Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Sernik orzechowo-czekoladowy

Jeśli lubicie masło orzechowe to ten przepis na pewno się Wam spodoba. Sernik ma bardzo oryginalny smak. Jest zwarty, nie za słodki, bardzo dobrze się go kroi i smakuje świetnie. Smak masła orzechowego jest zdecydowanie wyczuwalny. Warstwa orzechowa dominuje nad czekoladową. Obie warstwy dobrze się ze sobą komponują, a dzięki dwóm różnym odcieniom, sernik jest bardziej atrakcyjny. Nie pomijałabym polewy. Jest pyszna, a dzięki niej sernik jest jeszcze bardziej orzechowy.

Składniki:
Spód:

  • 200g ciasteczek owsianych
  • 80g masła

Masa serowa:

  • 1kg twarogu półtłustego dwukrotnie zmielonego lub twarogu z wiaderka
  • 4 jajka
  • 170g cukru
  • 1 budyń waniliowy bez cukru
  • 50g czekolady gorzkiej lub mlecznej (u mnie gorzka)
  • 100g masła orzechowego (jednolitego, bez kawałków orzechów)

Polewa:

  • 100ml słodkiej, płynnej śmietany 30%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1,5- 2 łyżki masła orzechowego

Sposób przygotowania:

  1. Ciasteczka rozkruszyć na bardzo drobno. (W tym celu najlepiej włożyć je do woreczka do mrożenia i przy pomocy wałka rozkruszyć).
  2. Masło roztopić i od razu jeszcze gorące dodać do rozkruszonych ciasteczek.
  3. Spód tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia (tj. najpierw nałożyć papier na spód tortownicy i następnie zacisnąć obręcz. Wystający papier obciąć). Ciasteczka wyłożyć do tortownicy i wykleić jej spód. Wstawić do lodówki.
  4. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić do ostygnięcia.
  5. W tym czasie przygotować masę serową. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać stopniowo ser. Na końcu dodać budyń. Masę podzielić na pół. Do jednej połowy dodać chłodną, ale jeszcze płynną czekoladę. Do drugiej wmieszać masło orzechowe.
  6. Do tortownicy wyłożyć masę orzechową, na nią czekoladową.
  7. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60- 70 minut w temperaturze 180°C. (10 minut przed końcem pieczenia przykryłam sernik z góry folią aluminiową). Pozostawić, przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, do ostygnięcia.
  8. Przygotować polewę. Śmietanę, cukier puder i masło orzechowe wymieszać dokładnie i podgrzewać, aż masa lekko zgęstnieje. Polewą polać sernik. Wstawić do lodówki na parę godzin, a najlepiej na całą noc. (Boki przyozdobiłam dodatkowo bitą śmietaną).

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

około 40 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 60- 70min.
porcje

Liczba porcji:

około 20
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Sernik orzechowo-czekoladowy

Sernik orzechowo-czekoladowy

 

Powiązane przepisy


Biorą udział w konwersacji

Komentarze (22)

  1. Joanna

Karolino możesz dać z kawałkami.

  Załączniki
 
  1. karolina

Czy maslo orzechowe bezwzglednie musi byc bez kawalkow orzechow? Pytam bo akurat takie mam w domu i chetnie bym je dodala chyba ze ma wplynac na konzystencje etc?

  Załączniki
 
  1. Joanna

Patko mikserem. Najpierw miksujesz jajka z cukrem na najwyższych obrotach. Później zmniejszasz obroty miksera i dodajesz stopniowo ser i budyń. Później dzielisz masę na pół i czekoladę i masło orzechowe już wmieszaj delikatnie łyżką.

  Załączniki
 
  1. Patka

używać miksera do tego wszystkiego, czy mieszając przygotowywać masę???

  Załączniki
 
  1. Joanna

Aniu możesz dodać kakao, jeśli wolisz. Co do czekolady to jeśli będzie ostudzona, to nie powinna się masa zwarzyć.

  Załączniki
 
  1. ania

czy zamiast czekolady można dodać kakao? troche boje się tego "zwarzenia", o którym ktoś wyżej pisa...

  Załączniki
 
  1. Aldona

Miałam okazję sprawdzić przepis i prawie się udało. Masa serowa był mało gęsta i zastanawiałam się nad dodatkową porcją budyniu, ale sobie darowałam. W trakcie pieczenia wyrósł niesamowicie, ale niestety opadł do połowy i był jakiś taki...

Miałam okazję sprawdzić przepis i prawie się udało. Masa serowa był mało gęsta i zastanawiałam się nad dodatkową porcją budyniu, ale sobie darowałam. W trakcie pieczenia wyrósł niesamowicie, ale niestety opadł do połowy i był jakiś taki mokry...Po nocy w lodówce i zrobieniu polewy efekt smakowy był o wiele lepszy Nie wyszła mi tylko ta warstwa czekoladowa. W trakcie dodawania do sera zaczęła się ścinać i wyszło jakoś tak marmurkowo...Na pewno efekt końcowy nie był taki jak na fotografii, ale ogólnie ciasto bardzo smaczne.

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Joanna

Viviano bardzo mnie to cieszy :-) Dziękuję za komentarz.

  Załączniki
 
  1. Viviena

bardzo zainteresowal mnie ten przepis więc od razu upieklam - R E W E L A C J A
polecam z ręką na sercu
pozdrawiam

  Załączniki
 
  1. Joanna

Szpulko tak, oczywiście, że możesz :-)

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony