Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
10 Komentarzy

Tarta porzeczkowa

Bardzo smaczna, orzeźwiająca tarta z czerwonych porzeczek. Smakuje, a do tego ładnie się prezentuje. Dzięki porzeczkom jest kwaskowata. Masę porzeczkową zdobią białe kleksy z bitej śmietany. Nie dałam dużo cukru. Jeśli ktoś z Was z reguły zawsze go redukuje, to w tym przepisie radzę tego nie robić ;) Możecie nawet dosłodzić, jeśli wolicie słodsze ciasta.

Składniki:
Ciasto kruche:

  • 200g mąki pszennej
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • 80g cukru
  • 120g margaryny lub masła

Nadzienie:

  • ok. 500- 600g porzeczek czerwonych
  • 6 listków żelatyny (= 4 ½ łyżeczki żelatyny w proszku)
  • 150g jogurtu naturalnego
  • 90g cukru
  • 500g słodkiej śmietany 30- 36%

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto. Wszystkie składniki na ciasto kruche zagnieść na jednolitą masę. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 1 godz. Formę na tartę (o średnicy 26cm) lub tortownicę (26cm) wysmarować margaryną. (Polecam dodatkowo wyłożyć dno formy papierem do pieczenia, co zapobiegnie ewentualnemu przyklejeniu się ciasta do formy. Najlepsza jest forma na tartę z wyciąganym dnem). Ciasto rozwałkować (na posypanym mąką blacie lub między dwoma kawałkami folii spożywczej) i wykleić nim formę. Ciasto nakłuć widelcem, przykryć papierem do pieczenia i obciążyć fasolą. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15- 20 minut w temperaturze 180°C. Po tym czasie ściągnąć papier z fasolą i piec do zarumienienia się ciasta. Ciasto pozostawić do ostygnięcia.

02

  1. Żelatynę namoczyć w 5 łyżkach zimnej wody.
  2. 300g porzeczek umyć, osuszyć i oberwać z szypułek. Porzeczki zmiksować z cukrem i jogurtem. Całość przetrzeć przez sitko.
  3. 100g porzeczek umyć, osuszyć i oberwać z szypułek. Odstawić na bok.
  4. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać, aż się rozpuści. Dodać dwie łyżki zmiksowanych porzeczek i wymieszać, a następnie dodać do reszty porzeczek z jogurtem i dokładnie wymieszać. (W ten sposób zapobiegniemy powstaniu grudek). Pozostawić, aż masa zacznie tężeć. (Najlepiej wstawić do lodówki, ale sprawdzać co jakiś czas, aby całkiem nie stężała).
  5. Gdy masa zacznie tężeć, ubić 200g śmietany na sztywno. Wmieszać delikatnie do masy, a na końcu wmieszać delikatnie odłożone 100g porzeczek. Masę wyłożyć na ciasto i odstawić na bok.
  6. Szybko ubić 200g śmietany, przełożyć do szprycy z końcówką gwiazdy. Szprycę wkładać głęboko do masy porzeczkowej i wyciskać kleksy w odstępach.
  7. Tartę wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.
  8. Resztę porzeczek umyć i jeszcze wilgotne obtoczyć w cukrze. Ułożyć na tarcie. Ubić pozostałe 100g śmietany i udekorować tartę.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

około 60 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 30 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

około 1 godz.
porcje

Liczba porcji:

około 12
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

tarta porzeczkowa

tarta porzeczkowa

tarta porzeczkowa

tarta porzeczkowa

tarta porzeczkowa

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 5 lat temu
    Tego nie wiem. Nie piekłam jeszcze nic ze świeżą żurawiną.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Lady me · 5 lat temu
    Pięknie i smacznie. Jak by się (w roli porzeczek) sprawdziły owoce żurawiny?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Aga · 6 lat temu
    Łzy mi w oczach stanęły...Ostatni raz się tak wzruszyłam jak zobaczyłam sernik nowojorski na kleksie z czekolady. Sernika nigdy nie zdradzę ale jutro wyruszam na poszukiwanie porzeczek. Przepiękne zdjęcia!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Majana · 6 lat temu
    Cudowna tarta! No i te porzeczki !
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Bernadeta · 6 lat temu
    rewelacja, normalnie zaśliniłam ekran:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 6 lat temu
    [b]Kasiu[/b] czarne porzeczki też mogą być :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kasia · 6 lat temu
    Wygląda pięknie! Aż nabraam ochoty... Ja wprawdzie mam czarne porzeczki w domu, ale podejrzewam, że z nimi też byaby pyszna
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Asiek · 6 lat temu
    Pięknie się prezentuje. Doskonale pasuje na letni podwieczorek. Śliczne kolorki wyszły:)
    Pozdrawiam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Gosia · 6 lat temu
    wygląda wspaniale, muszę kiedyś taką zrobić
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Krystyna Banaczkowsk · 6 lat temu
    super wygląda. Koniecznie do zrobienia. Zapisuję sobie przepis

Polub nas na ...

Początek strony