Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Ciasto ucierane z rabarbarem

Szybkie ciasto ucierane z zatopionymi w nim kawałkami rabarbaru. Ciasto jest bardzo delikatne i miękkie. Szybkie do przygotowania i bardzo smaczne.

Składniki:

  • 500g rabarbaru*
  • 100g masy marcepanowej
  • 125g masła lub margaryny
  • 125g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 3 jajka
  • 200g mąki pszennej
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Rabarbar umyć i pokroić na kawałki o około 2cm. (Rabarbaru nie trzeba obierać).
  2. Marcepan pokroić na malutkie kawałki. Masło (margarynę) zmiksować z marcepanem na najwyższych obrotach. Dalej miksując dodawać cukier i cukier waniliowy. Tak długo miksować, aż składniki się połączą. Kolejno dodać po jednym jajku. Każde jajko miksować co najmniej ½ min. (Miksowałam dłużej, aby jajka dobrze się ubiły).
  3. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Przesiać.
  4. Miksując dalej na średnich obrotach, dodać mąkę z proszkiem w dwóch porcjach. Miksować do połączenia składników.
  5. Ciasto wyłożyć do tortownicy (o średnicy 26cm) wysmarowanej margaryną i posypanej mąką. Kawałki rabarbaru powciskać w ciasto, głęboko tak, aby widoczne było tylko cięcie. Pozostawić 2cm odstępu od brzegu formy. (Ładnie wygląda rabarbar ułożony wkoło).

02

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45 minut w temperaturze 180°C (termoobieg: 160°C). Pozostawić do ostygnięcia.
  2. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Smacznego. 

Uwaga:
*Rabarbar pokroiłam na kawałki ok. 1,5cm i zużyłam tylko 250g rabarbaru.

Przepis pochodzi z książki Dr. Oetkera „Mode Torten”.

zegarek

Czas przygotowania:

około 30 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 45 min.
porcje

Liczba porcji:

około 12
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: średni

Ciasto ucierane z rabarbarem

Ciasto ucierane z rabarbarem

 

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (9)

  1. Florentyna

Ja dodaje jeszcze połowę tych składników bo mam wrażenie że za mało jest.. i nie piekę w tortownicy tylko na zwykłym blaszaku ) Ale ciasto pycha!!

  Załączniki
 
  1. Joanna

Maverick raczej dowolnym. Większe owoce jak np. jabłka, gruszki pokrój na nieduże kawałki lub plasterki.

  Załączniki
 
  1. Maverick

Mam pytanie! Jakim owocem można zamienić rabarbar?

  Załączniki
 
  1. Joanna

Reno możesz go pominąć.

  Załączniki
 
  1. Rena

Czy marcepan jest konieczny? Czy można go pominąć lub ew. czymś zastąpic?

  Załączniki
 
  1. Wiewióra

Lubimy takowe baaardzo!!!

  Załączniki
 
  1. Angie@angiesrecipes

This looks so pretty!

  Załączniki
 
  1. Majana

Piękne zdjęcia i smakowite ciasto. Wygląda tak delikatnie. Super

  Załączniki
 
  1. karmel-itka

bardzo mnie zachęca połączenie smaku ;]
wygląda bardzo ładnie.

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony