Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Tarta z kwaśnymi owocami

Pyszna, słodka tarta z kwaśnymi owocami. Tarta powstała z myślą o kwaśnych, sezonowych owocach, szczególnie o czerwonej i czarnej porzeczce oraz wiśniach. Sprawdzi się tutaj również mrożona mieszanka owoców leśnych. Takie owoce w połączeniu ze słodką bezą i budyniem smakują wyjątkowo.

Składniki:
Ciasto kruche:

  • 130g mąki pszennej
  • 50g zmielonych orzechów lub migdałów
  • 30g cukru
  • szczypta soli
  • 1 żółtko
  • 90g masła

Masa budyniowa:

  • 200ml słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
  • 10g mąki ziemniaczanej
  • 3 żółtka
  • 50g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 50g masła

Beza:

  • 2 białka
  • 100g cukru

Dodatkowo:

  • kwaśne owoce (u mnie niecałe 200g porzeczek czerwonych)

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto. Wszystkie składniki na ciasto kruche zagnieść na jednolitą masę. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 1 godz. Formę na tartę (o wymiarach 11x 35cm) wysmarować margaryną i posypać mąką. (Polecam formę na tartę z wyciąganym dnem). Ciastem wykleić formę, przykryć papierem do pieczenia i obciążyć kulkami ceramicznymi lub fasolą. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20min. w temperaturze 180°C. Po tym czasie ściągnąć papier z kulkami i piec ok. 5 min. do zarumienienia się ciasta. Ciasto pozostawić do ostygnięcia.

3

  1. Przygotować masę budyniową. Masło pokroić w kostkę. Odstawić na bok. Śmietanę wlać do garnka. Dodać mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać trzepaczką. Dodać cukier, cukier waniliowy i żółtka. Ciągle mieszając, zagotować. Gotować, mieszając, aż budyń zgęstnieje (ok. 1 min). Ściągnąć garnek z pieca i mieszając dalej trzepaczką, wmieszać kawałki masła. Mieszać, aż masło się rozpuści i powstanie jednolita masa. Pozostawić od ostygnięcia. Przemieszać od czasu do czasu.

2

  1. Zimny budyń wyłożyć na ciasto i wstawić do lodówki na 2- 3 godz. lub na całą noc.
  2. Owoce umyć, osuszyć i ułożyć na budyniu. (Porzeczki oberwać z szypułek, wiśnie wypestkować, a owoce mrożenie rozmrozić).

4

  1. W piekarniku ustawić funkcję grill. (Jeśli nie macie funkcji grilla, to ustawcie grzałkę góra- dół na 250°C).
  2. Przygotować bezę. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodać stopniowo cukier. Miksować, aż cały cukier się rozpuści, a piana będzie sztywna i lśniąca. Pianę wyłożyć na owoce.
  3. Ciasto wstawić do piekarnika i piec do lekkiego zarumienienia się bezy. (U mnie z funkcją grilla trwało to 1,5 min.).
  4. Wyciągnąć z pieca. (Polecam zjedzenie tarty w dniu przygotowania bezy).

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

około 40 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 25 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

około 3- 4 godz.
porcje

Liczba porcji:

około 7
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Tarta z kwaśnymi owocami

tarta z kwaśnymi owocami

Tarta z kwaśnymi owocami

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (11)

  1. Marta

Czy beza pieczona tylko 1,5min. nie będzie surowa?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Marta

Ona jest surowa. Ta chwila w piekarniku jest tylko po to, aby ją ładnie z wierzchu przyrumienić.

  Załączniki
 
  1. Monika

Czy teraz w zimie można zastąpić porzeczki innymi owocami (może mrożonymi)? Nie robiłam nigdy tarty obciążając ją fasolą... ile trzeba jej dać? Czy nadaje się ta "upieczona" fasola do czegoś czy trzeba ją wyrzucić?
Pozdrawiam

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Monika

Mogą być owoce mrożone. Fasola nadaje się jednynie do przygotowania kolejnej tarty. Przez dłuższy czas (zanim kupiłam kulki ceramiczne) używałam fasoli "jasiek". Taka fasola może być długo używana.
Należy wysypać tyle fasoli, aby przykryła całą...

Mogą być owoce mrożone. Fasola nadaje się jednynie do przygotowania kolejnej tarty. Przez dłuższy czas (zanim kupiłam kulki ceramiczne) używałam fasoli "jasiek". Taka fasola może być długo używana.
Należy wysypać tyle fasoli, aby przykryła całą powierzchnię.

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Agnieszkaww

Ciasteczko wyszło przepyszne ! Smak słodkiej delikatnej bezy i kwaśnych porzeczek świeżo zerwanych z krzaka - bezcenny :-) Pyszne , kruche , delikatne.

  Załączniki
 
  1. Agnieszkaww

Mam tylko formę okrągłą , mniejszą silikonową o średnicy 22 cm . Jak pani myśli , czy takie proporcje jak w przepisie będą odpowiednie do tej formy ? Będę wdzięczna za odpowiedź bo mam ochotę upiec takie ciasteczko . Mam dużo czerwonych porzeczek.

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Agnieszkaww

Tak, możesz użyć swojej formy nie zmieniając ilości składników.

  Załączniki
 
  1. Kamil

Czy po upieczeniu trzeba wyciągnąć odrazu z formy czy nie(bo jak upieka juz całość to wtedy nie ma jak tego wyjąć) czy moge ją mieć cały czas w formie ( nie mam formy z wyciąganym dnem )

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Kamil

Możesz mieć ją cały czas w formie. Jeśli nie masz formy z wyciąganym dnem to raczej nie wyciągniesz całego ciasta, tylko po kawałku. Dlatego proponuję zrobić bezę i dopiero kroić.

  Załączniki
 
  1. Eliza

Ale piękna beza! bardzo smakowita tarta

  Załączniki
 
  1. madlene17

Tarta jak najbardziej godna polecenia I piękne zdjęcia

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony