Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Masa marcepanowa

Często do wypieków takich jak ciasta, ciasteczka, również do pokrycia tortów i przygotowania pralinek potrzebna jest masa marcepanowa. Wygodnie jest kupić gotową masę marcepanową. Może się jednak zdarzyć, że nie możemy jej dostać  w pobliskim w sklepie. Dobrze jest wówczas mieć możliwość przygotowania jej w domu. Poniżej przedstawiam Wam przepis na idealną masę marcepanową. Przy przygotowywaniu tej masy ważne jest jednak posiadanie dobrego robota kuchennego, który zmieli migdały. (Czytałam, że można zmielić migdały ewentualnie młynkiem do kawy, ale osobiście nie próbowałam).

Najżmudniejszy etap to obieranie migdałów. Można oczywiście iść na łatwiznę i kupić już obrane :), ale są one znacznie droższe od tych w łupinkach.

Z podanych składników uzyskałam dokładnie 540g masy marcepanowej.

Składniki:

  • 250g migdałów
  • 250g cukru pudru
  • 30ml wody różanej (lub likieru Amaretto, brązowego rumu, ewentualnie koniaku)
  • ½ łyżeczki aromatu migdałowego

Sposób przygotowania:

  1. Migdały włożyć do miski i zalać wrzącą wodą. Pozostawić na co najmniej 5 minut.
  2. Migdały obrać ze skórki. (Skórka po sparzeniu wrzątkiem powinna ładnie odchodzić. W tym celu należy ścisnąć migdał palcami. Migdały należy oczyścić bardzo dokładnie. Jeśli z niektórych migdałów skórka nie chce łatwo odejść, należy zalać je ponownie wrzątkiem, odczekać 5min. i obrać).

2

  1. Obrane migdały należy dokładnie osuszyć na ściereczce.

3

  1. Kolejno należy zmielić migdały. Masa powinna być gładka, bez wyczuwalnych kawałków. Migdały należy mielić tak długo, aż będą lekko tłuste i dadzą się zagniatać. Przy zagniataniu migdały mogą się lekko kruszyć. Nie powinny być jednak bardzo sypkie.

4

  1. Zmielone migdały należy ponownie zmiksować w robocie kuchennym z cukrem pudrem, wodą różaną (lub alkoholem) i aromatem migdałowym na jednolitą masę. (Można również ręcznie zagniatać, ale trwa to znacznie dłużej).
  2. Masę można przechowywać przez kilka tygodni, szczelnie zawiniętą w lodówce.

Uwaga: Z podanych proporcji powinna wyjść jednolita masa marcepanowa. Jeśli jednak masa byłaby za sucha można dodać jeszcze odrobinę wody różanej (lub alkoholu).

Wariant Thermomix:

Składniki:

  • 250g migdałów
  • 250g cukru
  • 30g wody różanej (lub likieru Amaretto, brązowego rumu, ewentualnie koniaku)
  • ½ łyżeczki aromatu migdałowego

Sposób przygotowania:

  1. Migdały włożyć do miski i zalać wrzącą wodą. Pozostawić na co najmniej 5 min.
  2. Migdały obrać ze skórki. (Skórka po sparzeniu wrzątkiem powinna ładnie odchodzić. W tym celu należy ścisnąć migdał palcami. Migdały należy oczyścić bardzo dokładnie. Jeśli z niektórym migdałów skórka nie chce łatwo odejść, należy zalać je ponownie wrzątkiem, odczekać 5min. i obrać).
  3. Obrane migdały należy osuszyć na ściereczce.
  4. Cukier wsypać do naczynia miksującego i zmiksować na cukier puder 15s./ obr. 10. Cukier puder odstawić na bok.
  5. Migdały włożyć do naczynia miksującego i zmielić 20s./ obr. 7.
  6. Dodać cukier puder, wodę różaną i aromat. Wymieszać 3min./ pozycja INTERWAŁ, wspomagając ucieranie kopystką.

Smacznego.

Masa marcepanowa

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (105)

  1. Ania

Podczas ugniatania masy oddzieli sie tłuszcz i masa nie jest jednolita, jak można ją uratowac?

  Załączniki
 
  1. Ola | Mikmok blog

Masa z tego przepisu wychodzi super, a sam przepis jest bardzo prosty Do swojej dzisiejszej masy użyłam trochę więcej Amaretto i pominęłam aromat migdałowy. Jestem pod wrażeniem, jak łatwo i szybko można przygotować marcepan w domu - chyba już...

Masa z tego przepisu wychodzi super, a sam przepis jest bardzo prosty Do swojej dzisiejszej masy użyłam trochę więcej Amaretto i pominęłam aromat migdałowy. Jestem pod wrażeniem, jak łatwo i szybko można przygotować marcepan w domu - chyba już nigdy nie kupię gotowego

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Joanna

Aga można.

  Załączniki
 
  1. Aga

Czy można zapiec marcepan w piekarniku (mam na myśli ciasto francuskie zawijane w spiralki więc prawdopodobnie gdzieniegdzie będzie nie zakryty)?

  Załączniki
 
  1. Joanna

Marto tak.

  Załączniki
 
  1. Marta

Witam,
czy masa z podanych proporcji wystarczy na pokrycie tortu smoka z Twojego przepisu?
Pozdrawiam serdecznie

  Załączniki
 
  1. Anna

Tak jak zaplanowałam, marcepan zrobiony. W Thermomixie z likierem Amaretto. Jest BOSKI! Najlepszy jako robiłam, a zdecydowanie najszybszy i najłatwiejszy do zrobienia. Doskonały. Aż musiałam dorobic druga porcje, bo domownicy zaczęli wyjadac!...

Tak jak zaplanowałam, marcepan zrobiony. W Thermomixie z likierem Amaretto. Jest BOSKI! Najlepszy jako robiłam, a zdecydowanie najszybszy i najłatwiejszy do zrobienia. Doskonały. Aż musiałam dorobic druga porcje, bo domownicy zaczęli wyjadac! Dziękuję za przepis i wszystkim go polecam.

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Justyna    Anna

To tak jak ja tego roku. kupilam barmanski syrop amaretto do masy marcepanowej, którą zamierzam dodac do piernika staropolskiego poernik pieke jutro, a marcepanu jeszcze nie zrobilam. mam nadzieje ze bedzie pysznie!

  Załączniki
 
  1. Marta

W zeszłym roku robiłam ten marcepan z amaretto, a dzisiaj zrobiłam z syropem barmańskim o smaku amaretto i wyszedł przepyszny tak jak w zeszłym roku zastosuje go do Piernika Staropolskiego
Pozdrawiam

  Załączniki
 
  1. Joanna

Katarzyno tak.

  Załączniki
 
  1. Katarzyna

Witam mam pytanie czy po tej masie można malować barwnikami w żelu? I czy tą masą można pokryć cały tort ?

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony