Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
7 Komentarzy

Ciasteczka Amaretti

Chrupiące, migdałowe włoskie ciasteczka Amaretti. Ciasteczka składają się tylko z 4 składników i są bardzo szybkie do przygotowania. Powiedziałabym również, że są łatwe do przygotowania, aczkolwiek przy pierwszych próbach ich pieczenia mogą sprawiać problemy. Niby takie proste, ale jednak jak to w przypadku makaroników (kto piecze makaroniki, wie o czym piszę), wymagają doświadczenia.

Poniższy przepis starałam się tak dopracować, abyście nie mieli problemu z ich przygotowaniem. Testowałam przepis na różne sposoby. Ciasteczka piekłam 7 razy pod rząd, z mniejszą i większą ilością migdałów, ze zwykłym cukrem i pudrem, przy ustawieniach piekarnika na grzałkę góra/ dół, innym razem z termoobiegiem, z ubitymi białkami i bez. Ciasteczka za każdym razem wychodziły w smaku takie same, jednakże starałam się dopracować ich wygląd.

Po tylu próbach wyciągnęłam następujące wnioski: ciasteczka wychodzą ładniejsze jeśli użyjemy cukru pudru, nie trzeba ubijać piany z białek, białka najlepiej dokładnie zważyć i lepiej jest piec ciasteczka przy ustawionym piekarniku na termoobieg. Marzyły mi się popękane ciasteczka, jak oryginalne i osiągnęłam ten efekt właśnie dzięki termoobiegowi. Nie wiem, czy w każdym piekarniku jest tak samo, ale w moim to zadziałało. Oczywiście można ciasteczka piec również przy ustawionej grzałce góra- dół i wyjdą ładne i smaczne, ale bardziej gładkie. Dobrze jest również dokładnie zważyć białka na wadze. Jajka są przecież różnych rozmiarów, a w tym przepisie ilość użytego białka ma bardzo duży wpływ na konsystencję ciasteczek. Zmiana albo niedokładne zważenie składników może doprowadzić do "rozjechania" się ich podczas pieczenia.

Składniki:

  • 60g białka (potrzeba 2 jajka)
  • 200g zmielonych migdałów
  • 150g cukru pudru
  • 20ml likieru Amaretto

Sposób przygotowania:

  1. Białka zważyć. Dodać migdały, cukier puder i likier. Wymieszać łyżką stołową. Masa będzie dość gęsta i klejąca.
  2. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką o średnicy 1cm. (Można ewentualnie wykładać masę łyżeczką i formować małe kuleczki zwilżonymi opuszkami palców).
  3. 2 Blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Wyciskać w odstępach małe kleksy o średnicy 2cm. (Ciasteczka podczas pieczenia urosną i rozejdą się trochę na boki). Wystające szpice delikatnie spłaszczyć opuszkiem palca.

2

  1. Piec jedną blachę po drugiem w nagrzanym piekarniku do temperatury 170°C z termoobiegiem ok. 15- 20min, aż ciasteczka będą miały złotobrązowy kolor. Papier z ciasteczkami ściągnąć z blachy na blat i pozostawić do ostygnięcia.
  2. Przechowywać w zamkniętym pojemniku do ok. 2 tygodni.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

około 15 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 15- 20 min.
porcje

Liczba sztuk:

ponad 100
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: średni

Ciasteczka Amaretti

Ciasteczka Amaretti

Ciasteczka Amaretti

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marta · 1 lat temu
    Dzień dobry, chciałam zapytać od czego zależy to czy ciasteczka się rozleją i wyjdą naleśnikowate, czy tak ładnie "pulchne"? Na innych blogach (np. moich wypiekach) mówi się wyłącznie o dobrze ubitych białkach. Pani śliczne ciasteczka przeczą tej tezie :). Co w takim razie? Mam już na koncie jedną partię płaszczek i nie wiem co mogło pójść nie tak ? Z góry dziękuję za odp. Pozdrawiam.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Najważniejsza jest proporcja składników. Dlatego polecam ważenie białek. Wyciśnięte kleksy/ kuleczki powinny być naprawdę małe, tylko 2cm średnicy. Resztę wskazówek podałam w opisie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ola · 2 lat temu
    Wyszły zważyłam białka zamiast pudru dałam ksylitol, więc pewnie zmieniło to konsystencję...bardzo fajnie lepiło się w rękach, tzn kulka i spłaszczona na blachę. Dzięki za przepis!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kamila · 3 lat temu
    Witam,
    Czy może być likier jajecznica czy raczej nie? A może wódka?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Masz na myśli likier jajeczny? on się nie nadaje. Dla mnie te ciasteczka to tylko na amaretto powinny być zrobione, ewentualnie z dodatkiem aromatu.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kasia · 3 lat temu
    Kochani
    ile dac aromatu migdałowego?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Karolina · 3 lat temu
    Co oznacza "zważyć białka"? Czy chodzi o ubicie ich na pianę?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Beata · 3 lat temu
    Czy można te ciasteczka zrobić z pominięciem amaretto? Ewentualnie czym bezalkoholowym można zastąpić ten likier?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    gin · 3 lat temu
    Wyglądają idealnie

Polub nas na ...

Początek strony