Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Tęczowe galaretki

Kolorowe kosteczki przygotowane z sześciu galaretek w kolorach tęczy: fioletowa, niebieska, zielona, żółta, pomarańczowa i czerwona.

Co drugą warstwę zrobiłam matową, dodając do galaretki małą ilość słodkiej śmietany. Przygotowanie takich galaretek jest bardzo proste. Wystarczy po kolei rozpuścić każdą galaretkę w szklance wody, wylać cienką warstwę do naczynia i poczekać, aż zastygnie. Po stężeniu należy przygotować  kolejną galaretkę itd. Jest to trochę pracochłonne, ale ponieważ galaretkę rozpuszcza się tylko w szklance wody (a nie w pół litrze) i wylewa jej cienką warstwę, to galaretka szybko tężeje.

Składniki na ok. 50 sztuk:

  • 6 galaretek w kolorze: fioletowy, niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy i czerwony
  • 150ml słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%

Sposób przygotowania:

  1. Szczelną formę lub naczynie żaroodporne (u mnie o wymiarze 24x 19cm) wyłożyć folią spożywczą.
  2. Fioletową galaretkę rozpuścić w 250ml wrzątku. Ostudzić i wylać do formy. Wstawić do lodówki, aby galaretka stężała.

2

  1. Niebieską galaretkę rozpuścić w 200ml wrzątku. Dodać 50ml słodkiej śmietany i wymieszać. Ostudzić i wylać do formy na stężałą, fioletową warstwę. Wstawić do lodówki.
  2. Dalej postępować analogicznie. Zieloną galaretkę rozpuścić w 250ml wrzątku. Żółtą rozpuścić w 200ml wrzątku i następnie dodać 50ml śmietany. Pomarańczową rozpuścić w 250ml wrzątku i czerwoną w 200ml wrzątku i 50ml śmietany.
  3. Gdy wszystkie warstwy stężeją, położyć na naczyniu dużą deskę i odwrócić naczynie do góry dnem. Ściągnąć naczynie i folię spożywczą. Galaretki pokroić w kostkę o dowolnej wielkości. Ja kroiłam na kwadraty o boku 3cm.

Smacznego.

Tęczowe galaretki

Tęczowe galaretki

Tęczowe galaretki

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (49)

  1. Ewa

Zwarzoną galaretkę można uratować blenderem

  Załączniki
  Komentarz ostatnio edytowany około 1 miesiąc temu przez Joanna Moderator Joanna Moderator
  1. Sylwia

Bardzo chciałabym zrobić taki deser na urodziny syna, teraz robie go na próbe i używam smietany 36% łowickiej i po dodaniu jej do galaretki warzy się:/co robię źle?galaretkę najpierw studzę i dodaje śmietanę a może trzeba ją ubić, wymieszac...

Bardzo chciałabym zrobić taki deser na urodziny syna, teraz robie go na próbe i używam smietany 36% łowickiej i po dodaniu jej do galaretki warzy się:/co robię źle?galaretkę najpierw studzę i dodaje śmietanę a może trzeba ją ubić, wymieszac mikserem?czy dodać do juz tężejącej galaretki. Proszę o pomoc

Czytaj więcej
  Załączniki
  Komentarz ostatnio edytowany około 1 miesiąc temu przez Joanna Moderator Joanna Moderator
  1. Joanna Moderator    Sylwia

Śmietanę dodaję do gorącej galaretki, mieszam i studzę. Słodka nie powinna się zwarzyć Kupiłabym inną.

  Załączniki
 
  1. Patrycja

Witam czy można zrobić te galaretki w tortownicy o śr. 26cm? nie będzie za niskie??

  Załączniki
 
  1. Bozena

Witam, moje naczynie na wysokość trochę ponad 3,5cm, reszta wymiarów tak jak u Ciebie. Czy zmieszczą się w nim wszystkie warstwy? Chcę zrobić galaretki na urodziny córeczki

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Bozena

Myślę, że tak.

  Załączniki
 
  1. dominika

jest jakiś sposób na uratowanie zważonej galaretki?po dodaniu śmietanki galaretka sie zważa. czy tego nie będzie widać czy raczej robić nową?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    dominika

Dominiko, musisz zrobić nową i użyć innej śmietany. Musi być co najmniej 30%. Nie ma prawa się zwarzyć.

  Załączniki
 
  1. Justyna

Mam pytanie kazda jedna galaretke rozpuszcza sie w szklance wody i laczy ze soba czy wszyskie np fioletowe razem w jednej szklance wody

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Justyna

Justyno niestety nie rozumię co masz na myśli. Galaretki są różnych kolorów. Nic nie łączymy. Każda musi być rozpuszczona osobno. Nie rozpuszczamy wszystkich galaretek w szklance wody. Te ze śmietaną należy rozpuścić w 200ml wody, bo jeszcze...

Justyno niestety nie rozumię co masz na myśli. Galaretki są różnych kolorów. Nic nie łączymy. Każda musi być rozpuszczona osobno. Nie rozpuszczamy wszystkich galaretek w szklance wody. Te ze śmietaną należy rozpuścić w 200ml wody, bo jeszcze dolewamy śmietany.

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Paulina    Joanna Moderator

Justyna - myślę, że wiem o co chodzi, ja też z początku gdy czytałam składniki to myślałam że trzeba mieć każdego koloru po 6 sztuk, stąd chyba Twoje pytanie czy można łączyć np fioletowe. W miarę czytania jednak zrozumiałam, że każdego koloru ma...

Justyna - myślę, że wiem o co chodzi, ja też z początku gdy czytałam składniki to myślałam że trzeba mieć każdego koloru po 6 sztuk, stąd chyba Twoje pytanie czy można łączyć np fioletowe. W miarę czytania jednak zrozumiałam, że każdego koloru ma być 1 sztuka galaretki. 6 kolorów = 6 sztuk galaretek

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Kinga

Witam,mam pytanie czy mozna np czerwona galaretke zabarwic odrobina niebieskiego barwnika dla uzyskania fioletu czy to wyjdzie?

  Załączniki
 
  1. Natalia

Jak wgl wyjac ta folie z tych galaretek? Czy galaretki sie nie rozpadna ?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Natalia

Galaretki wykładasz na deskę i delikatnie ściągasz folię. Przeczytaj dokładnie ostatni punkt przepisu.

  Załączniki
 
  1. Małgosia

Pani Joanno, wczoraj przejrzałam Pani stronę i dziś dokonałam tzw. zakupów i zrobiłam irish cream likier, już siedzi w buteleczce, tę wspaniałą i genialną tęczową galaretkę, właśnie jest pokrojona na talerzyku i będzie konsumowana jutro, wygląda...

Pani Joanno, wczoraj przejrzałam Pani stronę i dziś dokonałam tzw. zakupów i zrobiłam irish cream likier, już siedzi w buteleczce, tę wspaniałą i genialną tęczową galaretkę, właśnie jest pokrojona na talerzyku i będzie konsumowana jutro, wygląda obłędnie, jest smakowita, lekka i cudowana, a do tego taniocha! Można zadać szyku, bo nikt nie robi takich fajnych wynalazków, dodatkowo karmelki, rozpływają się w ustach, są genialne, zawinęłam w papier do pieczenia i wsadziłam do metalowego pudełeczka! No i ostatnie dzieło jeszcze siedzi w lodóweczce, będzie jutro krojone: to te pralinki z białej i gorzkiej czekolady, takie dwubarwne! Świetne przepisy i wszystko wyszło! Pozdrawiam i jeszcze zrobię sernik nowojorski, bo podobno najlepszy z najlepszych! Aha i śliwki namoczyłam w rumie, bo jutro robię śliwki w czekoladzie! Po prostu oszalałam!!!

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Sylwia

Wczoraj zrobiłam Tęczowe Galaretki Wyszły niesamowicie pysznie, lecz ja też od siebie dodawałam po troszkę Serka homogenizowanego Waniliowego do smaku. I aby nie zrobiły się grudki łącząc galaretkę ze śmietanką mixowałam wtedy wychodzi czysty...

Wczoraj zrobiłam Tęczowe Galaretki Wyszły niesamowicie pysznie, lecz ja też od siebie dodawałam po troszkę Serka homogenizowanego Waniliowego do smaku. I aby nie zrobiły się grudki łącząc galaretkę ze śmietanką mixowałam wtedy wychodzi czysty jasny kolor. PYCHOOOTA !!

Czytaj więcej
  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony