Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Sernik kajmakowo-orzechowy z jabłkami

Pyszny sernik z małymi kawałkami jabłka, nutą karmelu i orzechami. Mogłoby się tak wprawdzie wydawać, ale masa krówkowa wcale nie jest dominująca. Jest jej niedużo i jej smak jest delikatnie wyczuwalny. Dodatkowo do środka dodałam kawałki jabłek. Pasowałyby z pewnością również i gruszki. Do tego jeszcze cały sernik posypany jest posiekanymi orzechami. Pomimo tylu dodatków ciągle smak sernika stoi na pierwszym miejscu. Bardzo smaczny, polecam.

Składniki:
Ciasto kruche:

  • 70g cukru
  • 100g masła lub margaryny
  • 200g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Masa serowa:

  • 750g twarogu półtłustego dwukrotnie zmielonego, twarogu z wiaderka lub Quark
  • 150g cukru
  • 4 jajka
  • 120ml soku jabłkowego
  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru (opakowanie na ½ litra mleka)

Dodatkowo:

  • ok. 300g jabłek (1,5- 2 sztuki)
  • 400- 500g masy krówkowej (orzechowej lub kajmak bez dodatków)
  • garść posiekanych orzechów włoskich

Sposób przygotowania:

  1. Z podanych składników na ciasto kruche zagnieść jednolite ciasto. Owinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki.
  2. Dno tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia (tj. najpierw nałożyć papier na spód tortownicy i następnie zacisnąć obręcz). Dno wykleić kruchym ciastem, nakłuć widelcem i podpiec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut w temperaturze 180°C.

23

  1. W tym czasie jabłka umyć, obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w niedużą kostkę.
  2. Na podpieczonym spodzie rozsmarować pół puszki masy krówkowej (Rozsmarować od razu na ciepłym cieście. Od ciepła masa krówkowa zmięknie i będzie się łatwo rozprowadzać). Na masie krówkowej rozłożyć kawałki jabłek.

45

  1. Przygotować masę serową. Twaróg utrzeć mikserem z cukrem. Dalej miksując dodać po jednym jajku. Na końcu dodać budyń i sok jabłkowy.
  2. Masę serową wyłożyć na jabłka.

6

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut w temperaturze 180°C. Pozostawić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika do ostygnięcia.
  2. Na górze sernika rozsmarować pozostałą masę krówkową i posypać orzechami.

7

  1. Wstawić do lodówki na parę godzin, a najlepiej na całą noc.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

około 30 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 75 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

około 30 min.
porcje

Liczba porcji:

około 20
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Sernik kajmakowo-orzechowy z jabłkami

Sernik kajmakowo-orzechowy z jabłkami

Powiązane przepisy


Biorą udział w konwersacji

Komentarze (47)

  1. Karolina

A ja mam pytanie co do budyniu w masie serowej. Jestem kompletnym laikiem w pieczeniu ciast, stąd (może trochę nie na miejscu) pytanie, czy budyń najpierw przyrządzamy wg wytycznych na opakowaniu i później wlewamy masę budyniową do masy serowej i...

A ja mam pytanie co do budyniu w masie serowej. Jestem kompletnym laikiem w pieczeniu ciast, stąd (może trochę nie na miejscu) pytanie, czy budyń najpierw przyrządzamy wg wytycznych na opakowaniu i później wlewamy masę budyniową do masy serowej i wszystko miksujemy, czy raczej chodzi o to by wsypać tylko saszetkę (proszek) do masy serowej?

Z góry bardzo dziękuję za pomoc!
Karolina.

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Karolina

Należy dodać sam proszek.

  Załączniki
 
  1. Edyta

a czy mozna make w spodzie zastapic tartymi orzechami laskowymi i posypac gore orzechami laskowymi?

  Załączniki
 
  1. Magda

Pyszny, nie myślałam, że polubię takie połączenie, ale jest naprawdę wyjątkowy. Zastąpiłam tylko orzechy włoskie laskowymi, bo takie bardziej lubimy. W tym cieście pogodziłam miłość męża do szarlotki z sernikiem, który lubię ja. Czasem dodaję do...

Pyszny, nie myślałam, że polubię takie połączenie, ale jest naprawdę wyjątkowy. Zastąpiłam tylko orzechy włoskie laskowymi, bo takie bardziej lubimy. W tym cieście pogodziłam miłość męża do szarlotki z sernikiem, który lubię ja. Czasem dodaję do ciasta kruchego pół łyżeczki proszku do pieczenia - jest bardziej twarde i takie wolę.

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Gosia

Czy mogłabym zamiast jabłek dac brzoskwinie z puszki? Na przykład do środka do masy a niekoniecznie na spod ? I dać 250 riccoty i 500 sera z wiaderko? Pozdrawiam:-)

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Gosia

Gosiu, możesz

  Załączniki
 
  1. Klaudyna

Sernik wyśmienity! Moje Łasuchy zjadły i muszę piec kolejny Uwielbiam Pani przepisy. Pozdrawiam

  Załączniki
 
  1. Agata

Sernik przepyszny Symfonia dla podniebienia! Ale piec koniecznie do wymiany

  Załączniki
 
  1. Agata

Najwyraźniej Na szczęście spiekł się tylko z wierzchu a środek jest idealny, więc mam nadzieję, że będzie dobrze smakował Wesołych Świąt!!!

  Załączniki
 
  1. Joanna

Agato nie, mąka nie ma na to wpływu. Widocznie zepsuł Ci się piekarnik.

  Załączniki
 
  1. Agata

Spalił się. Jest cały czarny. Piekłam w 150 st. bo mój piec trochę mocniej grzeje. Włożyłam z powrotem i przykryłam papierem. Piec nastawiłam na 100st. Muszę się przyznać, że dałam nieco mąki kartoflanej do masy. Czy to może być przyczyną?

  Załączniki
 
  1. Joanna

Agato dałaś 180st? Trudno mi uwierzyć, że po 30min sernik się spalił. Może masz na myśli, że się mocno przyrumienił? W tym wypadku przyrzuć folią aluminiową z góry i piecz dalej.

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony