Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
14 Komentarzy
Sernik orzechowo- czekoladowy

Sernik o bardzo oryginalnym smaku. Jeśli lubicie masło orzechowe to ten przepis na pewno Wam się spodoba. Sernik jest zwarty, nie za słodki, bardzo dobrze się go kroi i smakuje świetnie. Smak masła orzechowego jest zdecydowanie wyczuwalny. Warstwa orzechowa dominuje nad czekoladową. Obie warstwy dobrze się ze sobą komponują, a dzięki dwóm różnym odcieniom, sernik jest bardziej atrakcyjny. Nie pomijałabym polewy. Jest pyszna, a dzięki niej sernik jest jeszcze bardziej orzechowy.

Składniki:

Spód ciasteczkowy:

  • 200 g ciasteczek owsianych
  • 80 g masła

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu półtłustego dwukrotnie zmielonego, twarogu z wiaderka lub quarku (20%)
  • 4 jajka
  • 170 g cukru
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
  • 50 g czekolady gorzkiej lub mlecznej (u mnie gorzka)
  • 100 g masła orzechowego (jednolitego, bez kawałków orzechów)

Polewa orzechowa:

  • 100 g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1,5- 2 łyżek masła orzechowego bez kawałków

Sposób przygotowania:

  1. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz.
  2. Przygotować spód ciasteczkowy. Ciasteczka pokruszyć na bardzo drobno. (Najłatwiej zmiksować je w malakserze lub blenderem na piasek. Można również włożyć je do woreczka do mrożenia i przy pomocy wałka pokruszyć). Masło roztopić i od razu gorące dodać do zmielonych ciasteczek, wymieszać. Masę ciasteczkową wyłożyć na dnie formy i ugnieść łyżką. Formę wstawić do lodówki.
  3. Przygotować masę serową. Czekoladę posiekać i roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić do ostygnięcia. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Zmniejszyć obroty miksera na średnie i dodawać stopniowo ser, a następnie budyń w proszku. Masę podzielić na pół. Do jednej połowy wmieszać trzepaczką chłodną, ale jeszcze płynną czekoladę. Do drugiej wmieszać masło orzechowe.
  4. Do tortownicy wyłożyć masę orzechową, na nią czekoladową.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. (Sernik powinien być ścięty z wierzchu). Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Zimny sernik wstawić na parę godzin do lodówki.
  6. Przygotować polewę. Śmietanę, cukier puder i masło orzechowe wymieszać dokładnie i podgrzewać, aż masa lekko zgęstnieje. Polewą ozdobić sernik. Wstawić do lodówki, aby polewa zgęstniała.

Uwaga:

  • Składniki na masę serową powinny mieć temperaturę pokojową.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12- 16

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Sernik orzechowo- czekoladowy Sernik orzechowo- czekoladowy Sernik orzechowo- czekoladowy

Powiązane przepisy


Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    karolina · 5 lat temu
    Czy maslo orzechowe bezwzglednie musi byc bez kawalkow orzechow? Pytam bo akurat takie mam w domu i chetnie bym je dodala chyba ze ma wplynac na konzystencje etc?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    ania · 6 lat temu
    czy zamiast czekolady można dodać kakao?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Aldona · 6 lat temu
    Miałam okazję sprawdzić przepis i prawie się udało. Masa serowa był mało gęsta i zastanawiałam się nad dodatkową porcją budyniu, ale sobie darowałam. Po nocy w lodówce i zrobieniu polewy efekt smakowy był o wiele lepszy :)Nie wyszła mi tylko ta warstwa czekoladowa. W trakcie dodawania do sera zaczęła się ścinać i wyszło jakoś tak marmurkowo...Na pewno efekt końcowy nie był taki jak na fotografii, ale ogólnie ciasto bardzo smaczne.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Viviena · 7 lat temu
    bardzo zainteresowal mnie ten przepis więc od razu upieklam - R E W E L A C J A
    polecam z ręką na sercu
    pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    szpulka · 7 lat temu
    Czy mogłabym zamiast ciasteczek na spodzie dać kruche ciasto? mam zamiar zrobić ten serniczek na weekend
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    JustinDorothy · 7 lat temu
    Bardzo lubimy masło orzechowe i wszelkiego rodzaju serniki. Ten z pewnością jest pyszny. Wygląda fantastycznie :):)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Cukrowa Wróżka · 7 lat temu
    Moje kochane smaki w jednym serniku!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    kornik · 7 lat temu
    Piękny, te warstwy bardzo mi się podobają:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    M. · 7 lat temu
    uwielbiam masło orzechowe, muszę koniecznie wypróbować ten sernik!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    wedelka · 7 lat temu
    Świetnie wygląda i pewnie tak też smakuje Uwielbiam masło orzechowe, więc jestem pewna, że przypadłby mi do gustu
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Majana · 7 lat temu
    Ależ cudny serniczek! Nie jadłam takiego jeszcze.
    Pozdrowienia:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Maggie Sychta · 7 lat temu
    Wyglada pieknie i bardzo wykwintnie. No i jest zbity, a ja takie zbite serniki lubie najbardziej!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Łyżka · 7 lat temu
    wygląda świetnie! musi smakować cudownie (masło orzechowe i czekolada)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monisia · 7 lat temu
    Do tej pory robiłam tradycyjne serniki,ale taki z masłem orzechowym chętnie bym schrupała;) przypomina mi trochę o nadchodzacych,zimnych wieczorach,pozdrawiam

Polub nas na ...

Początek strony