Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
19 Komentarzy

ciasto na maślance z rabarbarem

Bardzo proste ciasto z dodatkiem maślanki. Ciasto jest dość zwyczajne, proste w smaku, nie za słodkie, ze smaczną, migdałową posypką. Dobrze smakuje z rabarbarem, ale można użyć również inne owoce. Polecam przy nadmiarze rabarbaru, jako szybkie ciasto do popołudniowej kawy.

Przepis pochodzi z tej strony.

Składniki:

  • 375g mąki pszennej
  • 375ml maślanki (temperatura pokojowa)
  • 4 łyżeczki cukru waniliowego
  • 220g cukru
  • 3 jajka
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

Posypka:

  • 40g migdałów w płatkach
  • 1 łyżka cukru

Dodatkowo:

  • 70ml słodkiej, płynnej śmietany
  • 30g masła
  • ok. 500g rabarbaru
  • 2 płaskie łyżki cukru

Sposób przygotowania:

  1. Rabarbar umyć, obrać i pokroić na małe kawałki (ok. 1cm). Wymieszać z 2 płaskimi łyżkami cukru. Odstawić na bok.
  2. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dalej miksując, dodać stopniowo maślankę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodawać po łyżce do ubitej masy. (Dodając mąkę, miksowałam dalej, na najniższych obrotach, niedługo, tylko do połączenia składników).
  3. Ciasto przełożyć  do formy prostokątnej (ok. 40x 30cm) wysmarowanej margaryną i posypanej mąką. Na cieście rozłożyć rabarbar.
  4. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut w temperaturze 180°C.
  5. W tym czasie przygotować posypką. Wymieszać migdały z 1 łyżką cukru. Po 15 minutach pieczenia posypać ciasto posypką migdałową i piec dalej 20 minut.
  6. Pod koniec pieczenia zagotować śmietanę z masłem. Zaraz po upieczeniu, gorące ciasto polać gorącą śmietaną, używając łyżki. Ciasto pozostawić do ostygnięcia.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

około 25 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 35 min.
porcje

Liczba porcji:

ok. 20
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

ciasto na maślance z rabarbarem

ciasto na maślance z rabarbarem

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Renata · 4 miesięcy temu
    Pyszne ciasto☺ Właśnie upiekłam. Dziękuję za przepis.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 5 lat temu
    [b]Magdo[/b] możesz tak zrobić. Troszkę wyjdzie na pewno inne ;-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Magda · 5 lat temu
    A bardzo straci na smaku ciasto? Chciałam zrobić z brzoskwiniami i zamiast śmietanki z masłem zrobić kruszonkę
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 5 lat temu
    [b]Magdo[/b] konieczne nie jest. Śmietana z masłem nadaje ciastu większej wilgotności. Jeśli chcesz zaoszczędzić na kaloriach to możesz oczywiście to pominąć.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Magda · 5 lat temu
    Czy konieczne jest dodanie śmietanki z masłem?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    renata · 5 lat temu
    upiekłam godzinę temu, już nie ma pół blachy, cudowne ciasto proste i szybkie w przygotowaniu a jakie pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne /chyba dzięki tej śmietance z masełkiem/ zrobiłam z wiśniami i jagodami które wcześniej rozmroziłam i odcisnęłam sok, przed wyłożeniem na ciasto przesypałam też mąką, nic nie opadło ,żaden zakalec się nie zrobił i wielkim dodatkowym plusem jest fakt że ciasto dokładnie tyle się musiało piec ile podaje przepis a miałam już przypadki że czas pieczenia trzeba było podwójnie wydłużyć, polecam gorąco
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Dorota · 5 lat temu
    Ciasto jest przepyszne. Przed chwilą wyjęłam z piekarnika, zjadłam dwa kawałki Pachnie pysznie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Iza · 5 lat temu
    Kolejny udany wypiek z Twoich przepisów! Masz doskonale opisy, są dokladne. Bardzo to sobie cenie!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 6 lat temu
    [b]Marzeno[/b] nie jestem pewna. Może w tym przypadku powinna być raczej maślanka, a nie jogurt. Bardzo ważne jest także, aby po dodaniu mąki nie miksować za długo, tylko do połączenia składników.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marzena · 6 lat temu
    Upieklam ciasto tylko zamiast rabarbaru dalam sliwki. Wyszedl mi zakalec. Ciasto w smaku jest pyszne. Nie mialam maslanki dalam jogurt. Co moglo byc przyczyna takiego efektu koncowego.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    ewelina · 6 lat temu
    pyszności właśnie upiekłam rabarbar zastąpiłam śliwkami i ok :P
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 6 lat temu
    [b]Gosiu[/b] tak ma być :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Gosia · 6 lat temu
    W przepisie brak jest tłuszczu. Czy tak ma być, czy zakradł się błąd?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 7 lat temu
    [b]Roman[/b] to szkoda. Po ubiciu jajek, dodawałam maślankę i mąkę miksując dalej na najniższych obrotach, ale nie za długo, tylko do połączenia składników. Przy takich ciastach jest ważne, aby nie mieszać za długo. Ciasto nie wychodzi wysokie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Roman · 7 lat temu
    cisto się nie udało przykro mi wyrzucona kasa coś zle zrobiłem ale co ? Czy masę nie
    trzeba ubić mikserem bo ja kręciłem ręcznie "baczkiem" nie wyrosło mimo że reszte było robione zgodnie z przepisem
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monica · 7 lat temu
    świetne Szybkie i pyszne
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Paula · 7 lat temu
    z płatkami migdałów i rabarbarem wygląda bardzo wykwintnie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ania · 7 lat temu
    Pyszne:) Robię podobne, ale migdały są w nim dla mnie nowością (bardzo pozytywną).
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Maggie · 7 lat temu
    Uwielbiam ciasta na maslance, sa takie wilgotne... A z rabarbarem lubie wszystko, wiec takiego ciacha zjadlabym pewnie pol blachy

Polub nas na ...

Początek strony