Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
 
64 Komentarzy

kopiec kreta

Przepis na tort kopiec kreta. Przepis z pewnością godny polecenia. Jest nieskomplikowany i jak na tort dość szybki do przygotowania. Zarazem jest bardzo smaczny i efektowny, szczególnie jeśli pokusicie się o zrobienie krecika z marcepanu. Ucieszy zarówno oko jak i podniebienie małych i dużych gości.

Składniki:
Ciasto czekoladowe:

  • 150g czekolady gorzkiej
  • 100g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 3 jajka
  • 100g masła lub margaryny
  • 100g mąki pszennej (w wersji bezglutenowej: 80g mąki kukurydzianej, ryżowej lub sojowej)
  • 25g mąki ziemniaczanej
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa:

  • 4 banany
  • 500g twarożku śmietankowego lub twarogu zmielonego z wiaderka
  • 400g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 3 śmietan- fix
  • 2 łyżki cukru
  • 4 łyżeczki cukru waniliowego
  • ok. 50g czekolady gorzkiej (lub mlecznej)

Dodatkowo:

  • trochę masy marcepanowej
  • kakao
  • żółty i zielony barwnik spożywczy
  • trochę cukru pudru do podsypania

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto. Czekoladę połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić do ostygnięcia.
  2. Cukier, cukier waniliowy, jajka, margarynę, mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia miksować mikserem ok. 2 minut, aż powstanie jednolite ciasto. Na końcu dodać roztopioną (chłodną, ale jeszcze płynną) czekoladę. Ciasto wyłożyć do tortownicy o średnicy 26cm, wysmarowanej margaryną i posypanej mąką. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut w temperaturze 180°C (Sprawdzić patyczkiem). Ciasto po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia.
  3. Łyżką wydrążyć środek ciasta, pozostawiając dno i gruby brzeg. Wydrążone ciasto pokruszyć.

2

  1. We wgłębieniu należy ułożyć połówki z trzech bananów.

3

  1. 4- ty banan rozgnieść na papkę widelcem. Czekoladę posiekać na małe kawałki. Twaróg utrzeć z rozgniecionym bananem, cukrem i cukrem waniliowym. Osobno ubić śmietanę na sztywno ze śmietan- fixami. Śmietanę wmieszać delikatnie do sera. Na końcu wmieszać delikatnie kawałki czekolady.
  2. Masę serową wyłożyć na ciasto, formując kopiec.

4

  1. Z góry posypać masę pokruszonym ciastem. (Ciasto można lekko docisnąć, aby nie spadało). Ciasto wstawić do lodówki.
  2. Przygotować krecika. Część masy marcepanowej zagnieść z kakao i uformować głowę i ręce krecika. Część masy zagnieść z żółtym barwnikiem i uformować nos i łapki. Resztę masy marcepanowej zagnieść z zielonym barwnikiem i uformować listki. (Jeśli masa będzie się kleić, podsypać ją cukrem pudrem i zagniatać dalej).

5

  1. Gotowego krecika i liście ułożyć na torcie. Ciasto przechowywać w lodówce.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

około 1 godz.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 25 min.
porcje

Liczba porcji:

około 16
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

kopiec kreta

kopiec kreta

kopiec kreta

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kamila · 1 lat temu
    Czy można zamiast sera twarogowego użyć mascarpone?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Karola · 2 lat temu
    zamierzam zrobić to ciasto tylko w wersji babeczkowej mam pytanie: ile w przybliżeniu wyjdzie tych babeczek z tej ilości masy? ;-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Olga · 3 lat temu
    Bardzo dobre
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 3 lat temu
    [b]Stanisławo[/b] tak, możesz zrobić dzień wcześniej. Jeśli ciasto nie będzie rozkrojone, to banany nie ściemnieją.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    stanislawa · 3 lat temu
    Witam,czy ciasto mozna upiec na dzien przed podaniem? Banany nie zczernieja?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Basia · 3 lat temu
    Za dużo proszku do pieczenia,daje się tylko łyżeczkę....
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 4 lat temu
    [b]Pati[/b] właściwie dowolny. Na każdym Ci wyjdzie. Kup sobie twaróg w wiaderku dowolnej firmy, tylko taki czysty twaróg bez dodatków.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Pati · 4 lat temu
    mam pytanie, jaki to dokładnie ma być twaróg? ciasto wygląda tak apetycznie że muszę wypróbować!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marzanna · 4 lat temu
    po prostu pycha
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Anna · 4 lat temu
    w weekend upiekłam to ciasto moje 5 -letnie dziecko ogromnie się zajadało nie mówiąc już o mężu, przepyszne ciasto ,polecam wszystkim rewelacja !
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agata · 4 lat temu
    z tego przepisu wykorzystałam przepis na ciasto, środek zrobiłam ze śmietany kremówki i galaretki cytrynowej, PYCHA
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika Wankowicz · 4 lat temu
    Czemu ja szybciej nie zrobiłam tego torciku?! On na prawde powinien być bardziej rozreklamowany, każdy powinien go spróbować, masa jest przepyszna cos a la straciatella, ciasto mimo prostoty wykonania jest przepyszne i to wykonanie niby banalne a jednak człowiek sam się do siebie uśmiecha, że tak fajnie to wszystko wygląda od dzisiaj będę każdemu niosła wieść o torciku kopiec kreta. Co do samego mojego kreta to usłyszałam kilka niewybrednych komentarzy na jego temat :eek: że niby bardziej wygląda jak podziemne potwory z filmu "wstrząsy" :eek: ale się nie zrażam i zdjęcia i tak zamieściłam w galerii :-* hehehe. Dziękuję Joanno za super przepis i na prawde bardzo bardzo polecam Wszystkim. :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agnieszka · 5 lat temu
    Torcik wyszedł pyszny:) jak na zdjęciu
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 5 lat temu
    [b]Agnieszko[/b] moim zdaniem niepotrzebne są dodatkowe owoce.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    agnieszka · 5 lat temu
    zabieram sie wlasnie do pracy, choc mysle o pewnych modyfikacjachi, dlatego chce zapytac Autorki co mysli o tym, by dno ciasta wylozyc dodatkowo wisniami? Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 5 lat temu
    [b]Agato[/b] tak.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agata · 5 lat temu
    czy można zrobić bez śmietan-fixów ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    asia · 5 lat temu
    Witam. Polecam ten przepis bo kopiec był rewelacyjny!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    oali · 5 lat temu
    łatwe ciasto do zrobienia ale ja robie je inaczej:_}
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    ALA · 5 lat temu
    ["Marta"]Zrobiłam Kopiec wraz z marcepanowym Krecikiem, może nie tak ślicznym i zgrabnym jak Pani, ale 2latek i goście byli zachwyceni :)[Marta]

Polub nas na ...

Początek strony