Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Ciasto Amaretti

Czekoladowe ciasto z ciasteczkami amaretti. Zamiast mąki do ciasta dodaje się pokruszone ciasteczka. Ciasto jest wilgotne, czekoladowe, smakiem zbliżone do brownie z migdałami.

Jeśli użyjemy domowych ciasteczek upieczonych według przepisu: „Ciasteczka Amaretti” to ciasto będzie bezglutenowe.

Przed przystąpieniem do pracy, wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Składniki:

  • 300g ciasteczek amaretti (domowe lub kupne)
  • 5 jajek
  • 160g cukru
  • szczypta soli
  • 90g kakao
  • 250g gęstego jogurtu naturalnego*

Sposób przygotowania:

  1. Spód tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia (tj. najpierw nałożyć papier na spód tortownicy i następnie zacisnąć obręcz).
  2. 50g Amaretti połamać na kawałki i odłożyć na bok.
  3. Resztę ciasteczek przełożyć do woreczka do mrożenia i przy pomocy wałka potłuc, aż cześć ciasteczek będzie pokruszona na bardzo drobno, a część na małe kawałki. Przełożyć do miseczki i wymieszać z kakao. Odłożyć na bok.
  4. Jajka ubić z cukrem i szczyptą soli na jasną, puszystą masę. Następnie wmieszać szpatułką amaretti z kakao. Na końcu wmieszać jogurt.
  5. Ciasto przełożyć do formy, wyrównać i posypać odłożonymi, pokruszonymi ciasteczkami amaretti.

23

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40 min. w temperaturze 160°C. (Piekłam 60min. Gdyby ciasto za szybko się rumieniło z góry, przykryć folią aluminiową. Ciasto sprawdzić patyczkiem. Na patyczku mogą przykleić się wilgotne okruszki ciasta, jednak ciasto nie powinno być mokre w środku).

Smacznego.

* Osoby piekące na produktach niemieckich mogą użyć również Schmand.

Źródło: Lekko zmieniony przepis z książki: „Kuchen blitzschnell gemacht“.

zegarek

Czas przygotowania:

około 20 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 60 min.
porcje

Liczba porcji:

około 12
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: średni

Ciasto Amaretti

Ciasto Amaretti

Ciasto Amaretti

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

  • ciastkarka

    Pysznie wygląda . !! I za pewne bosko smakuje :)

    Muszę wypróbować przepis :)

    Pani przepisy są rewelacyjne i kilka z nich zostały wypróbowane i zapisane w moim zeszycie,dziękuję :P

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Ostatnie Komentarze

4 dni wcześniej jest ok.
Dzień dobry,
Czy to ciasto można mrozić?
Możesz zrobić również budyń bez dodatku masła.
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Ostatnio zarejestrowani

  • Barbara Bodys
  • TERESA MARIA STASICKA
  • IREK RAFAL WERESA
  • Sylwia Bachara
  • Sylwia Bachara
  • Mamutkowa
  • Katarzyna
  • Szkolenia Bhp Tomasz Bielski
  • Monika Zdanowicz
  • Gabriela
  • Oksana Yaremchuk-Konieva
  • Beata Orzechowska
  • Krzysztof Kowalski
  • ULA Rzeszotarska
  • Karolina Sandra Gierlitz
  • Barbara Romaniuk
Początek strony