Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
35 Komentarzy

Tęczowe galaretki

Kolorowe kosteczki przygotowane z sześciu galaretek w kolorach tęczy: fioletowa, niebieska, zielona, żółta, pomarańczowa i czerwona.

Co drugą warstwę zrobiłam matową, dodając do galaretki małą ilość słodkiej śmietany. Przygotowanie takich galaretek jest bardzo proste. Wystarczy po kolei rozpuścić każdą galaretkę w szklance wody, wylać cienką warstwę do naczynia i poczekać, aż zastygnie. Po stężeniu należy przygotować  kolejną galaretkę itd. Jest to trochę pracochłonne, ale ponieważ galaretkę rozpuszcza się tylko w szklance wody (a nie w pół litrze) i wylewa jej cienką warstwę, to galaretka szybko tężeje.

Składniki na ok. 50 sztuk:

  • 6 galaretek w kolorze: fioletowy, niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy i czerwony
  • 150ml słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%

Sposób przygotowania:

  1. Szczelną formę lub naczynie żaroodporne (u mnie o wymiarze 24x 19cm) wyłożyć folią spożywczą.
  2. Fioletową galaretkę rozpuścić w 250ml wrzątku. Ostudzić i wylać do formy. Wstawić do lodówki, aby galaretka stężała.

2

  1. Niebieską galaretkę rozpuścić w 200ml wrzątku. Dodać 50ml słodkiej śmietany i wymieszać. Ostudzić i wylać do formy na stężałą, fioletową warstwę. Wstawić do lodówki.
  2. Dalej postępować analogicznie. Zieloną galaretkę rozpuścić w 250ml wrzątku. Żółtą rozpuścić w 200ml wrzątku i następnie dodać 50ml śmietany. Pomarańczową rozpuścić w 250ml wrzątku i czerwoną w 200ml wrzątku i 50ml śmietany.
  3. Gdy wszystkie warstwy stężeją, położyć na naczyniu dużą deskę i odwrócić naczynie do góry dnem. Ściągnąć naczynie i folię spożywczą. Galaretki pokroić w kostkę o dowolnej wielkości. Ja kroiłam na kwadraty o boku 3cm.

Smacznego.

Tęczowe galaretki

Tęczowe galaretki

Tęczowe galaretki

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ewa · 9 miesięcy temu
    Zwarzoną galaretkę można uratować blenderem
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Sylwia · 1 lat temu
    Bardzo chciałabym zrobić taki deser na urodziny syna, teraz robie go na próbe i używam smietany 36% łowickiej i po dodaniu jej do galaretki warzy się:/co robię źle?galaretkę najpierw studzę i dodaje śmietanę a może trzeba ją ubić, wymieszac mikserem?czy dodać do juz tężejącej galaretki. Proszę o pomoc:)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Śmietanę dodaję do gorącej galaretki, mieszam i studzę. Słodka nie powinna się zwarzyć Kupiłabym inną.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Patrycja · 2 lat temu
    Witam czy można zrobić te galaretki w tortownicy o śr. 26cm? nie będzie za niskie??
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Bozena · 2 lat temu
    Witam, moje naczynie na wysokość trochę ponad 3,5cm, reszta wymiarów tak jak u Ciebie. Czy zmieszczą się w nim wszystkie warstwy? Chcę zrobić galaretki na urodziny córeczki
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    dominika · 3 lat temu
    jest jakiś sposób na uratowanie zważonej galaretki?po dodaniu śmietanki galaretka sie zważa. czy tego nie będzie widać czy raczej robić nową?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Dominiko, musisz zrobić nową i użyć innej śmietany. Musi być co najmniej 30%. Nie ma prawa się zwarzyć.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Justyna · 3 lat temu
    Mam pytanie kazda jedna galaretke rozpuszcza sie w szklance wody i laczy ze soba czy wszyskie np fioletowe razem w jednej szklance wody
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Justyno niestety nie rozumię co masz na myśli. Galaretki są różnych kolorów. Nic nie łączymy. Każda musi być rozpuszczona osobno. Nie rozpuszczamy wszystkich galaretek w szklance wody. Te ze śmietaną należy rozpuścić w 200ml wody, bo jeszcze dolewamy śmietany.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
        Paulina · 1 lat temu
        Justyna - myślę, że wiem o co chodzi, ja też z początku gdy czytałam składniki to myślałam że trzeba mieć każdego koloru po 6 sztuk, stąd chyba Twoje pytanie czy można łączyć np fioletowe. W miarę czytania jednak zrozumiałam, że każdego koloru ma być 1 sztuka galaretki. 6 kolorów = 6 sztuk galaretek
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kinga · 3 lat temu
    Witam,mam pytanie czy mozna np czerwona galaretke zabarwic odrobina niebieskiego barwnika dla uzyskania fioletu czy to wyjdzie?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Natalia · 3 lat temu
    Jak wgl wyjac ta folie z tych galaretek? Czy galaretki sie nie rozpadna ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Małgosia · 3 lat temu
    Pani Joanno, wczoraj przejrzałam Pani stronę i dziś dokonałam tzw. zakupów i zrobiłam irish cream likier, już siedzi w buteleczce, tę wspaniałą i genialną tęczową galaretkę, właśnie jest pokrojona na talerzyku i będzie konsumowana jutro, wygląda obłędnie, jest smakowita, lekka i cudowana, a do tego taniocha! Można zadać szyku, bo nikt nie robi takich fajnych wynalazków, dodatkowo karmelki, rozpływają się w ustach, są genialne, zawinęłam w papier do pieczenia i wsadziłam do metalowego pudełeczka! No i ostatnie dzieło jeszcze siedzi w lodóweczce, będzie jutro krojone: to te pralinki z białej i gorzkiej czekolady, takie dwubarwne! Świetne przepisy i wszystko wyszło! Pozdrawiam i jeszcze zrobię sernik nowojorski, bo podobno najlepszy z najlepszych! Aha i śliwki namoczyłam w rumie, bo jutro robię śliwki w czekoladzie! Po prostu oszalałam!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Sylwia · 3 lat temu
    Wczoraj zrobiłam Tęczowe Galaretki Wyszły niesamowicie pysznie, lecz ja też od siebie dodawałam po troszkę Serka homogenizowanego Waniliowego do smaku. I aby nie zrobiły się grudki łącząc galaretkę ze śmietanką mixowałam wtedy wychodzi czysty jasny kolor. PYCHOOOTA !!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Patek · 4 lat temu
    [quote]Wie ktoś z was może gdzie w Niemczech kupię galaretki. Wiem że to głupie pytanie, ale nie ma ich w Netto ani w Rewe.[/quote]


    W Kauflandzie na 100%
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ola · 4 lat temu
    Planuję zrobić te galaretki na urodziny i zastanawiam się jak dodać tą śmietanę czy od razu po rozpuszczeniu galaretki we wrzątku, czy poczekać aż ostygnie? Boje się że się zważy:( będę wdzięczna za odpowiedź, pozdrawiam
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Śmietanę możesz wlać od razu. Słodka, płynna śmietana wysokoprocentowa nie powinna się zwarzyć. Możesz dodać ją również do chłodniejszej galaretki.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Darek · 4 lat temu
    Wygląda to rewelacyjnie. muszę koniecznie poprosić żonę, by przysłała mi do Niemiec kolorowe galaretki. Wraz z moim podopiecznym często mamy tutaj gości. Przy okazji: skąd wziąć niebieską i fioletową???
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agnieszka · 5 lat temu
    Wlasnie nie moge w Niemczech znalezc niebeskich galaretek, czyli tez musze przywiezc z Polski. Super deser na gorace dni, rodzina byla zachwycona.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    kasiek · 5 lat temu
    [quote]czy zamiast śmietany można dać mleko skondensowane? jeżeli tak to w jakiej proporcji?[/quote]
    i czy folia spożywcza jest niezbędna do naczynia żaroodpornego? brak jej w domu, jest tylko sreberko :P
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Możesz użyć mleko skondensowane niesłodzone, zamieniając śmietanę na mleko.
      Folia spożywcza jest delikatna i ładnie później odchodzi, ale jak jej nie masz to możesz dać aluminiową.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Weronika · 5 lat temu
    Wie ktoś z was może gdzie w Niemczech kupię galaretki. Wiem że to głupie pytanie, ale nie ma ich w Netto ani w Rewe.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Weroniko kupuję najczęściej w REWE, albo w Tengelmanie. Są też w Kauflandzie. Wyglądają inaczej niż polskie galaretki. Są pakowane po dwie w małych kartonikach firmy Dr. Oetker lub RUF. Nazywają się Götterspeise, a i tylko w trzech kolorach czerwony (Himbeer), żółty (Zitrone) i zielony (Waldmeister). Do tego przepisu ekstra przywoziłam galaretki z Polski
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agnieszka · 5 lat temu
    [quote]chcialam zrobic synowi do przedszkola na urodziny, ale tam polowa dzieci nie moze zelatyny, ale jestem rozczarowana syn rowniez[/quote]
    Delecta robi bez zelatyny i na dodatek szybciej tezejaca
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika Wankowicz · 5 lat temu
    Świetny pomysł na imprezę dziecięcą. Zrobiłam je kilka dni temu, gdy mój 5 letni Syn zaprosił do domu koleżankę;) chyba wszystkie dzieci lubią galaretki, ja do swojej "tęczy" przemyciłam jeszcze kawałki truskawek i brzoskwiń, które zostały wchłoniętę ;-) polecam gorąco!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    foszek · 5 lat temu
    chcialam zrobic synowi do przedszkola na urodziny, ale tam polowa dzieci nie moze zelatyny, ale jestem rozczarowana syn rowniez
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    ola · 5 lat temu
    a czy do pomarańczowej też dodać śmietany ? :-* :sigh:

Polub nas na ...

Początek strony