Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Tarta rabarbarowa z budyniem i bezą

Bardzo smaczne ciasto rabarbarowe na kruchym cieście z budyniem i rabarbarem w środku, pokryte słodką pianką bezową. Ciasto jest łatwe i szybkie do przygotowania, nie za słodkie i lekkie. Polecam w sezonie rabarbarowym.

Składniki:

Ciasto kruche:

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g masła (lub margaryny)
  • 3 żółtka
  • 75 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Warstwa budyniowo- rabarbarowa:

  • 500 g rabarbaru
  • 80 g cukru
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
  • 300 ml mleka

Beza:

  • 3 białka
  • 100 g cukru pudru

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto kruche. Mąkę wsypać do miski. Dodać pokrojone na małe kawałki zimne masło, cukier, żółtka i proszek do pieczenia. Zagnieść na jednolitą masę (ręką lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta). Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 30 minut.
  2. W tym czasie przygotować warstwę budyniowo- rabarbarową. Rabarbar umyć i pokroić na małe kawałki. (Rabarbaru nie trzeba obierać). Przełożyć do miski i zasypać 80 g cukru.
  3. Budyń ugotować w 300 ml mleka, bez dodatku cukru. Kawałki rabarbaru dodać do budyniu i wymieszać. (Sok z rabarbaru należy odlać. Po połączeniu budyniu z rabarbarem, budyń może się zwarzyć. Proszę się tym nie przejmować).
  4. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia i zacisnąć obręcz. Ciasto kruche wykleić w formie, wyklejając dno i boki do połowy wysokości formy. Na ciasto wyłożyć budyń z rabarbarem i podpiec przez 20 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).
  5. Przygotować bezę. Białka ubić z cukrem pudrem na sztywną pianę. Wyłożyć na podpieczone ciasto i piec dalej ok. 25 minut w temperaturze 160°C (grzałka góra- dół).

Źródło: Przepis pochodzi ze strony: chefkoch.de, „Rhabarberkuchen mit Baiser”.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Tarta rabarbarowa z budyniem i bezą Tarta rabarbarowa z budyniem i bezą Tarta rabarbarowa z budyniem i bezą

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (39)

  1. Monika

Ciasto przepyszne
Pani Joanno, pytanie z innej beczki: czy Pani strone internetowa mozna rowniez odwiedzac w jezyku niemieckim?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Monika

Tak zapraszam: backen-mit-spass.de
Nie ma tam wszystkich przepisów jeszcze, ale staram się jak mogę

  Załączniki
 
  1. Monika    Joanna Moderator

Dziękuję pięknie
Obecnie jestem w Niemczech i chwalilam Pani strone koleżance. A że tez lubi piec to przesylam i polecam dalej
Korzystam z Pani przepisow bardzo czesto i jak do tej pory wszystkie wychodza swietnie!!!
Pozdrawiam serdecznie

  Załączniki
 
  1. Ewa Wódzka

Mam pytanie do bezy czy nie trzeba dodać odrobinę budyniu czy mączki ziemniaczanej by beza nie opadła?????????

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Ewa Wódzka

Nie powinna, ja nie dodaję, ale jak chcesz to możesz dać

  Załączniki
 
  1. Justyna

Ciasto zrobione z podwójnej porcji. Pycha. Do piany dodałam ok. pół łyżeczki soku z cytryny, żeby nie opadła.

  Załączniki
 
  1. Marta

Dzien dobry.
Czy do tej tarty mozna zrobic beze z tej drugiej tarty rabarbarowej?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Marta

Tak.

  Załączniki
 
  1. Edyta

Witam Pani Joanno, przypadkiem odwiedziłam Pani bloga w poszukiwaniu nowych przepisów na kruche ciasteczka
Od tej pory nie mogę się z nim rozstać jak tylko mam chwile przeglądam te wspaniałe przepisy i w krótce mam zamiar je realizować w mojej...

Witam Pani Joanno, przypadkiem odwiedziłam Pani bloga w poszukiwaniu nowych przepisów na kruche ciasteczka
Od tej pory nie mogę się z nim rozstać jak tylko mam chwile przeglądam te wspaniałe przepisy i w krótce mam zamiar je realizować w mojej kuchni. Gratuluje pasji i pozdrawiam
ps. będę odwiedzać Pani stronę z oczekiwaniem na nowe przepisy

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Joanna

Sandro tak, małe babeczki też możesz zrobić. Myślę, że powinnaś je podpiec z budyniem przez ok. 15 do 20min, (do przyrumienienia się brzegu ciasta), a z bezą to na oko, aż się przyrumieni z góry.

  Załączniki
 
  1. Sandra

Bardzo fajny przepis. Szukam jakiegos letniego przepisu na przyjecie ogrodowe i mysle ze ten przepis by bardzo pasowal. Mam tylko pytanie co do wykonania. Chcialam raczej zrobic male babeczki z foremek i tu mam pytanie. Joasiu, czy myslisz ze w...

Bardzo fajny przepis. Szukam jakiegos letniego przepisu na przyjecie ogrodowe i mysle ze ten przepis by bardzo pasowal. Mam tylko pytanie co do wykonania. Chcialam raczej zrobic male babeczki z foremek i tu mam pytanie. Joasiu, czy myslisz ze w malych foremkach by wyszlo tez? Czy masz jakies sugestie w kwestii jak dlugo powinnam piec male babeczki? Dziekuje!

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Aneta

Pychotka ! Nie tylko dobrze smakuje ale tez bardzo elegancko wygląda

  Załączniki
 
  1. Barbara

Pyszne,rozpływa się w ustach, nie myślałam, że i rabarbar można upiec z budyniem.

  Załączniki
 
  1. miłka

ja jeszcze dzisiaj w wersji z jabłkami, ale za kilka dni rabarbar nada się do ścięcia i będzie wielkie mniam

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Polub nas na ...

Początek strony