Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
35 Komentarzy
Tarta rabarbarowa z budyniem i bezą

Bardzo smaczne ciasto rabarbarowe na kruchym cieście z budyniem i rabarbarem w środku, pokryte słodką pianką bezową. Ciasto jest łatwe i szybkie do przygotowania, nie za słodkie i lekkie. Polecam w sezonie rabarbarowym.

Składniki:

Ciasto kruche:

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g masła (lub margaryny)
  • 3 żółtka
  • 75 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Warstwa budyniowo- rabarbarowa:

  • 500 g rabarbaru
  • 80 g cukru
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
  • 300 ml mleka

Beza:

  • 3 białka
  • 100 g cukru pudru

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto kruche. Mąkę wsypać do miski. Dodać pokrojone na małe kawałki zimne masło, cukier, żółtka i proszek do pieczenia. Zagnieść na jednolitą masę (ręką lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta). Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 30 minut.
  2. W tym czasie przygotować warstwę budyniowo- rabarbarową. Rabarbar umyć i pokroić na małe kawałki. (Rabarbaru nie trzeba obierać). Przełożyć do miski i zasypać 80 g cukru.
  3. Budyń ugotować w 300 ml mleka, bez dodatku cukru. Kawałki rabarbaru dodać do budyniu i wymieszać. (Sok z rabarbaru należy odlać. Po połączeniu budyniu z rabarbarem, budyń może się zwarzyć. Proszę się tym nie przejmować).
  4. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia i zacisnąć obręcz. Ciasto kruche wykleić w formie, wyklejając dno i boki do połowy wysokości formy. Na ciasto wyłożyć budyń z rabarbarem i podpiec przez 20 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).
  5. Przygotować bezę. Białka ubić z cukrem pudrem na sztywną pianę. Wyłożyć na podpieczone ciasto i piec dalej ok. 25 minut w temperaturze 160°C (grzałka góra- dół).

Źródło: Przepis pochodzi ze strony: chefkoch.de, „Rhabarberkuchen mit Baiser”.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Tarta rabarbarowa z budyniem i bezą Tarta rabarbarowa z budyniem i bezą Tarta rabarbarowa z budyniem i bezą

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika Wankowicz · 6 lat temu
    Serniku Joanno? u mnie rosa wyszła prawie odrazu po upieczeniu.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 6 lat temu
    [b]Bernadetto[/b] po upieczeniu nie ma rosy na serniku.Rosa powstanie po nocnym schłodzeniu sernika w lodówce.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Bernadetta · 6 lat temu
    Ciastko pycha, właśnie zjadłam trzeci kawałek i zaraz pęknę, ale u mnie nie ma rosy...dlaczego?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 6 lat temu
    [b]Julio[/b] tak, można.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Julia · 6 lat temu
    Upieklam, ciasto super, tylko beza sie zapadla. Mozna klasc bialka na goracy placek? Pozdrawiam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Magda · 7 lat temu
    A czy ktoś próbował z innymi owocami? Maliny? Jagody? Już raz zrobiłam ją z rabarbarem i była przepyszna Byłam zachwycona tą "rosą", którą widać na zdjęciach, która powstała na cieście
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 8 lat temu
    [b]Agnieszko[/b] cieszę się, że jesteś zadowolona z wypieków :-) Jeśli chodzi o statystyki, to nic nie szkodzi ;-) Faktycznie ta forma głosowania nie jest najlepsza. Będę musiała to zmienić.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agnieszkaww · 8 lat temu
    Niestety zamiast 5 gwiazdek "przyklepałam" 1 i zaniżyło to statystykę . Pomyłka wynikła z tego że wydawało mi się iż trzeba kolejno naciskać na gwiazdki dochodząc do pięciu .... Daje 5 gwiazdek.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agnieszkaww · 8 lat temu
    Witam. Ponownie skorzystałam z pani przepisu, tym razem na ciasto z rabarbarem - za którym nie przepadam.I znowu trafiłam w dziesiątkę!!! Ciasto pychota!!! Nie zdążyłam zrobić zdjęcia bo po prostu zniknęło w ustach domowników. Gorąco polecam - szybko się robi , nie ma nic trudnego w jego pieczeniu , a smak- palce lizać !!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ananas · 8 lat temu
    Wygląda wspaniale. Wlaśnie szukalam przepisu na takie ciasto. Jutro biorę się za pieczenie:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    hallo · 8 lat temu
    ciasto wyglona spaniale bende dzisiej piec
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    ewelina · 9 lat temu
    No,w koncu zakupilam skladniki i upeklam ciasto!latwe do zrobienia i smakuje pyyyyyyyyyysznie!polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 9 lat temu
    Mojemu mężowi też bardzo smakowało :-) . Osobiście polecam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    ewelina · 9 lat temu
    rewelacyjne ciasto z rabarbarem....moj maz sie zachwycal caly wieczor...jak tylko kupie skladniki to bedziemy piekli.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    szarlotek · 9 lat temu
    Sympatyczne to ciasto rabarbarowe w budyniu Chętnie wypróbuję. Pozdrawiam !

Polub nas na ...

Początek strony