Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Seromak z masą jabłkową

Bardzo smaczne, bogate ciasto ze zbiorów siostry Anastazji. Klasyczne połączenie sera z makiem, a do tego doskonale pasująca warstwa ze startych jabłek usztywniona galaretkę. Dolna i górna warstwa to bardzo smaczne ciasto kruche.

Jedynie co zmieniłam w przepisie to zmniejszyłam ilość cukru w każdej warstwie i zamiast polewy czekoladowej na górę, posypałam ciasto cukrem pudrem.

Składniki:

Ciasto kruche:

  • 200g masła (lub margaryny)
  • 140g cukru pudru
  • 400g mąki pszennej
  • 3 żółtka
  • 1- 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany (dałam 1 łyżkę)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa makowa:

  • 200g maku sparzonego i zmielonego
  • 150g cukru
  • 2 jajka
  • parę kropli aromatu migdałowego
  • bakalie (dałam posiekane migdały i troszkę kandyzowanej skórki pomarańczowej)

Masa serowa:

  • 500g twarogu z wiaderka, twarogu półtłustego dwukrotnie zmielonego lub quarku
  • 100g masła
  • 200g cukru pudru
  • 5 jajek
  • sok ½ cytryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50g rodzynek
  • 1 łyżka budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru

Masa jabłkowa:

  • 1 ½ kg jabłek
  • 1 łyżka masła
  • 1 galaretka cytrynowa

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Z podanym składników na ciasto kruche zagnieść jednolite ciasto. Ciasto podzielić na 2 części.
  2. Spód formy o wymiarach ok. 35x 24cm wyłożyć papierem do pieczenia (lub wysmarować margaryną i posypać mąką) i wykleić 1 częścią ciasta. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut do zarumienienia w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.
  3. 2 część ciasta wykleić w formie i odstawić na bok. (Jeszcze nie pieczemy!)
  4. Przygotować masę makową. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać mak, aromat i bakalie. Osobno ubić białka na sztywną pianę. Wmieszać delikatnie szpatułką do masy makowej. Gotową masę odstawić na bok.
  5. Przygotować masę serową. Oddzielić żółtka od białek. Miękkie masło utrzeć z cukrem. Dalej miksując na najwyższych obrotach dodawać po jednym żółtku. Zmniejszyć obroty miksera i dodać stopniowo ser, sok z cytryny, proszek do pieczenia i budyń (proszek). Dodać rodzynki i wymieszać delikatnie szpatułką. Osobno ubić białka na sztywno i wmieszać delikatnie do masy serowej.
  6. Na drugą część ciasta (wyklejoną w formie) wykładać łyżką (robiąc duże kupki) na przemian masę makową i serową. Piec w nagrzanym piekarniku około 1 godz. w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.
  7. Przygotować masę jabłkową. Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Masło roztopić w garnku. Dodać jabłka i podsmażyć (ok. 10 min., albo dłużej). Garnek ściągnąć z pieca. Do gorących jabłek dodać galaretkę (proszek) i dokładnie wymieszać, aż galaretka się rozpuści. Pozostawić, aż masa przestygnie. Lekko ciepłą lub zimną masę wyłożyć na mak z serem.
  8. Całość przykryć ciastem kruchym.
  9. Ciasto wstawić na noc do lodówki.
  10. Na górę można przygotować polewę, ale uważam, że cukier puder jest wystarczający ;).

Smacznego.

Przepis pochodzi z książki: „Nowe przepisy siostry Anastazji”, ciasto: "Pysznotka".

Seromak z masą jabłkową

Seromak z masą jabłkową

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (17)

  1. Antonina

Dziękuję za PRZEPIS, bardzo chętnie skorzystam.
Pozdrawiam

  Załączniki
 
  1. Joanna

Gosiu pierwsze ciasto kruche pieczesz i upieczone odkładasz na bok. (Będzie to blat kruchy, który na końcu nakładasz na górę ciasta). Drugie ciasto kruche wyklejasz w formie i pieczesz razem z masą serową i makową.

  Załączniki
 
  1. Gosia

Witam. Mama pytanie co do pieczenia ciasta.Robimy ciasto, dzielimy na 2 części.pierwsze podpiekamy i nakładamy na nie całą resztę po czym pieczemy godzinę a co z druga częścią ciasta?
Z góry dziękuję za cenne instrukcje.

  Załączniki
 
  1. Joanna

Hophop nie piekłam tego ciasta jeszcze w wersji bezglutenowej. Możesz spróbować z uniwersalną mąką bezglutenową. Uważaj również, aby proszek do pieczenia, budyń i galaretka były również bezglutenowe.

  Załączniki
 
  1. HOPhop

a dałoby się zrobić wersję bezglutenową tego ciasta?

  Załączniki
 
  1. JUSTYNA

WLASNIE ODKRYLAM WASZA STRONE.JEST CZYMS WSPANIALYM BEDAC W HISZPANI MOC KONSULTOWAC NOWE PRZEPISY.CIASTO MA WSPANIALY WYGLAD¡ IDE KUPIC SKLADNIKI IBIORE SIE ZA PIECZENIE¡

  Załączniki
 
  1. Ewelina

Ciasto wyszło pięknie! Naprawdę bardzo dobre. Polecam!

  Załączniki
 
  1. stefanie

zrobilam to ciasto ,alle niewiem co zrobilam zle ze kruche ciasto wyszlo mi za twarde. pozdrowienia

  Załączniki
 
  1. Ewelina

Myślę, że jest to świetne ciasto na Wielkanoc

  Załączniki
 
  1. stefanie

Hallo ciasto wyglada wspaniale chce go upiec ,alle jak mam pszykryc to ciasto. najpierw przychodzi kruche ciasto potem mak i ser pozniej jablka z galaretka , a na to mam przykryc tym pierwszym ciastem alle jak niebedzie sie kruszyl pomoz prosze .

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony