Sernik krówkowy

Pyszny, kremowy sernik z dużą ilością krówek. Jeśli lubicie masę krówkową lub cukierki krówki to ten sernik jest dla Was. Jest słodki i mocno krówkowy. Taki jaki chciałam. Kieruję go do osób lubiących słodkie wypieki, chociaż jeśli ktoś chce to może zmniejszyć ilość cukru i zrobi mniej słodki sernik. Moim celem było jednak zrobienie sernika, w którym poczujemy smak krówek i jego słodycz. Jak dla mnie super.

Uwaga: W wersji bezglutenowej należy zastąpić mąkę pszenną, uniwersalną mąką bezglutenową i upewnić się, że wybrany budyń, proszek do pieczenia i cukierki są bezglutenowe. 

Składniki:
Ciasto kruche:

  • 125 g masła (lub margaryny), zimnego
  • 60 g cukru
  • 10 g kakao
  • 190 g mąki pszennej
  • 1 jajko (rozmiar M), zimne
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa:

  • 750 g twarogu z wiaderka, twarogu półtłustego dwukrotnie zmielonego lub quarku (u mnie Quark 20%), temperatura pokojowa
  • 100 g cukru
  • 500 g cukierków krówek
  • 3 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (ok. 37- 40g)
  • 250 ml mleka

Dodatkowo:

  • kakao do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Z podanym składników na ciasto kruche zagnieść jednolite ciasto. Ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
  2. Dno tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia (tj. najpierw nałożyć papier na spód tortownicy i następnie zacisnąć obręcz. Wystający papier obciąć). Ciasto wykleić w tortownicy, wyklejając również bok tortownicy mniej więcej do połowy jej wysokości. Tortownicę z ciastem wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
  3. Przygotować masę serową: Krówki posiekać na małe kawałki. 400g przełożyć do garnka i zalać mlekiem. Resztę krówek odstawić na bok.
  4. Garnek z krówkami i mlekiem postawić na piecu. Całość podgrzewać, ciągle mieszając, aż do całkowitego rozpuszczenia się cukierków. Ostudzić.
  5. W miseczce wymieszać cukier z budyniem w proszku, najlepiej trzepaczką, aby rozbić ewentualne grudki.
  6. Do misy miksera przełożyć twaróg, cukier z budyniem i jajka i zmiksować na gładką masę, tylko do momentu połączenia się składników. Następnie, dalej miksując na średnich obrotach, wlewać cienkim strumieniem ostudzone mleko krówkowe, miksując krótko, tylko do połączenia się składników. Na końcu wmieszać delikatnie łyżką drewnianą lub szpatułką pozostałe kawałki krówek.
  7. Masę wylać do tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 55- 60 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. (Jeśli ciasto podczas pieczenia za szybko się zrumieni, można przykryć je z góry folią aluminiową).
  8. Sernik studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Następnie wstawić do lodówki na kilka godzin lub na noc.
  9. Brzeg sernika można oprószyć kakao.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

ok. 1 ½ godziny
zegarek3

Czas pieczenia:

ok. 1 godziny
porcje

Liczba porcji:

około 16
trudnosc Trudność: średnia
koszt Koszt: średni

sernik krówkowy

sernik krówkowy

sernik krówkowy