Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

 Cytrynowe ciasto z serem i jabłkami

Ucierane ciasto cytrynowe, a pośrodku warstwa jabłek i sera. Ciasto jest pyszne i soczyste, wyraźnie cytrynowe i serowe.

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Składniki na ok. 24 porcje:
Ciasto ucierane:

  • 300g masła
  • 230g cukru
  • 6 jajek
  • 3 cytryny
  • 300g mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

Warstwa jabłkowa:

  • 1 kg jabłek
  • 30g rodzynek
  • 20g masła
  • 1 łyżeczka cynamonu

Masa serowa:

  • 500g twarogu z wiaderka lub quarku
  • 80g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 18g budyniu waniliowego

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować jabłka. Jabłka umyć, obrać, pokroić na ćwiartki i wyciąć gniazda nasienne. Ćwiartki jabłek pokroić w plasterki.
  2. Masło roztopić w dużym garnku. Dodać jabłka i rodzynki. Całość podsmażyć, aż jabłka zmiękną, ale wciąż będą trzymać kształt. Dodać cynamon, delikatnie wymieszać i pozostawić do ostygnięcia.
  3. Przygotować ciasto ucierane. Wycisnąć sok z 3 cytryn.
  4. Miękkie masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach dodawać kolejno po jednym jajku. Następnie wlać stopniowo sok z cytryn.
  5. Na końcu wmieszać delikatnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  6. Dno formy prostokątnej o wymiarach 35x 24cm wyłożyć papierem do pieczenia. Trochę więcej niż połowę ciasta wyłożyć do formy. Na cieście rozłożyć chłodne jabłka.
  7. Przygotować masę serową. Wszystkie składniki przełożyć do miski i zmiksować krótko, tylko do połączenia się składników. Masę serową wyłożyć na jabłka.
  8. Na masę serową wyłożyć resztę ciasta, robiąc kleksy łyżką. (Ciasto zleje się w całość podczas pieczenia).
  9. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C. Pozostawić w formie do ostygnięcia.
  10. Chłodne ciasto pokroić na kawałki. Można dodatkowo oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego.

Cytrynowe ciasto z serem i jabłkami

Cytrynowe ciasto z serem i jabłkami

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

  • Małgorzata

    Chyba za szybko dodawałam jajka i masa mi się zważyła, dodanie soku z cytryny i mąki nie poprawiło sytuacji. Jednak szkoda mi było wyrzucać składników i postanowiłam upiec to ciasto. Według zasady - a może się uda... I udało się, ładnie wyrosło, pięknie pachnie i wspaniale smakuje. Upiekę je jeszcze nie raz, ale chciałabym uniknąć dzisiejszej (stresującej) sytuacji, dlatego proszę o wyjaśnienie, w jakich odstępach mam dodawać jajka i sok z cytryny.

  • Małgorzato, z doświadczenia wiem, że ciasto może się zwarzyć nawet jak składniki mają temperaturę pokojową. Czesto tak się zdarza jak jest w cieście dużo jajek (pod koniec masa lubi się zwarzyć). Nie ma się czym przejmować. Wszystko jest ok. Podczas pieczenia, tak jak napisałaś, wszystko się ładnie złączy. Powinno się jednak dodawać powoli jajka i dobrze je ubić, aby ciasto było puszyste i nie wyszedł zakalec.

  • Paulina

    Witam, mam pytanie czy spodnia część ciasta nie trzeba chociaz pare minut podpiec? Obawiam sie czy nie zrobi sie ciapa jak rozłożę mokre jabłka?
    I jeszcze jedno - wiem, jest przelicznik- mam blachę 28x23 czy nie wyjdzie duzo za wysokie? Powinnam zmniejszyć proporcje?
    Z góry dziękuję!

  • W odpowiedzi na: Paulina

    Paulino nie trzeba podpiekać. Przeliczyłabym jednak składniki według przelicznika. Może Ci się nie dopiec w środku jak będzie za grube.

  • Sandra

    Bardzo fajny przepis. Niestety nie mam dostepu do twarogu. Czy moge dodac np. Ricotte albo Philldelphia? dziekuje!

  • W odpowiedzi na: Sandra

    Sandro tak, możesz.

  • Ola

    Mam dwa pytania co do przepisu.
    Utrzeć masło z cukrem rozumiem, że mam zmiksować?
    Budyń mam dodać w proszku, czy ugotowany?
    Pozdrawiam

  • W odpowiedzi na: Ola

    Olu 1. tak, 2. w proszku ;)

  • Alicja

    Upiekłam,pyszne ! Mąż zachwycony, ja też.Następnym razem dam więcej sera, bo lubimy.Proporcje ciasta idealne,masła i mąki w sam raz, a proszku dałam płaskie łyżeczki.Alicja

  • Danka

    Ciasto wygląda obłędnie:) Ponieważ, kiedyś się "przejechałam" na jakimś przepisie z netu, podchodziłam do tego przepisu również sceptycznie,by nie zmarnować składników zrobiłam z połowy porcji, ciasto wyszło rewelacyjne, w smaku, poezja. Nie zawiodłam się. Przepis, gorąco polecam.

Pokaż więcej

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Ostatnie Komentarze

Zależy jakie duże bezy zrobisz. Mnie wyszło 12 sztuk i zmieściłam je na jednej b...
Można upiec np. ciasteczka z lemon curd, czy tartę, ale najczęściej uzywa sie go...
Tak, tylko zmniejsz ilość cukru.
Mmmhhmm niebo w gębie, starłam tylko żółtą skórkę i wyszło takie pycha, że łyżka...
Dziękuję za odpowiedź, rzeczywiście ścierałam również trochę białej ops: Dzisiaj...
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Ostatnio zarejestrowani

  • Monika Zdanowicz
  • Gabriela
  • Oksana Yaremchuk-Konieva
  • Beata Orzechowska
  • Krzysztof Kowalski
  • ULA Rzeszotarska
  • Karolina Sandra Gierlitz
  • Barbara Romaniuk
  • Kasia Głąb
  • Elżbieta Marta Grabowska
  • Dorota
  • KAZIMIERA FRAMSKA
  • Alicja Zołańska
  • Monika Joanna Stelmaszyk
  • Sabina Miedziak
  • Ewelina
Początek strony