Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
114 Komentarzy

Tęczowy tort

Oto obiecany tort tęczowy z okazji przekroczenia 10 tys. fanów na facebooku. Wszystkim Wam, którzy polubiliście Domowe Wypieki serdecznie dziękuję. Z okazji takiego święta mam dla Was przepis na tort w kolorach tęczy. Taki wypiek z pewnością rozjaśni szare, jesienne dni.

Blaty tortu zrobione są z jednego z moich ulubionych ciast ucieranych i przełożone lekkim kremem z serka marcarpone i bitej śmietany.

Przed przystąpieniem do ucierania ciasta, wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.

Składniki:
Ciasto (składniki na 6 blatów):

  • 360g masła
  • 210g cukru
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 6 jajek
  • 300g mąki pszennej
  • 120g mąki ziemniaczanej
  • 6 łyżeczek proszku do pieczenia
  • 6 łyżeczek mleka

Krem:

  • 500g serka mascarpone
  • 500ml słodkiej śmietany 30- 36%
  • 3 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

  • barwniki spożywcze w żelu (czerwony, niebieski i żółty)*
  • ewentualnie jakieś słodycze do dekoracji
  • papier do pieczenia

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dalej ubijając dodać po jednym jajku. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i razem z mlekiem wmieszać stopniowo do ciasta. (Mąki i mleko dodawałam stopniowo, miksując mikserem na niskich obrotach. Nie miksować za długo). Ciasto podzielić na 6 równych części. (Najdokładniej jest, gdy zważymy całe ciasto i podzielimy je przez 6). Każdą część ciasta przełożyć do osobnej miseczki. Dodać trochę barwnika i wymieszać, aż powstanie jednolita masa.

2

  1. Ciasto przełożyć do tortownic lub foremek (o średnicy 20cm). Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i zacisnąć obręcz.

3

  1. Piec po 3 blaty w nagrzanym piekarniku ok. 15- 20min. w temperaturze 180°C. Po upieczeniu ściągnąć obręcz i gorące ciasto przełożyć do góry dnem na blat wyłożony papierem do pieczenia. (Polecam użycie papieru do pieczenia zarówno do pieczenia jak i do studzenia ciasta. Dzięki niemu do papieru przyklei się ta „przypieczona” część ciasta i otrzymamy ładne, kolorowe blaty).

4

5

6

  1. Blaty pozostawić do ostygnięcia.
  2. Przygotować krem. Zimną śmietanę i zimny serek mascarpone przełożyć do miski i zmiksować razem na sztywną, puszystą masę. Pod koniec ubijania dodać cukier puder.
  3. Na paterze układać po kolei blaty: fioletowy, niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy i czerwony i przekładać je kremem.

7

  1. Cały tort obłożyć resztą kremu i udekorować według uznania.

Smacznego.

* Można użyć pojedynczych barwników: fioletowy, niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy i czerwony lub z 3 podstawowych zrobić resztę: czerwony i niebieski = fioletowy, niebieski i żółty = zielony, czerwony i żółty = pomarańczowy.  Polecam barwniki firmy Wilton z żelu (w kubeczkach). Przy dodawaniu barwników do ciasta proszę uwzględnić, że upieczone ciasto wychodzi ciemniejsze niż surowe.

Tęczowy tort

Tęczowy tort

Tęczowy tort

Tęczowy tort

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    kamila · 5 lat temu
    na ile osob wychodzi tort z teo przepisu ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    ania · 5 lat temu
    [quote]Dziękuję za odpowiedź, ale właściwie czemu nie można w ten sposób?[/quote]
    Poniewaz wyjdzie Ci w najlepszym razie guma, lub zakalec, ciasto powinno oddychać, warstwy od dna przykryte papierem i zalane kolejnym ciastem zwyczajnie sie "uduszą"
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Piotrek · 5 lat temu
    Czy można piec blaty w następujący sposób. Ciasto w trzech kolorach wlewamy do jednej tortownicy oddzielając poszczególne kolory papierem do pieczenia? Papier można wyciąć odrysowując tortownicę.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    NATALIA · 5 lat temu
    czy jeśli nie znajdę nigdzie barwników (nie mam już niestety czasu, żeby zamówić z allegro) to mogę użyć galaretek? dodać je do biszkoptów?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      Nie, nic z tego nie będzie. Nie uzyskasz ładnych kolorów. Jak nie dostaniesz barwników spożywczych to lepiej zrób inny tort, bo szkoda Twojej pracy.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    jola · 5 lat temu
    ja takze jutro zamierzam z moimi wnuczkami upiec to cudo a poza alegro gdzie mozna nabyc te barwniki
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Małgośka · 5 lat temu
    Barwniki można kupić na Allegro, ja kupiłam w proszku w słoiczkach. Wypróbowałam je na święta, dodaje się ich dosłownie czubek wykałaczki, czyli są bardzo wydajne i mają dość długie terminy ważności, bo niektóre nawet do 2016r. Tort planuję upiec na sobotę na 12 ur córki, ciekawa jestem co mi z tego wyjdzie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Amanda · 5 lat temu
    A gdzie można kupić barwniki spożywcze .?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    agatka · 5 lat temu
    Jeju ale tort!!! Zrobię go na urodziny mojej córeczce - ona uwielbia tęczę, a to będzie niezwykła niespodzianka!
    Wspaniała strona, przepisy i porady. Będę tu często zaglądać, bo lubię piec tylko ze sprawdzonych przepisów
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Paula · 5 lat temu
    Czy zamiast barwników w żelu mogę użyć w proszku? Jeśli tak, to jaka będzie różnica?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      Mogą być również barwniki w proszku. Należy je uprzednio rozpuścić w minimalnej ilości wody np. w 1 łyżeczce.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    dominika · 5 lat temu
    cudownie wygląda jutro je robię dzięki za tę stronę.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ania · 5 lat temu
    Disaster rainbow cake failed wymierzyłam dokładnie składniki jak nigdy primo nie wyrosło czy to wina proszku ?? Mam sześć części chudych jak anoreksja ale mi smutno
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marta · 5 lat temu
    przepraszam za głupie pytanie, ale wg obliczeń żeby zwiększyć ilość składników wychodzi mi np 8,6 jajka - to lepiej dać już 9 czy jeszcze 8?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marta · 5 lat temu
    czy robiąc krem mogę dodać skórkę i sok z cytryny? bo znalazłam taki myk w innym podobnym przepisie
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      Możesz, tylko soku z cytryny dałabym niedużo, aby krem się nie zwarzył. Skórkę możesz wmieszać spokojnie na samym końcu do gotowej masy.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Paulina · 5 lat temu
    wygląda super! Jak piec 3 blaty za jednym razem? w 3 tortownicach? w jednej to by się chyba zlało?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika · 5 lat temu
    Upiekłam na urodziny znajomej, zrobił wrażenie piorunujące i wszyscy zajadali się aż im się uszy trzęsły, łącznie ze mną. Wygląda i smakuje wyśmienicie. Planuję zrobić go na Święta w wersji ozdobionej bałwankami itd pozdrawiam serdecznie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    ewelina · 5 lat temu
    Udalo mi sie :-) narazie upiekłam kolorowe blaty wieczorem bede przekładać masą...a jutro będziemy kosztować z gośćmi :-D
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    anna · 5 lat temu
    witam nie pieke na codzien wiec wole sie pani zapytac o jajka i mleko.Czy jajka maja byc w cale i mleko czy to ma byc 6 luzeczek mleka zwyklego czy w poszku z gory dziekuje ania
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Sylwia · 5 lat temu
    Proszę o informację na ile osób przeznaczony jest taki tort.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kasia · 5 lat temu
    Czy mozna do tego tortu zrobic inny krem, np na bazie masła?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Maja · 5 lat temu
    Gdzie można kupić takie barwniki?

Polub nas na ...

Początek strony