Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Tort żabka

Tort w kształcie głowy żabki i parę małych żabek zrobionych z muffinów. Żabka nie jest trudna do wykonania. Do jej przygotowania można wykorzystać ulubiony tort. Dodatkowo potrzebne są również ulubione muffiny/ babeczki na oczy i zielona masa. Z pozostałej masy i muffinów/ babeczek można zrobić w łatwy sposób małe żabki.

Składniki:
Biszkopt kakaowy:

  • 6 jajek
  • lekko ponad ½ szklanki mąki pszennej
  • 1 kopiata łyżka kakao (po połączeniu kakao i mąki pszennej powinniśmy otrzymać ¾ szklanki)
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru (200g)
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Lekka masa budyniowa (do środka tortu):

  • 1 budyń waniliowy (może być również koloru czerwonego lub czekoladowy)
  • 500ml mleka
  • 4 listki żelatyny ( = 3 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku)
  • 200g słodkiej śmietany 30- 36%

Masa budyniowa (do obłożenia i dekoracji tortu):

  • 3 żółtka
  • 375g masła
  • 1,5 szklanki mleka (375ml)
  • ¾ szklanki cukru (150g)
  • 1,5 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1,5 kopiatej łyżki mąki ziemniaczanej (ok. 30g)

Dodatkowo:

  • ulubione muffiny/ babeczki
  • zielony i czerwony barwnik spożywczy
  • 2 czekoladowe markizy z białym kremem typu oreo
  • 2 okrągłe opłatki pod ciastka (u mnie o średnicy 7cm, które jeszcze troszkę przycięłam)
  • Lentilky (Smarties) lub M&M's
  • 2 patyczki do szaszłyków
  • żelki w kształcie krążków np. Apfelringe

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodać stopniowo cukier. Na końcu dodać po jednym żółtku.
  2. W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając łyżką drewnianą. W międzyczasie dodać wodę. (Dodając mąkę i wodę można dalej miksować mikserem, ale na najmniejszych obrotach. Miksować chwilę, tylko do połączenia składników).
  3. Tortownicę o średnicy 26cm wysmarować margaryną i posypać mąką lub wyłożyć dno tortownicy papierem do pieczenia.
  4. Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 min. w temperaturze 180°C. (Upieczony biszkopt najlepiej pozostawić na parę minut w piekarniku. Gdy lekko przestygnie, wyciągnąć go, odciąć ciasto od tortownicy i odwrócić do góry dnem na blat wyłożony papierem do pieczenia. W ten sposób uzyskamy płaski biszkopt). Chłodny biszkopt przeciąć tak, aby powstały 3 krążki.
  5. Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody.
  6. Budyń przygotować według przepisu na opakowaniu. Do ciepłego budyniu dodać żelatynę i dokładnie wymieszać. Pozostawić do ostygnięcia.
  7. Śmietanę ubić mikserem i wmieszać delikatnie do zimnego budyniu.
  8. Ciasto przełożyć masą i wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny.

2

  1. W tym czasie upiec ulubione muffiny/ babeczki.
  2. Przygotować masę budyniową. Szklankę mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami, cukrem waniliowym i mąką ziemniaczaną. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo zimny budyń.
  3. Troszkę masy odłożyć i wymieszać z czerwonym barwnikiem spożywczym. (Będzie ona potrzebna na zrobienie ust).
  4. Resztę masy wymieszać z zielonym barwnikiem spożywczym.
  5. Górę tortu zaokrąglić nożem, a następnie cały tort posmarować zieloną masą budyniową.

3

  1. Z dwóch babeczek ściągnąć papilotki i ściąć wypukłą górę. Posmarować je całe zieloną masą. Przymocować jako oczy na torcie za pomocą patyczków do szaszłyków. (Ścięta góra babeczki to przód oka). Następnie przyłożyć do każdej babeczki opłatek (który przyklei się do masy), a na opłatek przykleić przy pomocy masy połówkę markizy.
  2. Czerwoną masą namalować usta.
  3. Przygotować małe żabki. Resztą zielonej masy posmarować górę pozostałych muffinków. (Nie ściągamy papilotek).
  4. Żelki przeciąć na pół i wbić pionowo w masę. Smarties (albo m&m) podkleić masą i przykleić do żelki. Czerwoną masą namalować usta.

Smacznego.

Tort żabka

Tort żabka

Powiązane przepisy


Biorą udział w konwersacji

Komentarze (10)

  1. Kasia

czy te barwniki mogą być w żelu i w jakich proporcjach?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Kasia

Tak, w żelu są według mnie najlepsze. Barwnik dodaje się stopniowo do osiągnięcia porządanego koloru. Intensywność barwników jest różna, w zależności od firmy.

  Załączniki
 
  1. Diana

ale nie rozumiem co z tymi żelkami Może Pani bardziej mi to wyjaśnić to będzie mój pierwszy tort

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Diana

Żelki mają kształt krążka. Używasz jedną żelkę na jedną babeczkę. Żelkę należy przeciąć na pół i każdą połówkę wcisnąć pionowo w masę. (Robimy oczy żaby tak, jak na zdjęciach). Do środka żelki należy "przymocować" drażetkę smarties lub m&m,...

Żelki mają kształt krążka. Używasz jedną żelkę na jedną babeczkę. Żelkę należy przeciąć na pół i każdą połówkę wcisnąć pionowo w masę. (Robimy oczy żaby tak, jak na zdjęciach). Do środka żelki należy "przymocować" drażetkę smarties lub m&m, podklejając ją masą.

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Sylwia

super pomysł dziś podejmę się tego wyzwania, i zrobię mój pierwszy tort mam nadziję,że wyjdzie równie cudny. pozdrawiam

  Załączniki
 
  1. Emilia

Torcik jest super, te usta sa po prostu boskie
P.S. dla p. Karoliny (nie wiem w jakim wieku sa dzieci) ale proponuje na bazie żaby zrobić dwie twarze jej dzieciaczków
pozdrawiam serdecznie

  Załączniki
 
  1. anka

czy usta żaby i biel oczu można zrobić z masy marcepanowej-cukrowej?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    anka

Tak, można.

  Załączniki
 
  1. Karolina

Tort wydaje się bardzo prosty a jaki śliczny efekt końcowy ... Super
A Joanno masz może jakieś inne pomysły na tort mianowicie kształty wzory coś nowego w tamtym roku piekłam króliczka hmm a w tym...?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Karolina

Tak, pamiętam dla Twoich bliźniaków Wszystko co piekę dodaję na stronę. Nie mam przepisów na wyrost. Taką żabę możesz zrobić też pod siebie w wersji bezglutenowej.

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony