Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
4 Komentarzy

Sernik z rabarbarem

Sernik na orzechowo- kakaowym cieście z kawałkami rabarbaru na górze. Rabarbar posmarowany jest cienką warstwą dżemu malinowego, dzięki któremu ładnie się błyszczy i ma intensywny, czerwony kolor.

Sernik można przygotować również w wersji bezglutenowej. Przepis na bezglutenowe ciasto kruche znajduje się pod przepisem.

Składniki:
Spód:

  • 100g zmielonych orzechów laskowych lub migdałów
  • 90g mąki pszennej
  • 10g kakao
  • 1 jajko
  • 40g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 100g masła

Masa serowa:

  • 400g rabarbaru (zważonego po odcięciu końcówek. Najlepiej wybrać tylko czerwoną część łodygi).
  • 1 kg twarogu z wiaderka lub Quark
  • 180g cukru
  • 4 jajka
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (opakowanie na 500ml mleka)

Dodatkowo:

  • 3 kopiate łyżki dżemu malinowego

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto kruche. Mąkę, orzechy i kakao wsypać do miski i wymieszać. Dodać pokrojone na małe kawałki zimne masło, cukier puder, szczyptę soli i jajko. Zagnieść szybko na jednolitą masę (ręką lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta). Ciasto przełożyć na kawałek folii spożywczej, lekko je spłaszczyć, owinąć w folię i wstawić do lodówki na co najmniej 1 godz.
  2. Dno tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Ciastem wykleić dno formy. Formę wstawić do lodówki.

2

  1. Rabarbar pokroić na kawałki o długości ok. 4cm. (Rabarbaru nie trzeba obierać). Przełożyć do miski i zasypać 30g cukru.

34

  1. Twaróg, 150g cukru, jajka i budyń w proszku zmiksować przez chwilę na gładką masę, tylko do połączenia się składników. Masę serową wylać do tortownicy.
  2. Na masie serowej ułożyć kawałki rabarbaru.

5

  1. Piec w nagrzanym piekarniku około 60 min. w temperaturze 180°C. Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Następnie wstawić sernik na parę godzin, a najlepiej na noc do lodówki.

6

  1. Dżem przetrzeć przez sitko, aby oddzielić go od pestek. Przy pomocy pędzelka posmarować górę sernika dżemem.

Smacznego.

Wersja bezglutenowa:
Składniki:

Spód:

  • 100g zmielonych orzechów laskowych lub migdałów
  • 40g skrobi ziemniaczanej
  • 50g mąki kukurydzianej
  • 10g kakao
  • 1 jajko
  • 40g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 100g masła

Masa serowa j.w.

Sposób przygotowania: j.w.

Sernik z rabarbarem

Sernik z rabarbarem

Sernik z rabarbarem

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.

Polub nas na ...

Początek strony