Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Ciasto ucierane z rabarbarem

Szybkie ciasto ucierane z zatopionymi w nim kawałkami rabarbaru. Ciasto jest bardzo delikatne i miękkie. Szybkie do przygotowania i bardzo smaczne.

Składniki:

  • 500g rabarbaru*
  • 100g masy marcepanowej
  • 125g masła lub margaryny
  • 125g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 3 jajka
  • 200g mąki pszennej
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Rabarbar umyć i pokroić na kawałki o około 2cm. (Rabarbaru nie trzeba obierać).
  2. Marcepan pokroić na malutkie kawałki. Masło (margarynę) zmiksować z marcepanem na najwyższych obrotach. Dalej miksując dodawać cukier i cukier waniliowy. Tak długo miksować, aż składniki się połączą. Kolejno dodać po jednym jajku. Każde jajko miksować co najmniej ½ min. (Miksowałam dłużej, aby jajka dobrze się ubiły).
  3. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Przesiać.
  4. Miksując dalej na średnich obrotach, dodać mąkę z proszkiem w dwóch porcjach. Miksować do połączenia składników.
  5. Ciasto wyłożyć do tortownicy (o średnicy 26cm) wysmarowanej margaryną i posypanej mąką. Kawałki rabarbaru powciskać w ciasto, głęboko tak, aby widoczne było tylko cięcie. Pozostawić 2cm odstępu od brzegu formy. (Ładnie wygląda rabarbar ułożony wkoło).

02

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45min. w temperaturze 180°C (termoobieg: 160°C). Pozostawić do ostygnięcia.
  2. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Smacznego. 

Uwaga:
*Rabarbar pokroiłam na kawałki ok. 1,5cm i zużyłam tylko 250g rabarbaru.

Przepis pochodzi z książki Dr. Oetkera „Mode Torten”.

zegarek

Czas przygotowania:

około 30 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 45 min.
porcje

Liczba porcji:

około 12
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: średni

Ciasto ucierane z rabarbarem

Ciasto ucierane z rabarbarem

 

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Ostatnie Komentarze

4 dni wcześniej jest ok.
Dzień dobry,
Czy to ciasto można mrozić?
Możesz zrobić również budyń bez dodatku masła.
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Ostatnio zarejestrowani

  • Barbara Bodys
  • TERESA MARIA STASICKA
  • IREK RAFAL WERESA
  • Sylwia Bachara
  • Sylwia Bachara
  • Mamutkowa
  • Katarzyna
  • Szkolenia Bhp Tomasz Bielski
  • Monika Zdanowicz
  • Gabriela
  • Oksana Yaremchuk-Konieva
  • Beata Orzechowska
  • Krzysztof Kowalski
  • ULA Rzeszotarska
  • Karolina Sandra Gierlitz
  • Barbara Romaniuk
Początek strony