Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

tarta rabarbarowa z bezą

Jedno z najlepszych ciast rabarbarowych, jakie do tej pory jadłam. Nie przepadam za rabarbarem, a ta tarta jest po prostu rewelacyjna. Gorąco polecam.

Składniki:

  • 200g mąki pszennej
  • 100g margaryny
  • 155g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
  • 300ml mleka
  • 500g rabarbaru
  • 100g cukru pudru
  • 3 jajka

Sposób przygotowania:

  1. Żółtka oddzielić od białek.
  2. Mąkę, margarynę, 75g cukru, proszek do pieczenia i 3 żółtka zagnieść na jednolitą masę. Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut.
  3. W tym czasie rabarbar umyć i pokroić na małe kawałki. (Rabarbaru nie trzeba obierać). Zasypać 80g cukru.
  4. Budyń ugotować w 300ml mleka. (Nie dodawać cukru). Kawałki rabarbaru dodać do budyniu i wymieszać. (Wodę z rabarbaru wypić ;)).
  5. Ciasto kruche wykleić w natłuszczonej tortownicy o średnicy 26cm lub formie na tartę. Na ciasto wylać budyń z rabarbarem i podpiec przez 20 minut w temperaturze 180°C.
  6. Białka ubić z cukrem pudrem. Wyłożyć na podpieczone ciasto i piec dalej ok. 25 minut w temperaturze 160°C.

Przepis pochodzi ze strony: www.chefkoch.de, autor: Birgit1980, „Rhabarberkuchen mit Baiser”.

zegarek

Czas przygotowania:

około 30 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 45 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

około 30 min.
porcje

Liczba porcji:

około 12
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: niski

tarta rabarbarowa z bezą

tarta rabarbarowa z bezą

tarta rabarbarowa z bezą

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (33)

  1. Marta

Dzien dobry.
Czy do tej tarty mozna zrobic beze z tej drugiej tarty rabarbarowej?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Marta

Tak.

  Załączniki
 
  1. Edyta

Witam Pani Joanno, przypadkiem odwiedziłam Pani bloga w poszukiwaniu nowych przepisów na kruche ciasteczka
Od tej pory nie mogę się z nim rozstać jak tylko mam chwile przeglądam te wspaniałe przepisy i w krótce mam zamiar je realizować w mojej...

Witam Pani Joanno, przypadkiem odwiedziłam Pani bloga w poszukiwaniu nowych przepisów na kruche ciasteczka
Od tej pory nie mogę się z nim rozstać jak tylko mam chwile przeglądam te wspaniałe przepisy i w krótce mam zamiar je realizować w mojej kuchni. Gratuluje pasji i pozdrawiam
ps. będę odwiedzać Pani stronę z oczekiwaniem na nowe przepisy

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Joanna

Sandro tak, małe babeczki też możesz zrobić. Myślę, że powinnaś je podpiec z budyniem przez ok. 15 do 20min, (do przyrumienienia się brzegu ciasta), a z bezą to na oko, aż się przyrumieni z góry.

  Załączniki
 
  1. Sandra

Bardzo fajny przepis. Szukam jakiegos letniego przepisu na przyjecie ogrodowe i mysle ze ten przepis by bardzo pasowal. Mam tylko pytanie co do wykonania. Chcialam raczej zrobic male babeczki z foremek i tu mam pytanie. Joasiu, czy myslisz ze w...

Bardzo fajny przepis. Szukam jakiegos letniego przepisu na przyjecie ogrodowe i mysle ze ten przepis by bardzo pasowal. Mam tylko pytanie co do wykonania. Chcialam raczej zrobic male babeczki z foremek i tu mam pytanie. Joasiu, czy myslisz ze w malych foremkach by wyszlo tez? Czy masz jakies sugestie w kwestii jak dlugo powinnam piec male babeczki? Dziekuje!

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Aneta

Pychotka ! Nie tylko dobrze smakuje ale tez bardzo elegancko wygląda

  Załączniki
 
  1. Barbara

Pyszne,rozpływa się w ustach, nie myślałam, że i rabarbar można upiec z budyniem.

  Załączniki
 
  1. miłka

ja jeszcze dzisiaj w wersji z jabłkami, ale za kilka dni rabarbar nada się do ścięcia i będzie wielkie mniam

  Załączniki
 
  1. Magda

Ciasto wyszło przepyszne! Nigdy dotąd nie dodawałam budyniu do rabarbaru, teraz wiem ile straciłam Pozdrawiam

  Załączniki
 
  1. Aleksandra

ufff dziękuję bardzo za szybką odpowiedź. Kompletnie doświadczeń nie mam z rabarbarem, bo nie lubię więc nie byłam pewna,a że jutro mnie odwiedza rabarbarożerca więc... ale kto wie może i ja go polubię po tej tarcie)

  Załączniki
 
  1. Joanna

Aleksandro tak, wylewasz sok, który puści :-)

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony