Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Sernik orzechowo-czekoladowy

Jeśli lubicie masło orzechowe to ten przepis na pewno się Wam spodoba. Sernik ma bardzo oryginalny smak. Jest zwarty, nie za słodki, bardzo dobrze się go kroi i smakuje świetnie. Smak masła orzechowego jest zdecydowanie wyczuwalny. Warstwa orzechowa dominuje nad czekoladową. Obie warstwy dobrze się ze sobą komponują, a dzięki dwóm różnym odcieniom, sernik jest bardziej atrakcyjny. Nie pomijałabym polewy. Jest pyszna, a dzięki niej sernik jest jeszcze bardziej orzechowy.

Składniki:
Spód:

  • 200g ciasteczek owsianych
  • 80g masła

Masa serowa:

  • 1kg twarogu półtłustego dwukrotnie zmielonego lub twarogu z wiaderka
  • 4 jajka
  • 170g cukru
  • 1 budyń waniliowy bez cukru
  • 50g czekolady gorzkiej lub mlecznej (u mnie gorzka)
  • 100g masła orzechowego (jednolitego, bez kawałków orzechów)

Polewa:

  • 100ml słodkiej, płynnej śmietany 30%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1,5- 2 łyżki masła orzechowego

Sposób przygotowania:

  1. Ciasteczka rozkruszyć na bardzo drobno. (W tym celu najlepiej włożyć je do woreczka do mrożenia i przy pomocy wałka rozkruszyć).
  2. Masło roztopić i od razu jeszcze gorące dodać do rozkruszonych ciasteczek.
  3. Spód tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia (tj. najpierw nałożyć papier na spód tortownicy i następnie zacisnąć obręcz. Wystający papier obciąć). Ciasteczka wyłożyć do tortownicy i wykleić jej spód. Wstawić do lodówki.
  4. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić do ostygnięcia.
  5. W tym czasie przygotować masę serową. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać stopniowo ser. Na końcu dodać budyń. Masę podzielić na pół. Do jednej połowy dodać chłodną, ale jeszcze płynną czekoladę. Do drugiej wmieszać masło orzechowe.
  6. Do tortownicy wyłożyć masę orzechową, na nią czekoladową.
  7. Piec w nagrzanym piekarniku około 60- 70 min. w temperaturze 180°C. (10 min. przed końcem pieczenia przykryłam sernik z góry folią aluminiową). Pozostawić, przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, do ostygnięcia.
  8. Przygotować polewę. Śmietanę, cukier puder i masło orzechowe wymieszać dokładnie i podgrzewać, aż masa lekko zgęstnieje. Polewą polać sernik. Wstawić do lodówki na parę godzin, a najlepiej na całą noc. (Boki przyozdobiłam dodatkowo bitą śmietaną).

Smacznego Smile.

zegarek

Czas przygotowania:

około 40 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 60- 70min.
porcje

Liczba porcji:

około 20
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Sernik orzechowo-czekoladowy

Sernik orzechowo-czekoladowy

 

Powiązane przepisy


Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

Pokaż więcej

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Ostatnie Komentarze

4 dni wcześniej jest ok.
Dzień dobry,
Czy to ciasto można mrozić?
Możesz zrobić również budyń bez dodatku masła.
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Ostatnio zarejestrowani

  • Barbara Bodys
  • TERESA MARIA STASICKA
  • IREK RAFAL WERESA
  • Sylwia Bachara
  • Sylwia Bachara
  • Mamutkowa
  • Katarzyna
  • Szkolenia Bhp Tomasz Bielski
  • Monika Zdanowicz
  • Gabriela
  • Oksana Yaremchuk-Konieva
  • Beata Orzechowska
  • Krzysztof Kowalski
  • ULA Rzeszotarska
  • Karolina Sandra Gierlitz
  • Barbara Romaniuk
Początek strony