Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Napisz komentarz

Tarta z rabarbarem i bezą

Chrupiące ciasto kruche z rabarbarem pod puszystą pianką bezową. Klasyczne połączenia kwaskowatego rabarbaru i słodkiej bezy. Ciasto pachnie również delikatnie pomarańczą, która wzbogaca smak ciasta.

Składniki:
Ciasto kruche:

  • 200g mąki pszennej
  • 40g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 szczypta soli
  • 100g masła

Warstwa rabarbarowa:

  • 700g rabarbaru (waga po odcięciu końcówek. Należy kupić ok. 1kg rabarbaru)
  • skórka starta z 2 pomarańczy
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki skrobi lub mąki ziemniaczanej

Beza:

  • 3 białka
  • 150g cukru
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto kruche. Mąkę wsypać do miski. Dodać pokrojone na małe kawałki zimne masło, cukier puder, szczyptę soli i jajko. Zagnieść szybko na jednolitą masę (ręką lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta). Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 30 minut.
  2. Formę na tartę o średnicy 28cm wysmarować masłem i wykleić w niej ciasto, wyklejając również brzeg. Ciasto nakłuć widelcem, przykryć papierem do pieczenia i obciążyć kulkami ceramicznymi lub fasolą.
  3. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Po tym czasie ściągnąć papier z kulkami i piec do lekkiego zarumienienia się ciasta ok. 5 minut.
  4. W tym czasie przygotować warstwę rabarbarową. Rabarbar umyć, osuszyć i pokroić na kawałki o grubości ok. 1cm. (Rabarbaru nie trzeba obierać). Przełożyć do miski, wymieszać ze skórką pomarańczową, cukrem i skrobią.
  5. Na podpieczone ciasto (może być gorące) wyłożyć rabarbar i podpiec ok. 15 minut.

2

  1. W tym czasie przygotować bezę. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dalej ubijając, dodawać stopniowo cukier. Miksować, aż piana będzie sztywna i lśniąca.
  2. Bezę wyłożyć na rabarbar. Ciasto wstawić z powrotem do piekarnika i od razu obniżyć temperaturę piekarnika do 150°C. Piec ok. 50 minut. (Beza powinna być chrupiąca z zewnątrz).
  3. Studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

ok. 40 minut
zegarek3

Czas pieczenia:

ok. 1,5 godziny
zegarek2

Czas oczekiwania:

ok. 30 minut
porcje

Liczba porcji:

ok. 12
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: niski

Tarta z rabarbarem i bezą

Tarta z rabarbarem i bezą

Tarta z rabarbarem i bezą

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.

Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!

Polub nas na ...

Początek strony