Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
15 Komentarzy

Masa z pianek marshmallows

Masa z pianek marshmallows do dekoracji tortów, zwana w skrócie MMF (MarshMallow Fondant).

Masa jest łatwa do przygotowania i przyjemnie się z nią pracuje. Jest mniej skomplikowana niż klasyczny lukier plastyczny. Dlatego polecam ją szczególnie początkującym. Jest elastyczna i taka też pozostaje, nawet po dłuższym przechowaniu w lodówce. Zaletą jest to, że niewykorzystaną masę można przechować szczelnie zamkniętą w lodówce, a gdy będzie potrzebna, zagnieść ponownie i już jest gotowa do użytku. Wada jest taka, że masa nie twardnieje z czasem. Figurki z niej pozostają miękkie, co nie pozwala na zrobienie mocno wystających części. W przypadku figurek, które muszą stwardnieć należy wykonać je z masy cukrowej (lukru plastycznego).
W porównaniu z masą marcepanową i cukrową, masę z pianek umiejscowiłabym pośrodku. Jest stabilniejsza niż marcepan, ale nie aż tak, jak klasyczna masa cukrowa. Jest też śnieżnobiała jak masa cukrowa i według wielu smaczniejsza. Jest mocno słodka, ale czuć pianki, a nie tylko cukier puder ;).

Gdyby zdarzyło się, że masa będzie za rzadka należy dodać więcej cukru pudru, a jeśli za gęsta to troszkę wody.

MMF można przygotować albo w kąpieli wodnej albo w kuchence mikrofalowej.

Składniki:

  • 450g pianek marshmallows
  • ok. 1 kg cukru pudru
  • 3 łyżki wody

Sposób przygotowania w kąpieli wodnej:

  1. Cukier puder przesiać.
  2. Pianki przełożyć do dużej metalowej miski (lub garnka). Dodać 3 łyżki wody. Ciągle mieszając, roztopić pianki w kąpieli wodnej. (W tym celu należy miskę z piankami nałożyć na garnek, na którym będzie się dobrze trzymać. Do garnka należy wlać tyle wody, aby po nałożeniu na niego miski, woda nie dotykała w żadnym wypadku dna miski. Garnek z wodą należy zagotować. Gdy woda zacznie się gotować, ustawić moc palnika na najniższą i nałożyć na garnek miskę z piankami).

2

  1. Gdy pianki się roztopią, można w tym momencie dodać barwnik spożywczy*, jeśli masa ma być jednokolorowa i wymieszać na jednolitą masę. (Jeśli nie, barwniki dodajemy, gdy masa będzie gotowa. Wówczas zagniatamy gotową masę z małą ilością barwnika jak plastelinę, do uzyskania pożądanego koloru). Do roztopionym pianek dodać cukier puder (max. 500g) i zmiksować mikserem, używając mieszadeł do wyrabiania ciasta.

3

  1. Przełożyć masę na blat posypany cukrem pudrem. Zagniatać masę dosypując ciągle cukru pudru, aż masa zrobi się elastyczna. (Możliwe, że kilo cukru pudru będzie za dużo. Zależy od pianek. Cukru należy dodawać stopniowo, na wyczucie, aż masa będzie przyjemnie elastyczna, miękka i nieklejąca).

4

  1. Przed użyciem, dobrze jest masę owinąć szczelnie w folię spożywczą i pozostawić w temperaturze pokojowej na dobę. (Nie jest to jednak konieczne). Masę rozwałkować na posypanym cukrem pudrem blacie (lub na papierze do pieczenia) i nałożyć na tort. Jeśli nie pracujemy z całą masą jednocześnie to niepotrzebną masę należy zawinąć w woreczek lub folię spożywczą, aby nie obsychała.
  2. Masę można przechowywać szczelnie zamkniętą, np. owiniętą folią spożywczą i włożoną do plastikowego pojemnika, w lodówce do 6 miesięcy. Przed rozpoczęciem pracy należy wyciągnąć ją co najmniej godzinę wcześniej z lodówki, aby się ociepliła i była łatwiejsza do zagniatania. Można ją również na chwilę podgrzać w mikrofalówce, aby zmiękła.

 

Sposób przygotowania w kuchence mikrofalowej:

  1. Pianki przełożyć do miski przeznaczonej do mikrofalówki. Dodać wodę. Kuchenkę mikrofalową ustawić na 600 Watt i pianki podgrzewać 2- 4 razy przez 30 sekund. Zamieszać. (Pianki mogą zachować swój kształt, a w środku zmięknąć i dopiero po zamieszaniu się rozpadną).
  2. Dalej postępować j.w. od punktu 2.

* Najlepiej użyć barwników w żelu. Barwniki w płynie mogą rozrzedzić masę.

Masa z pianek marshmallows

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Nuta25 · 1 miesięcy temu
    Mam kilka pytań:
    1. Doczytałam w komentarzu, że nie wolno dawać jej na krem ze śmietany czy mascarpone. Czy jeśli chcę przełożyć tort takim właśnie kremem to czy dobrze rozumiem, ze chociaż boki muszę maślanym przesmarować?
    2. Czy mogę go dać bezpośrednio na biszkopt albo inny rodzaj ciasta-będę robić muffinki ze szpinakiem do przedszkola i prosili, żeby nie używać żadnych kremów?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 miesięcy temu
      1. Tak 2. Nie, bo masa powinna się do czegoś przykleić. Inaczej nie będzie się trzymać. Wystarczy cienka warstwa. Najbardziej polecam ganache dla dzieci (czekolada plus słodka śmietana).
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Danuta · 2 miesięcy temu
    Czy masa będzie miała swoje właściwości jeżeli zapomniałam dodać wody w trakcie roztapiania pianek?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Tere · 4 miesięcy temu
    Gdzie udało się pani kupić białe pianki. Szukam ale są tylko kilkukolorowe.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika · 8 miesięcy temu
    Pani Joasiu jaki krem będzie najlepszy pod fondant z pianek marshmallow? Będę robiła synkowi tort na urodziny i chcę wykorzystać właśnie ten fondant do jego wykończenia. Tort będzie w kształcie spongeboba
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Magda · 11 miesięcy temu
    Jeśli chcę kolor czarny czy z pianek mi taki wyjdzie czy raczej szarawy???
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 11 miesięcy temu
      Możesz barwić masę z pianek lub klasycznego fondantu. Najtrudniej jest uzyskać właśnie kolor czarny i intensywnie czerwony. Musisz mieć dobre barwniki. (Oetkera są np. za słabe). Najprościej i najłatwiej jest kupić gotowy, czarny forndant. Wtedy będziesz miała pewność, że jest naprawdę czarny. Jeśli chcesz barwić sama to użyłabym dobrego barwnika w żelu (np. Wiltona) i dodatkowo barwnika w proszku.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ania · 1 lat temu
    Bardzo fajny przepis : ) Wybrałam wersję szybszą - podgrzewanie w mikrofali. Na początku nieźle się te pianki lepią do wszystkiego, ale jak już się da odpowiednio dużo cukru to powoli da się ją okiełznać Najbardziej bałam się, że w rozwałkowanej masie będą mi się robić dziurki i nie będę w stanie ładnie rozłożyć na całym torcie, ale wyszło nie najgorzej : ) Dziękuję !!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika · 1 lat temu
    biszkopt będzie miał 24 cm, tort ma być gotowy na sobotę z dekoracjami.. Czy jak zrobię go w piątek i przykryje masą to wytrzyma do soboty? Dekoracje można przykleić w piątek typu literki czy kokardkę?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Tak, najlepiej zrobić tort dzień wcześniej. Pamiętaj tylko o odpowiedniej masie pod masę z pianek. Powinna być najlepiej maślana lub budyniowa. Dekoracje też zrób w piątek.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika · 1 lat temu
    witam
    Będę robić dla córki tort urodzinowy. Biszkopt podzielony na 3 części, dwie warstwy kremu. Czy myśli Pani że starczy masy na obłożenie samego tortu? Tort pewnie będzie podobnej wysokości jak ten.

    Czy sama woda będzie wystarczająca do podklejenia kuleczek czy kropek na torcie?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Tak, masy wystarczy na pokrycie tortu (choć nie ma linka do jakiego będzie podobny ;)). Sama woda wystarczy na przyklejenie płaskich ozdób. Mocno wypukłe można przyczepić np. wykałaczką.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
        Monika · 1 lat temu
        Dziękuję, bardzo za odpowiedź. Podejrzewam, że wyjdzie taki na wysokość. Tutaj też dwoma masami przełożony. a biszkopt tak wyglądał po upieczeniu.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Iwona · 1 lat temu
    Proszę o podpowiedź. Potrzebuję masę na obłożenie tortu 24 cm oraz na wykonanie ozdób. Planuję: 3 misie, które staną na torcie, kostki, na których będą literki układające się łącznie w napis (13 sztuk), wstążka z kokardą na wykończenie tortu dołem i jakieś płaskie elementy do ozdobienia boku (gwiazdki, czy inne kwiatki lub baloniki do przyklejenia dookoła). Z jakiej ilości pianek rozrobić masy, aby starczyła na obłożenie i dekoracje?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Klaudia · 1 lat temu
    Witam, czy masa pokryje caly tort?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    MamaLusi · 1 lat temu
    Genialna! Świetna konsystencja i naprawdę łatwa. Dodałam pianki halloweenowe-takie w morelowym kolorze. Wyszło świetnie, kolor bardziej intensywny niż w samych piankach, taki prosiaczkowy. W sam raz na przyjęcie ze świnką Peppą. Dziękuję!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Martyna · 2 lat temu
    Czy z biało-różowych pianek też wyjdzie biała masa?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      Biała wyjdzie tylko z białych. Z biało- różowych wyjdzie różowa.
      Jeśli białe pianki są trudno dostępne to możesz jedynie przeciąć nożem pianki biało- różowe, oddzielając te dwa kolory od siebie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    iwona · 2 lat temu
    witam.
    Mam pytanie czy masa ta wchodzi w reakcje z kremami i ozdobami typu perełki?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      Iwono tak samo, jak lukier plastyczny. Czyli najlepiej dawać pod nią masy maślane, maślano- budyniowe, ganache. Żadnych śmietan, serków. Perełki cukrowe można tutaj używać.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Renata · 2 lat temu
    Czy mozna robic z tej masy ozdoby na tort tak jak z lukru plastycznego.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      Renato tak. Tak, jak napisałam o tym we wstępie, można zrobić z niej figurki, ale masa nie twardnieje z czasem, dlatego nie nadaje się do formowania elementów stojących/ mocno wystających.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    marta · 2 lat temu
    Witam serdecznie,

    czy masa z pianek będzie dobra do wycięcia z niej kółeczek i obłożenia nimi torta-smok z Panie przepisów?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      Marto tak, jak najbardziej ;-)
      Gdybyś potrzebowała kółka "podkleić" to wystarczy posmarować je delikatnie wodą.

Polub nas na ...

Początek strony