Zebra
Ciasto zebra to babka z jasnego i ciemnego ciasta z dodatkiem oleju i wody gazowanej. Piekła je często moja mama. To mój smak dzieciństwa 😀 Ciasto jest smaczne, lekkie, wilgotne, słodkie i puszyste. Pyszne z herbatą, mlekiem lub kawą na podwieczorek.
Składniki na tortownicę o śr. 26 cm:
Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.
Ciasto:
- 5 jajek (rozmiar M), temperatura pokojowa
- 1 ½ szklanki cukru (lub 300 g)
- 2 ½ szklanki mąki pszennej (lub 375 g)
- 1 szklanka oleju (250 ml)
- 1 szklanka wody gazowanej lub innego napoju gazowanego jak np. fanta (lub ewentualnie zwykła woda, przeczytaj uwagi pod przepisem*)
- 3 łyżki mąki pszennej (do jasnego ciasta)
- 3 łyżki kakao (do ciemnego ciasta)
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
- Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. (Można też formę wysmarować masłem lub margaryną i posypać bułką tartą). Odstawić na bok.
- W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Przesiać.
- Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej miksując, dodawać stopniowo cukier. Cały czas miksując na najwyższych obrotach, dodawać po kolei po jednym żółtku (każde miksując ok. ½ - 1 minuty).
- Zmniejszyć obroty miksera na niskie i dodawać stopniowo mąkę z proszkiem, miksując krótko, tylko do połączenia. Następnie wlewać stopniowo na przemian olej i wodę, miksując krótko, tylko do połączenia się składników.
- Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać 3 łyżki przesianego kakao, a do drugiej 3 łyżki mąki, mieszając delikatnie np. trzepaczką lub szpatułką do połączenia.
- Wlewać na środek tortownicy ciasto jasne na przemian z ciemnym (lub nakładać na przemian po ok. 3 łyżek jasnego i ciemnego ciasta).
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 1 godziny, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Ciasto chwilę pozostawić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Następnie wyciągnąć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
- Ciasto przechowywać, zawiniętą w worku foliowym lub szczelnym pojemniku na ciasto, w suchym miejscu w temperaturze pokojowej. Zachowuje świeżość co najmniej przez 3 dni.
Uwagi:
- 1 szklanka = 250 ml
- Woda gazowana spulchnia dodatkowo ciasto, dlatego warto ją dodać (a nie zwykłą) bo jej dodatek zmniejsza ryzyko zakalca. Moja mama piekła na zwykłej wodzie i też wychodziło, ale bezpieczniej jest dodać wodę gazowaną 😉
Kuchnia: |
Polska |
|
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
|
|
Liczba porcji: |
ok. 16 |
|
Trudność: | średnia | |
Koszt: | niski |
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.
- ← Poprzednie
- ...
- ...
- Następne →