Tort koń

Urodzinowy tort w kształcie głowy konia, który upiekłam na 6- te urodziny mojej najmłodszej córeczki Tosi. Jest to tort o klasycznym kształcie z prostą dekoracją z czekoladowej masy maślanej i niewielkiej ilości masy cukrowej. Tort zrobiłam w wersji bezglutenowej ze względu na moją bezglutenową, drugą córcię. Zdecydowałam się na blaty z ciasta brownie i ciasta babkowego na budyniach, przełożonych musem malinowym. Tort jest bardzo smaczny, nasze smaki ;) Jest wysoki i przez ciasto brownie bardzo sycące. Polecam kroić cienkie porcje.

Jeśli tort nie musi być bezglutenowy, to można skorzystać z przepisu na klasyczne brownie: "Brownie", piekąc go tak samo jak brownie bezglutenowe poniżej tj. dzieląc składniki na pół i piekąc dwa blaty.

Składniki na tortownicę o śr. 17cm, tort jest wysoki na 14cm:

Brownie bezglutenowe:

  • 300 g czekolady gorzkiej (50% Kakao)
  • 200 g masła
  • 180 g cukru
  • 4 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 30 g kakao
  • 100 g mąki gryczanej lub jaglanej

Babka budyniowa:

  • 2 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 45 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 100 g masła
  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (jedno opakowanie waga ok. 37g)
  • 1 lekko kopiata łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Mus malinowy:

  • 350 g mrożonych malin
  • 5 łyżek cukru
  • 5 płaskich łyżeczek żelatyny w proszku
  • 5 łyżek zimnej wody
  • 350 ml słodkiej śmietany 30- 36%

Masa maślana do obłożenia tortu:

  • 250 g masła, temperatura pokojowa
  • 250 g słodzonego mleka skondensowanego, temperatura pokojowa
  • 100 g czekolady gorzkiej (50% kakao)

Do dekoracji:

  • 200 g masła, temperatura pokojowa
  • 200 g słodzonego mleka skondensowanego, temperatura pokojowa
  • trochę czekolady gorzkiej lub kakao
  • kawałek białej masy cukrowej + beżowy i brązowy barwnik spożywczy w żelu
  • kawałek czarnej masy cukrowej na oczy

Dodatkowo:

  • wysoka obręcz do tortu/ rant (ok. 15cm)
  • silikonowa szpatułka
  • szpatułka/ łopatka do kremu
  • wysoka packa/ skrobka

Sposób przygotowania:

  1. Dno tortownicy o średnicy 17cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Odstawić na bok.
  2. Przygotować pierwsze ciasto brownie: 150g czekolady połamać na kawałki i razem ze 100g masła roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić do ostygnięcia.
  3. 50 g mąki wymieszać z 15g kakao.
  4. 2 jajka ubić z 90g cukru na jasną, kremową masę. Zmniejszyć obroty na średnie i wlewać stopniowo roztopioną czekoladę z masłem. (Czekolada z masłem może być lekko ciepła). Następnie wmieszać silikonową szpatułką mąkę z kakao.
  5. Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy.
  6. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. (Wierzch powinien być upieczony, a środek wilgotny). Formę z ciastem wyciągnąć od razu z piekarnika i pozostawić na kratce kuchennej do ostygnięcia.
  7. Chłodne brownie wyciągnąć z formy i w ten sam sposób upiec drugie brownie.
  8. Dno tortownicy o średnicy 17cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Odstawić na bok.
  9. Przygotować babkę budyniową: Masło roztopić. Pozostawić do ostygnięcia.
  10. W miseczce wymieszać budynie w proszku z proszkiem do pieczenia. (Polecam wymieszać trzepaczką. Wówczas nie będzie grudek, a proszek będzie jak przesiany ;)).
  11. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z ⅔ ilości cukru pudru i z cukrem waniliowym na jasną, kremową masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach wlewać cienkim strumieniem chłodne, ale płynne masło.
  12. Zmniejszyć obroty miksera na najniższe i dodać budynie z proszkiem. Miksować krótko, tylko do połączenia się składników.
  13. Osobno ubić białka ze szczyptą soli na sztywno. Dalej miksując, dodawać stopniowo resztę cukru pudru.
  14. Pianę z białek wmieszać delikatnie szpatułką do masy jajeczno- maślanej (stopniowo i powoli rozrzedzając masę).
  15. Ciasto wyłożyć do przygotowanej tortownicy. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Po upieczeniu ciasto wyciągnąć z piekarnika i pozostawić w formie na kratce kuchennej do ostygnięcia.
  16. Przygotować mus malinowy: Żelatynę namoczyć w 5 łyżkach zimnej wody. Pozostawić do napęcznienia na ok. 5- 10 minut. Do garnka włożyć maliny i zasypać cukrem. Podgrzewać, mieszając, aż cukier się rozpuści, a maliny rozmrożą. Ściągnąć garnek z pieca i zmiksować blenderem na gładką masę, a następnie przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się pestek. Powstały mus malinowy ponownie zagotować, ściągnąć garnek z palnika i zalać napęczniałą żelatynę, mieszając trzepaczką, aż do jej rozpuszczenia. Masę pozostawić do ostygnięcia. Chłodną włożyć do lodówki zaglądając co jakiś czas, a gdy zacznie tężeć (u mnie po ok. 45 minutach) ubić śmietanę na sztywno i wmieszać do musu malinowego.
  17. Na paterze ułożyć ciasto brownie. Zacisnąć obręcz do tortu i wyłożyć połowę musu malinowego. Przykryć ciastem babkowym, wyłożyć resztę musu i przykryć drugim brownie, odwracając go do góry dnem, aby tort był płaski.
  18. Tort wstawić do lodówki na kilka godzin lub noc do lodówki.
  19. Po tym czasie przygotować masę maślaną do obłożenia tortu: Czekoladę połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej. Odstawić do ostygnięcia.
  20. Masło utrzeć mikserem na najwyższych obrotach na jasną, kremową masę. Dalej miksując, wlewać cienkim strumieniem słodzone mleko skondensowane. Miksować, aż powstanie gęsty krem. Następnie dalej miksując na niskich obrotach, wlewać cienkim strumieniem płynną, ale chłodną czekoladę. Miksować dalej na niskich obrotach przez kilka minut, aby odpowietrzyć masę.
  21. Schłodzony tort posmarować najpierw cienką warstwą masy maślanej, aby przykleić okruszki z ciasta. Schłodzić w lodówce do czasu, aż masa stwardnieje. Następnie otynkować tort resztą masy i wygładzić skrobką. Wstawić do lodówki.
  22. Przygotować dekorację: Z masy cukrowej zrobić nos, oczy i uszy. Ułożyć na torcie. Z masła i mleka słodzonego skondensowanego przygotować masę maślaną, jak powyżej. Połowę zabarwić małą ilością roztopionej czekolady lub kakao, drugą połowę większą ilością czekolady lub kakao. Z masy maślanej zrobić grzywę koniowi. (Użyłam tylki 1M Wiltona).
  23. Tort schłodzić w lodówce, co najmniej do czasu stwardnienia masy.
Tort koń Tort koń Tort końTort koń