Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Sernik orzechowo- czekoladowy

Sernik o bardzo oryginalnym smaku. Jeśli lubicie masło orzechowe to ten przepis na pewno Wam się spodoba. Sernik jest zwarty, nie za słodki, bardzo dobrze się go kroi i smakuje świetnie. Smak masła orzechowego jest zdecydowanie wyczuwalny. Warstwa orzechowa dominuje nad czekoladową. Obie warstwy dobrze się ze sobą komponują, a dzięki dwóm różnym odcieniom, sernik jest bardziej atrakcyjny. Nie pomijałabym polewy. Jest pyszna, a dzięki niej sernik jest jeszcze bardziej orzechowy.

Składniki:

Spód ciasteczkowy:

  • 200 g ciasteczek owsianych
  • 80 g masła

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu półtłustego dwukrotnie zmielonego, twarogu z wiaderka lub quarku (20%)
  • 4 jajka
  • 170 g cukru
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
  • 50 g czekolady gorzkiej lub mlecznej (u mnie gorzka)
  • 100 g masła orzechowego (jednolitego, bez kawałków orzechów)

Polewa orzechowa:

  • 100 g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1,5- 2 łyżek masła orzechowego bez kawałków

Sposób przygotowania:

  1. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz.
  2. Przygotować spód ciasteczkowy. Ciasteczka pokruszyć na bardzo drobno. (Najłatwiej zmiksować je w malakserze lub blenderem na piasek. Można również włożyć je do woreczka do mrożenia i przy pomocy wałka pokruszyć). Masło roztopić i od razu gorące dodać do zmielonych ciasteczek, wymieszać. Masę ciasteczkową wyłożyć na dnie formy i ugnieść łyżką. Formę wstawić do lodówki.
  3. Przygotować masę serową. Czekoladę posiekać i roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić do ostygnięcia. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Zmniejszyć obroty miksera na średnie i dodawać stopniowo ser, a następnie budyń w proszku. Masę podzielić na pół. Do jednej połowy wmieszać trzepaczką chłodną, ale jeszcze płynną czekoladę. Do drugiej wmieszać masło orzechowe.
  4. Do tortownicy wyłożyć masę orzechową, na nią czekoladową.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. (Sernik powinien być ścięty z wierzchu). Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Zimny sernik wstawić na parę godzin do lodówki.
  6. Przygotować polewę. Śmietanę, cukier puder i masło orzechowe wymieszać dokładnie i podgrzewać, aż masa lekko zgęstnieje. Polewą ozdobić sernik. Wstawić do lodówki, aby polewa zgęstniała.

Uwaga:

  • Składniki na masę serową powinny mieć temperaturę pokojową.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12- 16

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Sernik orzechowo- czekoladowy Sernik orzechowo- czekoladowy Sernik orzechowo- czekoladowy

Powiązane przepisy


Biorą udział w konwersacji

Komentarze (17)

  1. karolina

Czy maslo orzechowe bezwzglednie musi byc bez kawalkow orzechow? Pytam bo akurat takie mam w domu i chetnie bym je dodala chyba ze ma wplynac na konzystencje etc?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    karolina

Może być też z kawałkami. Ja akurat użyłam masła orzechowego bez kawałków i tak też podałam

  Załączniki
 
  1. ania

czy zamiast czekolady można dodać kakao?

  Załączniki
  Komentarz ostatnio edytowany około 1 tydzień temu przez Joanna Moderator Joanna Moderator
  1. Joanna Moderator    ania

Można dodać kakao, jeśli wolisz.

  Załączniki
 
  1. Aldona

Miałam okazję sprawdzić przepis i prawie się udało. Masa serowa był mało gęsta i zastanawiałam się nad dodatkową porcją budyniu, ale sobie darowałam. Po nocy w lodówce i zrobieniu polewy efekt smakowy był o wiele lepszy Nie wyszła mi tylko ta...

Miałam okazję sprawdzić przepis i prawie się udało. Masa serowa był mało gęsta i zastanawiałam się nad dodatkową porcją budyniu, ale sobie darowałam. Po nocy w lodówce i zrobieniu polewy efekt smakowy był o wiele lepszy Nie wyszła mi tylko ta warstwa czekoladowa. W trakcie dodawania do sera zaczęła się ścinać i wyszło jakoś tak marmurkowo...Na pewno efekt końcowy nie był taki jak na fotografii, ale ogólnie ciasto bardzo smaczne.

Czytaj więcej
  Załączniki
  Komentarz ostatnio edytowany około 1 tydzień temu przez Joanna Moderator Joanna Moderator
  1. Viviena

bardzo zainteresowal mnie ten przepis więc od razu upieklam - R E W E L A C J A
polecam z ręką na sercu
pozdrawiam

  Załączniki
 
  1. szpulka

Czy mogłabym zamiast ciasteczek na spodzie dać kruche ciasto? mam zamiar zrobić ten serniczek na weekend

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    szpulka

Oczywiście

  Załączniki
 
  1. JustinDorothy

Bardzo lubimy masło orzechowe i wszelkiego rodzaju serniki. Ten z pewnością jest pyszny. Wygląda fantastycznie

  Załączniki
 
  1. Cukrowa Wróżka

Moje kochane smaki w jednym serniku!

  Załączniki
 
  1. kornik

Piękny, te warstwy bardzo mi się podobają

  Załączniki
 
  1. M.

uwielbiam masło orzechowe, muszę koniecznie wypróbować ten sernik!

  Załączniki
 
  1. wedelka

Świetnie wygląda i pewnie tak też smakuje Uwielbiam masło orzechowe, więc jestem pewna, że przypadłby mi do gustu

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony