Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Sernik Amaretto

Aromatyczny sernik z likierem amaretto i ciasteczkami amaretti. Bardzo smaczny, o intensywnym smaku migdałowym, na ciasteczkowym spodzie. Całość polana jest białą czekoladą i posypana prażonymi płatkami migdałowymi.

Chcąc upiec sernik w wersji bezglutenowej, proszę użyć domowych ciasteczek amaretti. Przepis tutaj: Ciasteczka Amaretti.

Składniki:
Ciasteczkowy spód:

  • 200g ciasteczek amaretti (domowe lub kupne)
  • 60g masła

Masa serowa:

  • 1kg twarogu z wiaderka lub Quark
  • 150g cukru pudru
  • 4 jajka
  • 80ml likieru amaretto
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (opakowanie na 500ml mleka)
  • 100g ciasteczek amaretti (domowe lub kupne)

Dodatkowo:

  • 100g białej czekolady
  • 1 łyżeczka oleju
  • 40g migdałów w płatkach
  • ewentualnie parę ciasteczek amaretti

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasteczkowy spód. Ciasteczka pokruszyć na bardzo drobno. (Najłatwiej zmiksować je w malakserze lub blenderem na piasek. Można również włożyć je do woreczka do mrożenia i przy pomocy wałka pokruszyć).
  2. Masło roztopić i od razu jeszcze gorące wymieszać z pokruszonymi ciasteczkami.
  3. Spód tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia (tj. najpierw nałożyć papier na spód tortownicy i następnie zacisnąć obręcz). Ciasteczka wyłożyć do tortownicy i ugnieść na dnie. Wstawić do lodówki.
  4. Przygotować masę serową. Ciasteczka połamać na kawałki. Odstawić na bok. Ser, cukier puder, jajka, likier i budyń w proszku zmiksować mikserem na gładką masę. Miksować krótko, tylko do połączenia się składników. Dodać połamane ciasteczka i wymieszać delikatnie szpatułką.
  5. Masę wylać do tortownicy i wyrównać.
  6. Piec w nagrzanym piekarniku około 1 godz. w temperaturze 180°C.
  7. Sernik pozostawić, przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, do ostygnięcia. Kolejno włożyć do lodówki na parę godzin lub całą noc.
  8. Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni. Odstawić na bok.
  9. Czekoladę połamać na kawałki i razem z olejem roztopić w kąpieli wodnej. Sernik polać czekoladę i posypać prażonymi płatkami migdałowymi i ewentualnie pokruszonymi ciasteczkami amaretti.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

ok. 30 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

kilkanaście godzin
zegarek3

Czas pieczenia:

ok.1 godz.
porcje

Liczba porcji:

ok. 16
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: wysoki

Sernik Amaretto

Sernik Amaretto

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Ostatnie Komentarze

4 dni wcześniej jest ok.
Dzień dobry,
Czy to ciasto można mrozić?
Możesz zrobić również budyń bez dodatku masła.
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Ostatnio zarejestrowani

  • Barbara Bodys
  • TERESA MARIA STASICKA
  • IREK RAFAL WERESA
  • Sylwia Bachara
  • Sylwia Bachara
  • Mamutkowa
  • Katarzyna
  • Szkolenia Bhp Tomasz Bielski
  • Monika Zdanowicz
  • Gabriela
  • Oksana Yaremchuk-Konieva
  • Beata Orzechowska
  • Krzysztof Kowalski
  • ULA Rzeszotarska
  • Karolina Sandra Gierlitz
  • Barbara Romaniuk
Początek strony