Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
59 Komentarzy

Sernik krówkowy

Pyszny, kremowy sernik z dużą ilością krówek. Jeśli lubicie masę krówkową lub cukierki krówki to ten sernik jest dla Was. Jest słodki i mocno krówkowy. Taki jaki chciałam. Kieruję go do osób lubiących słodkie wypieki, chociaż jeśli ktoś chce to może zmniejszyć ilość cukru i zrobi mniej słodki sernik. Moim celem było jednak zrobienie sernika, w którym poczujemy smak krówek i jego słodycz. Jak dla mnie super.

Uwaga: W wersji bezglutenowej należy zastąpić mąkę pszenną, uniwersalną mąką bezglutenową i upewnić się, że wybrany budyń, proszek do pieczenia i cukierki są bezglutenowe. 

Składniki:
Ciasto kruche:

  • 125g masła (lub margaryny)
  • 60g cukru
  • 10g kakao
  • 190g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa:

  • 750g twarogu z wiaderka, twarogu półtłustego dwukrotnie zmielonego lub quarku
  • 100g cukru
  • 500g cukierków krówek
  • 3 jajka
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
  • 250ml mleka

Dodatkowo:

  • kakao do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Z podanym składników na ciasto kruche zagnieść jednolite ciasto. Ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
  2. Dno tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia (tj. najpierw nałożyć papier na spód tortownicy i następnie zacisnąć obręcz. Wystający papier obciąć). Ciasto wykleić w tortownicy, wyklejając również bok tortownicy mniej więcej do połowy jej wysokości. Tortownicę z ciastem wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
  3. Krówki posiekać na małe kawałki. 400g przełożyć do garnka i zalać mlekiem. Resztę krówek odstawić na bok.
  4. Garnek z krówkami i mlekiem postawić na piecu. Całość podgrzewać, ciągle mieszając, aż do całkowitego rozpuszczenia się cukierków. Ostudzić.
  5. Ser utrzeć z cukrem. Dalej miksując dodać po jednym jajku. Następnie dodać budyń i na końcu, dalej miksując na średnich obrotach, wlewać cienkim strumieniem mleko krówkowe. (Miksować tylko do połączenia się składników). Na końcu wmieszać delikatnie łyżką drewnianą lub szpatułką pozostałe kawałki krówek.
  6. Masę wylać do tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut w temperaturze 180°C. (Jeśli ciasto podczas pieczenia za szybko się zrumieni, można przykryć je z góry folią aluminiową).
  7. Sernik studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Następnie wstawić do lodówki na kilka godz. lub na noc.
  8. Brzeg sernika można oprószyć kakao.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

około 40 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 60 min.
porcje

Liczba porcji:

około 16
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

sernik krówkowy

sernik krówkowy

sernik krówkowy

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    mmaddziaaa · 7 lat temu
    Czytałam te komentarze, jednak tam nic nie pisze czy dodawac mleko czy nie. Ale przypuszczam, ze nie ;>?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 7 lat temu
    [b]mmaddziaaa[/b] przeczytaj komentarze 12-13. Tylko z masą krówkową karmel jest słabo wyczuwalny. Jeśli tylko masz dostęp do krówek to zrobiłabym z nimi.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    mmaddziaaa · 7 lat temu
    Będę robiła ten sernik w piątek ale z masą krówkową z puszki. Mleko też mam wtedy dodawać ?:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Karolina · 7 lat temu
    Dzis upieklam ten sernik. Mezowi bardzo smakuje i mi rowniez
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Renata · 7 lat temu
    Dziękuję bardzo za ten przepis. Ciasto jest przepyszne! Upiekłam je na swoje imieniny, zachwyciło moich gości. Zdjęcia u mnie na blogu. Zapraszam i pozdrawiam
    Kruszyna
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kika · 7 lat temu
    To ciasto wygląda OBŁĘDNIE!!!! Na pewno wjedzie u mnie na Dzień Niepodległości :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 7 lat temu
    [b]Slomko[/b] daj puszkę 400 albo 500g. Dałabym 1,5 opakowania budyniu.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    slomka · 7 lat temu
    az slinka cieknie\
    mam pytanie
    krowki musze zastapic masa krowkowa( u mnie nie do osiagniecia)czy moze wiesz w jakiej ilosci mam dodac tej masy?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 7 lat temu
    [b]Moniko[/b] tak, pewnie. Jeśli potrzebujesz przeliczyć proporcje to skorzystaj z przelicznika form do pieczenia znajdującego się w menu po lewej stronie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika · 7 lat temu
    Joanno czy można zrobic ten sernik w formie prostokątnej?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    gin · 7 lat temu
    Wygląda wspaniale, a kolor ma wprost cudowny Uwielbiam krówki i krówkowe klimaty, więc z przyjemnością zjadłabym kawałeczek
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kucharząca Magda · 7 lat temu
    Ależ genialny wypiek! Sernik chodzi za mną już od dawna, muszę przyznać, że ten byłby świetnym wyborem, jeśli już mam coś piec. :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 7 lat temu
    [b]Aniu[/b] zawsze chodzi o proszek prosto z torebki. Inaczej będzie napisane, żeby go ugotować ;-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ania · 7 lat temu
    Moje pytanie może wyda się prozaiczne ale czy budyń dodajesz sypki z torebki czy przygotowany gotowy?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Basia · 7 lat temu
    Wygląda mega apetycznie, dlatego zapisuję do wypróbowania!
    Pozdrawiam serdecznie!
    Basia
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 7 lat temu
    [b]Magdo[/b] brzeg z góry posypałam kakao, a bok to już ciasto.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Magda · 7 lat temu
    A czy te obramowania u góry to kakao czy ciasto?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    KulinarnaJa · 7 lat temu
    Pysznie wygląda!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Aga · 7 lat temu
    Boże, jak ja uwielbiam krówki Ślicznie się prezentuje

Polub nas na ...

Początek strony