Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
105 Komentarzy

Masa marcepanowa

Często do wypieków takich jak ciasta, ciasteczka, również do pokrycia tortów i przygotowania pralinek potrzebna jest masa marcepanowa. Wygodnie jest kupić gotową masę marcepanową. Może się jednak zdarzyć, że nie możemy jej dostać  w pobliskim w sklepie. Dobrze jest wówczas mieć możliwość przygotowania jej w domu. Poniżej przedstawiam Wam przepis na idealną masę marcepanową. Przy przygotowywaniu tej masy ważne jest jednak posiadanie dobrego robota kuchennego, który zmieli migdały. (Czytałam, że można zmielić migdały ewentualnie młynkiem do kawy, ale osobiście nie próbowałam).

Najżmudniejszy etap to obieranie migdałów. Można oczywiście iść na łatwiznę i kupić już obrane :), ale są one znacznie droższe od tych w łupinkach.

Z podanych składników uzyskałam dokładnie 540g masy marcepanowej.

Składniki:

  • 250g migdałów
  • 250g cukru pudru
  • 30ml wody różanej (lub likieru Amaretto, brązowego rumu, ewentualnie koniaku)
  • ½ łyżeczki aromatu migdałowego

Sposób przygotowania:

  1. Migdały włożyć do miski i zalać wrzącą wodą. Pozostawić na co najmniej 5 minut.
  2. Migdały obrać ze skórki. (Skórka po sparzeniu wrzątkiem powinna ładnie odchodzić. W tym celu należy ścisnąć migdał palcami. Migdały należy oczyścić bardzo dokładnie. Jeśli z niektórych migdałów skórka nie chce łatwo odejść, należy zalać je ponownie wrzątkiem, odczekać 5min. i obrać).

2

  1. Obrane migdały należy dokładnie osuszyć na ściereczce.

3

  1. Kolejno należy zmielić migdały. Masa powinna być gładka, bez wyczuwalnych kawałków. Migdały należy mielić tak długo, aż będą lekko tłuste i dadzą się zagniatać. Przy zagniataniu migdały mogą się lekko kruszyć. Nie powinny być jednak bardzo sypkie.

4

  1. Zmielone migdały należy ponownie zmiksować w robocie kuchennym z cukrem pudrem, wodą różaną (lub alkoholem) i aromatem migdałowym na jednolitą masę. (Można również ręcznie zagniatać, ale trwa to znacznie dłużej).
  2. Masę można przechowywać przez kilka tygodni, szczelnie zawiniętą w lodówce.

Uwaga: Z podanych proporcji powinna wyjść jednolita masa marcepanowa. Jeśli jednak masa byłaby za sucha można dodać jeszcze odrobinę wody różanej (lub alkoholu).

Wariant Thermomix:

Składniki:

  • 250g migdałów
  • 250g cukru
  • 30g wody różanej (lub likieru Amaretto, brązowego rumu, ewentualnie koniaku)
  • ½ łyżeczki aromatu migdałowego

Sposób przygotowania:

  1. Migdały włożyć do miski i zalać wrzącą wodą. Pozostawić na co najmniej 5 min.
  2. Migdały obrać ze skórki. (Skórka po sparzeniu wrzątkiem powinna ładnie odchodzić. W tym celu należy ścisnąć migdał palcami. Migdały należy oczyścić bardzo dokładnie. Jeśli z niektórym migdałów skórka nie chce łatwo odejść, należy zalać je ponownie wrzątkiem, odczekać 5min. i obrać).
  3. Obrane migdały należy osuszyć na ściereczce.
  4. Cukier wsypać do naczynia miksującego i zmiksować na cukier puder 15s./ obr. 10. Cukier puder odstawić na bok.
  5. Migdały włożyć do naczynia miksującego i zmielić 20s./ obr. 7.
  6. Dodać cukier puder, wodę różaną i aromat. Wymieszać 3min./ pozycja INTERWAŁ, wspomagając ucieranie kopystką.

Smacznego.

Masa marcepanowa

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    kocie · 15 dni temu
    nie zależy mi na białej masie marcepanowej. mogę pominąć obieranie ze skórek?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ania · 1 lat temu
    Podczas ugniatania masy oddzieli sie tłuszcz i masa nie jest jednolita, jak można ją uratowac?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ola | Mikmok blog · 1 lat temu
    Masa z tego przepisu wychodzi super, a sam przepis jest bardzo prosty Do swojej dzisiejszej masy użyłam trochę więcej Amaretto i pominęłam aromat migdałowy. Jestem pod wrażeniem, jak łatwo i szybko można przygotować marcepan w domu - chyba już nigdy nie kupię gotowego
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 2 lat temu
    [b]Aga[/b] można.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Aga · 2 lat temu
    Czy można zapiec marcepan w piekarniku (mam na myśli ciasto francuskie zawijane w spiralki więc prawdopodobnie gdzieniegdzie będzie nie zakryty)?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 3 lat temu
    [b]Marto[/b] tak.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marta · 3 lat temu
    Witam,
    czy masa z podanych proporcji wystarczy na pokrycie tortu smoka z Twojego przepisu?
    Pozdrawiam serdecznie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Anna · 3 lat temu
    Tak jak zaplanowałam, marcepan zrobiony. W Thermomixie z likierem Amaretto. Jest BOSKI! Najlepszy jako robiłam, a zdecydowanie najszybszy i najłatwiejszy do zrobienia. Doskonały. Aż musiałam dorobic druga porcje, bo domownicy zaczęli wyjadac! Dziękuję za przepis i wszystkim go polecam.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Justyna · 1 lat temu
      To tak jak ja tego roku. kupilam barmanski syrop amaretto do masy marcepanowej, którą zamierzam dodac do piernika staropolskiego poernik pieke jutro, a marcepanu jeszcze nie zrobilam. mam nadzieje ze bedzie pysznie!:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marta · 3 lat temu
    W zeszłym roku robiłam ten marcepan z amaretto, a dzisiaj zrobiłam z syropem barmańskim o smaku amaretto i wyszedł przepyszny tak jak w zeszłym roku zastosuje go do Piernika Staropolskiego
    Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 3 lat temu
    [b]Katarzyno[/b] tak.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Katarzyna · 3 lat temu
    Witam mam pytanie czy po tej masie można malować barwnikami w żelu? I czy tą masą można pokryć cały tort ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Anna · 4 lat temu
    Ale super, że jest wersja na Thermomix. Na pewno wypróbuję ten przepis na Święta. W zeszłym roku robiłam według przepisu z innego bloga, ale smak był mocno średni. W tym roku wypróbuję ten przepis i dodam Amaretto, czuję, że będzie super
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Basia · 4 lat temu
    Muszę jeszcze dodać, że ten marcepan świetnie nadaje się do nadziewania ciasteczek. Właśnie wczoraj upiekłam takie ciasteczka z marcepanem i są pyszne.Kiedyś dawałam do takich ciasteczek tzw. sztuczny marcepan, ale podczas pieczenia wyciekał, natomiast z tym marcepanem nic się nie dzieje, jeszcze raz dzięki za wspaniały przepis.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Basia · 4 lat temu
    Przepis super, smak niebo w gębie, robi się migiem. Zrobiłam z 1/3 porcji i wyszedł pyszniutki marcepan, lepszy niż w sklepie. Mam pytanie i bardzo proszę o odpowiedź, czy może ktoś próbował z tego marcepanu robić ozdoby na tort, albo obłożyć nim cały tort? czy jest to możliwe? bo wydaje mi się że marcepan jest za kruchy, ale być może się mylę?, dzięki za ten wspaniały przepis i pozdrawiam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Pedro · 4 lat temu
    Ja jak mielę orzechy czy parzę wrzątkiem do łuskania to powierzchnia orzecha robi się gumowa i lepiąca. Totalnie nie nadaje się to do uzyskania masy marcepanowej. O co chodzi?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Waldek · 4 lat temu
    Przepis BOMBA!!!
    U nas wszyscy lubią marcepan dlatego jak znalazłem ten przepis to się ucieszyłem...
    Wszystko udało się jak najlepiej - marcepan wyszedł i smakuje lepiej niż ze sklepu.
    Użyłem zamiast normalnego cukru od razu puder, zamiast wody różanej Amaretto...
    Migdały zmieliłem w Młynku do Kawy - żadnych grudek czy kawałków, super miazga.
    Zrobiłem go w formie Schluckwerder Marsepein Brood - foremka chlebka polanego czekolada...
    POLECAM!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 4 lat temu
    [b]Zuzanno[/b] tak, np. Amaretto.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Zuzanna · 4 lat temu
    Czy można dodać coś zamiast wody różanej,likieru itp? A właśnie zielony barwnik można uzyskać z naparu ze stewi.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 4 lat temu
    [b]Mileno[/b] marcepan bardzo ładnie można zafarbować na brązowo kakao. Kurkumę możesz dodać, aby uzyskać kolor żółty. Sok z buraka da kolor różowy.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    milena · 4 lat temu
    witam mam pytanie jak mogę zabarwić masę marcepanową nie mając barwnika proszę o radę

Polub nas na ...

Początek strony