Sernik na cieście francuskim z musem jabłkowym


Elegancki i niecodzienny sernik na spodzie z ciasta francuskiego i z warstwą budyniową z musu jabłkowego. Udekorowany jest również ciastem francuskim i kleksami z bitej śmietany.
Składniki na 12 porcji, tortownica 26cm:
Ciasto:
- 2 opakowania kupnego ciasta francuskiego zwiniętego w rulon
Masa serowa:
- 1 kg twarogu z wiaderka lub quarku 20%, temperatura pokojowa
- 180 g cukru pudru
- 3 łyżeczki cukru waniliowego
- 50 g masła, temperatura pokojowa
- 4 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
- 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (ok. 40g)
Warstwa jabłkowa:
- 400 g musu jabłkowego, kupnego lub z przepisu: "Mus jabłkowy"
- 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (ok. 40g)
- 1 łyżka cukru
- 50 ml wody
Lukier:
- 50 g cukru pudru
- 1 łyżka soku z cytryny
Bita śmietana:
- 100 g (lub ml) słodkiej śmietanki 30- 36%, schłodzonej
- 1 łyżeczka cukru pudru
Sposób przygotowania:
- Jedno opakowanie ciasta francuskiego wyciągnąć ok. 10 minut przed użyciem z lodówki. Ciasto francuskie rozwinąć i przyłożyć zapiętą obręcz tortownicy (bez spodu). Wyciąć koło mniej więcej o 2 cm większe od średnicy obręczy. (Nic nie szkodzi, że ciasto jest za wąskie z dwóch stron. Rozciągnie się ;)).
- Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz.
- Ciasto przełożyć do tortownicy (klejącą stroną do dołu) i rozłożyć w formie, tworząc mały brzeg. Ciasto nakłuć widelcem.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 11 minut, na złoty kolor, w temperaturze 220°C, grzałka góra- dół. (Ciasto obserwować podczas pieczenia. Może będzie się mocno wybrzuszać do góry, wtedy należy na chwilę uchylić drzwiczki piekarnika i widelcem ponownie nakłuć ciasto lub go docisnąć widelcem do dna tortownicy). Upieczone ciasto wyciągnąć i pozostawić do ostygnięcia.
- Przygotować masę serową: Oddzielić białka od żółtek. W razie potrzeby odlać płyn z sera.
- W misie miksera utrzeć na najwyższych obrotach miękkie masło z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i żółtkami. Zmniejszyć obroty miksera na średnie. Dodawać stopniowo ser, a następnie budyń w proszku.
- Osobno ubić białka na sztywno i wmieszać delikatnie szpatułką do masy serowej.
- Masę serową wyłożyć do tortownicy i wyrównać. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 1 godziny w temperaturze 170°C (grzałka góra- dół). Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Chłodny sernik wstawić na co najmniej 2 godziny do lodówki.
- Przygotować warstwę jabłkową: W miseczce wymieszać trzepaczką budyń w proszku z cukrem i wodą. Mus jabłkowy przełożyć do rondelka i doprowadzić do zagotowania. Gdy mus się zagotuje, dodać rozmieszany budyń i mieszając trzepaczką, gotować co najmniej 1 minutę, aż mus zgęstnieje.
- Gorący mus rozłożyć na serniku. Pozostawić w temperaturze pokojowej do ostygnięcia, a następnie włożyć na co najmniej 1 godzinę do lodówki.
- Drugie ciasto francuskie wyciągnąć ok. 10 minut przed użyciem z lodówki. Ciasto francuskie rozwinąć na dużej, płaskiej blasze wyłożonej papierem do pieczenia i przyłożyć obręcz tortownicy. Wyciąć koło o średnicy obręczy. Ciasto pokroić na 12 trójkątów. Trójkąty rozłożyć na blasze w odstępach i nakłuć widelcem. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 10 minut, do zarumienienia, w temperaturze 220°C, grzałka góra- dół. Pozostawić do ostygnięcia.
- Przygotować lukier: Przesiany cukier puder utrzeć z 1 łyżką soku z cytryny. Przy użyciu silikonowego pędzelka posmarować trójkąty lukrem. Pozostawić, aby lukier zastygł.
- Przygotować bitą śmietanę: Śmietanę ubić na sztywno, dodając pod koniec ubijania cukier puder. Ubitą śmietanę przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki. Wyciskać kleksy z bitej śmietany na brzegu sernika i układać trójkąty ciasta.
- Ciasto schłodzić.
![]() |
Liczba porcji: |
ok. 12 |
![]() |
Trudność: | średnia |
![]() |
Koszt: | średni |




Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.