Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
10 Komentarzy

Tarta z masłem orzechowym i precelkami

Nietypowa tarta o ciekawej kompozycji smakowej. Znajdziecie w niej pyszny krem z masła orzechowego i serka kremowego, słone precelki i czekoladę. Tartę przygotowuje się bez pieczenia, na chrupiącym spodzie z płatków kukurydzianych i czekolady. Całość smakuje bardzo dobrze.

Użyłam prostokątnej formy o wymiarach 35x 11cm zużywając 70% podanych składników.

Tartę można przygotować również w wersji bezglutenowej używając precelków bezglutenowych np. Salinis firmy Schär i używając bezglutenowych płatków kukurydzianych.

Składniki:

  • 400g gorzkiej czekolady
  • 60g + 28 małych, słonych precelków (w zastępstwie paluszków)
  • 125g płatków kukurydzianych
  • 2 listki żelatyny ( = 1,5 płaskiej łyżeczki żelatyny w proszku)
  • 200g serka kremowego typu Philadelphia
  • 80g cukru
  • 150g masła orzechowego (użyłam bez kawałków orzechów)
  • 200g słodkiej śmietany 30- 36%

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować spód. Formę prostokątną (o wymiarach ok. 20x 28cm, najlepiej z wyciąganym dnem i niskim brzegiem) wyłożyć folią spożywczą.
  2. 175g czekolady połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej. 60g precelków i płatki kukurydziane rozkruszyć na drobno. (Najłatwiej zmiksować je w malakserze lub blenderem. Można również włożyć je do woreczka do mrożenia i przy pomocy wałka rozkruszyć). Wymieszać z płynną czekoladą. Wyłożyć do formy, wyklejając dno i boki formy. (Najłatwiej jest ugniatać masę w formie tyłem łyżki). Formę wstawić na 1godz. do lodówki.
  3. W międzyczasie namoczyć żelatynę w 2 łyżkach zimnej wody. Pozostawić na 5- 10min. do napęcznienia.
  4. Serek kremowy, masło orzechowe i cukier zmiksować krótko na gładką masę. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać, aż się rozpuści. Dodać dwie łyżki kremu i dokładnie wymieszać, a następnie dodać do reszty kremu. Śmietanę ubić na sztywno i wmieszać delikatnie do kremu.
  5. Schłodzony spód wyciągnąć (przy pomocy folii) z formy, ściągnąć folię i ułożyć spód na paterze. Na spód wyłożyć przygotowany krem i wyrównać. Wstawić do lodówki na 2 godz.
  6. 225g czekolady połamać i roztopić w kąpieli wodnej. 28 precelków zanurzać w czekoladzie (używając widelca), potrząsnąć, aby nadmiar czekolady spłynął i układać precelki na papierze do pieczenia. Pozostawić, aż czekolada zastygnie. Pozostałą czekoladę ponownie roztopić i wylać na schłodzone ciasto. Ułożyć czekoladowe precelki i ponownie schłodzić co najmniej 1 godz.

Smacznego.

Przepis pochodzi z magazynu: ""Lecker, Bakery" Special 2013, Nr.1

zegarek

Czas przygotowania:

około 50 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

ok. 4 godzin
porcje

Liczba porcji:

ok. 14
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: wysoki

Tarta z masłem orzechowym i precelkami

Tarta z masłem orzechowym i precelkami

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    ANIAA · 7 miesięcy temu
    Masa z masła orzechowego - PYCHA !!! ale spod jest tak twardy że ciężko go pokroić i nie da sie jesc łyżeczka czy widelczykiem nastepnym razem zrobie z czekoladą mleczną.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Anna · 3 lat temu
    Tarta wygląda niesamowicie :-) ale czy jeśli rozpuszczę czekoladę w kąpieli wodnej, a potem wyleję ją na ciasto, nie zrobi się ona zbyt twarda? Już raz popełni taki błąd i ciasto bardzo ciężko było kroić dlatego wolę się upewnić
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Czekolada będzie twarda, spód też jest twardy. Jeśli wolisz, aby czekolada była miększa to dodaj troszkę oleju przy ponownym roztapianiu czekolady.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    iza · 3 lat temu
    To chyba średnio bezglutenowy przepis- precle są z mąki pszennej, prawda?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Zwykłe precelki są oczywiście z mąki pszennej, ale można kupić również precelki bezglutenowe. Pisałam o tym we wstępie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Michalina · 3 lat temu
    Dzień dobry :-)
    Mam pytanie. Czy mogłabym użyć mlecznej czekolady?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Dorota · 3 lat temu
    Mam ochote na to ciasto, bo brzmi interesujaco! Mam pytanie- co oznacza stwierdzenie "serek typu philadelphia"? Wiem ze chodzi o serek kremowy, ale bezsmakowy, czy z dodatkiem soli? Czy mozna go zastapic np serkiem quark lub mascarpone?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Doroto właściwie obojętne czy serek kremowy jest z solą, czy bez w tym przepisie. Quarku nie polecam. Masa nie będzie wystarczająco ścisła i ciężko będzie rozprowadzić polewę na górze. Mascarpone myślę, że też byłby dobry.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna Grzymkowska · 3 lat temu
    Przymierzam się do tej tarty. W związku z tym mam pytanko. Czy jeśli zrobię masło orzechowe z niesolonych orzechów , to wpłynie to niekorzystnie na ciasto? Ograniczam sól jak tylko mogę, stąd moje pytanko:-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marta · 3 lat temu
    przepis wygląda na bardzo smaczny ale strasznie dużo pracy z nim. Zrobiłam dzisiaj, jestem wykończona.....jutro zanoszę szefowej do pracy. Jak nie zasmakuję to idę na bezrobocie:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna Grzymkowska · 3 lat temu
    Ostatnio rozmyślam o tartaletkach bezglutenowych.
    Tarta wygląda przepysznie:)
    Jesteś kochana, że wstawiasz przepisy bezglutenowe:)Dzięki:)
    Pozdrawiam serdecznie:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Magda · 3 lat temu
    Bardzo podoba mi się ten przepis a zdjęcia jeszcze bardziej zachęcają do wypróbowania;))) Na pewno zrobię! Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ciastkarka · 3 lat temu
    Pani Joanno,
    Bardzo dziękuję za przepis,dzisiaj pani go wstawiła,ale ja miałam czas zgromadzić składniki i zrobiłam,bo miałam gości i zero pomysłu na ciasto..

    Po prostu znajomi byli zachwyceni Dziękuję

Polub nas na ...

Początek strony