Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
45 Komentarzy

Sernik kajmakowo-orzechowy z jabłkami

Pyszny sernik z małymi kawałkami jabłka, nutą karmelu i orzechami. Mogłoby się tak wprawdzie wydawać, ale masa krówkowa wcale nie jest dominująca. Jest jej niedużo i jej smak jest delikatnie wyczuwalny. Dodatkowo do środka dodałam kawałki jabłek. Pasowałyby z pewnością również i gruszki. Do tego jeszcze cały sernik posypany jest posiekanymi orzechami. Pomimo tylu dodatków ciągle smak sernika stoi na pierwszym miejscu. Bardzo smaczny, polecam.

Składniki:
Ciasto kruche:

  • 70g cukru
  • 100g masła lub margaryny
  • 200g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Masa serowa:

  • 750g twarogu półtłustego dwukrotnie zmielonego, twarogu z wiaderka lub Quark
  • 150g cukru
  • 4 jajka
  • 120ml soku jabłkowego
  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru (opakowanie na ½ litra mleka)

Dodatkowo:

  • ok. 300g jabłek (1,5- 2 sztuki)
  • 400- 500g masy krówkowej (orzechowej lub kajmak bez dodatków)
  • garść posiekanych orzechów włoskich

Sposób przygotowania:

  1. Z podanych składników na ciasto kruche zagnieść jednolite ciasto. Owinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki.
  2. Dno tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia (tj. najpierw nałożyć papier na spód tortownicy i następnie zacisnąć obręcz). Dno wykleić kruchym ciastem, nakłuć widelcem i podpiec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut w temperaturze 180°C.

23

  1. W tym czasie jabłka umyć, obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w niedużą kostkę.
  2. Na podpieczonym spodzie rozsmarować pół puszki masy krówkowej (Rozsmarować od razu na ciepłym cieście. Od ciepła masa krówkowa zmięknie i będzie się łatwo rozprowadzać). Na masie krówkowej rozłożyć kawałki jabłek.

45

  1. Przygotować masę serową. Twaróg utrzeć mikserem z cukrem. Dalej miksując dodać po jednym jajku. Na końcu dodać budyń i sok jabłkowy.
  2. Masę serową wyłożyć na jabłka.

6

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut w temperaturze 180°C. Pozostawić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika do ostygnięcia.
  2. Na górze sernika rozsmarować pozostałą masę krówkową i posypać orzechami.

7

  1. Wstawić do lodówki na parę godzin, a najlepiej na całą noc.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

około 30 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 75 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

około 30 min.
porcje

Liczba porcji:

około 20
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Sernik kajmakowo-orzechowy z jabłkami

Sernik kajmakowo-orzechowy z jabłkami

Powiązane przepisy


Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Karolina · 1 lat temu
    A ja mam pytanie co do budyniu w masie serowej. Jestem kompletnym laikiem w pieczeniu ciast, stąd (może trochę nie na miejscu) pytanie, czy budyń najpierw przyrządzamy wg wytycznych na opakowaniu i później wlewamy masę budyniową do masy serowej i wszystko miksujemy, czy raczej chodzi o to by wsypać tylko saszetkę (proszek) do masy serowej?

    Z góry bardzo dziękuję za pomoc!
    Karolina.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Edyta · 1 lat temu
    a czy mozna make w spodzie zastapic tartymi orzechami laskowymi i posypac gore orzechami laskowymi?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Magda · 1 lat temu
    Pyszny, nie myślałam, że polubię takie połączenie, ale jest naprawdę wyjątkowy. Zastąpiłam tylko orzechy włoskie laskowymi, bo takie bardziej lubimy. W tym cieście pogodziłam miłość męża do szarlotki z sernikiem, który lubię ja. Czasem dodaję do ciasta kruchego pół łyżeczki proszku do pieczenia - jest bardziej twarde i takie wolę.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Gosia · 2 lat temu
    Czy mogłabym zamiast jabłek dac brzoskwinie z puszki? Na przykład do środka do masy a niekoniecznie na spod ? I dać 250 riccoty i 500 sera z wiaderko? Pozdrawiam:-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Klaudyna · 3 lat temu
    Sernik wyśmienity! Moje Łasuchy zjadły i muszę piec kolejny Uwielbiam Pani przepisy. Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agata · 3 lat temu
    Sernik przepyszny Symfonia dla podniebienia! Ale piec koniecznie do wymiany
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agata · 3 lat temu
    Najwyraźniej Na szczęście spiekł się tylko z wierzchu a środek jest idealny, więc mam nadzieję, że będzie dobrze smakował Wesołych Świąt!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 3 lat temu
    [b]Agato[/b] nie, mąka nie ma na to wpływu. Widocznie zepsuł Ci się piekarnik.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agata · 3 lat temu
    Spalił się. Jest cały czarny. Piekłam w 150 st. bo mój piec trochę mocniej grzeje. Włożyłam z powrotem i przykryłam papierem. Piec nastawiłam na 100st. Muszę się przyznać, że dałam nieco mąki kartoflanej do masy. Czy to może być przyczyną?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 3 lat temu
    [b]Agato[/b] dałaś 180st? Trudno mi uwierzyć, że po 30min sernik się spalił. Może masz na myśli, że się mocno przyrumienił? W tym wypadku przyrzuć folią aluminiową z góry i piecz dalej.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agata · 3 lat temu
    Spalił mi się po 30 min :((( Co teraz? Nie wiem, czy jest do wyrzucenia, czy można go jakoś uratować?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 3 lat temu
    [b]Agato[/b] tak.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agata · 3 lat temu
    Masa serowa po dodaniu soku jest bardzo płynna. Czy tak ma być?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    natalia luzarowska · 3 lat temu
    witam , zrobiłam, go dziś po raz pierwszy i czekam.... ciekawe czy mi sie udał:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 4 lat temu
    gdy zrobiłam go po raz pierwszy to niestety mi się nie udał ale to może ze względu na to że miałam trochę mniejszą formę więc po jakimś czasie postanowiłam zrobić go ponownie(już w odpowiedniej blaszce)niestety i tym razem to samo tzn. jest niedopieczone (jest płynne) w środku pomimo że zostawiłam dłużej w piekarniku nie mam pojęcia co zrobiłam źle
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 4 lat temu
    [b]Martyno[/b] tak.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Martyna · 4 lat temu
    mam pytanie ,czy dajac ser z wiaderka tez dodajemy 150g cukru ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 4 lat temu
    [b]Kamilo[/b] tak :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kamila · 4 lat temu
    a czy można byłoby zwiększyć liczbę składników na 1 kg sera?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika8507 · 5 lat temu
    Przepyszny! Kupiłam za twarde jabłka więc je ukarmelizowałam dzięki czemu były mięciutkie i słodkie.

Polub nas na ...

Początek strony