Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Tęczowy tort z galaretek

Tęczowy tort zrobiony z sześciu galaretek w kolorach tęczy i cienkich blatów ciasta, tych samych co w torcie Księcia Regenta. Tort jest nie za słodki, kolorowy i stabilny. Dzięki różnokolorowym galaretkom bardzo ładnie się prezentuje. Całość pokryta jest bitą śmietaną zabarwioną barwnikiem spożywczym na niebiesko. Barwnik można pominąć i zrobić klasyczną bitą śmietanę.

Składniki:
Ciasto:

  • 8 jajek
  • 140g cukru
  • 140g mąki pszennej
  • 50g masła

Nadzienie:

  • 6 galaretek w kolorze: fioletowy, niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy i czerwony

Dodatkowo:

  • ok. 700ml słodkiej śmietany 30- 36%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • ewentualnie barwnik spożywczy

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto. Masło roztopić. Ostudzić. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z 70g cukru na puszystą masę. Białka ubić z 70g cukru. Masę żółtkową dodać do ubitych białek i wymieszać delikatnie szpatułką lub łyżką drewnianą. Dodać stopniowo mąkę. Na końcu dodać roztopione masło.
  2. Zamkniętą obręcz tortownicy o średnicy 26cm położyć na papierze do pieczenia. Do obręczy nałożyć trochę ciasta i rozsmarować cienko na całej powierzchni tak, aby powstał okrąg o średnicy 26cm. (Krążek ma być cienki, mniej więcej jak naleśnik). W ten sposób przygotować 7 krążków.

2

  1. Piec krążki jeden po drugim w nagrzanym piekarniku około 8- 10min. w temperaturze 180°C. Upieczone placki powinny być jasne i ewentualnie przyrumienione na bokach.

3

  1. Pierwszy krążek ciasta ułożyć na paterze i zacisnąć wokół niego obręcz do tortu.
  2. Fioletową galaretkę rozpuścić w 250ml wrzątku. Ostudzić, włożyć do lodówki i gdy zacznie tężeć wylać na pierwszy krążek.
  3. Przykryć drugim krążkiem. Wstawić do lodówki.
  4. Niebieską galaretkę rozpuścić w 250ml wrzątku. Ostudzić, włożyć do lodówki i gdy zacznie tężeć wylać na drugi krążek. Przykryć trzecim krążkiem i wstawić do lodówki.
  5. Analogicznie przygotować galaretkę zieloną, żółtą, pomarańczową i czerwoną. Ciasto wstawić na parę godzin do lodówki, aby wszystkie galaretki dobrze stężały. (Można przyśpieszyć cały proces robiąc po dwie galaretki jednocześnie, gdy ostygną jedną chłodzić w lodówce, a drugą włożyć na chwilę do zamrażalnika).

4

  1. Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder i ewentualnie trochę barwnika spożywczego. Śmietaną posmarować górę i bok tortu. Resztę śmietany przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki i zrobić kwiatki (kręcąc ślimaki od środka na zewnątrz).

Smacznego.

zegarek

Całkowity czas przygotowania:

około 3- 4godz.
porcje

Liczba porcji:

ok. 12- 16
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Tęczowy tort z galaretek

tort tęczowy z galaretek

tort tęczowy z galaretek

tort tęczowy z galaretek

Powiązane przepisy


Biorą udział w konwersacji

Komentarze (29)

  1. Czesia

Spokojnie możecie robi ten tort w tortownicy. Robiłam już go 3 razy i dziś zrobię jeszcze raz. Osobiście daję dla lepszego efektu kolorystycznego po 2 galaretki tego samego koloru na 300 ml wody. Czekam jedynie aż naprawdę zaczną konkretnie teżeć...

Spokojnie możecie robi ten tort w tortownicy. Robiłam już go 3 razy i dziś zrobię jeszcze raz. Osobiście daję dla lepszego efektu kolorystycznego po 2 galaretki tego samego koloru na 300 ml wody. Czekam jedynie aż naprawdę zaczną konkretnie teżeć i dobiero nakładam łyżką na blat. Nic się nie wyleje,gdy są naprawdę bardzo gęste. Co do placków to Pani Joanna ma rację, że nic nie doradziła, ponieważ skurczą się podczas pieczenia, ale tylko trochę. Na pewno wam wydzie, powodzenia

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Agnieszka

Dzień dobry, chcemy z Mężem zrobić ten tort na jego urodziny
i mam pytanie dotyczące galaretek - czy rozpuszczała Pani po prostu połowę galaretki w tych 250ml czy całą? Na opakowaniu mamy, żeby galaretki rozpuścić w 500ml i się zastanawiam czy w...

Dzień dobry, chcemy z Mężem zrobić ten tort na jego urodziny
i mam pytanie dotyczące galaretek - czy rozpuszczała Pani po prostu połowę galaretki w tych 250ml czy całą? Na opakowaniu mamy, żeby galaretki rozpuścić w 500ml i się zastanawiam czy w o połowę mniejszej ilości wody galaretka cała się rozpuści?

Z góry dziękuję za odpowiedź

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Agnieszka

Agnieszko, całą galaretkę w 250ml wrzątku. Rozpuści się (wiadomo trudniej niż w większej ilości płynów, ale też się da )

  Załączniki
 
  1. Agnieszka    Joanna Moderator

Jeszcze jedna rzecz - placki nie skurczą się w pieczeniu? będa nadal pasować do blaszki i nie zaleje ich galaretka z każdej strony?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Agnieszka

W tortownicy galaretka wypłynie. Musi być obręcz do tortu.

  Załączniki
 
  1. ola

A czy tort niebedzie suchy? Nietrzeba nasaac plackow?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    ola

Nie będzie suchy. Blaty są cieniutkie, a między nimi dużo galaretki

  Załączniki
 
  1. Ula

Witam, chciałam upiec ten torcik dla moje synka na 2-gie urodziny. Niestety nie mam obręczy do tortów. Czy robiąc warstwy w tortownicy powinnam wykładać nieco bardziej stężałą galaretkę i nie dociskać placków? No i co będzie jeżeli użyję...

Witam, chciałam upiec ten torcik dla moje synka na 2-gie urodziny. Niestety nie mam obręczy do tortów. Czy robiąc warstwy w tortownicy powinnam wykładać nieco bardziej stężałą galaretkę i nie dociskać placków? No i co będzie jeżeli użyję kwadratowej tortownicy? Czy lepiej nie zabierać się za pieczenie?

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Ula

W takim wypadku trudno mi doradzić. Bez obręczy galaretka może wypływać bokami jeśli krążki nie będą idealnie dotykać obręczy tortownicy. Tak jak napisałaś nie radzę robić. Radzę zaopatrzyć się w obręcz do tortów. Przyda się do tortów, które...

W takim wypadku trudno mi doradzić. Bez obręczy galaretka może wypływać bokami jeśli krążki nie będą idealnie dotykać obręczy tortownicy. Tak jak napisałaś nie radzę robić. Radzę zaopatrzyć się w obręcz do tortów. Przyda się do tortów, które wymagają tężenia.

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Janina

super przepis ciasto przepyszne

  Załączniki
 
  1. Sylwunia

Jak piec gora ?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Sylwunia

Piekę przy ustawieniach góra- dół.

  Załączniki
 
  1. Klaudia

Witam. Czy którejś Pani przy krojeniu tego torta galaretka i ciasto rozlatywały się ?

  Załączniki
 
  1. Kasia

dziś piekłam na próbę z 1/2 porcji. Placki piekłam o różnych grubościach żeby sprawdzić które mi najlepiej będą pasowały - takie całkiem cienkie kruszyły się i mocno spiekły na bokach. czy dno formy wykładać folią przed składaniem tortu? i czy...

dziś piekłam na próbę z 1/2 porcji. Placki piekłam o różnych grubościach żeby sprawdzić które mi najlepiej będą pasowały - takie całkiem cienkie kruszyły się i mocno spiekły na bokach. czy dno formy wykładać folią przed składaniem tortu? i czy galaretka ma być bardzo mocno ścięta przed wylaniem na pierwszy krążek - bo moja podeszła pod placek i trochę przez to zmiękł.pozdrawiam Kasia

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Kasia

Musiałaś piec za długo te cienkie placki. One powinny być lekko rumiane po bokach, a w środku miękkie, a chrupiące ewentulanie po bokach. Powinny wyglądać tak jak na zdjęciu.
Galaretkę wylewałam lekko tężejącą. Tort najlepiej składać nie w...

Musiałaś piec za długo te cienkie placki. One powinny być lekko rumiane po bokach, a w środku miękkie, a chrupiące ewentulanie po bokach. Powinny wyglądać tak jak na zdjęciu.
Galaretkę wylewałam lekko tężejącą. Tort najlepiej składać nie w tortownicy, a przy użyciu specjalnej obręczy do tortu. Obręcz do tortu można zacisnąć dokładnie wokół placka, natomiast w tortownicy mogą być luki i galaretka tak, jak piszesz będzie uciekać.

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Sylwia

świetnie wygląda i świetnie smakuje Robi się go dłużej niż potem je, tak szybko się rozszedł w moim mieszkaniu
Ciasta wystarczyło mi tylko na 6 placków, bo robiłam je po kolei, gdyż bałam się, że jak zostawię ciasto bez formy to może się z nim...

świetnie wygląda i świetnie smakuje Robi się go dłużej niż potem je, tak szybko się rozszedł w moim mieszkaniu
Ciasta wystarczyło mi tylko na 6 placków, bo robiłam je po kolei, gdyż bałam się, że jak zostawię ciasto bez formy to może się z nim coś stać pod wpływem ciepła. Jednak nie zrobiło to większej różnicy, po prostu galaretka kończyła stos Polecam, bo jest do wykonania nawet przez początkującą panią domu, jestem tego przykładem.

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Angelika

Joasiu, a nie można piec placków po kolei w tortownicy?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Angelika

Można, ale jaki miałoby to sens. Jeśli chciałabyś piec jeden placek po drugim to dokładnie nie wiesz ile ciasta nałożyć, a według przepisu rozkładasz całe ciasto na 7 placków. Poza tym za każdym razem musiałabyś odczekać, aż tortownica...

Można, ale jaki miałoby to sens. Jeśli chciałabyś piec jeden placek po drugim to dokładnie nie wiesz ile ciasta nałożyć, a według przepisu rozkładasz całe ciasto na 7 placków. Poza tym za każdym razem musiałabyś odczekać, aż tortownica przestygnie, żeby nałożyć kolejną porcję, a jeśli masz przygotowane placki na papierze do pieczenia to tylko jeden ściągasz z blachy i nakładasz drugi i od razu wkładasz do piekarnika. Tak, że nie widzę zalet pieczenia w tortownicy.

Czytaj więcej
  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony