Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
83 Komentarzy
Sernik trójczekoladowy

Potrójnie czekoladowy sernik na zimno z trzema rodzajami czekolady. Sernik jest kremowy, mocno czekoladowy i delikatny, a do tego nieskomplikowany w przygotowaniu. Masę serową dzielimy na trzy części, mieszamy oddzielnie z roztopionymi czekoladami, dodajemy ubitą śmietanę i już sernik prawie gotowy. Teraz układamy warstwowo w formie, na to herbatniki i czekamy, aż masa stężeje. Gotowe.

Sernik jest pyszny. Przyozdobiony czekoladą wygląda atrakcyjniej. Uważajcie tylko, żeby sernik nie polewać dużą ilością czekolady. Najlepiej zrobić cienkie paseczki, żeby dało się go łatwo pokroić.

Składniki:

Masa serowa:

  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 100 g czekolady białej
  • 500 g twarogu z wiaderka, twarożku śmietankowego lub quarku
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 100 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 300 g słodkiej śmietany 30- 36%

Do dekoracji:

  • ok. 30 g czekolady gorzkiej
  • ok. 30 g czekolady mlecznej
  • ok. 30 g czekolady białej

Dodatkowo:

  • ok. 10 herbatników (w wersji bezglutenowej: bezglutenowych herbatników)

Sposób przygotowania:

  1. Formę keksową wyłożyć papierem do pieczenia. (Użyłam o długości 30 cm, ale zostało jeszcze trochę miejsca, więc można wziąć krótszą). Odstawić na bok.
  2. Do żelatyny dodać 6 łyżek zimnej wody, wymieszać i pozostawić do napęcznienia.
  3. Twaróg utrzeć trzepaczką lub mikserem z cukrem i cukrem waniliowym.
  4. Czekolady posiekać i roztopić pojedynczo w kąpieli wodnej.
  5. Napęczniałą żelatynę pogdrzać, mieszając, aż się rozpuści. Garnek z żelatyną ściągnąć z pieca i mieszając trzepaczką, dodać najpierw 2 łyżki twarogu, a następnie wymieszać z resztą twarogu.
  6. Do każdej chłodnej, ale płynnej roztopionej czekolady dodać po 1/3 masy serowej i dokładnie wymieszać.
  7. Śmietanę ubić na sztywno i dodać po 1/3 do każdej miski z masą czekoladowo- serową i delikatnie wymieszać.
  8. Wylać do formy najpierw masę czekoladowo- serową z gorzką czekoladą, na nią masę z mleczną i na koniec z białą. Na wierzchu ułożyć herbatniki.

2

  1. Ciasto wstawić do lodówki na parę godzin, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie wyciągnąć z formy, odwracając ją do góry dnem np. na podłużny talerz. Ściągnąć papier i polać sernik roztopionymi w kąpieli wodnej czekoladami.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Sernik trójczekoladowy Sernik trójczekoladowy Sernik trójczekoladowySernik trójczekoladowy

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Dejn · 2 miesięcy temu
    Spodobał mi się wygląd tego sernika na zimno, więc zrobiłam. Wszystko wyszło idealnie, ale mam jedno ale: TO NIE JEST SERNIK! Smakuje jak serek homogenizowany... Uważam, że nie powinno tego się nazywać sernikiem, iż wprowadza się kogoś mającego ochotę na sernik w błąd! Jeśli nie doda się śmietany to powinno smakować jak sernik, a nie serek, ale czy wyszedłby wtedy taki efekt wizualny...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    alcik · 1 lat temu
    czy jak wyleje najpierw mase z biala czekolada, od razu z mleczna i po niej zaraz z gorzką to czy te masy sie nie wymieszaja?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Emilia · 2 lat temu
    Dziś po raz pierwszy zrobiłam ten sernik. Jutro się okaże jak wyszło. Jeden problem wyszedł. Po dodaniu żelatyny do sera powstały grudki. Mieszałam łyżką później mikserem i niestety się nie rozbiły. Mam nadzieję że nie będą przeszkadzać w smakowaniu.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Magda · 3 miesięcy temu
      Też tak miałam - podgrzałam miskę z twarogiem ( metalową) w kąpieli wodnej, intensywnie mieszalam i się rozpuściły
      A następnym razem spróbuję z twarogiem ogrzanym do temperatury pokojowej.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    madd · 2 lat temu
    Witam. Sernik ten robiłam już kilka razy, ale tym razem troszkę go zmodyfikowałam. Mam nadzieję że nie popełniłam zbrodni zakazanej. Chodzi o to że jak dwa tygodnie temu go robiłam i rozpuszczałam czekolady to stwierdziłam że są do niczego. Biała i mleczna czekolada pełna jest dodatków i nie są zbyt zdrowe, zwłaszcza biała. Ja strasznie uwage zwracam na składy. Więc by trochę to ciasto "uzdrowić" to dałam tylko gorzką czekoladę. Do średniego koloru 2 łyżki kakao, a do białego nic poza olejkiem waniliowym. Mam nadzieję że wyjdzie równie dobre.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    wedelka · 3 lat temu
    Skorzystałam z przepisu. Wyszło pysznie Może nie wygląda tak ładnie jak u Ciebie, ale goście byli zachwyceni. Dziękuję za przepis i pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    steampunk.pl · 3 lat temu
    Boski sernik,dziękuje.na pewno będzie stałym gościem na moim stole:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    AgaJar · 3 lat temu
    Witam.Ten przepis odkryłam 2 lata temu i od tego czasu stał się moim popisowym ciastem,zawsze mi wychodzi pyszny,a w kwestii wypieków i ciast bez pieczenia jestem zielona.Robię go zawsze na każdą okazję od świąt przez imieniny na urodzinach kończąc.Właśnie zrobiłam go po raz kolejny na urodziny córeczki i jak do tej pory goście zawsze są zachwyceni,a mąż dopytuje ciągle kiedy znów go zrobię i muszę go pilnować całą noc żeby mi nie podjadał z lodówki.Dziękuję za ten przepis i pozdrawiam gorąco.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    paulina · 4 lat temu
    witam jaki jest cel przewracania ciasta? czy można po prostu położyć herbatniki na spodzie i nie przewracac potem?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 3 miesięcy temu
      Serek homogenizowany jest za rzadki.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 3 miesięcy temu
      Paulino po to, aby łatwo wyciągnąć ciasto z formy. Poza tym tak ładniej wygląda i dobrze się wszystko trzyma, gdy herbatniki są ułożone w najszerszej części keksówki.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    mariusz · 4 lat temu
    Zrobiłem sernik wg przepisu i wyszedł fatalnie, wszystko się rozwaliło!!! To najgorszy sernik i ten przepis to lipa!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    eshai · 4 lat temu
    Rewelacyjny! Zrobiłam w pucharkach, na spodzie zamiast herbatników ciasteczka owsiane i udekorowałam truskawką oblaną czekoladą
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    marltop · 4 lat temu
    Serniczek rewelacja. Prosty w wykonaniu a na przyjęciu zrobil furrorę, zniknąl w chwilę.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Misia · 4 lat temu
    Witam mam 10 lat i robiłam sernik po raz kolejny i wychodzi pyszny POLECAM xD
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    M. · 4 lat temu
    Robił ktoś ograniczając cukier, bądź kompletnie z niego rezygnując ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Igor,lat 14 · 4 lat temu
    ciasto pyszne, tylko ze troche mi sie nie udalo tak do polowy ciasta wylozonego na blasze, poniewaz wzialem wieksza forme bo chcialem wiecej ciasta ؛D i mi nie wyszlo przewrocenie tego ciasta na druga strone, ale pozniej bylo ok, bylo widac wszystkie warstwy :* pierwszy raz je robilem wiec moglo mi sie troche nie udhhf hfac ale i tak bylo wspaniale
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Andrzej · 4 lat temu
    Dech zapiera -samo patrzenie - A wiadomo że oczy to konkurencja dla języka- Więc oczy zniewolone- czas na rozkosz języka -
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kasia · 4 lat temu
    Mam pytanie: ile dni ten sernik może stać w lodówce? tzn. jeśli zrobię go na dwa dni przed świętami to czy wytrzyma do świąt?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Dominika · 4 lat temu
    właśnie drugi raz robię ten sernik, wychodzi świetnie, szczególnie dla kogoś, kto lubi słodkie desery.
    Jednak zarówno za pierwszym razem, jak i teraz, sernik doszedł po brzeg formy (keksówka, 30 cm), być może kwestia śmietany? I znowu mam obawy czy przypadkiem nie za mało żelatyny w takim razie:) ale zobaczymy, jak wyjdzie:) mam nadzieję, że dzięki czekoladzie się nie rozpadnie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Nadia · 4 lat temu
    Przepyszny ten sernik trójczekoladowy Wyszedł mi wspaniale chociaż mam dopiero 11 lat!Uwielbiam pani prepisy!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marysia · 5 lat temu
    Witam Dziękuję za przepis. Mam 15 lat i zrobiłam go z dwóch porcji na dużej tortownicy (30cm) jako tort na 50-te urodziny mamy wszyscy byli zachwyceni. Polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Karina · 5 lat temu
    mam pytanie... czy te czekolady kolejno wlać i poczekać chwile aż trochę zesztywnieje czy naraz... bo boje się ze jak wszystkie naraz wleje to się zmieszają razem.. pomocy..

Polub nas na ...

Początek strony