Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

ciasto na maślance z rabarbarem

Bardzo proste ciasto z dodatkiem maślanki. Ciasto jest dość zwyczajne, proste w smaku, nie za słodkie, ze smaczną, migdałową posypką. Dobrze smakuje z rabarbarem, ale można użyć również inne owoce. Polecam przy nadmiarze rabarbaru, jako szybkie ciasto do popołudniowej kawy.

Przepis pochodzi z tej strony.

Składniki:

  • 375g mąki pszennej
  • 375ml maślanki (temperatura pokojowa)
  • 4 łyżeczki cukru waniliowego
  • 220g cukru
  • 3 jajka
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

Posypka:

  • 40g migdałów w płatkach
  • 1 łyżka cukru

Dodatkowo:

  • 70ml słodkiej, płynnej śmietany
  • 30g masła
  • ok. 500g rabarbaru
  • 2 płaskie łyżki cukru

Sposób przygotowania:

  1. Rabarbar umyć, obrać i pokroić na małe kawałki (ok. 1cm). Wymieszać z 2 płaskimi łyżkami cukru. Odstawić na bok.
  2. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dalej miksując, dodać stopniowo maślankę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodawać po łyżce do ubitej masy. (Dodając mąkę, miksowałam dalej, na najniższych obrotach, niedługo, tylko do połączenia składników).
  3. Ciasto przełożyć  do formy prostokątnej (ok. 40x 30cm) wysmarowanej margaryną i posypanej mąką. Na cieście rozłożyć rabarbar.
  4. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut w temperaturze 180°C.
  5. W tym czasie przygotować posypką. Wymieszać migdały z 1 łyżką cukru. Po 15 minutach pieczenia posypać ciasto posypką migdałową i piec dalej 20 minut.
  6. Pod koniec pieczenia zagotować śmietanę z masłem. Zaraz po upieczeniu, gorące ciasto polać gorącą śmietaną, używając łyżki. Ciasto pozostawić do ostygnięcia.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

około 25 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 35 min.
porcje

Liczba porcji:

ok. 20
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

ciasto na maślance z rabarbarem

ciasto na maślance z rabarbarem

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (18)

  1. Joanna

Magdo możesz tak zrobić. Troszkę wyjdzie na pewno inne ;-)

  Załączniki
 
  1. Magda

A bardzo straci na smaku ciasto? Chciałam zrobić z brzoskwiniami i zamiast śmietanki z masłem zrobić kruszonkę

  Załączniki
 
  1. Joanna

Magdo konieczne nie jest. Śmietana z masłem nadaje ciastu większej wilgotności. Jeśli chcesz zaoszczędzić na kaloriach to możesz oczywiście to pominąć.

  Załączniki
 
  1. Magda

Czy konieczne jest dodanie śmietanki z masłem?

  Załączniki
 
  1. renata

upiekłam godzinę temu, już nie ma pół blachy, cudowne ciasto proste i szybkie w przygotowaniu a jakie pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne /chyba dzięki tej śmietance z masełkiem/ zrobiłam z wiśniami i jagodami które wcześniej rozmroziłam i...

upiekłam godzinę temu, już nie ma pół blachy, cudowne ciasto proste i szybkie w przygotowaniu a jakie pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne /chyba dzięki tej śmietance z masełkiem/ zrobiłam z wiśniami i jagodami które wcześniej rozmroziłam i odcisnęłam sok, przed wyłożeniem na ciasto przesypałam też mąką, nic nie opadło ,żaden zakalec się nie zrobił i wielkim dodatkowym plusem jest fakt że ciasto dokładnie tyle się musiało piec ile podaje przepis a miałam już przypadki że czas pieczenia trzeba było podwójnie wydłużyć, polecam gorąco

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Dorota

Ciasto jest przepyszne. Przed chwilą wyjęłam z piekarnika, zjadłam dwa kawałki Pachnie pysznie

  Załączniki
 
  1. Iza

Kolejny udany wypiek z Twoich przepisów! Masz doskonale opisy, są dokladne. Bardzo to sobie cenie!

  Załączniki
 
  1. Joanna

Marzeno nie jestem pewna. Może w tym przypadku powinna być raczej maślanka, a nie jogurt. Bardzo ważne jest także, aby po dodaniu mąki nie miksować za długo, tylko do połączenia składników.

  Załączniki
 
  1. Marzena

Upieklam ciasto tylko zamiast rabarbaru dalam sliwki. Wyszedl mi zakalec. Ciasto w smaku jest pyszne. Nie mialam maslanki dalam jogurt. Co moglo byc przyczyna takiego efektu koncowego.

  Załączniki
 
  1. ewelina

pyszności właśnie upiekłam rabarbar zastąpiłam śliwkami i ok :P

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony