Sernik orzechowo- czekoladowy

Sernik o bardzo oryginalnym smaku. Jeśli lubicie masło orzechowe to ten przepis na pewno Wam się spodoba. Sernik jest zwarty, nie za słodki, bardzo dobrze się go kroi i smakuje świetnie. Smak masła orzechowego jest zdecydowanie wyczuwalny. Warstwa orzechowa dominuje nad czekoladową. Obie warstwy dobrze się ze sobą komponują, a dzięki dwóm różnym odcieniom, sernik jest bardziej atrakcyjny. Nie pomijałabym polewy. Jest pyszna, a dzięki niej sernik jest jeszcze bardziej orzechowy.

Składniki:

Spód ciasteczkowy:

  • 200 g ciasteczek owsianych
  • 80 g masła

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu półtłustego dwukrotnie zmielonego, twarogu z wiaderka lub quarku (20%)
  • 4 jajka
  • 170 g cukru
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
  • 50 g czekolady gorzkiej lub mlecznej (u mnie gorzka)
  • 100 g masła orzechowego (jednolitego, bez kawałków orzechów)

Polewa orzechowa:

  • 100 g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1,5- 2 łyżek masła orzechowego bez kawałków

Sposób przygotowania:

  1. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz.
  2. Przygotować spód ciasteczkowy. Ciasteczka pokruszyć na bardzo drobno. (Najłatwiej zmiksować je w malakserze lub blenderem na piasek. Można również włożyć je do woreczka do mrożenia i przy pomocy wałka pokruszyć). Masło roztopić i od razu gorące dodać do zmielonych ciasteczek, wymieszać. Masę ciasteczkową wyłożyć na dnie formy i ugnieść łyżką. Formę wstawić do lodówki.
  3. Przygotować masę serową. Czekoladę posiekać i roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić do ostygnięcia. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Zmniejszyć obroty miksera na średnie i dodawać stopniowo ser, a następnie budyń w proszku. Masę podzielić na pół. Do jednej połowy wmieszać trzepaczką chłodną, ale jeszcze płynną czekoladę. Do drugiej wmieszać masło orzechowe.
  4. Do tortownicy wyłożyć masę orzechową, na nią czekoladową.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. (Sernik powinien być ścięty z wierzchu). Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Zimny sernik wstawić na parę godzin do lodówki.
  6. Przygotować polewę. Śmietanę, cukier puder i masło orzechowe wymieszać dokładnie i podgrzewać, aż masa lekko zgęstnieje. Polewą ozdobić sernik. Wstawić do lodówki, aby polewa zgęstniała.

Uwaga:

  • Składniki na masę serową powinny mieć temperaturę pokojową.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12- 16

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Sernik orzechowo- czekoladowy Sernik orzechowo- czekoladowy Sernik orzechowo- czekoladowy

Powiązane przepisy