Ciasto rabarbarowo- bananowe (bezglutenowe)

Zdrowsza wersja ciasta rabarbarowego. Smaczne, szybkie i łatwe do przygotowania ciasto, bezglutenowe, bez laktozy, słodko- kwaskowate, z dodatkiem banana w cieście.

Składniki na tortownicę o śr. 28 cm lub formę prostokątną ok. 20x 30cm:

Ciasto:

  • 300 g rabarbaru (waga po odcięciu końcówek. Należy kupić więcej rabarbaru)
  • 100 g zmielonych migdałów (u mnie ze skórką)
  • 120 g mąki ryżowej
  • 1,5 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 1 średniej wielkości, mocno dojrzały banan
  • 150 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • 120 g cukru (można użyć trzcinowego)
  • skórka starta z jednej cytryny
  • 3 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa

Syrop:

  • sok z jednej cytryny
  • 30 g cukru

Sposób przygotowania:

  1. Dno tortownicy o średnicy 28 cm (lub formy ok. 20x 30cm) wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Odstawić na bok.
  2. Rabarbar umyć, osuszyć i pokroić na kawałki o grubości ok. 2 cm. (Rabarbaru nie trzeba obierać). Przełożyć do formy.
  3. Podpiec w nagrzanym piekarniku ok. 10 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), aż rabarbar będzie prawie miękki. Odstawić na bok.
  4. W jednej misce wymieszać zmielone migdały, mąkę ryżową i proszek do pieczenia.
  5. Do drugiej, wysokiej miski przełożyć obranego banana, olej, cukier i skórkę z cytryny. Zmiksować blenderem na gładki mus. Dodawać po jednym jajku, miksując chwilę każde jajko. (Miksowałam dalej blenderem). Na końcu wmieszać krótko szpatułką suche składniki z pierwszej miski.
  6. Rabarbar wyciągnąć z formy, przekładając np. na talerz. Do formy wyłożyć ciasto, a na cieście rozłożyć kawałki rabarbaru.
  7. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 35 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), do zarumienienia i suchego patyczka.

2

  1. W międzyczasie przygotować syrop: Sok z cytryny wymieszać z cukrem do jego rozpuszczenia.
  2. Upieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika i posmarować równomiernie syropem np. używając silikonowego pędzelka lub łyżeczki. Pozostawić w formie do ostygnięcia.
  3. Ciasto można przechowywać do 2- 3 dni lub zamrozić.

Źródło: Lekko zmieniony przepis z książki: "Backen mit Gemüse", Parragon.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Ciasto rabarbarowo- bananowe (bezglutenowe) Ciasto rabarbarowo- bananowe (bezglutenowe) Ciasto rabarbarowo- bananowe (bezglutenowe)