Ciasto dla dzieci z herbatnikami


Ciasto z herbatnikami dla dzieci, udekorowane kolorowymi słodkościami przyciągającymi uwagę ;) To pomarańczowe ciasto ucierane z warstwą truskawkową, przygotowaną z musu truskawkowego zagęszczonego budyniem, pokryte bitą śmietaną i maślanymi herbatnikami.
Składniki na formę o wymiarach ok. 35x 24cm:
Ciasto ucierane:
- 250 g masła, temperatura pokojowa
- 200 g cukru
- 5 jajek (rozmiar M), temperatura pokojowa
- 250 g mąki pszennej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 80 ml wyciśniętego soku z pomarańczy (potrzebna 1 pomarańcza), temperatura pokojowa
Warstwa truskawkowa:
- 600 g truskawek mrożonych
- 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (1 opakowanie ok. 37- 40g)
- 50 g cukru
Bita śmietana:
- 500 ml słodkiej śmietanki 30- 36%, schłodzonej
- 2 łyżeczki cukru pudru
- 1 śmietan-fix (opcjonalnie)
Lukier:
- ok. 100 g cukru pudru
- ok. 2 łyżki soku z cytryny
Dodatkowo:
- ok. 20 herbatników
- żelki, draże czekoladowe, posypka cukrowa itp.
Sposób przygotowania:
- Truskawki przełożyć do miski i pozostawić do rozmrożenia. (Można rozmrozić je np. przez noc).
- Dno formy prostokątnej o wymiarach ok. 35x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Odstawić na bok.
- Przygotować ciasto ucierane: Mąkę wymieszać w misce z proszkiem do pieczenia. Odstawić na bok. Miękkie masło utrzeć z cukrem na jasną, kremową masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać po kolei po jednym jajku. (Każde jajko miksować co najmniej ½ minuty). Następnie dodać powoli sok z pomarańczy. (Masa pewnie się mocno zwarzy, to od dużej ilości jajek i soku. Proszę kontynuować). Zmniejszyć obroty miksera i dodać mąkę z proszkiem. Miksować krótko na niskich obrotach, tylko do momentu połączenia się składników.
- Ciasto przełożyć do przygotowanej formy i wyrównać.
- Piec w nagrzanym piekarniku do suchego patyczka, ok. 25 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Po upieczeniu wyciągnąć ciasto z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
- Przygotować warstwę truskawkową: Do rozmrożonych truskawek dodać cukier i zmiksować blenderem na gładki mus. Połowę musu wymieszać trzepaczką z budyniami w proszku. Drugą połowę musu truskawkowego zagotować. Do gotującego się musu, dodać rozmieszany mus z budyniem i szybko wymieszać. Mieszając doprowadzić do zagotowania. Od zagotowania gotować 1 minutę, ciągle mieszając, aż budyń mocno zgęstnieje. Gotowy budyń ściągnąć z pieca i od razu gorący rozłożyć na chłodnym cieście. Pozostawić do ostygnięcia.
- W tym czasie przygotować lukier: Cukier puder przesiać. Sok z cytryny utrzeć z taką ilością cukru pudru, aby powstał biały, gładki i gęsty, ale lekko lejący lukier. (Jeśli jest za rzadki dodać więcej cukru pudru, a jeśli za gęsty odrobinę soku).
- Herbatnik posmarować lukrem i od razu udekorować żelkami, drażami i posypką. W ten sposób przygotować wszystkie herbatniki.
- Przygotować bitą śmietanę: Śmietankę ubić na sztywno, dodając pod koniec ubijania cukier puder i ewentualnie śmietan- fix. Ubitą śmietanę wyłożyć na budyń truskawkowy.
- Na bitej śmietanie rozłożyć udekorowane herbatniki.
- Ciasto schłodzić w lodówce przez co najmniej 5- 6 godzin, aby herbatniki zmiękły.
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
|
![]() |
Liczba porcji: |
ok. 20 |
![]() |
Trudność: | średnia |
![]() |
Koszt: | średni |



Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.
Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!