Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

 Cytrynowe ciasto z serem i jabłkami

Ucierane ciasto cytrynowe, a pośrodku warstwa jabłek i sera. Ciasto jest pyszne i soczyste, wyraźnie cytrynowe i serowe.

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Składniki na ok. 24 porcje:
Ciasto ucierane:

  • 300g masła
  • 230g cukru
  • 6 jajek
  • 3 cytryny
  • 300g mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

Warstwa jabłkowa:

  • 1 kg jabłek
  • 30g rodzynek
  • 20g masła
  • 1 łyżeczka cynamonu

Masa serowa:

  • 500g twarogu z wiaderka lub quarku
  • 80g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 18g budyniu waniliowego

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować jabłka. Jabłka umyć, obrać, pokroić na ćwiartki i wyciąć gniazda nasienne. Ćwiartki jabłek pokroić w plasterki.
  2. Masło roztopić w dużym garnku. Dodać jabłka i rodzynki. Całość podsmażyć, aż jabłka zmiękną, ale wciąż będą trzymać kształt. Dodać cynamon, delikatnie wymieszać i pozostawić do ostygnięcia.
  3. Przygotować ciasto ucierane. Wycisnąć sok z 3 cytryn.
  4. Miękkie masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach dodawać kolejno po jednym jajku. Następnie wlać stopniowo sok z cytryn.
  5. Na końcu wmieszać delikatnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  6. Dno formy prostokątnej o wymiarach 35x 24cm wyłożyć papierem do pieczenia. Trochę więcej niż połowę ciasta wyłożyć do formy. Na cieście rozłożyć chłodne jabłka.
  7. Przygotować masę serową. Wszystkie składniki przełożyć do miski i zmiksować krótko, tylko do połączenia się składników. Masę serową wyłożyć na jabłka.
  8. Na masę serową wyłożyć resztę ciasta, robiąc kleksy łyżką. (Ciasto zleje się w całość podczas pieczenia).
  9. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C. Pozostawić w formie do ostygnięcia.
  10. Chłodne ciasto pokroić na kawałki. Można dodatkowo oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego.

Cytrynowe ciasto z serem i jabłkami

Cytrynowe ciasto z serem i jabłkami

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (14)

  1. Małgorzata

Chyba za szybko dodawałam jajka i masa mi się zważyła, dodanie soku z cytryny i mąki nie poprawiło sytuacji. Jednak szkoda mi było wyrzucać składników i postanowiłam upiec to ciasto. Według zasady - a może się uda... I udało się, ładnie wyrosło,...

Chyba za szybko dodawałam jajka i masa mi się zważyła, dodanie soku z cytryny i mąki nie poprawiło sytuacji. Jednak szkoda mi było wyrzucać składników i postanowiłam upiec to ciasto. Według zasady - a może się uda... I udało się, ładnie wyrosło, pięknie pachnie i wspaniale smakuje. Upiekę je jeszcze nie raz, ale chciałabym uniknąć dzisiejszej (stresującej) sytuacji, dlatego proszę o wyjaśnienie, w jakich odstępach mam dodawać jajka i sok z cytryny.

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Małgorzata

Małgorzato, z doświadczenia wiem, że ciasto może się zwarzyć nawet jak składniki mają temperaturę pokojową. Czesto tak się zdarza jak jest w cieście dużo jajek (pod koniec masa lubi się zwarzyć). Nie ma się czym przejmować. Wszystko jest ok....

Małgorzato, z doświadczenia wiem, że ciasto może się zwarzyć nawet jak składniki mają temperaturę pokojową. Czesto tak się zdarza jak jest w cieście dużo jajek (pod koniec masa lubi się zwarzyć). Nie ma się czym przejmować. Wszystko jest ok. Podczas pieczenia, tak jak napisałaś, wszystko się ładnie złączy. Powinno się jednak dodawać powoli jajka i dobrze je ubić, aby ciasto było puszyste i nie wyszedł zakalec.

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Paulina

Witam, mam pytanie czy spodnia część ciasta nie trzeba chociaz pare minut podpiec? Obawiam sie czy nie zrobi sie ciapa jak rozłożę mokre jabłka?
I jeszcze jedno - wiem, jest przelicznik- mam blachę 28x23 czy nie wyjdzie duzo za wysokie? Powinnam...

Witam, mam pytanie czy spodnia część ciasta nie trzeba chociaz pare minut podpiec? Obawiam sie czy nie zrobi sie ciapa jak rozłożę mokre jabłka?
I jeszcze jedno - wiem, jest przelicznik- mam blachę 28x23 czy nie wyjdzie duzo za wysokie? Powinnam zmniejszyć proporcje?
Z góry dziękuję!

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Paulina

Paulino nie trzeba podpiekać. Przeliczyłabym jednak składniki według przelicznika. Może Ci się nie dopiec w środku jak będzie za grube.

  Załączniki
 
  1. Sandra

Bardzo fajny przepis. Niestety nie mam dostepu do twarogu. Czy moge dodac np. Ricotte albo Philldelphia? dziekuje!

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Sandra

Sandro tak, możesz.

  Załączniki
 
  1. Ola

Mam dwa pytania co do przepisu.
Utrzeć masło z cukrem rozumiem, że mam zmiksować?
Budyń mam dodać w proszku, czy ugotowany?
Pozdrawiam

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Ola

Olu 1. tak, 2. w proszku

  Załączniki
 
  1. Alicja

Upiekłam,pyszne ! Mąż zachwycony, ja też.Następnym razem dam więcej sera, bo lubimy.Proporcje ciasta idealne,masła i mąki w sam raz, a proszku dałam płaskie łyżeczki.Alicja

  Załączniki
 
  1. Danka

Ciasto wygląda obłędnie Ponieważ, kiedyś się "przejechałam" na jakimś przepisie z netu, podchodziłam do tego przepisu również sceptycznie,by nie zmarnować składników zrobiłam z połowy porcji, ciasto wyszło rewelacyjne, w smaku, poezja. Nie...

Ciasto wygląda obłędnie Ponieważ, kiedyś się "przejechałam" na jakimś przepisie z netu, podchodziłam do tego przepisu również sceptycznie,by nie zmarnować składników zrobiłam z połowy porcji, ciasto wyszło rewelacyjne, w smaku, poezja. Nie zawiodłam się. Przepis, gorąco polecam.

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. anna

Za duzo masla I proszku do pieczenia a mslo maki . Zrobilam to ciasto I jest dobre.

  Załączniki
 
  1. Angie

Ciasto przepyszne.Twaróg z jabłkami komponuje się znakomicie.Polecam wszystkim.Szczególnie na jakieś okazje.Naprawdę pychotka.Zrobiłam z podwójnej porcji masy serowej ale tylko dlatego,że ją bardzo uwielbiam.

  Załączniki
 
  1. gin

O mniam, takiego cudeńka to bym sobie zjadła!

  Załączniki
 
  1. Alicja

Wygląda bosko !!! Piekę na niedzielę, dzięki za przepis.

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony