Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
35 Komentarzy
Tarta rabarbarowa z budyniem i bezą

Bardzo smaczne ciasto rabarbarowe na kruchym cieście z budyniem i rabarbarem w środku, pokryte słodką pianką bezową. Ciasto jest łatwe i szybkie do przygotowania, nie za słodkie i lekkie. Polecam w sezonie rabarbarowym.

Składniki:

Ciasto kruche:

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g masła (lub margaryny)
  • 3 żółtka
  • 75 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Warstwa budyniowo- rabarbarowa:

  • 500 g rabarbaru
  • 80 g cukru
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
  • 300 ml mleka

Beza:

  • 3 białka
  • 100 g cukru pudru

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto kruche. Mąkę wsypać do miski. Dodać pokrojone na małe kawałki zimne masło, cukier, żółtka i proszek do pieczenia. Zagnieść na jednolitą masę (ręką lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta). Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 30 minut.
  2. W tym czasie przygotować warstwę budyniowo- rabarbarową. Rabarbar umyć i pokroić na małe kawałki. (Rabarbaru nie trzeba obierać). Przełożyć do miski i zasypać 80 g cukru.
  3. Budyń ugotować w 300 ml mleka, bez dodatku cukru. Kawałki rabarbaru dodać do budyniu i wymieszać. (Sok z rabarbaru należy odlać. Po połączeniu budyniu z rabarbarem, budyń może się zwarzyć. Proszę się tym nie przejmować).
  4. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia i zacisnąć obręcz. Ciasto kruche wykleić w formie, wyklejając dno i boki do połowy wysokości formy. Na ciasto wyłożyć budyń z rabarbarem i podpiec przez 20 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).
  5. Przygotować bezę. Białka ubić z cukrem pudrem na sztywną pianę. Wyłożyć na podpieczone ciasto i piec dalej ok. 25 minut w temperaturze 160°C (grzałka góra- dół).

Źródło: Przepis pochodzi ze strony: chefkoch.de, „Rhabarberkuchen mit Baiser”.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Tarta rabarbarowa z budyniem i bezą Tarta rabarbarowa z budyniem i bezą Tarta rabarbarowa z budyniem i bezą

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika · 6 miesięcy temu
    Ciasto przepyszne
    Pani Joanno, pytanie z innej beczki: czy Pani strone internetowa mozna rowniez odwiedzac w jezyku niemieckim?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 6 miesięcy temu
      Tak zapraszam: [url="https://www.backen-mit-spass.de/"]backen-mit-spass.de[/url]
      Nie ma tam wszystkich przepisów jeszcze, ale staram się jak mogę
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
        Monika · 6 miesięcy temu
        Dziękuję pięknie:D
        Obecnie jestem w Niemczech i chwalilam Pani strone koleżance. A że tez lubi piec to przesylam i polecam dalej;)
        Korzystam z Pani przepisow bardzo czesto i jak do tej pory wszystkie wychodza swietnie!!!
        Pozdrawiam serdecznie:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ewa Wódzka · 6 miesięcy temu
    Mam pytanie do bezy czy nie trzeba dodać odrobinę budyniu czy mączki ziemniaczanej by beza nie opadła?????????
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Justyna · 6 miesięcy temu
    Ciasto zrobione z podwójnej porcji. Pycha. Do piany dodałam ok. pół łyżeczki soku z cytryny, żeby nie opadła.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marta · 1 lat temu
    Dzien dobry.
    Czy do tej tarty mozna zrobic beze z tej drugiej tarty rabarbarowej?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Edyta · 2 lat temu
    Witam Pani Joanno, przypadkiem odwiedziłam Pani bloga w poszukiwaniu nowych przepisów na kruche ciasteczka:)
    Od tej pory nie mogę się z nim rozstać:) jak tylko mam chwile przeglądam te wspaniałe przepisy i w krótce mam zamiar je realizować w mojej kuchni. Gratuluje pasji i pozdrawiam
    ps. będę odwiedzać Pani stronę z oczekiwaniem na nowe przepisy:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 3 lat temu
    [b]Sandro[/b] tak, małe babeczki też możesz zrobić. Myślę, że powinnaś je podpiec z budyniem przez ok. 15 do 20min, (do przyrumienienia się brzegu ciasta), a z bezą to na oko, aż się przyrumieni z góry.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Sandra · 3 lat temu
    Bardzo fajny przepis. Szukam jakiegos letniego przepisu na przyjecie ogrodowe i mysle ze ten przepis by bardzo pasowal. Mam tylko pytanie co do wykonania. Chcialam raczej zrobic male babeczki z foremek i tu mam pytanie. Joasiu, czy myslisz ze w malych foremkach by wyszlo tez? Czy masz jakies sugestie w kwestii jak dlugo powinnam piec male babeczki? Dziekuje!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Aneta · 3 lat temu
    Pychotka ! Nie tylko dobrze smakuje ale tez bardzo elegancko wygląda
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Barbara · 3 lat temu
    Pyszne,rozpływa się w ustach, nie myślałam, że i rabarbar można upiec z budyniem.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    miłka · 3 lat temu
    ja jeszcze dzisiaj w wersji z jabłkami, ale za kilka dni rabarbar nada się do ścięcia i będzie wielkie mniam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Magda · 3 lat temu
    Ciasto wyszło przepyszne! Nigdy dotąd nie dodawałam budyniu do rabarbaru, teraz wiem ile straciłam:) Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Aleksandra · 4 lat temu
    ufff dziękuję bardzo za szybką odpowiedź. Kompletnie doświadczeń nie mam z rabarbarem, bo nie lubię więc nie byłam pewna,a że jutro mnie odwiedza rabarbarożerca więc... ale kto wie może i ja go polubię po tej tarcie;))
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 4 lat temu
    [b]Aleksandro[/b] tak, wylewasz sok, który puści :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Aleksandra · 4 lat temu
    Zaczęłam robić ciasto i mam gwoździa zabitego, jaką wodę z rabarbaru wylewamy??? czy chodzi o sok który puści po zasypaniu cukrem?( bo chyba puści?) bardzo proszę o szybką odpowiedź kogokolwiek kto robił ciasto i z góry dziękuje;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 5 lat temu
    [b]Aniu[/b] tak, można.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    ania · 5 lat temu
    czy ciasto na tartę można przygotować dzień wcześniej i trzymać w lodówce?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    ania · 5 lat temu
    po prostu rewelacja - nigdy nie byłam wielką fanką rabarbaru - ale od tej tarty po prostu nie można się oderwać -za tydzień robię następną !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    sandra · 5 lat temu
    jestem zawiedziona, drugi raz robię z tego przepisu i drugi raz totalna klapa, ciasto wgl się nie klei, musiałam małymi fragmentami wykładac malutkie foremki bo nic innego z tego zrobić nei można, szkoda, inne przepisy były bardzo fajne, ale tarta to nie wypał
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika8507 · 5 lat temu
    :P no u nie ta beza na pewno częsciej zagosci, mam właśnie zamiar też pokryć nią sernik przy najbliższej okazji. A rosa nyła taka uroczaaa że mogła bym się w nią wpatrywać bez przerwy(gdy by nie to że moja Mama nie mogła powstrzymać się przed ciągłym podjadaniem )
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 5 lat temu
    [b]Moniko[/b] faktycznie pomyliłam się, a to dlatego, że na serniku z truskawkami jest taka sama beza :lol:

Polub nas na ...

Początek strony