Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
13 Komentarzy
Tort Księcia Regenta (Prinzregenten-Torte)

Oto najpopularniejszy tort w Bawarii. Można go dostać dosłownie w każdej kawiarni i cukierni na Bawarii. Tort powstał w 1886 roku na cześć księcia- regenta Luitpolda, sprawującego wówczas władze w Bawarii. Składa się z siedmiu cieniutkich, biszkoptowych krążków, przełożonych czekoladowym kremem i pokrytym czekoladą. 7 krążków ma odzwierciedlać 7 regionów Bawarii. Dawniej tort pieczony był z ośmiu krążków, ale odkąd Rheinpfalz nie należy do Bawarii tort piecze się tylko z siedmiu. W oryginalnej wersji jest pokryty tylko czekoladą lub kuwerturą, bez żadnych ozdób. Oczywiście, jeśli ktoś chce można go dowolnie udekorować np. bitą śmietaną.

Składniki:

Ciasto:

  • 8 jajek (rozmiar M)
  • 140 g cukru
  • 140 g mąki pszennej
  • 50 g masła

Krem budyniowy:

  • 400 ml mleka
  • 1 opakowanie budyniu czekoladowego bez cukru (ok. 37- 40g)
  • 1 łyżka cukru
  • 100 g kuwertury (lub czekolady) gorzkiej
  • 300 g masła

Poncz:

  • 50 ml rumu
  • 100 ml wody
  • 1 łyżeczka cukru

Polewa:

  • 250 g czekolady gorzkiej
  • 1,5 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto: Masło roztopić. Pozostawić do ostygnięcia. Oddzielić białka od żółtek.
  2. Żółtka utrzeć z 70 g cukru na jasną, kremową masę.
  3. Białka ubić z 70 g cukru na sztywną pianę.
  4. Masę żółtkową dodać do ubitych białek i wymieszać delikatnie szpatułką. Następnie dodawać stopniowo mąkę i delikatnie mieszać. Na końcu dodać roztopione, chłodne masło i wymieszać krótko do połączenia.
  5. Zamkniętą obręcz z tortownicy o średnicy 26 cm położyć na papierze do pieczenia. Do obręczy nałożyć trochę masy i rozsmarować cienko na całej powierzchni tak, aby powstał okrąg o średnicy 26cm. W ten sposób przygotować 7 krążków.

2

3

4

  1. Piec krążki jeden po drugim, w nagrzanym piekarniku ok. 8- 10 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. Upieczone placki powinny być jasne i ewentualnie lekko przyrumienione na bokach. Będą cienkie jak naleśniki. (Za mocno przypieczone będą się łamać).

5

  1. Przygotować krem budyniowy: Kuwerturę (lub czekoladę) pokroić na małe kawałki.
  2. Z mleka, budyniu w proszku i cukru przygotować budyń w następujący sposób: Budyń w proszku rozmieszać z łyżką cukru i niewielką ilością mleka. Resztę mleka zagotować. Rozmieszany budyń wlać do gotującego się mleka, szybko mieszając trzepaczką, aby nie powstały grudki. Od zagotowania, gotować ok. 1 minuty mieszając, aż budyń zgęstnieje. Na końcu dodać posiekaną kuwerturę i mieszać, aż do jej rozpuszczenia. Ugotowany budyń przykryć folią spożywczą tak, aby folia dotykała powierzchni budyniu. (W ten sposób na budyniu nie utworzy się kożuch). Pozostawić do ostygnięcia.
  3. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo chłodny budyń.
  4. Przygotować poncz: Lekko ciepłą wodę wymieszać z rumem i cukrem. Ostudzić.
  5. Pierwszy placek położyć na paterze. Nasączyć go ponczem i nałożyć cienką warstwę kremu. Nałożyć kolejny placek, nasączyć i posmarować kremem. Tak postępować, aż do wyczerpania wszystkich placków. (Nie smarować jeszcze góry i boków tortu). Tort wstawić na 1 godzinę do lodówki.
  6. Po tym czasie można boki tortu wyrównać, obcinając je ostrym nożem. (Oczywiście nie ma takiej potrzeby, jeśli tort wyszedł równy).
  7. Resztę kremu posmarować górę i boki tortu. Tort znowu wstawić do lodówki. (Wstawiłam na ok. 3 godziny, aby masa ładnie stwardniała).

6

  1. Przygotować polewę: Czekoladę połamać na kawałki i z olejem roztopić w kąpieli wodnej. Czekoladą pokryć górę i boki tortu.

Uwaga:

  • Czekoladę ładnie można rozprowadzić na wierzchu tortu, nalewając ją na środek i przechylając całą paterą z tortem w różne strony tak, aby masa rozlała się po całej powierzchni, a nadmiar ściekł na boki.

Źródło: Przepis pochodzi ze strony chefkoch.de

Kuchnia:

Bawarska

Czas:

Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Tort Księcia Regenta (Prinzregenten-Torte) Tort Księcia Regenta (Prinzregenten-Torte) Tort Księcia Regenta (Prinzregenten-Torte)

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Skryniaa · 1 miesięcy temu
    Torcik wyszedł smakowo pyszny ,ja tylko zamienię polewę bo ta z przepisu jest za twardz
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    www.wenus-lifestyle. · 6 lat temu
    Genialnie się prezentuje :P
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 6 lat temu
    Sam tort fajny, smaczny. Ale na taką blaszkę o której jest wspomniane w przepisie, składników jest zdecydowanie za mało! Zarówno w plackach jak i masie budyniowej...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Izka · 6 lat temu
    Planuję upiec tego torta bo prezentuje się wspaniale:) ale mam pytanie odnośnie polewy- czy można użyć zamiast gorzkiej czekolady melczną? Albo pól na pól mlecznej z gorzką? Zazwyczaj jak robilam jakiś placek z polewą z gorzkiej czekolady to dominowala ona smakiem i byla zdecydowanie zbyt wyrazista. Stąd moje pytanie:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Tonieja · 7 lat temu
    Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź.Jeszcze raz gratulacje pięknej i smakowitej pasji
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Tonieja · 7 lat temu
    Przy okazji pierwszego wpisu w komentarzach, bardzo gratuluję strony i wspaniałych wypieków. Wypróbowałam już wielu z prezentowanych przez Panią przepisów i nadal jestem zachwycona. Przede mną teraz właśnie ten, stąd pytanie Czy zamiast kuwertury mogę wykorzystać gorzką czekoladę. Mam spory kłopot z dostaniem jej w sklepie. Łączę pozdrowienia.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Gunieczek · 8 lat temu
    Tak wiec rzeczywiscie Tort ten skladal sie z 8 krazkow i taka wersje ja posiadam. Twoj tort ma mase budyniowa, ktora nie jest zadnym wyczynem. Moj przepis posiada nadzienie skladajace sie z maki kukurydzianej. Mase sie gotuje. Uwazam, ze moj przepis jest tym wlasciwym, a nie z byle masa budyniowa.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Małgosia · 8 lat temu
    Tort jest genialny, i super pyszny.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Iza · 9 lat temu
    jaki śliczny!!!!!! muszę też zrobić
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    zauberi · 9 lat temu
    wygląda przepysznie!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Paula · 9 lat temu
    idealnie wygląda! z pewnością musi być pyszny!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Usagi · 9 lat temu
    Jest niesamowity, to drugi tort, który dzisiaj oglądam i nabieram coraz większego apetytu.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Majana · 9 lat temu
    O matko, jest niesamowity! Jakie ma cudownie warstwy. Śliczny:) Pozdrawiam.

Polub nas na ...

Początek strony