Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Babka waniliowo- kakaowa

Babka marmurkowa, waniliowo- kakaowa. Babka jest prosta, delikatna i puszysta.

Składniki:

  • 1½ szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 6 jaj
  • 1 budyń waniliowy bez cukru (opakowanie na 500ml mleka)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200g masła
  • 1 łyżka kakao
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Oddzielić żółtka od białek.
  2. Mąkę przesiać, wymieszać z budyniem w proszku, mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.
  3. Masło roztopić.
  4. Ubić białka na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać cukier. Kolejno dodać po jednym żółtku. Do masy jajecznej dodać mąkę i roztopione masło. Delikatnie wymieszać łyżką drewnianą (lub mikserem na niskich obrotach).
  5. Formę keksową (o dlugości 30cm) wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Wylać do niej 2/3 ciasta. Do pozostałej części dodać kakao, wymieszać i wylać na jasne ciasto.
  6. Piec w nagrzanym piekarniku 45 minut w temperaturze 180°C, do suchego patyczka. Ciasto pozostawić w formie do lekkiego ostygnięcia.
  7. Po ostudzeniu ciasto można posypać cukrem pudrem.
zegarek

Czas przygotowania:

około 30 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 45 min.
porcje

Liczba porcji:

około 16
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: niski

Babka waniliowo- kakaowa

Babka waniliowo- kakaowa

Babka waniliowo- kakaowa

Babka waniliowo- kakaowa

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (9)

  1. Iza

Przepis super,babka przepyszna

  Załączniki
 
  1. Joanna

Dzaaasto nie, ma być proszek.

  Załączniki
 
  1. Dzaaasta

Budyń ma być już zrobiony (ugotowany)?

  Załączniki
 
  1. Joanna

roztopić całkowicie, na płyn :-*

  Załączniki
 
  1. Kasiek

A powiedz mi jeszcze czy margarynę roztopić na płyn czy tylko do miękkości?

  Załączniki
 
  1. Joanna

Kasiek tak, może być 200g margaryny.

  Załączniki
 
  1. Kasiek

Powiedz mi Asiu czy zamiast masła można użyć margaryny (mam porządną-Palmę)czy to zupełnie nie na ten przepis?

  Załączniki
 
  1. Ela

Babka bardzo dobra, całej mojej rodzinie smakuje. Jak dla mnie wystarczająco słodka.

Pozdrawiam

  Załączniki
 
  1. Johanna

babka wyszła dobra w smaku,aczkolwiek dałabym z jakieś pół szklani cukru więcej ponieważ jest mało słodka

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony