Bezglutenowe muffinki bananowe z czekoladą

Puszyste muffinki z mocno dojrzałych bananów i mąki jaglanej. Udekorowane kawałkami czekolady. Są wilgotne i mało słodkie.

Składniki na ok. 12 sztuk:

Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.

  • 3 mocno dojrzałe banany
  • 60 g cukru
  • 100 ml maślanki, temperatura pokojowa
  • 60 ml oleju np. rzepakowego
  • 1 jajko (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 220 g mąki jaglanej (lub zmielonej kaszy jaglanej)
  • 30 g skrobi ziemniaczanej
  • 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 50 g czekolady (użyłam gorzkiej)

Sposób przygotowania:

  1. W jednej misce wymieszać mąkę jaglaną, skrobię ziemniaczaną, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i szczyptę soli.
  2. W drugiej misce zmiksować blenderem banany na puree. Dodać maślankę, olej, jajko i cukier. Wymieszać trzepaczką.
  3. Do drugiej miski wsypać składniki z pierwszej miski i wymieszać krótko trzepaczką, tylko do momentu połączenia się składników.
  4. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Nałożyć do nich ciasto do ok. ¾ wysokości papilotki.
  5. Czekoladę posiekać na grube kawałki i ułożyć na cieście.
  6. Muffinki piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).
  7. Po upieczeniu muffinki wyciągnąć z piekarnika i pozostawić na 5- 10 minut w formie. Następnie wyciągnąć z formy na kratkę kuchenną i pozostawić do ostygnięcia.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Bezglutenowe muffinki bananowe z czekoladą Bezglutenowe muffinki bananowe z czekoladą

Powiązane przepisy