Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
132 Komentarzy
Biała masa cukrowa

Masa cukrowa (lukier plastyczny), podobnie jak masa marcepanowa, służy do dekoracji ciast i tortów. Masą cukrową najczęściej pokrywa się torty i formuje z niej różnego rodzaju ozdoby. Jest bardzo elastyczna i plastyczna.

Z podanego poniżej przepisu, masy cukrowej wystarcza na pokrycie dużego tortu o średnicy 30 cm i jeszcze pozostaje na ozdoby. Jest koloru białego i może zostać zabarwiona barwnikami spożywczymi na dowolny kolor.

Składniki:

  • ok. 800 g cukru pudru (najlepiej przesiać)
  • 100 g glukozy (w proszku lub w płynie, ja używam w proszku)
  • 4 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku
  • 70 ml zimnej wody
  • aromat migdałowy, waniliowy, cytrynowy lub pomarańczowy (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Żelatynę namoczyć w 70 ml zimnej wodzie. Pozostawić na 5 minut do napęcznienia. Gdy napęcznieje podgrzać ją razem z glukozą, ciągle mieszając, aż się rozpuści i powstanie jednolita konsystencja. (Należy uważać, aby płyn się nie zagotował. Jeśli się zagotuje, wyrzucić i zacząć od początku).
  2. Gdy płyn lekko przestygnie, dodawać po trochu cukru pudru, ciągle mieszając np. łyżką lub używając robota kuchennego z hakiem do zagniatania ciasta. Następnie przenieść masę na blat posypany grubo cukrem pudrem i wyrabiać ręką, dosypując cukier puder. (Może nie będzie konieczne dodanie całego cukru. Trzeba wyczuć moment, kiedy masa będzie odpowiednia. Dużo zależy od jakości cukru pudru). Można dodać parę kropelek aromatu, według uznania. Masę wyrabiać, aż będzie miała konsystencję plasteliny. (Masa na początku zagniatania strasznie się klei. To normalne, należy dalej zagniatać. Można pomóc sobie posypując ręce cukrem pudrem i zagniatając opuszkami palców).
  3. Masę cukrową można zabarwić barwnikiem spożywczym. (Polecam barwniki w żelu lub ewentualnie w proszku. Barwniki w płynie mogą rozrzedzić masę). W tym celu należy dodać troszkę barwnika i zagnieść masę, jak plastelinę, aż stanie się jednolita. Gdyby kolor był za blady, dodać więcej barwnika i ponownie zagnieść. Jeśli masa podczas zagniatania będzie się kleić, należy podsypać ją cukrem pudrem. (Jeśli chcemy zabarwić całą masę cukrową na jeden kolor to można barwnik dodać już razem z glukozą).
  4. Masę rozwałkować na blacie posmarowanym delikatnie olejem,  posypanym cukrem pudrem lub skrobią ziemniaczaną na grubo ok. 5 mm (lub cieniej, jeśli mamy doświadczenie). Rozwałkowana masa musi być dużo większa od tortu. (W zimie i przy intensywnych kolorach masy cukrowej poleca się bardziej użycie oleju, ponieważ cukier puder i skrobia mogą zaprószyć masę. Z kolei w gorące dni lepiej wybrać cukier puder lub skrobię, ponieważ pod wpływem oleju masa może się bardziej kleić).

2

  1. Rozwałkowaną masę należy przełożyć na tort, posmarowany masą na bazie masła lub ganache. Masa na bazie masła lub ganache umożliwi przyklejenie się masy cukrowej do ciasta. Zanim ciasto zostanie pokryte masą cukrową, powinno być schłodzone w lodówce, aby było bardziej stabilne. Przed obłożeniem ciasta masą cukrową, wyciągnąć ciasto wcześniej z lodówki, aby masa maślana lekko zmiękła, wtedy masa cukrowa dobrze przyklei się do niej. Należy unikać bezpośredniego kontaktu masy cukrowej z bitą śmietaną lub masą serową i innymi "wodnistymi" kremami, ponieważ mogą one rozpuścić masę cukrową. Masę najlepiej przenieść na wałku lub przedramieniu, aby nie zrobić niechcąco dziur.

3

4

5

  1. Masę dopasować do ciasta. (Najpierw należy wygładzić wierzch, a potem boki). Nadmiar odkroić nożykiem. Z resztek można zrobić ozdoby.

6

7

  1. Masę można przechowywać szczelnie zamkniętą w lodówce (np. zawiniętą w woreczku do mrożenia). Zimną masę cukrową z lodówki, przed nałożeniem na tort, należy podgrzać kilka sekund w mikrofalówce, aby zmiękła, ponownie zagnieść i rozwałkować. (Osobiście uważam, że najłatwiej rozwałkowuje się ją od razu po przygotowaniu).
  2. Przygotowane z masy ozdoby można przechowywać naprawdę długo. (Po uformowaniu ozdób, należy pozostawić je w temperaturze pokojowej, aż masa stwardnieje. Następnie należy włożyć je do kartonika lub przykryć ściereczką, aby masa się nie kurzyła).
  3. Ozdoby na tort można przykleić za pomocą lukru (zrobionego z cukru pudru wymieszanego z odrobiną wody lub białka zmiksowanego z cukrem pudrem), masy maślanej, specjalnego kleju spożywczego przeznaczonego do tego celu. Można użyć też wody lub bezbarwnego alkoholu np. wódki, ale tylko w przypadku elementów miękkich (czyli od razu po przygotowaniu) i płaskich.
  4. Jeśli pracujemy tylko z częścią masy, pozostała cześć powinna być szczelnie zamknięta, aby nie obeschła.
  5. Masa po pewnym czasie zmienia swoją konsystencję. Staje się twarda i jest bardzo sztywna. Tort obłożony taką masą wydaje się być bardzo stabilny. Pomimo tego, że masa stwardnieje, ciasto bardzo dobrze się kroi.
  6. Masa jest bardzo słodka. Smakuje jak cukier. Można, ale nie trzeba jej jeść. Głównym jej zadaniem jest przecież nadanie tortowi pięknego wyglądu.

Źródło: Przepis pochodzi z "Galerii Potraw".

Całkowity czas przygotowania:

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna Moderator · 2 miesięcy temu
    Tort świnka Peppa obłożony masą cukrową.
    W środku kakaowy biszkopt genueński: www.Domowe-Wypieki.pl/725
    przełożony masą truflową, nasączony ponczem i obłożony masą z nutellą z przepisu: www.Domowe-Wypieki.pl/707 (Masę z nutellą zrobiłam z 1,5 porcji. Reszta jak w przepisie na tort Rocher).
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    renata p · 2 miesięcy temu
    Jak długo można przechowywać masę lukrową w lodówce w torebkach foliowych?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Aga · 2 miesięcy temu
    Czy tej masy można używać do silikonowych foremek? Żeby ozdobne wyciski zrobić?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Natalia · 4 miesięcy temu
    Witam! Czy można masę cukrową połozyć na ciasto posmarowane masą kajmakową?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 4 miesięcy temu
      Zrobiłabym masę z utartego masła i masy kajmakowej. Nie próbowałam z samym kajmakiem, ale wydaje mi się, że jest za wilgotny i niestabilny pod masę cukrową.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agnieszka · 4 miesięcy temu
    Czy można mase cukrową wyciskać z rękawa cukierniczego?? . Czy masa się wtedy nie zepsuje?! ??
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 4 miesięcy temu
      Masa się nie zapsuje, prędzej rękaw . Masa jest za gęsta, żeby ją wycisnąć. Ma konsystencję podobną do plasteliny.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    zzagubiona · 6 miesięcy temu
    a jak postawie takie fikurki na torcie bezowym to sie przykleja?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 6 miesięcy temu
      Jak będą miały do czego. Do samej bezy się nie przykleją, tylko do masy, a jeśli chcesz je bezpośrednio przykleić do bezy to np. lukrem.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    zzaklinowana · 6 miesięcy temu
    a mozna robić z tego figurki?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Lord_dab · 7 miesięcy temu
    Super masa cukrowa!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agnieszka · 7 miesięcy temu
    Ja zamiast wody dodaję sok z cytryny lub w stosunku 3/4 soku z cytryny do 1/4 wody. Jest to wtedy o wiele bardziej zjadliwe.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Mirka · 7 miesięcy temu
    Moje wielkanocne, kruche jajeczka z masą cukrową. Masę skleiłam z ciasteczkiem lukrem.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Danka · 8 miesięcy temu
    Mam pytanie, czego można użyć zamiast glukozy?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ola · 9 miesięcy temu
    Witam, robiłam kilka razy masę cukrowa z tego przepisu, ale bardzo szybko wysycha. Nie zdążę jeszcze wyciąć wszystkich ozdób a już te pierwsze są suche i się krusza. Co robię nie tak. Czy można dodać wody lub czegoś co sprawi że będzie bardziej plastyczna? Czy może planta coś pomoże?? Z góry dziękuję za odpowiedź
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 9 miesięcy temu
      Trzeba je przykryć, żeby nie obsychały. Resztę masy, z którą nie pracujesz też należy przykryć lub np. włożyć do woreczka. Ja robiąc dekorację np. tortu wykrawam z masy co potrzebuję i od razu dekoruję tort itd. Nie przygotowywuję wszystkich dekoracji na raz. Chyba, że mają właśnie wyschnąć
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marzena · 10 miesięcy temu
    Jak zrobić masę cukrową by nie była taka słodka?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Asia · 10 miesięcy temu
    Czy można użyć żelatyny deserowej?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Zuza · 10 miesięcy temu
    Cześć! Pod masę należy dać krem na maśle. Znalazłam w sklepie jedynie krem na mleku i maśle. Czy mimo to nada się on pod masę cukrową? (Na jedno opakowanie kremu podają 100g masła) Czy masa na takim kremie z dodatkiem mleka nie rozpadnie się? tort musi poczekać na imprezę jeden dzień i boję się , że zanim go podam rozpadnie się
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    aneta · 11 miesięcy temu
    Witam chciałabym zrobić piernik przekładamy powidlami z czekolada i odłożyć masa cukrowa.i teraz mam pytanie czyasa może dotykać powidel czy to niewskazane??
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Patrycja · 11 miesięcy temu
    Planuję z masy wyciąć /uformować małe, płaskie ozdoby, następnie wysuszyć i nakleić na ciastka na lukier/czekoladę. Czy taki plan powinien się udać? Czekolada/lukier zastygają na tyle szybko, że chyba nie powinny rozpuścić przyklejonych cukrowych "naklejek"?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 11 miesięcy temu
      Tak, oczywiście. Tylko po co suszyć ozdoby? Od razu przykleiłabym do ciastek. Chyba, że jest w tym jakiś plan?
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
        Patrycja · 11 miesięcy temu
        Jest, bo chcę teraz przygotować całą masę bożonarodzeniowych ozdób-naklejek, a później tylko doklejać do artystycznie lukrowanych pierniczków - gdybym chciała wszystko zrobić w jeden dzień przed świętami, potrzebowałabym doby dwa razy dłuższej niż standardowa
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agnieszka · 1 lat temu
    Zrobiłam masę tak jak podaje przepis i masa strasznie się kruszy. Co zrobiłam nie tak?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agnieszka · 1 lat temu
    Zrobiłam masę tak jak podaje przepis i masa strasznie się kruszy. Co zrobiłam nie tak?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Patrycja · 1 lat temu
    Mam zamiar zrobić masę cukrowa tylko się waham nad glukozą, czy może być taka z apteki czy z wiltona

Polub nas na ...

Początek strony