Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
11 Komentarzy
Sernik z dżemem

Bardzo dobry sernik z pyszną, kruchą, migdałowo- kakaową posypką. Sernik wzbogacony jest o dodatkową warstwę, którą jest dżem. Nadaje on sernikowi ładnego wyglądu, wzbogaca smak oraz dodatkowo osładza sernik.

Składniki na masę serową powinny mieć temperaturę pokojową.

Składniki:

Ciasto kruche:

  • 300 g mąki pszennej
  • 175 g masła, temperatura pokojowa
  • 1 jajko (rozmiar M)
  • 100 g cukru
  • szczypta soli

Masa serowa:

  • 750 g twarogu z wiaderka lub quarku
  • 140 g cukru
  • 4 jajka (rozmiar M)
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (ok. 40 g)
  • starta skórka z cytryny

Dodatkowo:

  • ok. 250 g dżemu najlepiej kwaskowatego np. wiśniowego
  • 1 łyżka kakao
  • 5 łyżek migdałów w słupkach lub posiekanych bez skórki

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto kruche: Z podanym składników zagnieść jednolite ciasto.
  2. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Połowę ciasta wykleić na dnie tortownicy.
  3. Ciasto podpiec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut, do lekkiego zarumienienia, w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół.
  4. Przygotować masę serową: Twaróg, cukier, jajka, skórkę z cytryny i budyń w proszku przełożyć do miski i zmiksować na gładką masę, tylko do momentu połączenia się składników.
  5. Na podpieczonym cieście rozsmarować dżem, pozostawiając centymetr odstępu od brzegu. Następnie wyłożyć masę serową.
  6. Do drugiej połowy ciasta dodać kakao i migdały. Ciasto zagnieść. Odrywając po małych kawałkach, układać kruszonkę na masie serowej.
  7. Sernik piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół.
  8. Po upieczeniu pozostawić sernik w piekarniku, przy lekko uchylonych drzwiczkach, aby trochę ostygł. Następnie wyciągnąć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Ostygnięty sernik najlepiej schłodzić jeszcze w lodówce.

Źródło: Przepis wzorowany jest na przepisie z gazety "Tina Koch & Back Ideen".

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średnia
Sernik z dżemem Sernik z dżemem

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Dominika · 6 miesięcy temu
    Czy można ten sernik zmodyfikować na bezglutenowy np. spod i kruszonka z sernika krolewksiego bezgl? Jakich użyć wtedy proporcji?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 6 miesięcy temu
      To zrób sernik królewski bezglutenowy dodając do masy serowej startą skórkę z cytryny, migdały w płatkach albo słupkach do kruszonki i dżem na spód kruchy
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
        Dominika · 5 miesięcy temu
        A czy dłużej muszę go piec jeśli wezme większą blaszke np.prostokatna? Dziekuje za odpowiedź napisze czy się udal.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    agnieszka · 5 lat temu
    Bardzo ale to bardzo przepyszne ciasto a przepis rewelacja. Bardzo łatwo go przyrządzić robiłam go 3 razy i za każdym razem wyszedł ;)Polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Wiolka · 5 lat temu
    Rewelacja !!! Cała rodzina zachwycona a nie przepadają za sernikami więc to chyba najlepsza rekomendacja !!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Madzia · 5 lat temu
    Ciasto bardzo dobre nawet po 3 dniach od jego zrobienia. Pyszna alternatywa dla ciężkiego sernika. Jeszcze na pewno nie raz zagości w Naszym domu. Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    ata · 6 lat temu
    sernik jest pyszny! użyłam tylko zwykłego twarogu i dałam 180 g cukru do sera i wyszło w sam raz. polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kinga · 6 lat temu
    Muszę przyznać, że przepis jest świetny, a sernik wyszedł wyśmienicie;-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Klaudia · 6 lat temu
    czy ciasto robimy bez proszku do pieczenia?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Klaudia · 6 lat temu
    Dzień dobry! Najpierw chciaabym pogratulować Pani pomyslow i wykonania, już nieraz pieklam wedlug Pani przepisów i zawsze byl sukces :-) mam pytanie dotyczące tego ciasta- czy zamiast dżemu mogę użyć wiśni ze sloika? Mam spory zapas.
    Pozdrawiam!!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kasia · 7 lat temu
    Witaj Joanna, pieke ten sernik regularnie, jest bardzo smaczny i wpedza wszystkich w przekonanie, ze jestem geniuszem ;-) Tak oczywiscie nie jest, co wiecej mam pytanie...Jak sie odmraza sernik? Nie jestem pewna czy wrzucic go do mikrofalowki czy zostawic do odmrozenia na noc. Pozdrawiam, mam nadzieje, ze pracujesz nad swoim programem badz ksiazka kulinarna :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Tomek · 7 lat temu
    Sernik siedzi już w piekarniku. Mam nadzieję że się uda bo jutro jadę do przyszłych teściów na pierwszy wspólny obiad. Zależy mi na zrobieniu wrażenia :lol: Moja dziewczyna zaraz wraca z pracy i nie spodziewała się że upiekę ciasto
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    ewelina · 7 lat temu
    Sernik upieczony bardzo dobry. Był slodki najprawdopodbniej od dzemu. nastepnym razem zamiast dzemu poloze pokrojone w cienkie plasterki brzoskiwieni w puszcze;)

Polub nas na ...

Początek strony