Seromak z masą jabłkową

Bardzo smaczne, bogate ciasto ze zbiorów siostry Anastazji. Klasyczne połączenie sera z makiem, a do tego doskonale pasująca warstwa ze startych jabłek usztywniona galaretkę. Dolna i górna warstwa to bardzo smaczne ciasto kruche.
Jedynie co zmieniłam w przepisie to zmniejszyłam ilość cukru w każdej warstwie i zamiast polewy czekoladowej na górę, posypałam ciasto cukrem pudrem.
Składniki:
Ciasto kruche:
- 200g masła (lub margaryny)
- 140g cukru pudru
- 400g mąki pszennej
- 3 żółtka
- 1- 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany (dałam 1 łyżkę)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa makowa:
- 200g maku sparzonego i zmielonego
- 150g cukru
- 2 jajka
- parę kropli aromatu migdałowego
- bakalie (dałam posiekane migdały i troszkę kandyzowanej skórki pomarańczowej)
Masa serowa:
- 500g twarogu z wiaderka, twarogu półtłustego dwukrotnie zmielonego lub quarku
- 100g masła
- 200g cukru pudru
- 5 jajek
- sok ½ cytryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 50g rodzynek
- 1 łyżka budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru
Masa jabłkowa:
- 1 ½ kg jabłek
- 1 łyżka masła
- 1 galaretka cytrynowa
Dodatkowo:
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
- Z podanym składników na ciasto kruche zagnieść jednolite ciasto. Ciasto podzielić na 2 części.
- Spód formy o wymiarach ok. 35x 24cm wyłożyć papierem do pieczenia (lub wysmarować margaryną i posypać mąką) i wykleić 1 częścią ciasta. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut do zarumienienia w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.
- 2 część ciasta wykleić w formie i odstawić na bok. (Jeszcze nie pieczemy!)
- Przygotować masę makową. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać mak, aromat i bakalie. Osobno ubić białka na sztywną pianę. Wmieszać delikatnie szpatułką do masy makowej. Gotową masę odstawić na bok.
- Przygotować masę serową. Oddzielić żółtka od białek. Miękkie masło utrzeć z cukrem. Dalej miksując na najwyższych obrotach dodawać po jednym żółtku. Zmniejszyć obroty miksera i dodać stopniowo ser, sok z cytryny, proszek do pieczenia i budyń (proszek). Dodać rodzynki i wymieszać delikatnie szpatułką. Osobno ubić białka na sztywno i wmieszać delikatnie do masy serowej.
- Na drugą część ciasta (wyklejoną w formie) wykładać łyżką (robiąc duże kupki) na przemian masę makową i serową. Piec w nagrzanym piekarniku około 1 godz. w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.
- Przygotować masę jabłkową. Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Masło roztopić w garnku. Dodać jabłka i podsmażyć (ok. 10 min., albo dłużej). Garnek ściągnąć z pieca. Do gorących jabłek dodać galaretkę (proszek) i dokładnie wymieszać, aż galaretka się rozpuści. Pozostawić, aż masa przestygnie. Lekko ciepłą lub zimną masę wyłożyć na mak z serem.
- Całość przykryć ciastem kruchym.
- Ciasto wstawić na noc do lodówki.
- Na górę można przygotować polewę, ale uważam, że cukier puder jest wystarczający ;).
Smacznego.
Przepis pochodzi z książki: „Nowe przepisy siostry Anastazji”, ciasto: "Pysznotka".
Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.