ozdoby na tort można przykleić za pomocą lukru (zrobionego z cukru pudru wymieszanego z odrobiną wody lub białka zmiksowanego z cukrem pudrem), masy maślanej, specjalnego kleju spożywczego przeznaczonego do tego celu. Można użyć też wody lub bezbarwnego alkoholu np. wódki, ale tylko w przypadku elementów miękkich (czyli od razu po przygotowaniu) i płaskich.
  4. Jeśli pracujemy tylko z częścią masy, pozostała cześć powinna być szczelnie zamknięta, aby nie obeschła.
  5. Masa po pewnym czasie zmienia swoją konsystencję. Staje się twarda i jest bardzo sztywna. Tort obłożony taką masą wydaje się być bardzo stabilny. Pomimo tego, że masa stwardnieje, ciasto bardzo dobrze się kroi.
  6. Masa jest bardzo słodka. Smakuje jak cukier. Można, ale nie trzeba jej jeść. Głównym jej zadaniem jest przecież nadanie tortowi pięknego wyglądu.

Źródło: Przepis pochodzi z "Galerii Potraw".

Całkowity czas przygotowania:

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agnieszka · 1 miesięcy temu
    Zrobiłam masę tak jak podaje przepis i masa strasznie się kruszy. Co zrobiłam nie tak?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agnieszka · 1 miesięcy temu
    Zrobiłam masę tak jak podaje przepis i masa strasznie się kruszy. Co zrobiłam nie tak?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Patrycja · 3 miesięcy temu
    Mam zamiar zrobić masę cukrowa tylko się waham nad glukozą, czy może być taka z apteki czy z wiltona
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Klaudia · 4 miesięcy temu
    Planuje na wesele upiec ciasteczka i ozdobić je masa cukrowa. Ile dni wcześniej mogę je przygotować i jak długo przechowywać ? Czy ta masa po jakimś czasie się zepsuje ?

    Pozdrawiam !
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 3 miesięcy temu
      Nie, masie nic nie będzie, tylko stwardnieje, ala tak ma być. Ciasteczka możesz upiec wcześniej. Kruche ciasteczka dobrze się przechowują, a masa cukrowa również.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ola Gancarz · 5 miesięcy temu
    A czy pod tą masę cukrowa można dac krem z gelwe
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Dominika · 5 miesięcy temu
      pod masę cukrową tylko i wyłącznie krem maślany na bezie lub z mleczkiem skondensowanym lub ganache z czekolady białej lub mlecznej. Ten krem jest z mleka i wszystko popłynie...
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 5 miesięcy temu
      Nie używam gotowych kremów, więc tego nie znam. To jest krem, który przygotowuje się na maśle, więc myślę, że można spróbować
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ola · 6 miesięcy temu
    Czy na masę cukrową można położyć kwiaty zrobione z kremu maślanego, którego używało się na wierzch tortu do przyklejenia masy? Czy masa się rozpuści lub zafarbuje od kwiatów?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika · 6 miesięcy temu
    Witam. Jakbym chciała położyć masę na tort i na niej coś napisać/narysować to co by się nadawało bo śmietaną czytałam że nie bardzo.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 6 miesięcy temu
      Moniko, może być:
      1. krem maślany
      2. lukier plastyczny, z którego wytniesz literki
      3. roztopiona, letnia czekolada przełożona do jednorazowego rękawa cukierniczego lub grubego wareczka do mrożenia. Odcinasz malutką dziurkę i piszesz
      4. pisaki cukrowe np. Dr. Oetkera
      5. lukier królewski (białko plus cukier puder) zabarwiony barwnikiem spożywczy na dowolny kolor
      6. barwniki w żelu rozrobione z odrobiną alkoholu lub wody
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kasia · 7 miesięcy temu
    Dobry wieczór
    Mam pytanie. Czy masa nadawała by się do tego typu tortu ? Czy nie będzie za twarda ?
    I krem o jakim smaku nadawał by się najlepiej żeby tort nie był przesłodzony ?
    Z góry dziękuje za odpowiedz
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 7 miesięcy temu
      Tak, ten tort jest pokryty właśnie masą cukrową do środka możesz dać każdy krem, jaki tylko chcesz. Ważne jest, aby cały tort posmarować kremem na bazie masła.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    JoannaAnna · 7 miesięcy temu
    Witam. Z masy zamierzam tym razem wykonać jedynie kilka niewielkich dekoracji. Tort dla dziecka będzie miał na wierzchu ciasto "leśny mech" (biszkoptowo-tłuszczowe ze szpinakiem, pokruszone i przyklejone na krem śmietankowy z mascarpone), w zasadzie wykonanie jak popularny kiedyś kopiec kreta.
    I teraz moje pytanie. Czy jest duże ryzyko, że śladowe ilości kremu który może przeswitywać między okruchami ciasta lub samo dość wilgotne w dotyku ciasto mogą rozpuścić dekoracje? Planuję je wyłożyć na kilka godzin przed podaniem. Zamierzam je po prostu wyłożyć, nie przytwierdzac, ewentualnie kleić na lukrze królewskim. Czy lepiej ponadziewac na wykałaczki żeby 100 % uniknąć kontaktu z masą i ciastem?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Paulina · 7 miesięcy temu
    Dzień dobry
    jeśli chciałabym zrobić tort, który na wierzchu pokryty byłby masą ze śmietany i na to położyć różyczki wykonane z lukru to czy mi się to uda czy różyczki się roztopią?
    Pozdrawiam serdecznie!
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 7 miesięcy temu
      Roztopią się. Masa cukrowa nie lubi nic co wilgotne. Chyba, że położysz je przed podaniem tortu, albo zrobisz różyczce małą nóżkę i owiniesz ją folią spożywczą, żeby była izolacja
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Jagoda · 7 miesięcy temu
    Dzień dobry,
    Jeżeli położę masę bezpośrednio na biszkopt który będzie przełożony kremem (w środku) z bitej smietany i mascarpone (bez żadnej masy na wierzchu i bokach), czy masa się ułoży i przyklei ?
    Pozdrawiam
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 7 miesięcy temu
      Jagodo, musisz zrobić jakiś podkład pod masę cukrową: masę maślaną lub ganache. Do czego ma się masa cukrowa przykleić z góry, jak położysz ją bezpośrednio na suchy biszkopt? Poza tym na bokach pewnie by się do kremu przykleiła, ale takiego kremu masa cukrowa nie lubi Jest za wilgotny i może jej zaszkodzić tj. ją rozpuścić.
      Wiem, większość z nas nie lubi dodatkowych mas, szczególnie tych ciężkich, ale cienka warstwa masy pod masą cukrową powinna się znaleźć
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Anna · 1 lat temu
    Witam mam pytanie, czy te 70 ml wody dodać do garnka w którym będzie się gotować napeczniala żelatyna i glukoza czy te 70 ml wody jest podane w związku dodania jej do żelatyny by napeczniala?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Aniu, wsyp żelatynę do garnka i zalej ją 70 ml wody. Tak zostaw do napęcznienia. Zelatyna napęcznieje w tej wodzie. Potem dodasz do tego glukozę i podgrzejesz
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Paulina · 1 lat temu
    Masa wyszła! Chociaż bałam się, że łyżkę złamię w czasie dosypywania cukru pudru, ale udało się! Szczelnie zapakowana będzie czekać w lodówce do soboty. Super przepis - polecam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    A · 1 lat temu
    Zrobiłam mase wyszła za 1-wszym razem, schowałam do lodówki ale nie mam mikrofali i co teraz ??
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    magda · 1 lat temu
    Dzien dobry Mam problem z wyrobieniem tej masy zeby byla bardzo elastyczna, zazwyczaj mi sie kruszy. Jak nakladam na torta potrafi pekac. Co robie zle?
    z gory dziekuje za odpowiedz.
    Pozdrawiam,
    Magda
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Dodawaj stopniowo cukier puder, aż uzyskasz plastyczną masę. Nie musisz zużyć całego cukru, jeśli nie jest to konieczne.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ala · 1 lat temu
    Czy taka masa starczy na udekorowanie dwóch tortów o średnicy 25 cm ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    malwina · 2 lat temu
    witam, chciałam zrobic tą mase na tort na 21 maja, stad moje pytanie czy jak ja zrobie teraz to czy mogę ja przechowac tak długi czas? Czy lepiej zrobić ja na bieżąco?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ola · 2 lat temu
    Jak najlepiej przechowywać gotowy tort? Będę 1 raz robiła tort dla moich siostrzeńców. Pomyślalam,że w piątek upiekę ciasto,w sobotę masę do ciasta, lukier i ozdoby, ale właśnie zastanawia mnie jak najlepiej przechowywać całość? i czy uważa Pani czy dobrym pomysłem jest wcześniejsze pieczenie spodów (2 dni przed imprezą)? Z góry dziękuje za odpowiedź
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 10 miesięcy temu
      Olu, ja tak właśnie robię. Jak potrzebuję tort na niedzielę to piekę ciasta w piątek i najczęściej już je przekładam i do lodówki. Na drugi dzień robię krem do obłożenia, wstawiam do lodówki i przygotowuję masę cukrową. Obkładam tort masą cukrową i gotowy czeka do następnego dnia w lodówce
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Sylwia · 2 lat temu
    Witam,
    super przepis. Robiłam dwa razy z tego przepisu i za każdym razem wyszła.
    Jedyny mankament jest taki, ze jak używałam pisaków do dekoracji wygladających jak mazaki to mi się napis "rozlewał" po bokach. Przy kupnej masie to się nie robi.
    Zastanawiam się czy dodanie margaryny planta lub odrobiny innego tłuszczu nie zniweluje tego.
    Może pracowała Pani na masie z tłuszczem, albo próbowała coś pisać na swojej i nie było problemu? Co może być przyczyną?
    Tort robie w niedziele
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 10 miesięcy temu
      Napisy robiłam z pisaków cukrowych i z wyciętych literek z masy cukrowej. Może roztopiona, ale chłodna czekolada trzymałaby się dobrze?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ania · 2 lat temu
    Super przepis, pierwsze podejście i sukces. Dziękuje

Polub nas na ...

Początek strony