Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Tarta z masłem orzechowym i precelkami

Nietypowa tarta o ciekawej kompozycji smakowej. Znajdziecie w niej pyszny krem z masła orzechowego i serka kremowego, słone precelki i czekoladę. Tartę przygotowuje się bez pieczenia, na chrupiącym spodzie z płatków kukurydzianych i czekolady. Całość smakuje bardzo dobrze.

Użyłam prostokątnej formy o wymiarach 35x 11cm zużywając 70% podanych składników.

Tartę można przygotować również w wersji bezglutenowej używając precelków bezglutenowych np. Salinis firmy Schär i używając bezglutenowych płatków kukurydzianych.

Składniki:

  • 400g gorzkiej czekolady
  • 60g + 28 małych, słonych precelków (w zastępstwie paluszków)
  • 125g płatków kukurydzianych
  • 2 listki żelatyny ( = 1,5 płaskiej łyżeczki żelatyny w proszku)
  • 200g serka kremowego typu Philadelphia
  • 80g cukru
  • 150g masła orzechowego (użyłam bez kawałków orzechów)
  • 200g słodkiej śmietany 30- 36%

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować spód. Formę prostokątną (o wymiarach ok. 20x 28cm, najlepiej z wyciąganym dnem i niskim brzegiem) wyłożyć folią spożywczą.
  2. 175g czekolady połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej. 60g precelków i płatki kukurydziane rozkruszyć na drobno. (Najłatwiej zmiksować je w malakserze lub blenderem. Można również włożyć je do woreczka do mrożenia i przy pomocy wałka rozkruszyć). Wymieszać z płynną czekoladą. Wyłożyć do formy, wyklejając dno i boki formy. (Najłatwiej jest ugniatać masę w formie tyłem łyżki). Formę wstawić na 1godz. do lodówki.
  3. W międzyczasie namoczyć żelatynę w 2 łyżkach zimnej wody. Pozostawić na 5- 10min. do napęcznienia.
  4. Serek kremowy, masło orzechowe i cukier zmiksować krótko na gładką masę. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać, aż się rozpuści. Dodać dwie łyżki kremu i dokładnie wymieszać, a następnie dodać do reszty kremu. Śmietanę ubić na sztywno i wmieszać delikatnie do kremu.
  5. Schłodzony spód wyciągnąć (przy pomocy folii) z formy, ściągnąć folię i ułożyć spód na paterze. Na spód wyłożyć przygotowany krem i wyrównać. Wstawić do lodówki na 2 godz.
  6. 225g czekolady połamać i roztopić w kąpieli wodnej. 28 precelków zanurzać w czekoladzie (używając widelca), potrząsnąć, aby nadmiar czekolady spłynął i układać precelki na papierze do pieczenia. Pozostawić, aż czekolada zastygnie. Pozostałą czekoladę ponownie roztopić i wylać na schłodzone ciasto. Ułożyć czekoladowe precelki i ponownie schłodzić co najmniej 1 godz.

Smacznego.

Przepis pochodzi z magazynu: ""Lecker, Bakery" Special 2013, Nr.1

zegarek

Czas przygotowania:

około 50 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

ok. 4 godzin
porcje

Liczba porcji:

ok. 14
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: wysoki

Tarta z masłem orzechowym i precelkami

Tarta z masłem orzechowym i precelkami

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (15)

  1. Anna

Tarta wygląda niesamowicie :-) ale czy jeśli rozpuszczę czekoladę w kąpieli wodnej, a potem wyleję ją na ciasto, nie zrobi się ona zbyt twarda? Już raz popełni taki błąd i ciasto bardzo ciężko było kroić dlatego wolę się upewnić

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Anna

Czekolada będzie twarda, spód też jest twardy. Jeśli wolisz, aby czekolada była miększa to dodaj troszkę oleju przy ponownym roztapianiu czekolady.

  Załączniki
 
  1. iza

To chyba średnio bezglutenowy przepis- precle są z mąki pszennej, prawda?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    iza

Zwykłe precelki są oczywiście z mąki pszennej, ale można kupić również precelki bezglutenowe. Pisałam o tym we wstępie.

  Załączniki
 
  1. Michalina

Dzień dobry :-)
Mam pytanie. Czy mogłabym użyć mlecznej czekolady?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Michalina

Możesz, ale osobiście przy tym wypieku nie polecam mlecznej. Będzie za mdłe i za słodkie.

  Załączniki
 
  1. Dorota

Mam ochote na to ciasto, bo brzmi interesujaco! Mam pytanie- co oznacza stwierdzenie "serek typu philadelphia"? Wiem ze chodzi o serek kremowy, ale bezsmakowy, czy z dodatkiem soli? Czy mozna go zastapic np serkiem quark lub mascarpone?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Dorota

Doroto właściwie obojętne czy serek kremowy jest z solą, czy bez w tym przepisie. Quarku nie polecam. Masa nie będzie wystarczająco ścisła i ciężko będzie rozprowadzić polewę na górze. Mascarpone myślę, że też byłby dobry.

  Załączniki
 
  1. Dorota    Joanna Moderator

Dziekuje Ci bardzo za odpowiedz.

  Załączniki
 
  1. Joanna Grzymkowska

Przymierzam się do tej tarty. W związku z tym mam pytanko. Czy jeśli zrobię masło orzechowe z niesolonych orzechów , to wpłynie to niekorzystnie na ciasto? Ograniczam sól jak tylko mogę, stąd moje pytanko:-)

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Joanna Grzymkowska

Możesz zrobić z niesolonych orzechów

  Załączniki
 
  1. Marta

przepis wygląda na bardzo smaczny ale strasznie dużo pracy z nim. Zrobiłam dzisiaj, jestem wykończona.....jutro zanoszę szefowej do pracy. Jak nie zasmakuję to idę na bezrobocie

  Załączniki
 
  1. Joanna Grzymkowska

Ostatnio rozmyślam o tartaletkach bezglutenowych.
Tarta wygląda przepysznie
Jesteś kochana, że wstawiasz przepisy bezglutenoweDzięki
Pozdrawiam serdecznie

  Załączniki
 
  1. Magda

Bardzo podoba mi się ten przepis a zdjęcia jeszcze bardziej zachęcają do wypróbowania)) Na pewno zrobię! Pozdrawiam

  Załączniki
 
  1. Ciastkarka

Pani Joanno,
Bardzo dziękuję za przepis,dzisiaj pani go wstawiła,ale ja miałam czas zgromadzić składniki i zrobiłam,bo miałam gości i zero pomysłu na ciasto..

Po prostu znajomi byli zachwyceni
Dziękuję

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony