Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Tort Księcia Regenta

Oto najpopularniejszy tort w Bawarii. Można go dostać dosłownie w każdej kawiarni i cukierni na Bawarii. Tort powstał w 1886 roku na cześć księcia- regenta Luitpolda, sprawującego wówczas władze w Bawarii. Składa się z siedmiu cieniutkich, biszkoptowych krążków, przełożonych czekoladowym kremem i pokrytym czekoladą. 7 krążków ma odzwierciedlać 7 regionów Bawarii. Dawniej tort pieczony był z ośmiu krążków, ale odkąd Rheinpfalz nie należy do Bawarii tort piecze się tylko z siedmiu. W oryginalnej wersji jest pokryty tylko czekoladą lub kuwerturą, bez żadnych ozdób. Oczywiście, jeśli ktoś chce można go dowolnie udekorować np. bitą śmietaną.

 Składniki:
Ciasto:

  • 8 jajek
  • 140g cukru
  • 140g mąki pszennej
  • 50g masła

Krem budyniowy:

  • 400ml mleka
  • 1 opakowanie budyniu czekoladowego bez cukru
  • 1 łyżka cukru
  • 100g kuwertury gorzkiej
  • 300g masła

Poncz:

  • 50ml rumu
  • 100ml wody
  • 1 łyżeczka cukru

Polewa:

  • 250g gorzkiej czekolady
  • 1,5 łyżki oleju zwykłego

Sposób przygotowania:

  1. Masło roztopić. Ostudzić.
  2. Oddzielić żółtka od białek.
  3. Żółtka utrzeć z 70g cukru na puszystą masę.
  4. Białka ubić z 70g cukru.
  5. Masę żółtkową dodać do ubitych białek i wymieszać delikatnie. Dodać stopniowo mąkę i delikatnie mieszać. Na końcu dodać roztopione masło.
  6. Zamkniętą obręcz z tortownicy o średnicy 26cm położyć na papierze do pieczenia. Do obręczy nałożyć trochę masy i rozsmarować cienko na całej powierzchni tak, aby powstał okrąg o średnicy 26cm. W ten sposób przygotować 7 krążków.

02

  1. Piec krążki jeden po drugim w nagrzanym piekarniku ok. 8- 10 min.ut w temperaturze 180°C. Upieczone placki powinny być jasne i ewentualnie lekko przyrumienione na bokach. (Za mocno przypieczone będą się łamać).

03

  1. Kuwerturę pokroić na małe kawałki.
  2. Z mleka, budyniu i cukru przygotować budyń. Budyń rozmieszać z łyżką cukru i niewielką ilością mleka. Resztę mleka zagotować. Rozmieszany budyń wlać do gotującego się mleka i gotować na małym ogniu ok. 1 minuty mieszając, aż budyń zgęstnieje. Na końcu dodać kuwerturę i mieszać, aż się rozpuści. Ugotowany budyń przykryć folią spożywczą i pozostawić do ostygnięcia.
  3. Masło utrzeć mikserem. Dalej miksując, dodać stopniowo zimny budyń.
  4. Przygotować poncz. Lekko ciepłą wodę wymieszać z rumem i cukrem.
  5. Pierwszy placek położyć na paterze. Nasączyć go ponczem i nałożyć cienką warstwę kremu. Nałożyć kolejny placek, nasączyć i posmarować kremem. Tak postępować, aż do wyczerpania wszystkich placków (nie smarować jeszcze góry i boku tortu). Tort wstawić na 1 godz. do lodówki.
  6. Po tym czasie można bok tortu wyrównać, obcinając go nożem. (Oczywiście nie ma takiej potrzeby, jeśli tort wyszedł równy).
  7. Resztę kremu wyłożyć na górę i bok tortu. Wyrównać. Tort znowu wstawić do lodówki. (Wstawiłam na ok. 3 godziny, aby masa ładnie stwardniała).

04

  1. Czekoladę połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej z olejem. Czekoladę wylać na tort i wysmarować nią górę i bok tortu.

Uwaga: Czekoladę ładnie można rozprowadzić na górze tortu, nalewając czekoladę na środek i przechylając całą paterą z tortem w różne strony, tak aby masa rozlała się po całej powierzchni, a nadmiar ściekł na boki.

Przepis pochodzi z tej strony, autor: ep1312, „Prinzregenten-Torte”.

zegarek

Czas przygotowania:

około 60 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 70 min.
porcje

Liczba porcji:

około 16
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Tort Księcia Regenta

Tort Księcia Regenta

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (17)

  1. Joanna

Kiniu może być czekolada. Kuwerturę dostaniesz w supermarkecie.

  Załączniki
 
  1. kinia

hej mam pytanie czy kuwerture mozna zastapic zwykla gorzka czekolada?! i gdzie mozna by bylo dostac ewentualnie kuwerture?! Z gory dziekuje za odpowiedz

  Załączniki
 
  1. www.wenus-lifestyle.pl

Genialnie się prezentuje :P

  Załączniki
 
  1. Joanna

Sam tort fajny, smaczny. Ale na taką blaszkę o której jest wspomniane w przepisie, składników jest zdecydowanie za mało! Zarówno w plackach jak i masie budyniowej...

  Załączniki
 
  1. Joanna

Izko możesz dać mleczną czekoladę lub pół na pół jak wolisz.

  Załączniki
 
  1. Izka

Planuję upiec tego torta bo prezentuje się wspaniale ale mam pytanie odnośnie polewy- czy można użyć zamiast gorzkiej czekolady melczną? Albo pól na pól mlecznej z gorzką? Zazwyczaj jak robilam jakiś placek z polewą z gorzkiej czekolady to...

Planuję upiec tego torta bo prezentuje się wspaniale ale mam pytanie odnośnie polewy- czy można użyć zamiast gorzkiej czekolady melczną? Albo pól na pól mlecznej z gorzką? Zazwyczaj jak robilam jakiś placek z polewą z gorzkiej czekolady to dominowala ona smakiem i byla zdecydowanie zbyt wyrazista. Stąd moje pytanie

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. nikas

[quote]
W oryginale jest skrobia kukurydziana, którą ewentualnie można zastąpić mąką kukurydzianą a nawet mąką ziemniaczaną.

  Załączniki
 
  1. Tonieja

Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź.Jeszcze raz gratulacje pięknej i smakowitej pasji

  Załączniki
 
  1. Joanna

Toniejo bardzo Ci dziękuję za miłe słowa :-) Oczywiście możesz użyć gorzkiej czekolady.

  Załączniki
 
  1. Tonieja

Przy okazji pierwszego wpisu w komentarzach, bardzo gratuluję strony i wspaniałych wypieków. Wypróbowałam już wielu z prezentowanych przez Panią przepisów i nadal jestem zachwycona. Przede mną teraz właśnie ten, stąd pytanie Czy zamiast...

Przy okazji pierwszego wpisu w komentarzach, bardzo gratuluję strony i wspaniałych wypieków. Wypróbowałam już wielu z prezentowanych przez Panią przepisów i nadal jestem zachwycona. Przede mną teraz właśnie ten, stąd pytanie Czy zamiast kuwertury mogę wykorzystać gorzką czekoladę. Mam spory kłopot z dostaniem jej w sklepie. Łączę pozdrowienia.

Czytaj więcej
  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony