Kolorowe kosteczki przygotowane z sześciu galaretek w kolorach tęczy: fioletowa, niebieska, zielona, żółta, pomarańczowa i czerwona.
Co drugą warstwę zrobiłam matową, dodając do galaretki małą ilość słodkiej śmietany. Przygotowanie takich galaretek jest bardzo proste. Wystarczy po kolei rozpuścić każdą galaretkę w szklance wody, wylać cienką warstwę do naczynia i poczekać, aż zastygnie. Po stężeniu należy przygotować kolejną galaretkę itd. Jest to trochę pracochłonne, ale ponieważ galaretkę rozpuszcza się tylko w szklance wody (a nie w pół litrze) i wylewa jej cienką warstwę, to galaretka szybko tężeje.
Składniki na ok. 50 sztuk:
6 galaretek w kolorze: fioletowy, niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy i czerwony
150ml słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
Sposób przygotowania:
Szczelną formę lub naczynie żaroodporne (u mnie o wymiarze 24x 19cm) wyłożyć folią spożywczą.
Fioletową galaretkę rozpuścić w 250ml wrzątku. Ostudzić i wylać do formy. Wstawić do lodówki, aby galaretka stężała.
Niebieską galaretkę rozpuścić w 200ml wrzątku. Dodać 50ml słodkiej śmietany i wymieszać. Ostudzić i wylać do formy na stężałą, fioletową warstwę. Wstawić do lodówki.
Dalej postępować analogicznie. Zieloną galaretkę rozpuścić w 250ml wrzątku. Żółtą rozpuścić w 200ml wrzątku i następnie dodać 50ml śmietany. Pomarańczową rozpuścić w 250ml wrzątku i czerwoną w 200ml wrzątku i 50ml śmietany.
Gdy wszystkie warstwy stężeją, położyć na naczyniu dużą deskę i odwrócić naczynie do góry dnem. Ściągnąć naczynie i folię spożywczą. Galaretki pokroić w kostkę o dowolnej wielkości. Ja kroiłam na kwadraty o boku 3cm.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kasia·
2 lat temu
Fantastyczny pomysł :) dzieciaki kochają te galaretki :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Megi·
2 lat temu
Czy śmietana dodawana do galaretek ma je tylko zmatowić czy dzięki niej będzie się lepiej trzymać kolejnych warstw? Czy można wszystkie kolory zrobić tylko z wody, bez dodatku śmietanki i będzie wtedy stabilne?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
2 lat temu
Tak, śmietanka ma te warstwy tylko zmatowić. Można zrobić tylko na wodzie.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Krystyna ·
3 lat temu
Witam mam pytanie czy galaretka musi stężeć czy następna się sklei żeby nie odchodziły od siebie pozdrawiam
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
3 lat temu
Tak, powinna stężeć wcześniejsza warstwa przed wylaniem kolejnej.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Jack·
4 lat temu
dobre
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Hexa·
5 lat temu
Czy podana ilość wody będzie dobra skoro paczki galaretek mają zazwyczaj ok.75g proszku? Na paczce jest podane 500ml!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
5 lat temu
Tak, robimy stabilniejsze galaretki ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Hexa·
5 lat temu
Dziękuję za odpowiedź. Już nie mogę się doczekać aż spróbuję deseru ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
aga·
5 lat temu
Czy można dodać serka homohenizowanego zamiast śmietany 30-36 procent?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
5 lat temu
Tak, można.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Basia ·
6 lat temu
Jakiej firmy są galaretki, że wyszły takie ładne kolory?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
6 lat temu
Niebieska i fioletowa firmy Wodzisław, a reszta dr. Oetkera albo Winiary już nie pamiętam.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
IZA·
6 lat temu
Śmietankę można zastąpić serkiem homogenizowanym.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Viola·
6 lat temu
Ile wcześniej mogę zrobić te galaretki? Urodzinki córki są przewidziane na piątek.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
6 lat temu
Zrobiłabym w czwartek. One postoją kilka dni, ale galaretka będzie się starzeć/ obsychać, więc najlepsza będzie dzień po przygotowaniu. Będzie na pewno dobrze stężana i równocześnie świeża.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Wiola ·
7 lat temu
Niestety mi też się zwarzyła. Przy drugiej galarece zmieszalam 3 łyżki galaretki ze śmietanka i dopiero wlalam ja do pozostałej
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ewa·
8 lat temu
Zwarzoną galaretkę można uratować blenderem :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Sylwia·
9 lat temu
Bardzo chciałabym zrobić taki deser na urodziny syna, teraz robie go na próbe i używam smietany 36% łowickiej i po dodaniu jej do galaretki warzy się:/co robię źle?galaretkę najpierw studzę i dodaje śmietanę a może trzeba ją ubić, wymieszac mikserem?czy dodać do juz tężejącej galaretki. Proszę o pomoc:)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
9 lat temu
Śmietanę dodaję do gorącej galaretki, mieszam i studzę. Słodka nie powinna się zwarzyć :( Kupiłabym inną.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Karolina·
6 lat temu
Zamiast śmietankę wlewać do galaretki bezpieczniej jest wlać powoli galaretkę do śmietanki hartując ją.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Patrycja·
9 lat temu
Witam czy można zrobić te galaretki w tortownicy o śr. 26cm? nie będzie za niskie??
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Bozena·
9 lat temu
Witam, moje naczynie na wysokość trochę ponad 3,5cm, reszta wymiarów tak jak u Ciebie. Czy zmieszczą się w nim wszystkie warstwy? Chcę zrobić galaretki na urodziny córeczki
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
8 lat temu
Myślę, że tak.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
dominika·
10 lat temu
jest jakiś sposób na uratowanie zważonej galaretki?po dodaniu śmietanki galaretka sie zważa. czy tego nie będzie widać czy raczej robić nową? :(
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
8 lat temu
Dominiko, musisz zrobić nową i użyć innej śmietany. Musi być co najmniej 30%. Nie ma prawa się zwarzyć.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ewa·
4 lat temu
Dobrym sposobem jest wlać galaretkę do śmietanki anie na odwrót :)U mnie działa :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Justyna·
10 lat temu
Mam pytanie kazda jedna galaretke rozpuszcza sie w szklance wody i laczy ze soba czy wszyskie np fioletowe razem w jednej szklance wody
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
8 lat temu
Justyno niestety nie rozumię co masz na myśli. Galaretki są różnych kolorów. Nic nie łączymy. Każda musi być rozpuszczona osobno. Nie rozpuszczamy wszystkich galaretek w szklance wody. Te ze śmietaną należy rozpuścić w 200ml wody, bo jeszcze dolewamy śmietany.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Paulina·
8 lat temu
Justyna - myślę, że wiem o co chodzi, ja też z początku gdy czytałam składniki to myślałam że trzeba mieć każdego koloru po 6 sztuk, stąd chyba Twoje pytanie czy można łączyć np fioletowe. W miarę czytania jednak zrozumiałam, że każdego koloru ma być 1 sztuka galaretki. 6 kolorów = 6 sztuk galaretek :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kinga·
10 lat temu
Witam,mam pytanie czy mozna np czerwona galaretke zabarwic odrobina niebieskiego barwnika dla uzyskania fioletu czy to wyjdzie?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Natalia·
11 lat temu
Jak wgl wyjac ta folie z tych galaretek? Czy galaretki sie nie rozpadna ?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
8 lat temu
Galaretki wykładasz na deskę i delikatnie ściągasz folię. Przeczytaj dokładnie ostatni punkt przepisu.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Małgosia·
11 lat temu
Pani Joanno, wczoraj przejrzałam Pani stronę i dziś dokonałam tzw. zakupów i zrobiłam irish cream likier, już siedzi w buteleczce, tę wspaniałą i genialną tęczową galaretkę, właśnie jest pokrojona na talerzyku i będzie konsumowana jutro, wygląda obłędnie, jest smakowita, lekka i cudowana, a do tego taniocha! Można zadać szyku, bo nikt nie robi takich fajnych wynalazków, dodatkowo karmelki, rozpływają się w ustach, są genialne, zawinęłam w papier do pieczenia i wsadziłam do metalowego pudełeczka! No i ostatnie dzieło jeszcze siedzi w lodóweczce, będzie jutro krojone: to te pralinki z białej i gorzkiej czekolady, takie dwubarwne! Świetne przepisy i wszystko wyszło! Pozdrawiam i jeszcze zrobię sernik nowojorski, bo podobno najlepszy z najlepszych! Aha i śliwki namoczyłam w rumie, bo jutro robię śliwki w czekoladzie! Po prostu oszalałam!!!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Sylwia·
11 lat temu
Wczoraj zrobiłam Tęczowe Galaretki Wyszły niesamowicie pysznie, lecz ja też od siebie dodawałam po troszkę Serka homogenizowanego Waniliowego do smaku. I aby nie zrobiły się grudki łącząc galaretkę ze śmietanką mixowałam wtedy wychodzi czysty jasny kolor. PYCHOOOTA !!