Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Sernik trójczekoladowy

Potrójnie czekoladowy sernik na zimno z trzema rodzajami czekolady. Sernik jest kremowy, mocno czekoladowy i delikatny, a do tego nieskomplikowany w przygotowaniu. Masę serową dzielimy na trzy części, mieszamy oddzielnie z roztopionymi czekoladami, dodajemy ubitą śmietanę i już sernik prawie gotowy. Teraz układamy warstwowo w formie, na to herbatniki i czekamy, aż masa stężeje. Gotowe.

Sernik jest pyszny. Przyozdobiony czekoladą wygląda atrakcyjniej. Uważajcie tylko, żeby sernik nie polewać dużą ilością czekolady. Najlepiej zrobić cienkie paseczki, żeby dało się go łatwo pokroić.

Składniki:

Masa serowa:

  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 100 g czekolady białej
  • 500 g twarogu z wiaderka, twarożku śmietankowego lub quarku
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 100 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 300 g słodkiej śmietany 30- 36%

Do dekoracji:

  • ok. 30 g czekolady gorzkiej
  • ok. 30 g czekolady mlecznej
  • ok. 30 g czekolady białej

Dodatkowo:

  • ok. 10 herbatników (w wersji bezglutenowej: bezglutenowych herbatników)

Sposób przygotowania:

  1. Formę keksową wyłożyć papierem do pieczenia. (Użyłam o długości 30 cm, ale zostało jeszcze trochę miejsca, więc można wziąć krótszą). Odstawić na bok.
  2. Do żelatyny dodać 6 łyżek zimnej wody, wymieszać i pozostawić do napęcznienia.
  3. Twaróg utrzeć trzepaczką lub mikserem z cukrem i cukrem waniliowym.
  4. Czekolady posiekać i roztopić pojedynczo w kąpieli wodnej.
  5. Napęczniałą żelatynę pogdrzać, mieszając, aż się rozpuści. Garnek z żelatyną ściągnąć z pieca i mieszając trzepaczką, dodać najpierw 2 łyżki twarogu, a następnie wymieszać z resztą twarogu.
  6. Do każdej chłodnej, ale płynnej roztopionej czekolady dodać po 1/3 masy serowej i dokładnie wymieszać.
  7. Śmietanę ubić na sztywno i dodać po 1/3 do każdej miski z masą czekoladowo- serową i delikatnie wymieszać.
  8. Wylać do formy najpierw masę czekoladowo- serową z gorzką czekoladą, na nią masę z mleczną i na koniec z białą. Na wierzchu ułożyć herbatniki.

2

  1. Ciasto wstawić do lodówki na parę godzin, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie wyciągnąć z formy, odwracając ją do góry dnem np. na podłużny talerz. Ściągnąć papier i polać sernik roztopionymi w kąpieli wodnej czekoladami.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Sernik trójczekoladowy Sernik trójczekoladowy Sernik trójczekoladowySernik trójczekoladowy

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (104)

  1. Dejn

Spodobał mi się wygląd tego sernika na zimno, więc zrobiłam. Wszystko wyszło idealnie, ale mam jedno ale: TO NIE JEST SERNIK! Smakuje jak serek homogenizowany... Uważam, że nie powinno tego się nazywać sernikiem, iż wprowadza się kogoś mającego...

Spodobał mi się wygląd tego sernika na zimno, więc zrobiłam. Wszystko wyszło idealnie, ale mam jedno ale: TO NIE JEST SERNIK! Smakuje jak serek homogenizowany... Uważam, że nie powinno tego się nazywać sernikiem, iż wprowadza się kogoś mającego ochotę na sernik w błąd! Jeśli nie doda się śmietany to powinno smakować jak sernik, a nie serek, ale czy wyszedłby wtedy taki efekt wizualny...

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. alcik

czy jak wyleje najpierw mase z biala czekolada, od razu z mleczna i po niej zaraz z gorzką to czy te masy sie nie wymieszaja?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    alcik

Nie.

  Załączniki
 
  1. Emilia

Dziś po raz pierwszy zrobiłam ten sernik. Jutro się okaże jak wyszło. Jeden problem wyszedł. Po dodaniu żelatyny do sera powstały grudki. Mieszałam łyżką później mikserem i niestety się nie rozbiły. Mam nadzieję że nie będą przeszkadzać w smakowaniu.

  Załączniki
 
  1. Magda    Emilia

Też tak miałam - podgrzałam miskę z twarogiem ( metalową) w kąpieli wodnej, intensywnie mieszalam i się rozpuściły
A następnym razem spróbuję z twarogiem ogrzanym do temperatury pokojowej.

  Załączniki
 
  1. madd

Witam. Sernik ten robiłam już kilka razy, ale tym razem troszkę go zmodyfikowałam. Mam nadzieję że nie popełniłam zbrodni zakazanej. Chodzi o to że jak dwa tygodnie temu go robiłam i rozpuszczałam czekolady to stwierdziłam że są do niczego. Biała...

Witam. Sernik ten robiłam już kilka razy, ale tym razem troszkę go zmodyfikowałam. Mam nadzieję że nie popełniłam zbrodni zakazanej. Chodzi o to że jak dwa tygodnie temu go robiłam i rozpuszczałam czekolady to stwierdziłam że są do niczego. Biała i mleczna czekolada pełna jest dodatków i nie są zbyt zdrowe, zwłaszcza biała. Ja strasznie uwage zwracam na składy. Więc by trochę to ciasto "uzdrowić" to dałam tylko gorzką czekoladę. Do średniego koloru 2 łyżki kakao, a do białego nic poza olejkiem waniliowym. Mam nadzieję że wyjdzie równie dobre.

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. wedelka

Skorzystałam z przepisu. Wyszło pysznie Może nie wygląda tak ładnie jak u Ciebie, ale goście byli zachwyceni. Dziękuję za przepis i pozdrawiam

  Załączniki
 
  1. steampunk.pl

Boski sernik,dziękuje.na pewno będzie stałym gościem na moim stole

  Załączniki
 
  1. AgaJar

Witam.Ten przepis odkryłam 2 lata temu i od tego czasu stał się moim popisowym ciastem,zawsze mi wychodzi pyszny,a w kwestii wypieków i ciast bez pieczenia jestem zielona.Robię go zawsze na każdą okazję od świąt przez imieniny na urodzinach...

Witam.Ten przepis odkryłam 2 lata temu i od tego czasu stał się moim popisowym ciastem,zawsze mi wychodzi pyszny,a w kwestii wypieków i ciast bez pieczenia jestem zielona.Robię go zawsze na każdą okazję od świąt przez imieniny na urodzinach kończąc.Właśnie zrobiłam go po raz kolejny na 3 urodziny córeczki i jak do tej pory goście zawsze są zachwyceni,a mąż dopytuje ciągle kiedy znów go zrobię i muszę go pilnować całą noc żeby mi nie podjadał z lodówki.Dziękuję za ten przepis i pozdrawiam gorąco.

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. paulina

witam
jaki jest cel przewracania ciasta? czy można po prostu położyć herbatniki na spodzie i nie przewracac potem?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    paulina

Serek homogenizowany jest za rzadki.

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    paulina

Paulino po to, aby łatwo wyciągnąć ciasto z formy. Poza tym tak ładniej wygląda i dobrze się wszystko trzyma, gdy herbatniki są ułożone w najszerszej części keksówki.

  Załączniki
 
  1. mariusz

Zrobiłem sernik wg przepisu i wyszedł fatalnie, wszystko się rozwaliło!!! To najgorszy sernik i ten przepis to lipa!!!

  Załączniki
 
  1. eshai

Rewelacyjny! Zrobiłam w pucharkach, na spodzie zamiast herbatników ciasteczka owsiane i udekorowałam truskawką oblaną czekoladą

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Polub nas na ...

Początek strony