Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Tęczowy tort

Oto obiecany tort tęczowy z okazji przekroczenia 10 tys. fanów na facebooku. Wszystkim Wam, którzy polubiliście Domowe Wypieki serdecznie dziękuję. Z okazji takiego święta mam dla Was przepis na tort w kolorach tęczy. Taki wypiek z pewnością rozjaśni szare, jesienne dni.

Blaty tortu zrobione są z jednego z moich ulubionych ciast ucieranych i przełożone lekkim kremem z serka marcarpone i bitej śmietany.

Przed przystąpieniem do ucierania ciasta, wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.

Składniki:
Ciasto (składniki na 6 blatów):

  • 360g masła
  • 210g cukru
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 6 jajek
  • 300g mąki pszennej
  • 120g mąki ziemniaczanej
  • 6 łyżeczek proszku do pieczenia
  • 6 łyżeczek mleka

Krem:

  • 500g serka mascarpone
  • 500ml słodkiej śmietany 30- 36%
  • 3 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

  • barwniki spożywcze w żelu (czerwony, niebieski i żółty)*
  • ewentualnie jakieś słodycze do dekoracji
  • papier do pieczenia

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dalej ubijając dodać po jednym jajku. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i razem z mlekiem wmieszać stopniowo do ciasta. (Mąki i mleko dodawałam stopniowo, miksując mikserem na niskich obrotach. Nie miksować za długo). Ciasto podzielić na 6 równych części. (Najdokładniej jest, gdy zważymy całe ciasto i podzielimy je przez 6). Każdą część ciasta przełożyć do osobnej miseczki. Dodać trochę barwnika i wymieszać, aż powstanie jednolita masa.

2

  1. Ciasto przełożyć do tortownic lub foremek (o średnicy 20cm). Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i zacisnąć obręcz.

3

  1. Piec po 3 blaty w nagrzanym piekarniku ok. 15- 20min. w temperaturze 180°C. Po upieczeniu ściągnąć obręcz i gorące ciasto przełożyć do góry dnem na blat wyłożony papierem do pieczenia. (Polecam użycie papieru do pieczenia zarówno do pieczenia jak i do studzenia ciasta. Dzięki niemu do papieru przyklei się ta „przypieczona” część ciasta i otrzymamy ładne, kolorowe blaty).

4

5

6

  1. Blaty pozostawić do ostygnięcia.
  2. Przygotować krem. Zimną śmietanę i zimny serek mascarpone przełożyć do miski i zmiksować razem na sztywną, puszystą masę. Pod koniec ubijania dodać cukier puder.
  3. Na paterze układać po kolei blaty: fioletowy, niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy i czerwony i przekładać je kremem.

7

  1. Cały tort obłożyć resztą kremu i udekorować według uznania.

Smacznego.

* Można użyć pojedynczych barwników: fioletowy, niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy i czerwony lub z 3 podstawowych zrobić resztę: czerwony i niebieski = fioletowy, niebieski i żółty = zielony, czerwony i żółty = pomarańczowy.  Polecam barwniki firmy Wilton z żelu (w kubeczkach). Przy dodawaniu barwników do ciasta proszę uwzględnić, że upieczone ciasto wychodzi ciemniejsze niż surowe.

Tęczowy tort

Tęczowy tort

Tęczowy tort

Tęczowy tort

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (157)

  1. Monika

Witam,ja robiłam ten tort na 5 urodziny syna . Był pyszny!!!! Wyszedł rewelacyjnie!!! Wszyscy goście zaskoczeni ze ten tort sama zrobiłam,z początku nikt nie chciał mi uwiezyc poprostu myśleli ze go kupiłam. W smaku był pycha a wygląd tez super!...

Witam,ja robiłam ten tort na 5 urodziny syna . Był pyszny!!!! Wyszedł rewelacyjnie!!! Wszyscy goście zaskoczeni ze ten tort sama zrobiłam,z początku nikt nie chciał mi uwiezyc poprostu myśleli ze go kupiłam. W smaku był pycha a wygląd tez super! ! Każdy zachwalal. Ja robiłam w prostokącie i zabrakło mi masy aby boki obkleic ale i bez tego super wyglądał taka duża kanapka. Za miesiąc tez będę go robić na urodziny synów 1 i 10 mają wspólnie wiec starszy syn zamówił tęczowy tort bardzo polecam, palce lizać. A pracy przy nim aż tak dużo też nie ma . Moim zdaniem tort bardzo super i niecodzienny

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Marcelina

Witam mam pytanie czy ten tort jest dobry czy tylko świetnie wygląda? Pozdrawiam

  Załączniki
 
  1. Ola

Czy aby pokryć tort masą trzeba zrobić dodatkową, czy ta starczy??

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Ola

Wystarczy krem z przepisu.

  Załączniki
 
  1. Judyta

Dzień dobry muszę zrobić tort bezglutenowy i czy zamiast mąki pszennej mozna dodać kukurydzianą bądź ryzowa?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Judyta

Tak, z kukurydzianą na pewno, bo też piekłam

  Załączniki
 
  1. Judyta    Joanna Moderator

Dziękuję biszkopty muszę upiec dzień prędzej, czy przychowuje je się jakoś inaczej czy tak samo jak na mące pszennej, pozdrawiam

  Załączniki
 
  1. Ewelina

Witam,
Czy aby pokryć tort masą marcepanową muszę dodatkowo zrobić krem maślany ?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Ewelina

tak, najlepiej masa maślana lub budyniowa np. z przepisu: "masa budyniowa"

  Załączniki
  Komentarz ostatnio edytowany około 11 miesiące(ęcy) temu przez Joanna Moderator Joanna Moderator
  1. Agata

Witam, ja mam pytanie ile mniej więcej czasu zajmuje wykonanie tego tortu? z góry dziękuję za odpowiedź

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Agata

Agato, do ok. 2 godzin, zależy też po ile blatów będziesz piekła jednocześnie.

  Załączniki
 
  1. Olga

Dzień dobry, ja się chciałam zapytać czy jak Pani piekła po 3 blaty jednocześniew piekarniku to były one wszsystkie na jednym poziomie czy raczej na różnych? Bo muszę zrobić na urodziny córci w tortownicy 24 cm, ale na jednym poziomie miesci...

Dzień dobry, ja się chciałam zapytać czy jak Pani piekła po 3 blaty jednocześniew piekarniku to były one wszsystkie na jednym poziomie czy raczej na różnych? Bo muszę zrobić na urodziny córci w tortownicy 24 cm, ale na jednym poziomie miesci sie tylko jedna sztuka. Jest taka możliwość, aby upiec np. 2 na raz z termoobiegiem lecz jedna nad drugą? Pozdrawiam

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Olga

Olga, tak, można.
(Ja piekłam po jednym blacie. Przygotowałam ciasto na 2 blaty. Jak jeden blat się piekł to drugi czekał na blacie. Z termoobiegiem będzie szybciej i nie powinno być problemu z upieczeniem).

  Załączniki
 
  1. Angelika

Witam! Ile maksymalnie dni wczesniej można wykonać blaty? I jak je przechowywać?
Muszę go wykonać na dzien chłopaka, a w następnym tygodniu będę miała strasznie mało wolnego czasu.

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Angelika

Angeliko, najlepiej zrobić dzień wcześniej i od razu przełożyć je kremem. Najwcześniej to myślę, że dwa dni wcześniej przechowując je w temperaturze pokojowej pod ściereczką, ale na następny dzień przełożyłabym je kremem i wstawiła do lodówki.

  Załączniki
 
  1. Marta

czy tort można zrobić dzisiaj na jutro

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Marta

Marto, tak, najlepiej dzień wcześniej.

  Załączniki
 
  1. Renata

Witam!!
Przepis bardzo mi się podoba, zamierzam zrobić tort na urodziny córki, ale mam pytanie odnośnie masy, czy można dodać do niej jakieś owoce np. borówki czy jagody?? Czy cały tort się utrzyma ??
Pozdrawiam

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Renata

Tak, można.

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony