Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

tarta rabarbarowa z bezą

Jedno z najlepszych ciast rabarbarowych, jakie do tej pory jadłam. Nie przepadam za rabarbarem, a ta tarta jest po prostu rewelacyjna. Gorąco polecam.

Składniki:

  • 200g mąki pszennej
  • 100g margaryny
  • 155g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
  • 300ml mleka
  • 500g rabarbaru
  • 100g cukru pudru
  • 3 jajka

Sposób przygotowania:

  1. Żółtka oddzielić od białek.
  2. Mąkę, margarynę, 75g cukru, proszek do pieczenia i 3 żółtka zagnieść na jednolitą masę. Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut.
  3. W tym czasie rabarbar umyć i pokroić na małe kawałki. (Rabarbaru nie trzeba obierać). Zasypać 80g cukru.
  4. Budyń ugotować w 300ml mleka. (Nie dodawać cukru). Kawałki rabarbaru dodać do budyniu i wymieszać. (Wodę z rabarbaru wypić ;)).
  5. Ciasto kruche wykleić w natłuszczonej tortownicy o średnicy 26cm lub formie na tartę. Na ciasto wylać budyń z rabarbarem i podpiec przez 20 minut w temperaturze 180°C.
  6. Białka ubić z cukrem pudrem. Wyłożyć na podpieczone ciasto i piec dalej ok. 25 minut w temperaturze 160°C.

Przepis pochodzi ze strony: www.chefkoch.de, autor: Birgit1980, „Rhabarberkuchen mit Baiser”.

zegarek

Czas przygotowania:

około 30 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 45 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

około 30 min.
porcje

Liczba porcji:

około 12
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: niski

tarta rabarbarowa z bezą

tarta rabarbarowa z bezą

tarta rabarbarowa z bezą

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

Pokaż więcej

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony