Ciasto ucierane z rabarbarem

Szybkie ciasto ucierane z zatopionymi w nim kawałkami rabarbaru. Ciasto jest bardzo delikatne i miękkie. Szybkie do przygotowania i bardzo smaczne.
Składniki:
- 500g rabarbaru*
- 100g masy marcepanowej
- 125g masła lub margaryny
- 125g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 3 jajka
- 200g mąki pszennej
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
- Rabarbar umyć i pokroić na kawałki o około 2cm. (Rabarbaru nie trzeba obierać).
- Marcepan pokroić na malutkie kawałki. Masło (margarynę) zmiksować z marcepanem na najwyższych obrotach. Dalej miksując dodawać cukier i cukier waniliowy. Tak długo miksować, aż składniki się połączą. Kolejno dodać po jednym jajku. Każde jajko miksować co najmniej ½ min. (Miksowałam dłużej, aby jajka dobrze się ubiły).
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Przesiać.
- Miksując dalej na średnich obrotach, dodać mąkę z proszkiem w dwóch porcjach. Miksować do połączenia składników.
- Ciasto wyłożyć do tortownicy (o średnicy 26cm) wysmarowanej margaryną i posypanej mąką. Kawałki rabarbaru powciskać w ciasto, głęboko tak, aby widoczne było tylko cięcie. Pozostawić 2cm odstępu od brzegu formy. (Ładnie wygląda rabarbar ułożony wkoło).
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45 minut w temperaturze 180°C (termoobieg: 160°C). Pozostawić do ostygnięcia.
- Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Smacznego.
Uwaga:
*Rabarbar pokroiłam na kawałki ok. 1,5cm i zużyłam tylko 250g rabarbaru.
Przepis pochodzi z książki Dr. Oetkera „Mode Torten”.
![]() |
Czas przygotowania: |
około 30 min. |
![]() |
Czas pieczenia: |
około 45 min. |
![]() |
Liczba porcji: |
około 12 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | średni |
Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.