Ciasto z rabarbarem i bezą

Ucierane ciasto rabarbarowe z bezową pianką. Zwykłe, ucierane ciasto z zatopionymi kawałkami rabarbaru, które nadają ciastu wilgotności i świeżości pod bezową pierzynką, która osładza i dodaje lekkości.

Składniki na blachę o wymiarach wewnętrznych ok. 30x 40cm:

Ciasto ucierane:

  • 200 g masła, temperatura pokojowa
  • 160 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 4 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 500 g mąki pszennej
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Nadzienie:

  • 1 kg rabarbaru (waga przed odcięciem końców)

Pianka bezowa:

  • 5 białek (u mnie z jajek rozmiaru M), temperatura pokojowa
  • 250 g drobnego cukru do wypieków

Sposób przygotowania:

  1. Dużą, płaską blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Odstawić na bok.
  2. Rabarbar umyć, osuszyć, odciąć końce i pokroić na kawałki o grubości ok. 3 cm. (Rabarbaru nie obieramy).
  3. Przygotować ciasto ucierane: W miseczce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Przesiać. Miękkie masło utrzeć z cukrem na jasną, kremową masę. (Miksować na wysokich obrotach co najmniej 5 minut). Dalej miksując na najwyższych obrotach dodawać po kolei po jednym jajku, każde miksując co najmniej ½ minuty. Dodać mąkę z proszkiem i zmiksować na najniższych obrotach lub wmieszać szpatułką, tylko do momentu połączenia się składników.

2

  1. Ciasto wyłożyć na blasze. (Ciasto jest gęste i trudne do rozłożenia. Na początku rozkładałam tylną stroną łyżki, ale ciasto mocno się kleiło, więc zmoczyłam ręce i rozłożyłam rękami, starając się mocno nie ugniatać ciasta).

3

  1. Na cieście rozłożyć rabarbar. (Ułożyłam na cieście, bez wciskania w ciasto).

4

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 35- 40 minut, (na drugiej szynie od dołu) aż ciasto z wierzchu delikatnie się przyrumieni, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).

5

  1. Ok. 10 minut przed końcem pieczenia przygotować piankę bezową: Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodawać stopniowo cukier (po ok. 1 łyżce, robiąc duże odstępy między kolejnym dodaniem). Piana powinna być gęsta i błyszcząca.
  2. Podpieczone ciasto wysunąć z piekarnika i szybko rozłożyć pianę równomiernie. Wsunąć z powrotem do piekarnika i piec ok. 15 minut do przyrumienienia się bezy. (Beza będzie lekko chrupiąca z wierzchu, a w środku pianka).

6

7

  1. Gotowe ciasto wyciągnąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

8

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 20

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Ciasto z rabarbarem i bezą Ciasto z rabarbarem i bezą Ciasto z rabarbarem i bezą