Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Masa z pianek marshmallows

Masa z pianek marshmallows do dekoracji tortów, zwana w skrócie MMF (MarshMallow Fondant).

Masa jest łatwa do przygotowania i przyjemnie się z nią pracuje. Jest mniej skomplikowana niż klasyczny lukier plastyczny. Dlatego polecam ją szczególnie początkującym. Jest elastyczna i taka też pozostaje, nawet po dłuższym przechowaniu w lodówce. Zaletą jest to, że niewykorzystaną masę można przechować szczelnie zamkniętą w lodówce, a gdy będzie potrzebna, zagnieść ponownie i już jest gotowa do użytku. Wada jest taka, że masa nie twardnieje z czasem. Figurki z niej pozostają miękkie, co nie pozwala na zrobienie mocno wystających części. W przypadku figurek, które muszą stwardnieć należy wykonać je z masy cukrowej (lukru plastycznego).
W porównaniu z masą marcepanową i cukrową, masę z pianek umiejscowiłabym pośrodku. Jest stabilniejsza niż marcepan, ale nie aż tak, jak klasyczna masa cukrowa. Jest też śnieżnobiała jak masa cukrowa i według wielu smaczniejsza. Jest mocno słodka, ale czuć pianki, a nie tylko cukier puder ;).

Gdyby zdarzyło się, że masa będzie za rzadka należy dodać więcej cukru pudru, a jeśli za gęsta to troszkę wody.

MMF można przygotować albo w kąpieli wodnej albo w kuchence mikrofalowej.

Składniki:

  • 450g pianek marshmallows
  • ok. 1 kg cukru pudru
  • 3 łyżki wody

Sposób przygotowania w kąpieli wodnej:

  1. Cukier puder przesiać.
  2. Pianki przełożyć do dużej metalowej miski (lub garnka). Dodać 3 łyżki wody. Ciągle mieszając, roztopić pianki w kąpieli wodnej. (W tym celu należy miskę z piankami nałożyć na garnek, na którym będzie się dobrze trzymać. Do garnka należy wlać tyle wody, aby po nałożeniu na niego miski, woda nie dotykała w żadnym wypadku dna miski. Garnek z wodą należy zagotować. Gdy woda zacznie się gotować, ustawić moc palnika na najniższą i nałożyć na garnek miskę z piankami).

2

  1. Gdy pianki się roztopią, można w tym momencie dodać barwnik spożywczy*, jeśli masa ma być jednokolorowa i wymieszać na jednolitą masę. (Jeśli nie, barwniki dodajemy, gdy masa będzie gotowa. Wówczas zagniatamy gotową masę z małą ilością barwnika jak plastelinę, do uzyskania pożądanego koloru). Do roztopionym pianek dodać cukier puder (max. 500g) i zmiksować mikserem, używając mieszadeł do wyrabiania ciasta.

3

  1. Przełożyć masę na blat posypany cukrem pudrem. Zagniatać masę dosypując ciągle cukru pudru, aż masa zrobi się elastyczna. (Możliwe, że kilo cukru pudru będzie za dużo. Zależy od pianek. Cukru należy dodawać stopniowo, na wyczucie, aż masa będzie przyjemnie elastyczna, miękka i nieklejąca).

4

  1. Przed użyciem, dobrze jest masę owinąć szczelnie w folię spożywczą i pozostawić w temperaturze pokojowej na dobę. (Nie jest to jednak konieczne). Masę rozwałkować na posypanym cukrem pudrem blacie (lub na papierze do pieczenia) i nałożyć na tort. Jeśli nie pracujemy z całą masą jednocześnie to niepotrzebną masę należy zawinąć w woreczek lub folię spożywczą, aby nie obsychała.
  2. Masę można przechowywać szczelnie zamkniętą, np. owiniętą folią spożywczą i włożoną do plastikowego pojemnika, w lodówce do 6 miesięcy. Przed rozpoczęciem pracy należy wyciągnąć ją co najmniej godzinę wcześniej z lodówki, aby się ociepliła i była łatwiejsza do zagniatania. Można ją również na chwilę podgrzać w mikrofalówce, aby zmiękła.

 

Sposób przygotowania w kuchence mikrofalowej:

  1. Pianki przełożyć do miski przeznaczonej do mikrofalówki. Dodać wodę. Kuchenkę mikrofalową ustawić na 600 Watt i pianki podgrzewać 2- 4 razy przez 30 sekund. Zamieszać. (Pianki mogą zachować swój kształt, a w środku zmięknąć i dopiero po zamieszaniu się rozpadną).
  2. Dalej postępować j.w. od punktu 2.

* Najlepiej użyć barwników w żelu. Barwniki w płynie mogą rozrzedzić masę.

Masa z pianek marshmallows

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (18)

  1. Monika

biszkopt będzie miał 24 cm, tort ma być gotowy na sobotę z dekoracjami.. Czy jak zrobię go w piątek i przykryje masą to wytrzyma do soboty? Dekoracje można przykleić w piątek typu literki czy kokardkę?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Monika

Tak, najlepiej zrobić tort dzień wcześniej. Pamiętaj tylko o odpowiedniej masie pod masę z pianek. Powinna być najlepiej maślana lub budyniowa. Dekoracje też zrób w piątek.

  Załączniki
 
  1. Monika

witam
Będę robić dla córki tort urodzinowy. Biszkopt podzielony na 3 części, dwie warstwy kremu. Czy myśli Pani że starczy masy na obłożenie samego tortu? Tort pewnie będzie podobnej wysokości jak ten.

Czy sama woda będzie wystarczająca do...

witam
Będę robić dla córki tort urodzinowy. Biszkopt podzielony na 3 części, dwie warstwy kremu. Czy myśli Pani że starczy masy na obłożenie samego tortu? Tort pewnie będzie podobnej wysokości jak ten.

Czy sama woda będzie wystarczająca do podklejenia kuleczek czy kropek na torcie?

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Monika

Tak, masy wystarczy na pokrycie tortu (choć nie ma linka do jakiego będzie podobny ). Sama woda wystarczy na przyklejenie płaskich ozdób. Mocno wypukłe można przyczepić np. wykałaczką.

  Załączniki
 
  1. Monika    Joanna Moderator

Dziękuję, bardzo za odpowiedź. Podejrzewam, że wyjdzie taki na wysokość. Tutaj też dwoma masami przełożony. a biszkopt tak wyglądał po upieczeniu.

  Załączniki
 
  1. Iwona

Proszę o podpowiedź. Potrzebuję masę na obłożenie tortu 24 cm oraz na wykonanie ozdób. Planuję: 3 misie, które staną na torcie, kostki, na których będą literki układające się łącznie w napis (13 sztuk), wstążka z kokardą na wykończenie tortu...

Proszę o podpowiedź. Potrzebuję masę na obłożenie tortu 24 cm oraz na wykonanie ozdób. Planuję: 3 misie, które staną na torcie, kostki, na których będą literki układające się łącznie w napis (13 sztuk), wstążka z kokardą na wykończenie tortu dołem i jakieś płaskie elementy do ozdobienia boku (gwiazdki, czy inne kwiatki lub baloniki do przyklejenia dookoła). Z jakiej ilości pianek rozrobić masy, aby starczyła na obłożenie i dekoracje?

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Iwona

Myślę, że ok. 1,5 porcji. Możesz też zrobić 1 porcję i jak braknie to najwyżej dorobić.

  Załączniki
 
  1. Klaudia

Witam, czy masa pokryje caly tort?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Klaudia

Tak.

  Załączniki
 
  1. MamaLusi

Genialna! Świetna konsystencja i naprawdę łatwa. Dodałam pianki halloweenowe-takie w morelowym kolorze. Wyszło świetnie, kolor bardziej intensywny niż w samych piankach, taki prosiaczkowy. W sam raz na przyjęcie ze świnką Peppą. Dziękuję!

  Załączniki
 
  1. Martyna

Czy z biało-różowych pianek też wyjdzie biała masa?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Martyna

Biała wyjdzie tylko z białych. Z biało- różowych wyjdzie różowa.
Jeśli białe pianki są trudno dostępne to możesz jedynie przeciąć nożem pianki biało- różowe, oddzielając te dwa kolory od siebie.

  Załączniki
  Komentarz ostatnio edytowany około 11 miesiące(ęcy) temu przez Joanna Moderator Joanna Moderator
  1. iwona

witam.
Mam pytanie czy masa ta wchodzi w reakcje z kremami i ozdobami typu perełki?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    iwona

Iwono tak samo, jak lukier plastyczny. Czyli najlepiej dawać pod nią masy maślane, maślano- budyniowe, ganache. Żadnych śmietan, serków. Perełki cukrowe można tutaj używać.

  Załączniki
 
  1. Renata

Czy mozna robic z tej masy ozdoby na tort tak jak z lukru plastycznego.

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Renata

Renato tak. Tak, jak napisałam o tym we wstępie, można zrobić z niej figurki, ale masa nie twardnieje z czasem, dlatego nie nadaje się do formowania elementów stojących/ mocno wystających.

  Załączniki
 
  1. marta

Witam serdecznie,

czy masa z pianek będzie dobra do wycięcia z niej kółeczek i obłożenia nimi torta-smok z Panie przepisów?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    marta

Marto tak, jak najbardziej ;-)
Gdybyś potrzebowała kółka "podkleić" to wystarczy posmarować je delikatnie wodą.

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony