Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Sernik krówkowy

Pyszny, kremowy sernik z dużą ilością krówek. Jeśli lubicie masę krówkową lub cukierki krówki to ten sernik jest dla Was. Jest słodki i mocno krówkowy. Taki jaki chciałam. Kieruję go do osób lubiących słodkie wypieki, chociaż jeśli ktoś chce to może zmniejszyć ilość cukru i zrobi mniej słodki sernik. Moim celem było jednak zrobienie sernika, w którym poczujemy smak krówek i jego słodycz. Jak dla mnie super.

Uwaga: W wersji bezglutenowej należy zastąpić mąkę pszenną, uniwersalną mąką bezglutenową i upewnić się, że wybrany budyń, proszek do pieczenia i cukierki są bezglutenowe. 

Składniki:
Ciasto kruche:

  • 125g masła (lub margaryny)
  • 60g cukru
  • 10g kakao
  • 190g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa:

  • 750g twarogu z wiaderka, twarogu półtłustego dwukrotnie zmielonego lub quarku
  • 100g cukru
  • 500g cukierków krówek
  • 3 jajka
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
  • 250ml mleka

Dodatkowo:

  • kakao do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Z podanym składników na ciasto kruche zagnieść jednolite ciasto. Ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
  2. Dno tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia (tj. najpierw nałożyć papier na spód tortownicy i następnie zacisnąć obręcz. Wystający papier obciąć). Ciasto wykleić w tortownicy, wyklejając również bok tortownicy mniej więcej do połowy jej wysokości. Tortownicę z ciastem wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
  3. Krówki posiekać na małe kawałki. 400g przełożyć do garnka i zalać mlekiem. Resztę krówek odstawić na bok.
  4. Garnek z krówkami i mlekiem postawić na piecu. Całość podgrzewać, ciągle mieszając, aż do całkowitego rozpuszczenia się cukierków. Ostudzić.
  5. Ser utrzeć z cukrem. Dalej miksując dodać po jednym jajku. Następnie dodać budyń i na końcu, dalej miksując na średnich obrotach, wlewać cienkim strumieniem mleko krówkowe. (Miksować tylko do połączenia się składników). Na końcu wmieszać delikatnie łyżką drewnianą lub szpatułką pozostałe kawałki krówek.
  6. Masę wylać do tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut w temperaturze 180°C. (Jeśli ciasto podczas pieczenia za szybko się zrumieni, można przykryć je z góry folią aluminiową).
  7. Sernik studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Następnie wstawić do lodówki na kilka godz. lub na noc.
  8. Brzeg sernika można oprószyć kakao.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

około 40 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 60 min.
porcje

Liczba porcji:

około 16
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

sernik krówkowy

sernik krówkowy

sernik krówkowy

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

  • Dagmara

    Zrobiłam wczoraj sernik, wyszedł fantastyczny! Co prawda moje dekorowanie skończyło się tak, że kakao było absolutnie wszędzie tylko nie na serniku :) Muszę też zaznaczyć że to był mój pierwszy sernik w życiu!
    Pozwoliłam sobie wrzucić przepis na swojego bloga, oczywiście zaznaczyłam że oryginalny przepis pochodzi z tej strony :) Dzięki wielkie!

  • Ela

    Witam, mam chyba glupie pytanie, ale dopiero ucze sie piec ciasta - czy budyn trzeba zrobic czy wsypac tylko proszek z opakowania do sera i calej reszty?

    Dziekuje!

    Ela

  • Joanna

    Elu dodajesz budyń w proszku.

  • Kerstin

    Dzięki Pani precyzyjnym i przejrzystym przepisom już po raz kolejny odważyłam się coś smakowitego przygotować i to z pełnym sukcesem! Sernik znakomity, mój pierwszy w życiu, trochę wspomagałam się Thermomixem, żeby sprawniej wymieszać składniki (bardzo mnie cieszy,że niektóre przepisy podaje Pani również w wersji na Thermomix-czekam na więcej0.Pozdrawiam serdecznie, mam coraz większe zaufanie do pani przepisów, zarażam nimi skutecznie moje koleżanki:)

  • Gosia

    Ja również upiekłam ten sernik, nieco zmieniłam jeden składnik: ponieważ nie miałam budyniu waniliowego dodałam budyń czekoladowy, ale muszę powiedzieć, że wyszedł rewelacja! Kolor troszkę ciemniejszy a smak... po prostu niebo w gębie ;) od dziś to moja ulubiona wersja serniczka!!!!

  • Doris

    Mam zamiar zrobić tego sernik. Czy mogę go zrobić bez ciasta krucho sam ser?

  • Joanna

    Doris tak, możesz.

  • Monika8507

    Piekłam dziś ten serniczek i jestem zachwycona! W smaku uzalezniający, w przygotowaniu banalnie prosty. Jutro dodam zdjęcia do galerii. Spróbujcie go, gwarantuje zachwyt wśród domowników :)

  • Magda

    Chciałam się zapytać, jak Pani to robi, że wszystkie serniki są tak równe po upieczeniu i jasne na górze, nie spieczone. Moje faktycznie rosną, ale nie równo, często pękają i rumienią na górze. Pisze Pani, żeby przykryć sernik folią aluminiową, ale w którym dokładnie momencie, po jakim czasie pieczenia? Czy gdy otworzymy wówczas piekarnik, żeby przykryć ciasto, sernik nie opadnie? Słyszałam jeszcze opinię, że żeby sernik nie pękał powinno się wstawić na dno piekarnika żaroodporne naczynie z wodą. Czy to prawda?

  • Joanna

    Magdo to zależy od różnych czynników. Przede wszystkim, aby sernik pozostał płaski nie należy masy serowej miskować za długo. Tylko do połączenia składników, aby jej niepotrzebnie nie napowietrzać. (Inaczej urośnie podczas pieczenia, pęknie i na końcu opadnie). Ważne, aby studzić sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach. Gwałtowna zmiana temperatury też może spowodować, że sernik opadnie i popęka. Kąpiel wodna jest jak najbardziej wskazana. Należy, tak jak piszesz, wstawić na dno piekarnika naczynie z wodą lub owinąć formę od zewnątrz dokładnie (co najmniej dwa razy, dno i bok) i tak przygotowaną formę z masą serową włożyć do większego naczynia, do którego nalewa się wody do połowy wysokości formy. Pieczenie w kąpieli wodnej jest najlepszym sposobem na otrzymanie ładnego sernika.
    Folię spożywczą narzucam jak zauważę, że sernik zaczyna się delikatnie rumienić (najczęściej po bokach). Otwieram szybko piekanik, narzucam folię i zamykam. Te 3 sekundy nie wpłyną na sernik.

Pokaż więcej

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony