Ciasto na maślance z rabarbarem

Bardzo proste ciasto z dodatkiem maślanki. Ciasto jest dość zwyczajne, proste w smaku, nie za słodkie, ze smaczną, migdałową posypką. Dobrze smakuje z rabarbarem, ale można użyć również inne owoce. Polecam przy nadmiarze rabarbaru, jako szybkie ciasto do popołudniowej kawy.
Przepis pochodzi z tej strony.
Składniki:
- 375g mąki pszennej
- 375ml maślanki (temperatura pokojowa)
- 4 łyżeczki cukru waniliowego
- 220g cukru
- 3 jajka
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Posypka:
- 40g migdałów w płatkach
- 1 łyżka cukru
Dodatkowo:
- 70ml słodkiej, płynnej śmietany
- 30g masła
- ok. 500g rabarbaru
- 2 płaskie łyżki cukru
Sposób przygotowania:
- Rabarbar umyć, obrać i pokroić na małe kawałki (ok. 1cm). Wymieszać z 2 płaskimi łyżkami cukru. Odstawić na bok.
- Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dalej miksując, dodać stopniowo maślankę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodawać po łyżce do ubitej masy. (Dodając mąkę, miksowałam dalej, na najniższych obrotach, niedługo, tylko do połączenia składników).
- Ciasto przełożyć do formy prostokątnej (ok. 40x 30cm) wysmarowanej margaryną i posypanej mąką. Na cieście rozłożyć rabarbar.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut w temperaturze 180°C.
- W tym czasie przygotować posypką. Wymieszać migdały z 1 łyżką cukru. Po 15 minutach pieczenia posypać ciasto posypką migdałową i piec dalej 20 minut.
- Pod koniec pieczenia zagotować śmietanę z masłem. Zaraz po upieczeniu, gorące ciasto polać gorącą śmietaną, używając łyżki. Ciasto pozostawić do ostygnięcia.
Smacznego.
![]() |
Czas przygotowania: |
około 25 min. |
![]() |
Czas pieczenia: |
około 35 min. |
![]() |
Liczba porcji: |
ok. 20 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | niski |
Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.