Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
104 Komentarzy

Tęczowy tort

Oto obiecany tort tęczowy z okazji przekroczenia 10 tys. fanów na facebooku. Wszystkim Wam, którzy polubiliście Domowe Wypieki serdecznie dziękuję. Z okazji takiego święta mam dla Was przepis na tort w kolorach tęczy. Taki wypiek z pewnością rozjaśni szare, jesienne dni.

Blaty tortu zrobione są z jednego z moich ulubionych ciast ucieranych i przełożone lekkim kremem z serka marcarpone i bitej śmietany.

Przed przystąpieniem do ucierania ciasta, wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.

Składniki:
Ciasto (składniki na 6 blatów):

  • 360g masła
  • 210g cukru
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 6 jajek
  • 300g mąki pszennej
  • 120g mąki ziemniaczanej
  • 6 łyżeczek proszku do pieczenia
  • 6 łyżeczek mleka

Krem:

  • 500g serka mascarpone
  • 500ml słodkiej śmietany 30- 36%
  • 3 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

  • barwniki spożywcze w żelu (czerwony, niebieski i żółty)*
  • ewentualnie jakieś słodycze do dekoracji
  • papier do pieczenia

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dalej ubijając dodać po jednym jajku. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i razem z mlekiem wmieszać stopniowo do ciasta. (Mąki i mleko dodawałam stopniowo, miksując mikserem na niskich obrotach. Nie miksować za długo). Ciasto podzielić na 6 równych części. (Najdokładniej jest, gdy zważymy całe ciasto i podzielimy je przez 6). Każdą część ciasta przełożyć do osobnej miseczki. Dodać trochę barwnika i wymieszać, aż powstanie jednolita masa.

2

  1. Ciasto przełożyć do tortownic lub foremek (o średnicy 20cm). Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i zacisnąć obręcz.

3

  1. Piec po 3 blaty w nagrzanym piekarniku ok. 15- 20min. w temperaturze 180°C. Po upieczeniu ściągnąć obręcz i gorące ciasto przełożyć do góry dnem na blat wyłożony papierem do pieczenia. (Polecam użycie papieru do pieczenia zarówno do pieczenia jak i do studzenia ciasta. Dzięki niemu do papieru przyklei się ta „przypieczona” część ciasta i otrzymamy ładne, kolorowe blaty).

4

5

6

  1. Blaty pozostawić do ostygnięcia.
  2. Przygotować krem. Zimną śmietanę i zimny serek mascarpone przełożyć do miski i zmiksować razem na sztywną, puszystą masę. Pod koniec ubijania dodać cukier puder.
  3. Na paterze układać po kolei blaty: fioletowy, niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy i czerwony i przekładać je kremem.

7

  1. Cały tort obłożyć resztą kremu i udekorować według uznania.

Smacznego.

* Można użyć pojedynczych barwników: fioletowy, niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy i czerwony lub z 3 podstawowych zrobić resztę: czerwony i niebieski = fioletowy, niebieski i żółty = zielony, czerwony i żółty = pomarańczowy.  Polecam barwniki firmy Wilton z żelu (w kubeczkach). Przy dodawaniu barwników do ciasta proszę uwzględnić, że upieczone ciasto wychodzi ciemniejsze niż surowe.

Tęczowy tort

Tęczowy tort

Tęczowy tort

Tęczowy tort

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Asix · 5 miesięcy temu
    Czy mogę zrobić blaty dzień wcześniej. Czy wyschna? A moze przykryć folią i przetrzymać w lodówce. Czy można nasaczyc blaty? Dziękuje za podpowiedzi
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 5 miesięcy temu
      Tak, możesz upiec je dzień wcześniej i zawinąć w folię spożywczą. Nie ma potrzeby wkładania do lodówki.
      Blaty możesz nasączyć, jeśli chcesz.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Maria · 5 miesięcy temu
    Bardzo dobry przepis! Zrobilam i tort byl nie tylko ladny ale i pyszny! Dzieci zachwycone. Tort "Jednorozec" przykrylam masa maslana i marcepanem. Nasaczylam odrobine blaty herbata z cytryna. Ozdoby z marcepanu i cukierkow! Dziekuje za przepis, polecam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agnieszka · 7 miesięcy temu
    Zrobiłam tort jak dla mnie 6 łyżeczek proszki do pieczenia to za duzo , piecze w język , i pomysł fajny ale następnym razem dam inna masę , dzieki za pomysł
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Justyna · 9 miesięcy temu
    Moge zamiast mascarpone użyć w kremie serka Mój Ulubiony ?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 9 miesięcy temu
      Tak, myślę, że tak. Nie robiłam tak jeszcze, ale nie widzę przeszkód. Tylko raczej utarłabym serek z cukrem, a śmietanę ubiła na sztywno i delikatnie połączyła z serkiem.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Iwona · 11 miesięcy temu
    ... A jakie masło najlepiej?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika · 1 lat temu
    planuje wykonać ten tort na urodziny córki. Z racji ogromnej licZby gości chciałam to zrobić w formie prostokątnej 40x25. Jakie proporcje składników powinnam użyć. Czy podwójna porcja wystarczy??
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Proszę skorzystać z przelicznika form do pieczenia. (Znajduje się w menu po lewej stronie na dole, w "Porady kulinarne").
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Iwona · 1 lat temu
    Witam
    Chce obłożyć tort masa cukrowa bądź marcepanowa czy będzie trzymała się na torcie?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Nie na tym kremie. Możesz przygotować tort jak w przepisie, ale cały najlepiej jest obłożyć masą maślaną lub maślano- budyniową. Wtedy możesz pokryć go masą cukrową lub marcepanową.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika · 1 lat temu
    Witam,ja robiłam ten tort na 5 urodziny syna . Był pyszny!!!! Wyszedł rewelacyjnie!!! Wszyscy goście zaskoczeni ze ten tort sama zrobiłam,z początku nikt nie chciał mi uwiezyc poprostu myśleli ze go kupiłam. W smaku był pycha a wygląd tez super! ! Każdy zachwalal. Ja robiłam w prostokącie i zabrakło mi masy aby boki obkleic ale i bez tego super wyglądał taka duża kanapka. Za miesiąc tez będę go robić na urodziny synów 1 i 10 mają wspólnie wiec starszy syn zamówił tęczowy tort bardzo polecam, palce lizać. A pracy przy nim aż tak dużo też nie ma . Moim zdaniem tort bardzo super i niecodzienny
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marcelina · 1 lat temu
    Witam mam pytanie czy ten tort jest dobry czy tylko świetnie wygląda? Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ola · 1 lat temu
    Czy aby pokryć tort masą trzeba zrobić dodatkową, czy ta starczy??
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Judyta · 1 lat temu
    Dzień dobry muszę zrobić tort bezglutenowy i czy zamiast mąki pszennej mozna dodać kukurydzianą bądź ryzowa?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Tak, z kukurydzianą na pewno, bo też piekłam
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
        Judyta · 1 lat temu
        Dziękuję biszkopty muszę upiec dzień prędzej, czy przychowuje je się jakoś inaczej czy tak samo jak na mące pszennej, pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ewelina · 2 lat temu
    Witam,
    Czy aby pokryć tort masą marcepanową muszę dodatkowo zrobić krem maślany ?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      tak, najlepiej masa maślana lub budyniowa np. z przepisu: "[url="http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy/polprodukty-cukiernicze/762-masa-budyniowa"]masa budyniowa[/url]"
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agata · 2 lat temu
    Witam, ja mam pytanie ile mniej więcej czasu zajmuje wykonanie tego tortu? z góry dziękuję za odpowiedź
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Olga · 2 lat temu
    Dzień dobry, ja się chciałam zapytać czy jak Pani piekła po 3 blaty jednocześniew piekarniku to były one wszsystkie na jednym poziomie czy raczej na różnych? Bo muszę zrobić na urodziny córci w tortownicy 24 cm, ale na jednym poziomie miesci sie tylko jedna sztuka. Jest taka możliwość, aby upiec np. 2 na raz z termoobiegiem lecz jedna nad drugą? Pozdrawiam
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      Olga, tak, można.
      (Ja piekłam po jednym blacie. Przygotowałam ciasto na 2 blaty. Jak jeden blat się piekł to drugi czekał na blacie. Z termoobiegiem będzie szybciej i nie powinno być problemu z upieczeniem).
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Angelika · 2 lat temu
    Witam! Ile maksymalnie dni wczesniej można wykonać blaty? I jak je przechowywać?
    Muszę go wykonać na dzien chłopaka, a w następnym tygodniu będę miała strasznie mało wolnego czasu.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      Angeliko, najlepiej zrobić dzień wcześniej i od razu przełożyć je kremem. Najwcześniej to myślę, że dwa dni wcześniej przechowując je w temperaturze pokojowej pod ściereczką, ale na następny dzień przełożyłabym je kremem i wstawiła do lodówki.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marta · 2 lat temu
    czy tort można zrobić dzisiaj na jutro
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Renata · 2 lat temu
    Witam!!
    Przepis bardzo mi się podoba, zamierzam zrobić tort na urodziny córki, ale mam pytanie odnośnie masy, czy można dodać do niej jakieś owoce np. borówki czy jagody?? Czy cały tort się utrzyma ??
    Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ola · 2 lat temu
    Witam, tort wyszedł idealnie i wszystkim bardzo polecam ten przepis wszystkim bardzo smakował dzisiaj robię go po raz drugi bardzo dziękuję za przepis

Polub nas na ...

Początek strony