Niskowęglowodanowe ciasto z truskawkami (bez glutenu)

Lekkie ciasto z truskawkami na mące kokosowej i zmielonych orzechach. Ciasto jest bez glutenu, a zamiast białego cukru użyty został ksylitol. Truskawki pokryte są polewą- kisielem, dzięki któremu ładnie się błyszczą i zachowują dłużej świeżość. Jeśli komuś przeszkadza cukier zawarty w dżemie, to może użyć specjalny dżem niskowęglowodanowy lub go pominąć.

Składniki na tortownicę o śr. 26 cm:

Ciasto:

  • 4 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • szczypta soli
  • 100 g masła
  • 90 g ksylitolu
  • 50 g mąki kokosowej
  • 50 g zmielonych orzechów laskowych
  • 2 płaskie łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia

Kisiel:

  • 250 ml wody
  • 1 łyżka (15 g) mąki ziemniaczanej lub skrobi ziemniaczanej (nie kukurydzianej)
  • 2 łyżki ksylitolu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki przetartego przez sitko dżemu truskawkowego (opcjonalnie)

Dodatkowo:

  • ok. 500 g świeżych truskawek

Sposób przygotowania:

  1. Dno tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Odstawić na bok.
  2. Przygotować ciasto: Masło roztopić. W miseczce wymieszać mąkę kokosową, zmielone orzechy i proszek do pieczenia. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z ksylitolem, lekko ciepłym masłem i 6 łyżkami wrzątku na jasną masę. (Masa będzie płynna). Dodać mieszankę mączną z miski i zmiksować krótko, tylko do połączenia. Osobno ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Wmieszać delikatnie szpatułką do ciasta. (Ciasto będzie luźne i delikatne).
  3. Ciasto wyłożyć do przygotowanej formy.
  4. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 35 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 160°C, grzałka góra- dół. Ciasto wyciągnąć z piekarnika i pozostawić w formie do ostygnięcia.
  5. Truskawki umyć, osuszyć, odszypułkować i przekroić na pół. Ułożyć na cieście, przecięciem do dołu.
  6. Przygotować kisiel: Mąkę ziemniaczaną wymieszać z 2 łyżkami wody, ksylitolem i sokiem z cytryny. Resztę wody zagotować. Dodać rozmieszaną skrobią i mieszając doprowadzić do zagotowania. Gotować 1 minutę, ciągle mieszając. Garnek ściągnąć z pieca, dodać przetarty dżem i wymieszać. Pozostawić do lekkiego ostygnięcia.
  7. Lekko ciepły kisiel rozłożyć łyżką na truskawkach.
  8. Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę.

Źródło: Na podstawie przepisu z książki: "Low Carb Back-Rezepte", NGV.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Niskowęglowodanowe ciasto z truskawkami (bez glutenu) Niskowęglowodanowe ciasto z truskawkami (bez glutenu)