Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
64 Komentarzy

kopiec kreta

Przepis na tort kopiec kreta. Przepis z pewnością godny polecenia. Jest nieskomplikowany i jak na tort dość szybki do przygotowania. Zarazem jest bardzo smaczny i efektowny, szczególnie jeśli pokusicie się o zrobienie krecika z marcepanu. Ucieszy zarówno oko jak i podniebienie małych i dużych gości.

Składniki:
Ciasto czekoladowe:

  • 150g czekolady gorzkiej
  • 100g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 3 jajka
  • 100g masła lub margaryny
  • 100g mąki pszennej (w wersji bezglutenowej: 80g mąki kukurydzianej, ryżowej lub sojowej)
  • 25g mąki ziemniaczanej
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa:

  • 4 banany
  • 500g twarożku śmietankowego lub twarogu zmielonego z wiaderka
  • 400g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 3 śmietan- fix
  • 2 łyżki cukru
  • 4 łyżeczki cukru waniliowego
  • ok. 50g czekolady gorzkiej (lub mlecznej)

Dodatkowo:

  • trochę masy marcepanowej
  • kakao
  • żółty i zielony barwnik spożywczy
  • trochę cukru pudru do podsypania

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto. Czekoladę połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić do ostygnięcia.
  2. Cukier, cukier waniliowy, jajka, margarynę, mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia miksować mikserem ok. 2 minut, aż powstanie jednolite ciasto. Na końcu dodać roztopioną (chłodną, ale jeszcze płynną) czekoladę. Ciasto wyłożyć do tortownicy o średnicy 26cm, wysmarowanej margaryną i posypanej mąką. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut w temperaturze 180°C (Sprawdzić patyczkiem). Ciasto po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia.
  3. Łyżką wydrążyć środek ciasta, pozostawiając dno i gruby brzeg. Wydrążone ciasto pokruszyć.

2

  1. We wgłębieniu należy ułożyć połówki z trzech bananów.

3

  1. 4- ty banan rozgnieść na papkę widelcem. Czekoladę posiekać na małe kawałki. Twaróg utrzeć z rozgniecionym bananem, cukrem i cukrem waniliowym. Osobno ubić śmietanę na sztywno ze śmietan- fixami. Śmietanę wmieszać delikatnie do sera. Na końcu wmieszać delikatnie kawałki czekolady.
  2. Masę serową wyłożyć na ciasto, formując kopiec.

4

  1. Z góry posypać masę pokruszonym ciastem. (Ciasto można lekko docisnąć, aby nie spadało). Ciasto wstawić do lodówki.
  2. Przygotować krecika. Część masy marcepanowej zagnieść z kakao i uformować głowę i ręce krecika. Część masy zagnieść z żółtym barwnikiem i uformować nos i łapki. Resztę masy marcepanowej zagnieść z zielonym barwnikiem i uformować listki. (Jeśli masa będzie się kleić, podsypać ją cukrem pudrem i zagniatać dalej).

5

  1. Gotowego krecika i liście ułożyć na torcie. Ciasto przechowywać w lodówce.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

około 1 godz.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 25 min.
porcje

Liczba porcji:

około 16
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

kopiec kreta

kopiec kreta

kopiec kreta

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 7 lat temu
    Super ciasto . Wszystkim z rodziny bardzo smakowało . Polecam ;]
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 7 lat temu
    [b]Joanno[/b] wszystko do miski i zmiksować. Na końcu tylko dodajesz czekoladę 8)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 7 lat temu
    Witam . Mam pytanie . Czy składniki na cisto dodajemy wszystkie na raz czy w pewnej kolejności ? Pozdrawiam .
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    karolina · 7 lat temu
    popełniłam dziś to ciasto FANTASTYCZNE!! troszkę przeze mnie zmodyfikowane ale nie mogłam się oprzeć, żeby nie wylizać miski po kremie :P
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 7 lat temu
    [b]Roksano[/b] o średnicy 26cm.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Roksana · 7 lat temu
    Mam pytanie: Jakiej średnicy tortownicę najlepiej wziąć?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Stefan · 7 lat temu
    Proszę Pani, krety są ślepe. A poza tym ciasto super
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Onika · 7 lat temu
    MMM!!!!!! Aż mam smaka na te wszystkie wypieki. CUDO ! NAPEWNO to kiedyss spróbuję upiec
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marta · 7 lat temu
    Zrobiam Kopiec wraz z marcepanowym Krecikiem, może nie tak ślicznym i zgrabym jak Pani, ale 2latek i goście byli zachwyceni
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Maria · 7 lat temu
    Świetny przepis, zrobiłam kopiec na imprezę i został w momencie wchłonięty przez gości:) Może jeszcze tylko dodam ze trzeba go zrobić kilka godzin przed podaniem żeby zdążył się zmrozić.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    mako · 7 lat temu
    Super przepis i pyszne ciasto! Fantastyczny deser dla dorosłych i dla dzieci:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    IWONA · 7 lat temu
    WESOŁYCH ŚWIĄT.KOPIEC KRETA-PYSZNY.ROBIŁAM SYNOWI NA URODZINY. :lol:
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 7 lat temu
    [b]Oleńko[/b] myślę, że tak.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    olenka345 · 7 lat temu
    A mozna to ciasto mrozic?
    Znajac zycie jak zrobie to ciasto to nie bedzie przejedzone, a nie mam zamieru mojej pracy wyrzuca do kosza?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 8 lat temu
    [b]EwcikM[/b] możesz użyć kupnej masy marcepanowej, ale jeśli chcesz przegotować ją sama to tutaj znajdziesz przepis: http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy-dekoracje-z-marcepanu/335-przepis-na-marcepan-masa-marcepanowa-
    Smietan- fix po prostu pomiń. On tylko miał usztywnić śmietanę, ale nie jest konieczny.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    EwcikM · 8 lat temu
    Ciasto wygląda świetnie, krecik jest uroczy, przepis wydaje się jasny i nieskomplikowany, i mam zamiar go wykorzystać w niedalekiej przyszłości
    Mam tylko parę pytań:
    1) jak mogę zrobić masę marcepanową? Chodzi mi o sprawdzony i nieskomplikowany przepis
    2) w jakich proporcjach zastąpić śmietan-fix cukrem pudrem o którym pisałaś w komentarzach? czy dodać do niego jakąś żelatynę albo coś w tym rodzaju żeby wszystko lepiej się trzymało?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 8 lat temu
    [b]Aniu[/b] Bardzo mnie to cieszy. Trzymam kciuki za kolejne wypieki.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    ANIA · 8 lat temu
    Ciasto przepyszne! Wyszło identyczne jak na zdjęciu. Jestem pod wielkim wrażeniem, zamierzam wypróbować wiele innych przepisów :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    alex · 8 lat temu
    to jest bardzo dobre hahahahah
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ania · 8 lat temu
    To już wiem wszystko Dziękuję Ci bardzo A reszcie radzę się brać za pieczenie, bo ciasto wychodzi przepyszne!! Pozdrawiam!

Polub nas na ...

Początek strony